Het gezicht van Patung Pancoran

Het Dirgantara-monument in Jakarta is een beeld van een gespierde man die met zijn rechterhand recht voor zich uit wijst. De meeste mensen hebben het gezicht van deze man nog nooit gezien. Een Indonesische fotograaf heeft daar verandering in gebracht.  IndonesieNU

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Het gezicht van Patung Pancoran

 1. Wal Suparmo zegt:

  WAL SUPARMO zegt:De basis van dit monument heeft wel ongeveer 10- jaren op zijn beeld moesten wachte.En eerst was het genoemt MONUMEN CUNGKIL MATA. Omdat het op de apparaat van de PKI( communisten) lijkt voor het verwijdeleren van de oogballen van de geteisterde gevangen.Alles is natuurlijk niet waar en alllenmaar propaganda dan Suharto en de ektreme rechtsen vooral de Mohammadanen( santris), want de generaals en ander gevangen werden niet door de PKI gevolterd in LUBANG BUAYA( Tjililitan).

 2. Pierre de la Croix zegt:

  Tja ….. die kunstenaars. Of het nu beeldhouwers, schilders, schrijvers of dichters zijn. Zonder achtergrondverhaal moet de argeloze waarnemer altijd maar weer raden wat de schepper (m/v) met haar/zijn schepping heeft bedoeld.

  Ik kijk naar het beeld mét gezicht. Niet eens typisch Indonesisch, met uitzondering misschien van de royaal bemeten sawahpoten. Niet gehinderd door enige kennis denk ik aan een figuur uit de “Lord of the Rings” (Tolkien) of uit de avonturen van Harry Potter (Rowlin).

  Dan lees ik dat het beeld is gemaakt in opdracht van de Boeng in zijn nadagen. Hij wilde dat er een speciaal standbeeld kwam voor de Indonesische lucht- en ruimtevaart. Ben benieuwd wat hij ervan heeft gevonden toen het klaar was.

  Dat de Indonesische WoefWaffe het niet de moeite waard heeft gevonden om het beeld mee te nemen toen het zijn Hoofdkwartier verplaatste spreekt misschien boekdelen. Heeft het in de volksmond een bijnaam gekregen, net als Jan Panas elders in de hoofdstad?

  Pak Pierre

  • Mas Rob zegt:

   Patung Pancoran is ook bekend als patung 7up. Het betonnen gevaarte waarop de figuur staat lijkt inderdaad op een 7. Het schijnt dat de Nederlandse gemeenschap in het Jakarta van de jaren 70 het beeld Ard Schenk noemde (lijkt net alsof hij schaatst), maar dat verhaal kan apocrief zijn.

   • Pierre de la Croix zegt:

    Nu ja … come to think of it, het beeld heeft wel iets weg van een wedstrijdschaatser, 1/100 seconde nadat het startschot heeft geklonken. Ard Schenk had/heeft bovendien een mooie als uit steen gehouwen kop. De huidige Belanda expat zou het beeld niet zo gauw met Sven associëren.

    Blijft de vraag of de Boeng in het beeld zijn megalomane ambitie weerspiegeld heeft gezien en wat van de beeldhouwer terecht is gekomen. Heeft Soeharto nog bij hem aangeklopt voor een mooi standbeeld?

    Pak Pierre

 3. e.m. zegt:

  @RYUMAVIC#IBELIEVEICANFLY@

  — Heeft veel weg van een pose van ‘SUPERMAN’

  en het gezicht van ‘SUKARNO’ (haarnya nog veel;)

  1964: 1 + 1 = 3 !!! zou je zeggen.

  Maar toen het beeld eind 1966 geplaatst werd, was het gedaan met de Indonesische Vader des Vaderlands (n.b. gebeurtenissen rond 30/9-1/10/1965)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.