23 mrt Goede Hoop

Hans Goedkoop presenteert een nieuwe serie over de relatie Nederland-Zuid Afrika.

De landing
Jan van Riebeeck zet in 1652 voet aan wal van Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika. Hij moet daar een verversingspost beginnen, een soort tankstation, voor VOC-schepen komend van of op weg naar Indië. Van Riebeeck verblijft uiteindelijk tien jaar aan de Kaap, bouwt in moeilijke omstandigheden aan fort en legt een grote groentetuin aan. De contacten met de oorspronkelijke bevolking, de Khoisan, verlopen moeizaam en het komt regelmatig tot gevechten. Met de aanleg van een kilometers lange ondoordringbare heg hoopt Van Riebeeck de oorspronkelijke bevolking buiten de deur te houden. De huidige Zuid-Afrikaanse president Zuma is er vast van overtuigd: problemen in Zuid-Afrika zijn begonnen met de komst van Jan van Riebeeck.

uitzending: 23 maart om 21:05 uur op NPO2

De uitzending van 23 maart is nu al op het internet te zien.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

15 reacties op 23 mrt Goede Hoop

 1. . zegt:

  Wal Suparmo ,zegt: De Hollanders heben 3 internationale steden in de wereld geboud.NEW YORK door Peter Stuyvesant, CAPETOWN door Johan Van Riebeek, en BATAVIA door J.P.Coen.

 2. HES zegt:

  “De huidige Zuid-Afrikaanse president Zuma is er vast van overtuigd: problemen in Zuid-Afrika zijn begonnen met de komst van Jan van Riebeeck.”

  OMG ! Daar hebben wij het weer ! Het is zijn/haar schuld, niet mijne. Deze ‘mantra’ is van de Nazis overgenomen en als kanker door de wereld verspreid. “Ich bin unschuldig”.
  Waar is de overgeef bak ???

  • Pierre de la Croix zegt:

   Of die mantra door de Nazi’s was uitgevonden betwijfel ik. In het Bijbelse Oude Testament was al sprake van een zondebok. Zuma zit in de problemen en heeft een schuldige zondebok gevonden, zo ook meneer Erdogan in Turkije. Ook is er een meneer in Noord Korea die zijn onderdanen wijs maakt dat hun honger en ellende komt door het kapitalistische buitenland, de Zuid Koreanen en Amerikanen voorop. Voor Adolf H. te B. waren de Joden de grote zondebokken.

   Een ander dicht bij huis die zijn mantraatje baseert op het zondebokprincipe is niemand minder dan het trouwe lezertje en schrijvertje op I4E de heer ing. R.L. Mertens. Voor alles wat nu mis is gegaan en nog mis is in Indonesia dragen volgens hem de nare Hollanders de schuld.

   Johan Teterisa, een Molukse onderwijzer door Indonesia met 15 jaar veel te zwaar gestraft voor iets wat wij hier “lichte ordeverstoring” zouden noemen? Ligt niet aan de Indonesiërs die iedere uiting van vrijheidsdenken meedogenloos onderdrukken, maar aan die nare Hollanders die Johan en de zijnen hadden opgestookt, c.q. het slechte zaad van de zelfbeschikkingsgedachte in hun domme Zuidmolukse kepala’s had gezaaid.

   Some reasoning ……

   Pak Pierre

  • George zegt:

   Everyone is as God made him, and often a great deal worse.

 3. ellen zegt:

  Een prachtige serie, gemaakt door historicus Hans Goedkoop. Deel 1 vind ik al interessant. Ook ik heb voorouders die VOC-dienaren waren. Maar dat gaat over de VOC-tijd in de Oost. Het verhaal dat ik over hen maakte, sluit ook mooi aan bij de tegenwoordige VOC tentoonstelling die van 24 februari 2017 t/m 7 januari 2018 gehouden wordt in het Nationaal Archief te Den Haag.

 4. ellen zegt:

  Een Indische vriendin van mij heeft een Duitse stamvader die als soldaat met de VOC naar Zuid-Afrika trok. Een nazaat van deze stamvader trok later verder naar Oost-Indie. In diens stamboomlijn kwam ene Angela van Bengalen (India) voor, die o.a. in Zuid-Afrika een slavin was van Jan van Riebeeck. Angela van Bengalen werd de stammoeder van een paar Zuid-Afrikaanse families. “Thousands of South Africans and others, colored, white and Indo, have Angela van Bengale and her daughter Anna de Koningh as ancestors. Yet these slave pioneers in South African history remain relatively unknown.”
  http://www.jessehaye.com/angela_van_bengale.htm

 5. ellen zegt:

  Ja inderdaad. De stamvader van mijn vriendin was Hendrik Lodewijk Blettermann. Hij kwam uit Duitsland (Schwarzburg-Sondershausen, Thuringen, Midden-Duitsland), geb. 14-2-1704, overleden 21-4-1776 te Stellenbosch, Kaap kolonie, Zuid-Afrika. Hij ging als soldaat bij de VOC en maakte zijn loopbaan in Zuid-Afrika. Een nazaat van hem trok later verder door naar Oost-Indie.

 6. Jan A. Somers zegt:

  Jan van Riebeeck was niet de eerste (sorry, mijn dissertatie was in WP, dat werkt niet meer goed en overzetten in Word gaf nogal wat verminkingen): Bartholomeus Dias was door stormen ver zuidwaarts afgedreven. Denkend de kust weer te kunnen benaderen bleef men verscheidene dagen oostwaarts varen, echter zonder land te zien. Pas noordwaarts varend werd de kust weer bereikt, Afrika was gerond. Op de terugreis werd Kaap de Goede Hoop ontdekt, de plaats waar de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan elkaar ontmoeten. Dit laatstgenoemde aspect komt de Kaap feitelijk niet toe; de meer oostelijk, en nog zuidelijker gelegen Kaap Agulhas heeft het echter nooit verder gebracht dan een gewone geografische plaatsnaam. Volgens de overlevering had Dias de plaats, gezien het stormachtige weer, de naam >Tormentoso=, Stormkaap, gegeven. Na diens thuisvaart zou de Portugese koning Joâo dit hebben veranderd in >Cabo de Boa Espe-rança=, Kaap de Goede Hoop, passend bij de hoop spoedig Indië te vinden.
  Van Spilbergen had op Robbeneiland in 1601 de schapen geslacht die Sir James Lancaster enkele maanden eerder had uitgezet. Cornelis Matelieff bracht in 1608 zes schapen naar het eiland, twee rammen en vier ooien, voor het geval passanten na hem op het vasteland niet aan vlees konden komen. Naderhand bracht hij er nog drie rammen en 17 ooien. Hij plaatste ook een bord met zijn naam en datum. De verhoudingen met de Engelsen waren er nog goed. William Keeling kreeg in 1609: Aby the Dutch Boate sixe sheepe, the fattest I ever saw, from Iland [Robbeneiland] (…). I received of the Dutch a Maine Topsayle (whereof we had extreme want), and delivered them a note to the Company, to receive twelve pounds twelve shillings for the same: besides, their promises to us for other wants, are very honest and Christianlike. (…). The tenth of January in the morning we were under sayle homeward with the Dutch ship.
  Al in 1611 stelde Thomas Aldworth zijn bewindhebbers voor aan de Kaap een kolonie te stichten waar gevangenen naar toe konden worden gedeporteerd. Een suggestie die zonder gevolg is gebleven.
  Naar aanleiding van de pas overeengekomen samenwerking tussen de Engelsen en Nederlanders, hadden de Heeren-XVII op 30 november 1619 bevolen een plaats voor een haven in de Tafelbaai te selecteren die gezamenlijk kon worden geëxploiteerd. De samenwerking ging overzee echter niet van harte, en de Engelsen wilden de Nederlanders voor zijn. In 1620 namen Andrew Shilling and Humphrey Fitzherbert namens de Engelse Koning (niet namens de East India Company!) bezit van de Tafelbaai: AWe, Andrew Shilling and Humphrey Fitzherbert (…) have taken quiet and peaceable possession of the Bay of Saldania aforesaid for, (…) as by a Deed published, executed and subscribed (…) which deed was published, with great solemnity, before the English and the Dutch (…) and, in token of possession taken as aforesaid, and for a Memorial hereafter, we have made a Heap of Stones on a Hill lying (…) and call it by the name of King James His Mount.
  De volkenrechtelijke grondslag werd gevonden in het begrip res nullius, het ontbreken van een staatkundige organisatie: Aas that, at present, no Christian Prince nor Potentate have any Fort, or Garrison, for plantation, within the limits aforesaid; and our Sovereign Lord the King to be the reunto entitled Lord, or Prince.
  In juni 1633 werd bekend dat enkele AFrancoijsen inde Baije van Saldanja bij forme van peupelatie ende pretentie van eijgendom, haer ter nedergeseth hadden, en bezit van de baai hadden genomen. Ook van deze actie is naderhand niets meer vernomen.
  De opvarenden van passerende schepen bleven eigen initiatieven ontplooien ten bate van de gezondheid van de passanten. Zo werden er op 9 maart 1638 door Schipper Cornelis Gerritsen 109 kokosnoten geplant en een grote hoeveelheid citroenen, pompoenen en mosterdzaad gezaaid. In april 1652 werd op last van de VOC door Jan van Riebeeck aan de Kaap een permanent verversingsstation ingericht: een fort, een dorp, en wat tuinen. In 1657 kregen negen vrijburgers, voormalig compagniespersoneel, land toegewezen in Rondebosch, oostelijk van de Tafelberg.

 7. George zegt:

  The bird of paradise alights only upon the hand that does not grasp. To greed all nature is insufficient. See Seneca, Hercules Oetaeus.

 8. Boeroeng zegt:

  Jan van Riebeeck had nazaten te Indië. O.a een tak van de familie Ingram.
  Shanna Ingram is een nazaat die een paar jaar geleden voor enkele maanden de first lady van Griekenland werd https://indisch4ever.nu/2011/11/12/indisch-meisje-first-lady-of-greece/

  Ook Jantje en Betsy waren nazaten van Jan van Riebeeck
  http://www.louiscouperus.nl/publicaties/artikelen/de-akelige-geschiedenis-van-jantje-en-betsy/

  Op deze foto staat nazaat Maud Buys
  https://indisch4ever.nu/2011/03/01/indisch-in-beeld-2-2/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.