8 maart 1942

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

18 reacties op 8 maart 1942

 1. Boeroeng zegt:

  Mijn vader was te Bandoeng gelegerd, maar hij gaf zich niet aan .
  Dat deed hij pas een maand later. Zijn overweging was dat wanneer hij zich niet meldde voor internering dat er misschien represailles zou komen voor zijn zwangere vrouw, haar ouders , schoonbroers en schoonzus..
  En heee .. het was wellicht toch maar voor 3 maanden.
  Dat de Amerikanen dan zouden komen.

  • Jan A. Somers zegt:

   Ja, de vooroorlogse propaganda en de vele wilde verhalen en mythen over de kwaliteit van de Japanners werkten nog lang door. Toen de Amerikanen besloten vanuit Nieuw-Guinea rechts af te slaan (en Indië links te laten liggen) richting Japan, kwam dat hard aan. We waren vergeten dat het verslaan van Japan op dat moment voor de Amerikanen belangrijker was dan bevrijding van Indië. Maar voor deze sinjo speelde dat geen enkele rol. Overleven was voor ons het belangrijkst. De capitulatie van Japan was voor ons daarom ook zo belangrijk. Eindelijk, de bevrijding in zicht. Elkaar terugvinden. Weer richting normaal leven. (maar dit schijnt tegenwoordig geen politiek correcte opvatting meer te zijn).

 2. Anoniem zegt:

  De landing in IWOJIMA en OKINAWA gaat gepaard met de landing van Mc Arthur in Nieuw Guinea en Morotai.Terwijl de Australiers in Tarakan landen.Dus Amerika heeft Indie niet links laten liggen Terwijl Midden en West Ned Indie de portie is van de Engelsen( Mounbatten).Die trouwens ook na de capitulatie van Japan. In Batavia en Soerabaia zijn geland. WAL SUPARMO.

  • Arthur Olive zegt:

   Dus als Nieuw Guinea Indie was dan was er nog een Indie tot 1962, het was in elk geval nog onder bewind van Nederland en niet Indonesia.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Wal Suparmo in reactie op een opmerking van de heer Somers: “De landing in IWOJIMA en OKINAWA gaat gepaard met de landing van Mc Arthur in Nieuw Guinea en Morotai. Dus Amerika heeft Indie niet links laten liggen”.

   Het is denk ik relevant om in dit verband te noteren bij de opmerking van de heer Suparmo dat de slag om Iwo Jima begin 1945 plaats vond en die om Okinawa ergens tussen april en juni van dat zelfde jaar, DUS AAN HET EIND VAN DE OORLOG.

   Het lot van NOI was toen al lang beslecht. De Amerikanen hadden, zoals de heer Somers schrijft, al aan het begin van de oorlog besloten NOI links te laten liggen en rechtstreeks richting Japan door te stoten.

   Goede strategische keuze, jammer voor NOI.

   Pak Pierre

   • Anoniem zegt:

    Volgens de WIKIPEDIA, dus geen duimzuigerij van mij zoals door bepaalde BERKROMTE LEZERS , over mij wordt hezegt), is TARAKAN door de Australische landmacht al bezet is op 1 Mei 1945. Dit betekent dat de gealieerden niet weten wat de linker hand en de rechterhand doet.Om te zeggen INDIE links te laten door een door stoot naar Japan pas in maand July of Ausgustus 1945.Wal Suparmo

    • Jan A. Somers zegt:

     Sorry, ik had het over de Amerikaanse strijdmacht. Met Nederlands-Nieuw-Guinea als springplank rechts af. (de achtergelaten spullen hebben we goed kunnen gebruiken). En Australiërs zijn geen Amerikanen. En de bevrijding van Tarakan/Balikpapan was ook tegen het eind van de oorlog. Amerika was toen al een eind rechts af. Met enorme verliezen! Maar onze bevrijding was al in zicht. (vergeet dat maar!).

    • Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

     Aangezien Wikipedia veelal n° 1 staat als men googelt, geeft een verwijzingen naar Wikipedia meer de indolentie (in de engere betekenis van het woord) en bekrompenheid aan, dan de goed verborgen intelligentie van degene die het gebruikt,

     Daargelaten dat bij bovengenoemde enige geografische kennis ontbreekt maar Anoniem is niet de enige, die niet weet dat zowel Iwo Jima als Okinawa Japans grondgebied zijn.

     De Nederlandse regering in ballingschap (in Londen) was heel blij, althans zij verzetten zich niet tegen de beslissing al in 1944 (?) om Ned.-Indie niet onder South West Pacific Area SWPA dwz Amerikaans invloedssfeer met bijgevolg kritische houding t.o.v. het kolonialisme te laten vallen , maar onder te brengen bij het South-East-Asea Command SEAC, dwz Britse invloedssfeer. De Nederlanders verwachtten een meer coulante houding van de Britten t.o.v. het Nederlands Neo-kolonialisme. Mijn bron is niet van het niveau Wikipedia.

     Voor de goede orde voor de wanorde m.a.w creatieve interpretatie van Anoniem. : de Australiërs vielen onder het SWPA-gezagsgebied, dwz onder de Amerikanen. Met veelal Amerikaans logistiek bezetten zij geheel Borneo en Celebes.

    • Anoniem zegt:

     WAL SUPARMO, zegt : Dhr Sommers weet misschien niet wat ABDA betekend.AMERICA, BRITTAIN,DUTCH en AUSTRALIA. Zo dat de Amerikanen niet weten wat de Australiers hebben gedaan om al in 1 Mei 1945 TARAKAN tebezetten. Van daar ook de lof lied dat bijna 4 maanden tijdends de Jap.tijd overal werd gezongen van AMAT HEHO JANTAN INDONESIA( de Indon.held). Omdat hij JIBAKU gepleegt heeft om zich met granaten beladen , zich tegen een vijandelijke tank tepletter ging lopen.En dat is ongeveer 4 maanden voor het einde van de oorlog.Als men de Wikipedia niet geloof en Hollandse schrijfers en historicie als leugenaars beschouwd dan kan ik helaas niets mee zeggen/schrijven.

    • Jan A. Somers zegt:

     “De Nederlandse regering (…) was heel blij” Ik dacht dat zij niet blij konden zijn, ze wisten eigenlijk van niets. Tijdens de conferentie van Jalta in februari 1945 waren de vooruitzichten op een overwinning nog niet rooskleurig, een grote aanval op Japan zou pas eind 1945 kunnen beginnen, na de nederlaag van Duitsland, en pas eind 1946 met succes beëindigd worden. Maar in juli 1945 kwam de atoombom beschikbaar, tijdens de conferentie van Potsdam besloot President Truman tot inzet van dat wapen. Ook werd in Potsdam afgesproken dat bij een Japanse capitulatie de grenzen van de bevelsgebieden zouden worden gewijzigd, Mountbatten zou onder meer ook Nederlands-Indië en Frans Indo-China onder zijn hoede krijgen. De Nederlandse en de Indische regering en de Franse regering hoorden slechts bij geruchte over deze aanpassingen, en de onverwacht snelle capitulatie van Japan brachten voor Nederland en Groot-Brittannië grote praktische problemen met zich mee.
     De actie van de Australiërs was in de eerste plaats gericht op de olie, waarvan Australië ook altijd een grote afnemer was geweest. En uiteindelijk in een groot gebied waar nooit bersiap is geweest. Gewoon overleg waar in de Indonesische revolutie toch naar was verwezen in de tweede zin van de proclamatie. Hier ging het zoals het hoorde.

    • Jan A. Somers zegt:

     “ABDA” ABDA (eerder nog ABCD), onder commando van de Engelse generaal Wavell. Op 25 februari 1942 werd ABDA opgeheven. (de Australische acties kwamen pas veel later, 1944/45). Tarakan/Balikpapan vielen tijdens de oorlog niet onder de Engelsen, maar onder SWPA (MacArthur). (heel Indië, met uitzondering van Sumatra). Aangezien MacArthur zich volledig met Japan wilde bezig houden, liet hij acties in Indië over aan de Australiërs. Na het inzetten van KNIL-eenheden uit Australië ging het om een gebied over Bangka/Billiton, Borneo, Grote Oost. (Malino-gebieden). Mountbatten (SEAC) vond dat prima, daar had hij toch geen capaciteit voor. Dat gebied kwam zo als eerste terug onder Nederlands-Indisch gezag en bleef grotendeels rustig, zonder bersiap.

 3. Anoniem zegt:

  Wal Suparmo, zegt: De SEAC was pas na de de WWII opgericht om de communsten tegen tegaan.

  • Jan A. Somers zegt:

   Zoals u al vaak bij mij had kunnen lezen is dat op de conferentie van Potsdam is besloten de grenzen van de bevelsgebieden tussen SWPA en SEAC te wijzigen bij een Japanse capitulatie. Dat werd dus 15 augustus 1945. MacArthur zou zijn handen vrij moeten hebben om van Japan een bevriend bolwerk tegen de communisten te maken. De Engelsen niet. Amerika wilde ook niet betrokken raken bij het Europees kolonialisme. Dat de Engelsen in Malakka de communisten op hun bordje kregen is een ander verhaal. Net als de PKI in Indonesië.
   En voor die andere generatie, Potsdam nabij Berlijn, van 17 juli tot 2 augustus 1945, dus na de oorlog in Europa, dus er was geen Nederlandse regering in ballingschap meer. Misschien was die regering wel blij met SEAC, de Indische regering was dat niet. MacArthur beschouwde NICA voor Nederlandse civiele aangelegenheden in geallieerd gebied als een passend, Nederlands, orgaan, de samenwerking verliep vlot. Er konden ook makkelijk bestellingen worden geplaatst. Ook had MacArthur geen problemen met de inzet van KNIL-eenheden door de Australiërs en het gezag van NICA in die gebieden. Bij SEAC werd de NICA in feite ondergeschikt aan de Britse Director of Civil Affairs waardoor in Indië slechts kon worden opgetreden na overeenstemming met het SEAC, terwijl ook niet meer kon worden gerekend op royale Amerikaanse materiële voorzieningen.

   • Pierre de la Croix zegt:

    Nu maar kijken of de heer Wal Suparmo deze parel langer lest wel op prijs weet te appreciëren.

    Pak Pierre

    • Jan A. Somers zegt:

     Oppassen! Soms is het valse parels voor echte zwijnen werpen. Gaat in dit geval in ieder geval niet op voor onze heer W.S.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Ik had het ook alleen maar over parels. En niet die van meneer Mikimoto …….

     Pak Pierre

    • . zegt:

     WAL SUPARMO, zegt;De zwijnen hadden een Hollandse lunch van hut/stam pot.

    • . zegt:

     WAL SUPARMO, zegt:Jammer dat de parels van plastic blijken te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.