Vlissinger wil duidelijkheid over treinkaping 

update 1 februari 2017
NOS:
Er is meer onderzoek nodig naar de beëindiging van de treinkaping in 1977 bij het Drentse dorp De Punt. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald.
Volgens de rechtbank was een gewelddadige beëindiging van de kaping noodzakelijk, maar is er onduidelijkheid over wat er in de trein is gebeurd. De rechtbank kan onvoldoende beoordelen of het geweld dat door de mariniers is gebruikt rechtmatig was.

treinpunt1977 Omroep Zeeland, met video:
Woensdag 1 februari wordt een belangrijke dag voor journalist Jan Beckers uit Vlissingen. Dan dient de rechtszaak over de treinkaping bij De Punt en wordt duidelijk of de staat voor de rechter gedaagd gaat worden of niet. (..)
Lang is volgehouden dat slachtoffers zijn gevallen door beschietingen van buitenaf. Maar in 2013 is duidelijk geworden dat kapers door kogels zijn getroffen die in de trein zijn afgevuurd, terwijl de kapers al waren uitgeschakeld.

rtv drenthe:
Twee anonieme verklaringen over de beëindiging van de treinkaping in De Punt zijn ‘bizarre lulverhalen’. Dat zeggen drie oud-commandanten, die in 1977 betrokken waren bij de actie tegen de Molukse treinkaping. (..)
De laatste jaren was er kritiek op hoe de 22-jarige kaper Hansina om het leven kwam. Ze zou gewond op de vloer hebben gelegen en toen van dichtbij zijn doodgeschoten. Volgens een van de voormalig commandanten moesten ze wel, omdat het niet zeker was dat ze uitgeschakeld was.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

12 reacties op Vlissinger wil duidelijkheid over treinkaping 

 1. bokeller zegt:

  ##Ze zou gewond op de vloer hebben gelegen en toen van dichtbij zijn doodgeschoten.
  Volgens een van de voormalig commandanten moesten ze wel,
  omdat het niet zeker was dat ze uitgeschakeld was.###

  Nmm. de kernvraag,
  Hoe is de verwonding geconstateerd in deze korte tijd.
  Had ze wapens bij de hand,lag zij op haar buik/rug kon
  zij nog rondkijken cq. roepen/bewegen.
  Want van ”dichtbij” wilt ook nog wat zeggen van de
  observatie/schiet afstand.
  Morgen horen we ‘t.
  siBo

  • PLemon zegt:

   @Hr siBo ” van dichtbij….zegt wat over de afstand”

   In het reconstructie filmpje over de mariniersaanval wordt eea verduidelijkt…
   http://www.ydedepunt.com/geschiedenis/de-punt/treinkaping/

  • Indorein zegt:

   ” …. Ze zou gewond op de vloer hebben gelegen …”:
   Aangeschoten wild is levensgevaarlijk weet de jager.
   Verder kan ik mij wel vinden in wat Kembang hierover stelt (i.c.: “Ik heb dan ook géén enkele medelijden met ze dat ze door deze korps mariniers zijn afgemaakt.”). Als terrorist moet je van tevoren afwegen, dat jij ook “het haasje” kan zijn. Anders moet je niet terrorist worden. ’t Is een beroepsrisico, niet anders.

 2. Kembang zegt:

  Dat is nu écht op z’n Hollands….altijd terug trappen wat al héél lang
  geleden is gebeurd…….en dan proberen een slaatje eruit te slaan met een hoeveelheid
  aan “smarte-geld “??!!! Houd toch op,…de kapers zijn de schuldigen…en die hebben onschuldigen mensen vermoord voor de ogen van andere reizigers…….
  Ik heb dan ook géén enkele medelijden met ze dat ze door deze korps mariniers zijn afgemaakt.

  Zie ook allerlei oorlogsverhalen in Indonesië…..en in Europa ….Oorlog verlaagd mensen tot dierlijk niveau en soms erger……en dat zou ook nooit veranderen !

 3. Anoniem zegt:

  Alweer oude koeien uit de sloot halen. Heb je niets anders te doen?
  Cap – uit het verre Westen.

 4. rob beckman lapre zegt:

  Gisteravavond vond ik het (google)book door Beatrice de Graaf “Evaluation counter terrorsim performance; a comperative study”.Helaas (toevallig?) waren de interesante bladzijden waar de gebeurtenissen in de betreffende treinwagon in De Punt(1977) beschreven- nu vandaag de rechtzaak dient- “niet meer beschikbaar om in te zien…”k geloof niet(meer)in toevalligheden.Aan de andere kant,verdedig ik deze mannen die een “dienstopdracht”, door politici gegeven, MOESTEN uitvoeren. Zou herhalen ” Don’t blame the messenger…..of death”(He’s just the messenger)

 5. rob beckman lapre zegt:

  Journalist Tonny v.d.Meer schreef een goed stuk in het AD van 02/02/2017 “Meer onderzoek naar doden van treinkapers”.Het juridische hoofdstuk van de Punt is NIET definitief afgesloten,omdat de nabestaanden van de beide kapers Papilaja en Uktolseja willen weten wat er werkelijk in die coupe gebeurde.De Mariniers treft , in mijn optiek als veteraan, geen schuld.Zij voerden slechts een (dienst)opdracht van meerderen-die op hun beurt weer “opdrachten” an POLITICI kregen-uitvoerden.Dat deze zaak meer dan drie jaar(2013)werd opgepakt,bewijst dat tegenstand die de (zittende)regeringen had(den)tegen enige vorm van “waarheidsvinding”.Veel wordt ons-in hun(politieke) optiek”eenvoudige burgers”-verborgen gehouden.

 6. rob beckman lapre zegt:

  Lezer Jan de L.uit Hoogvliet, verwijt in een “Lezersbrief” dd 04/02/017 ; dat het de schuld was van de (Molukse)ouders en “President” Manusama,de Molukse jongeren waren “gehersenspoeld” waardoor zij tot deze- en andere (Wijster) daad kwamen.Zij moesten hun excuses aan de overleden gekaapte nabestaanden aanbieden.Mee eens,maar schrijver,mogelijk onbekend met de “historische (EEUWENLNGE-“Door de Eeuwen Trouw”)voorgeschiedenis van de Molukse (ex)militairen,en hun nageslacht,brengt de zaak onder bij “hersenspoeling/manilutaie”.Schrijver;iedere dode is er een teveel,maar probeer althans deze trieste (doofpot)zaak vanuit een ander (Moluks)perspectief te zien.(Geef,volmondig,toe dat ik niet onbevooroordeeld ben).

 7. rob beckman lapre zegt:

  Zevenentwintig jaar geleden (16-18 maart 1990) werd er op de University of Honolulu,Hawai de “First Conference on Malukku” gehouden.Het ( engelstalig)research paper door Dieter Bartels kan men lezen op http://www.nunusaku.com ” From black dutchmen to white moluccans”.Het beschrijft de geschiedenis van de Molukse militair in het voor-,en naoorlogse Ned.Indie (t/m de gedwongen demobilisatie in 1951),de aantallen die overgingen naar de TNI,en hen die zich bleven verzetten tegen de “Javaansche overheersing” door de RMS uit te roepen.Het lijkt een gedateerd artikel,maar ik meen dat het wat meer duidelijkheid verschaft in deze complexe materie,waar het laatste woord niet gesproken is.Zij die schrijven/roepen “moordenaars van onschuldigen”(treinkapers)zouden zich wat meer n deze materie moeten verdiepen,om ENIG inzicht te krijgen wat deze mannen en vrouwen dreef tot deze daad/daden.(Beken; ben beslist niet onbevooroordeeld,maar breek toch “de lans”voor hen voor wie “Door de Eeuwen Trouw”geen loos begrip was/is).

 8. rob beckman lapre zegt:

  Vond, onverwacht,ergens achter in mijn(overpuilende)boekenkast Ernest Zahn’s “Regenten,rebellen en reformatoren”,waar schrijver het “wel en wee”van de Molukkers in vml.Ned.Indie,en daarna in Nederland op blz.324-326 beschrijft.Lees “dat hun (gedwongen)de-mobilisatie voor hun een schok(van betekenis)betekende, en als VERSTOTING werd ervaren” en “dat hun kampleven in totaal isolement en onzekerheid over de toekomst,men zich als “een volk in (gedwongen)ballingschap” zag.Wat ook kwaad bloed zette was de onzekerheid,tot de 60’er jaren,over hun militaire pensioenen.Een lawine van onopgeloste problemen die de jeugdige Molukkers deed opgroeien in de welvaartmaatschappij ZONDER dat er van(volledige)integratie in de NL maatschappij sprake was,en terwijl de(grote)invloed van hun ouders bleef bestaan.Is het vreemd dat de jeugdige Molukkers tot de (wanhoops,mijn woorden)daden kwamen die mensenlevens kosten?De vraag die bij mij opkomt isl waarom niet de Molukse militairen in een separaat Korps (net als de Britten met de “Gurkha’s” deden),opnamen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.