25 feb, 4 mrt TV: Indië in de oorlog.

Persbericht van Andere Tijden over komende uitzendingen:
25 februari en 4 maart: Indië in de oorlog
Op 8 maart 1942 capituleert Nederlands-Indië voor Japan. Het is de dag die het einde van het koloniale tijdperk inluidt, want de Japanse bezetting betekent een complete ommekeer van koloniale waarden. De blanke bewoners verliezen hun macht en worden in kampen geïnterneerd. De letterlijke ‘onderdanen’ van het koninkrijk, de Indonesiërs, krijgen een nieuwe positie, direct onder de heerschappij van de Japanse bezetter. Blijft over de grote groep Nederlandse staatsburgers van gemengd bloed, driekwart van het totaal – zo’n 200.000 mensen, die niet wordt geïnterneerd. Zij moeten, net als Nederlanders onder Duitse bezetting, zien te overleven onder nieuwe machhebbers met nieuwe regels. In twee afleveringen van Andere Tijden vertellen tieners van toen over hun ervaringen: over het sluiten van de Nederlandse scholen; over distributie en baantjes om rond komen; over het buigen voor Japanse militairen; en over de angst voor fanatieke Indonesiërs.

Research: Hasan Evrengun   Regie: Gerda Jansen Hendriks (=bron van de foto)

indieindeoorlog

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

15 reacties op 25 feb, 4 mrt TV: Indië in de oorlog.

 1. Robert zegt:

  Het koloniale tijdperk was erg, de Japanse bezetting was erg, en de bersiaptijd was even erg.Tyranny is always better organized than freedom.

 2. wal suparmo zegt:

  Jammer dat niemand van de oude generatie Hollandse kolonialen veranwoordelijkheid geeist kan worden voor de “VERDEDIGING”‘ van de een archipel dat Nedederlands Indie genoemt wordt.Een rijk van LONDEN tot MOSKOW Met alleen maar met 70 duizend KNIL en 10 duizend Australische soldaten Met voor de KNIL verourderde bewapening en alleen maar bedoelt voor binnandse beveiliging. Tegen een invasie leger van minstens 5 maal zo sterk en met de meeste modernste wapens.Omdat de leiders van Ned.indie van plan zijn om zo vlug mogelijk naar Australie te vluchten.LAAT DE INDO MEER CRIEPEREN! Wie heeft andere bewijzen en mening?

  • Arthur Olive zegt:

   Omdat leiders van Ned.indie van plan zijn om zo vlug mogelijk naar Australie te vluchten.

   Ik heb me wel eens afgevraagd hoeveel Indo’s er nog voor de invasive van Indie naar Australie zijn gevlucht.
   Niettegenstaande dat er propaganda was dat de Jap in Singapore zou worden tegengehouden wist men al dat Manchuria, gedeelten van China en Indochina door de Jap waren veroverd.
   Men wist al hoe medogeloos de Jap was in China.
   Zelfs na 7 dec. 1941 kon men nog vluchten, desnoods als toerist naar Australie.

  • rob beckman lapre zegt:

   Hierop kan ik dit schrijven; er zouden “bewijzen” zijn (heb ze ergens opgetekend) dat de NL regering in ballingschap het Keizerrijk Japan de oorlog verklaarde (dus niet andersom)
   Japan had uitsluitend belangstelling voor de grondstoffen van Indonesie(olie,rubber,alluminium etc.etc.),en was zelfs bereid de koloniale structuur van een land als Vietnam (Franse-Vichy- kolonie)vrijwel in tact te laten (15,000 man Franse militairen bleven tussen 1941-1945 onder de wapenen,en het hele Franse koloniale ambtenarenapparaat bleef functioneren),maar wel controleerden de Japanners de strategische posities in Vietnam.Zie David G.Marr’s “Vietnam; 1945”.Een groot onderzoeksartikel van de australische regering geeft de historicus een dieper/breder inzicht wat de intlichtingendiensten van Engeland,Amerika en…..Nederland (Nefis) al vroeg(09/12/1940) wisten over Japanse aanvalsplannen,richting “het zuiden van de Pacific”.Op 04/08/1941 wist men in Washington,Londen,Brisbane,Singapore, dat “Japan geen aanvalsplannen had voor (oostelijk deel)Rusland,waardoor de kans op aanval richting zuide-Pacific toenam” Decennia bleef dit materiaal voor ons verborgen.Nu pas (na duizenden doden) krijgen wij IETS te weten wat er,op top nivo,speelde.

 3. rob beckman lapre zegt:

  “History, it might(if allowed by the Govt) set us free…….from our ignorance”; ik lees een -gedateerd 28/12/1941 “Top Secret” (nu na decennia ge-declassificeerd)Memo nr 914 gericht aan het Burea van de Britse Prime Minister waarin (vertaald)te lezen was dat (britse) inlichtingdiensten informatie onderschepten van Japan,” dat Japan de Ned.Indische Overheid tracht over te halen om te stoppen met de vijandigheden tegen Japan,en als zij daarmee accoord gaan ,de Japanse regering “De Ned.Indische Overheid zal beschermen en de NEI (koloniale) administratie in takt zal laten” ” Dat lijkt verdacht veel op het (Vichy)Vietnam scenario,waar de Fransen de hele oorlog niets van Burmaspoorweg-,Japan,Manchokowkrijgsgevangenkampen merkten,en na de oorlog ineens als “Vrije Fransen en bondgenoten van de Geallieerden” werden aangemerkt.

 4. frits bakker zegt:

  f.bakker
  hr. Suparno, m.i. stelde u de juiste vragen. Wie war Politiek(en moreel) verantwoordelijk voor de veiligheid van de bevolking Ned.Indië ? Juist Regering EN Parlement in Nederland! en later de Regering in Londen. Die blind bleven voor de ingrijpende politieke en militaire veranderingen in het Verre Oosten.
  En ook doof bleven voor de waarschuwende stemmen van zowel Indonesische Nationalisten als vele van de daar wonende Nederlanders.
  Zie de Moties Soetardjo in de Volksraad .Zelfs Soekarno heeft in zijn pleidooi tegen over zijn Nederlandse rechters in 1930, reeds gewaarschuwd voor de onvermijdelijke Pacific “Oorlog der Giganten” ,waar bij ook Indonesia zou worden betrokken..
  De laatste motie Soetardfo,en de massale indrukwekkende begrafenis van het Indonesisch Voksraadslid Mr.Thamrin, in Batavia, kort voor het uitbreken van de oorlog , heeft een onvergetelijke indruk op mij gemaakt.

  Zoals ik reeds eerder in een reactie, hier op I4E heb geschreven. LEES het academisch proefschrift van de Indo historicus , Buitenkamper en Bersiap gevangene in Soemobito, Dr. H.TH. Bussemaker. Titel . Paradise in Peril : Western colonial powers and Japanese Expansion in South East Asia,1905-1941. Bibliotheek Universiteit Amsterdam om , of digitaal
  http:www//dare.uva.nl/record/86412
  fb

  • Anoniem zegt:

   Heer Frits Bakker, hoe smerig en gemeen is de Nederlandse Regering om oss zo te behandelen.
   In het kamp Soemobito kon ik als kleuter in leven blijven omdat de vrouwen mij restanten voedsel uit de gootsteen gaven.
   En hoe werden we daarna behandeld: Nieuw Guinea stonden ze niet af aan Indonesia, omdat Nederland NotDone is voor ons en we maar in Papua moesten blijven; uiteindelijk moesten we in de jaren 1960 voor de tweede keer vluchten en nu naar Nederland.
   Daarna alles terugbetalen: Zowel vanwege Nieuw Guinea en Nederland en wel tot de laatste cent.
   Stel gemene blanda’s en nu net doen of ze ruim van hart zijn t.o.v. De nieuwe vluchtelingen.
   Mvg. J.H. Crawfurd

   • George zegt:

    Een bordeel is beter georganiseerd dan de politieke wereld.Je kan meer verwachten van een bordeelhoudster dan een politicus.

   • Anoniem zegt:

    fbakker
    hr.Crawfurd,ik kan uw boosheid wel begrijpen,na al wat je
    hebt mee moeten maken. Eerst in Oost-Java en daarna
    nog Nieuw Guinea. In de tijd dat ik daar heb gezeten ,had ik daar in Hollandia ,verscheidene school vrienden onder de Deta-jongens. De slechte behandeling
    en de mooie beloften, daarover hebben ze mij toen verteld. Het was beschamend.
    Jullie hebben daar nog hard gewerkt en daarom ook zwaar om weer weg te moeten gaan.
    Met gemengde gevoelens ben ik daar vertrokken.
    Ik heb het geluk gehad om dat eiland nog vele malen te hebben kunnen bezoeken.
    fb

 5. Bert de Wit van Huijssteden zegt:

  Achteraf is het deze zware periode die ons gevormd heeft in wat we nu zijn, met zowel onze positieve als negatieve kanten.

 6. rob beckman lapre zegt:

  Op 27 januari schreef ik iets over “de geschiedenis die je/ons vrij maakt (als de regering dat toestaat)…..van onze onwetendheid(“ignorance”).Veel (nog steeds niet ALLE documenten)worden jaarlijks ge-declassificeerd).En in 1994 (meer dan 50 jaar na dato)werd het beruchte “McCollum Memo”,gedateerd 7 october 1940,van (US Navy)lt-Commandor Arthur McCollum ,van het Office of Naval Intelligende(ONI)gede-calissificeerd.Hier was luid en duidelijk te lezen dat McCollum een “8-stappen plan” t.a.v.Japan voorstelde aan Navy Capt.Walter Anderson en Dudley Knox.Het plan was om Japan ,stapsgewijs, dusdanig te provoceren dat het land Amerika zou aanvallen.Het lijkt-op het eerste gezicht-de “smoking gun” te zijn,dat Roosevelt Pearl Harbor zou hebben laten gebeuren (bewijs: vliegdekschepen uit de haven vertrokken).Maar Australische Inlichtingen documenten gaven aan dat de geallieerde Inlichtingendiensten de Japanse plannen-althans ten dele onderkenden-men was in staat Japanse versleutelde diplomatieke en deels Marine berichten te lezen,en zich een idee van Japans plannen (die trouwens al in 1900 -41 jaar voor Pearl Harbor-bestonden)om Z.O.Azie te veroveren,te vormen.De Geallieerden waren vrij goed op de hoogte van wat er aankwam,maar of de President Pearl Harbor opofferde om met de vinger naar Japan te wijzen DAT zal wel altijd verborgen blijven (“als de regering dat toestaat”).

 7. rob beckman lapre zegt:

  Nu, decennia na de gebeurtenissen, wordt -stukje-bij-stukjje, de waarheid prijsgegeven door het de-clasifieren van geheime/geclassificeerde documenten.Terwijl wij steeds (onterecht)meenden dat Pres.Roosevelt tegen het behouden van kolonien door Engeland,Frankrijk,en Nederland was, lees ik nu in een (uit het Frans vertaalde)document door “CAIRN” ” The United States and the liquidation of European colonial rule(1941-1963), de volgende tekst ()16) ” At NO time did we (United States) press Britain,France or the Netherlands for an immediate grant of self-government to their colonies” .Overheden houden decennialang zaken voor hun burgers verborgen,en schetsen ons een afwijkend beeld van de werkelijkheid.Noem een recente: “de indrukwekkende prestaties van Griekenland (mei 2000)”; dhr Zalm en Weltink.Ons land leende -totaal-11,9 miljard euro( = 700 euro per NL burger) aan de Grieken,geld wat wij(laatste berichten)MOETEN afschrijven.Iemand de rekensom gemaakt; 11,9 miljard met rente vanaf dag van lening?.Zomaar twee zaken waar ons een “andere waarheid” wordt voorgeschoteld.

  • Cezar zegt:

   Het is toch altijd het eigen belang eerst. En dat kan alleen maar doorgevoerd worden als je ook sterker ben dan de ander.
   Nederland heeft altijd gedacht mee te kunnen doen met de grote jongens. Wel dan moeten ze ook de consequenties er van dragen. Amerika heeft ook een koloniale ervaring achter de rug. Het frappante, Nederland heeft toen Amerika geholpen om Engeland er uit te drukken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.