Indische kwestie: Oproep voor een landelijke stunt

Dit bericht werd geplaatst in Indische kwesties. Bookmark de permalink .

30 reacties op Indische kwestie: Oproep voor een landelijke stunt

 1. Het wordt tijd dat men aandacht en rechtvaardigheid aan deze kwestie besteed of wacht men tot een 2e eeuw voorbij is?

  • rob beckman lapre zegt:

   Bastiaans-Turpijn? Dat zou familie van mijn vrouw (Thelma)Ronkes kunnen zijn .Grote famlie Bastiaans uit Surabaja.Helaas,wantrouwend t.a.v.deze,en ALLE vorige regeringen, geloof ik niet in een goede afloop als het om “rechtvaardigheid” aankomt.Wel “aandacht:, dat wel.Maar als het om “centen”gaat, dan hebben ze die liever)honderden miljoenen/jaar)over voor “zielige mensen”.Las net ergens dat werd voorgesteld om “4000 personen van de Griekse eilanden naar Nederland te halen,omdat het daar zulk slscht weer is”.Iedereen voelt aan dat die 4000 NOOIT meer terug willen, maar willen blijven.

 2. Loekie zegt:

  Een coalitie met Sylvana aangaan, niets anders. Uitschreeuwen dat ook wij vluchtelingen zijn geweest, dat ook wij afstammen van slaven, dat ook wij onderdrukt werden, dat ook wij gediscrimineerd werden en worden. Alle Indische bescheidenheid overboord gooien en ons aansluiten bij de slavernijherdenkingen, protesten tegen Zwarte Piet en aanschuiven bij andere minderheden in de diverse talkshows. Maak duidelijk dat door rente op rente elke Indo recht heeft op 1 miljoen euro. Verklaar je met terugwerkende kracht solidair met de Indonesische vrijheidsstrijders en zweer het kolonialisme af. Plak op je voordeur, de ramen, op auto’s, op muren de affiches. Zeg, schreeuw, gil dat je erkenning wilt en dat je geld wilt zien. Toon zelfrespect!

 3. ellen zegt:

  Wij kunnen ons helemaal niet aansluiten bij Sylvana Simons. Haar koloniale geschiedenis (Suriname) had – volgens de historicus Gert Oostindie – een heel andere impact.
  “Nederland heeft nog steeds onvoldoende kennis van zijn koloniale geschiedenis, met name van die in de West. Helemaal onbegrijpelijk is dat niet. Rond 1940 telde Nederland negen miljoen inwoners, Nederlands-Indië zeventig miljoen, Suriname en de Antillen kwamen samen nog niet aan een half miljoen inwoners. Indië was van levensbelang voor Nederland, de West niet. Niet economisch, niet politiek, niet cultureel. Maar waar de meerderheid van de Indonesische bevolking nauwelijks beïnvloed werd door het kolonialisme, bleek de ‘koloniale imprint’ in het Caraïbische gebied zeer groot. Dat heeft zich geuit in taal, in oriëntatie op de voormalige kolonie en uiteindelijk ook in massale migratie, aldus Oostindie.”
  Indonesie zelf heeft een – patriottische – trots m.b.t. zijn vrijheidsstrijd en zal die trots niet zo gauw willen laten ondermijnen door een breed onderzoek. En al helemaal niet als dit een zogenaamd internationaal onderzoek wordt.

  http://www.vpro.nl/speel~RBX_VPRO_3780063~wandaden-in-indonesi%C3%AB-10-05~.html

  • Pierre de la Croix zegt:

   ellen zegt 17 januari 2017 om 15:47 “Wij kunnen ons helemaal niet aansluiten bij Sylvana Simons”.

   Nu ja …. “wij” kunnen niet prat gaan op een slavernijverleden, maar als we voldoende zielig doen over discriminatie in NOI en daarna in NL, dan zal Sylvana in ons toch zeker wel soul sisters and brothers zien en ons een warm plekje onder haar vleugelen bieden. Moeten we wel eerst een papiertje tekenen dat we tegen Zwarte Piet zijn.

   Pak Pierre

 4. PLemon zegt:

  Misschien een tip voor het werven of aanboren van nieuwe of bestaande vrijwilligergroepen? Of was het al de bron….

  Pelita heeft een lange traditie in het werken met vrijwilligers.
  Inmiddels zijn al meer dan 200 vrijwilligers in verschillende projecten actief. De vrijwilligers zijn van Indische of Molukse afkomst of hebben kennis van en affiniteit met de cultuur. Naast diverse regionale vrijwilligersoverleggen, treffen alle vrijwilligers van Pelita elkaar jaarlijks tijdens de landelijke vrijwilligersdag.
  Wat doen vrijwilligers van Pelita zoal?

  Masoek Sadja’s: meehelpen met de organisatie van deze inloopmiddagen Pelita Informatie Lijn: telefonische informatie geven over diverse nieuwe initiatieven van PelitaWebsite ondersteuning: verantwoordelijk voor bepaalde onderdelen binnen de verschillende websites van Pelita.Administratieve en organisatorische werkzaamheden: assistentie van vrijwilligers op piekmomenten op het kantoor van Stichting Pelita.
  Wilt u meer weten over de achtergrond van vrijwilligerswerk bij Pelita, klik dan >>hier.
  De veelheid aan activiteiten die Stichting Pelita aanbiedt is alleen maar mogelijk door de grote groep (bijna 300) betrokken vrijwilligers. Ze zijn vaak zeer bescheiden en doen dat ´gewoon´. Wij waarderen ze bijzonder en zullen gaan daarom vanaf nu steeds weer een paar vrijwilligers aan u voorstellen. Lees >>hier de eerste bijdrage.
  http://www.pelita.nl/vrijwilligerswerk/

  • Peggy Stein zegt:

   Dank P. Lemon voor de tip. Wij zoeken vrijwilligers die een stunt aandurven. De open vraag aan het bestuur van Pelita is of ze zichzelf en hun vrijwilligers zouden willen informeren over deze stunt en willen inzetten voor een actie tégen de overheid.

   • Loekie zegt:

    Denk het niet…. want Pelita wordt gefinancierd DOOR de overheid…

    • PLemon zegt:

     Of juist wel.Men heeft immers de opdracht op te komen voor de nooddruftigen onder de Indische bevolkingsgroep.Bovendien zijn de vrijwilligers ‘vrij’ in doen en laten. Vragen staat vrij en met een poster op het prikbord kan men persoonlijk reageren. Niet geschoten …altijd mis.

    • Loekie zegt:

     Noodruftig? Wie is noodruftig?

    • Pierre de la Croix zegt:

     In verband met de wet op bescherming van de persoonlijke levenssfeer (rpivacy) kunnen geen namen en adressen worden genoemd.

     Pak Pierre

    • Pierre de la Croix zegt:

     rpivacy = privacy

     PP

    • PLemon zegt:

     @Loekie “Wie is nooddruftig’?

     Wat dacht u van deze categorie? Niet iedere Indo gaat het voor de wind.

     *** In Nederland leven er 2,7 miljoen mensen op of onder de armoede grens.[1] Zij moeten rondkomen van minder dan een minimaal inkomen en hebben niet genoeg geld om maandelijks de vaste lasten te betalen om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.
     http://www.actiestillearmoede.nl/

    • Loekie zegt:

     2, 7 miljoen Indo’s arm? Neen? Hoeveel dan wel?

    • Pierre de la Croix zegt:

     Ja, maar daarmee is nog niet bewezen dat er onder die 2,7 djoeta “nooddruftigen” (met 2 “d’s”) ook Indo’s zijn. Mevrouw of meneer Loekie wil – zo lees ik haar/zijn vraag tenminste – naam en adres van de “nooddruftigen onder de Indische bevolkingsgroep” en misschien zelfs hun Burger Service Nummer.

     Pak Pierre

 5. bert Wijchgel zegt:

  Amsterdam heeft een grote groep Indische mensen onder zijn bevolking,vroeger vooral geconcentreerd in de westerse tuinsteden .Ik weet uit ervaring dat hier veel nooddruftigen onder zitten ,vooral veroorzaakt door hun ongebreidelde goklust en bij de 3 e generatie ongebreidelde kooplust en z.g “stand” ophouden .( laatst moest ik nog een oude Indische kennis van 70 jaar financieel bijstaan daar zij anders op straat zou komen te staan ) Gezien haar financiele positie kan ik natuurlijk fluiten naar mijn geld maar ja sudah zij deed vroeger ook veel voor mijn oude moeder .Heb haar wel gezegd laatste keer ! Nu moet zij rondkomen van 50 euro in de week ,zo zijn er nog heel wat .

 6. eppeson marawasin zegt:

  1. @hun ongebreidelde goklust@
  2. @“stand” ophouden@
  3. @fluiten naar mijn geld@

  — Klinken ook als Molukse werkelijkheden.

  Het drugsgebruik gaat aan mijn waarneming voorbij . . .

  e.m.

  • bert Wijchgel zegt:

   Ja helaas waren/zijn er veel Molukse (hard) drugsgebruikers Heb de indruk ( weet niet zeker of het waar is ) Dat dat onder de Indo,s minder is/was.

   • Loekie zegt:

    “Heb de indruk…”:
    Misschien omdat rendang, pepesan, kiemlo, tahu petis, opor ayam, onde2 enz op menigeen dezelfde uitwerking hebben…?

  • Hans Boers zegt:

   @ de heer Eppeson Marawasin, die o.a. schreef: “Het drugsgebruik gaat aan mijn waarneming voorbij . . .”

   Ik ben hem door omstandigheden uit het oog verloren, waar ik destijds al bang voor was, helaas.
   http://imexbo.nl/harry-uit-maluku.html

   Ik wens u allen een fijne “minder koude” avond, alhoewel dat laatste een wens is, die waarschijnlijk niet zo snel in vervulling zal gaan. (Wat betreft dat koude gedoe dan.)

 7. bert Wijchgel zegt:

  Prachtig verhaal Hans ,ben dol op dit soort menselijke verhalen.In Amsterdam zijn er duizenden “Harries” en ze hebben allerlei soorten kleuren zwart,bruin en ook wit .Gisteren vroeg iemand (Hollander ) of hij mij wat mocht vragen,als iemand die vraag stelt is het altijd gebedel om geld ,maar ja ik ben als tollol geboren en zal als tollol sterven “ja zeg het maar ” De beste man sprong bijna in de lucht van vreugde “He he he eindelijk iemand die me niet negeert” en toen kwam de bekende vraag “Heeft u wat geld voor mij ?” Uiteraard gaf ik wat ,drink ik maar een pilsje minder in de kroeg.

  • Loekie zegt:

   Prachtige verhaal? Zo ’n typisch links geitenwollensokkenverhaal, waarin alle mensen lief en goed zijn en de zwakken onder hen het allerliefst, omdat ze geen flikker van hun leven maken, onder het mom dat het allemaal de schuld is van de overheid. Het geitenwollensokken-gehalte zit ‘m daarin, dat anderen willen laten horen hoe goed en menselijk ze zijn door geld, eten enz. te verstrekken. Zie mij eens.
   Vorige week is in Den Haag de bekende straatmuzikant Chuck overleden. Naar aanleiding daarvan werd ook deze anekdote verteld: Chuck speelde vaak voor de ingang van de Hema. Op een dag kreeg hij van een nette dame een halve rookworst. De dame bleef maar bij hem staan. Chuck gooide toen de worst in haar gezicht en zei: ik hoef dat ding niet. Later zei hij hij tegen iemand: sorry daarvoor, maar ze wou zien hoe ik die worst op zou eten om zichzelf een goed gevoel te geven…
   .

   • bert Wijchgel zegt:

    In dit geval had Chuck helemaal gelijk ! Als je iets geef doe het discreet.Verder vind ik dat je (Loekie) altijd zo negatief bent ,moeilijke jeugd gehad ??

    • Loekie zegt:

     Prachtige jeugd gehad. En in die jeugd leerde ik op school onder meer dat werken en actief iets van je leven maken een deugd was. Maar nu leven we, al geruime tijd overigens, in een sfeer waarin leeglopers, junks, parasieten enz als bijzonder en kleurrijk worden beschouwd en daarom word ik heel soms pissig.
     Kijk, die Chuck bijvoorbeeld voelde zich beledigd als mensen hem eten, snaren, spullen enz gaven. Hij zei: waarom denken ze dat ik een bedelaar ben? Ik ben een straatmuzikant! Dat bedoel ik: mensen die iets van het leven maken en mensen die alleen plukken en bedelen.

   • Hans Boers zegt:

    Je hebt volkomen gelijk Loekie om te veronderstellen hoe goed mensen kunnen zijn om anderen iets te geven en hun goedheid graag aan de wereld willen mededelen.

    En ja, ik geef ook aan andere armen elders ter wereld.

    En ja, omdat ik zelf ook in vullisbakken heb moeten struinen en het daarom doe. Heb jij dat ooit moeten doen? Zo ja, waarom dan zo’n reaktie.
    Zo neen, drink dan je bittere gal lekker in je uppie op.

    Succes met je bitterheid, maar desondanks toch een fijne avond toegewenst en voor de rest apies (monyet/ketek/kera op zijn Indonesisch) met je en als mijn verhaal je niet bevalt, dan lees je het toch niet of vraag je aan de webmaster of ie het verwijdert. Zo simpel kan het ook zijn.

  • Hans Boers zegt:

   Dank Bert.

   Nog sterker. Ik nam Harry vaak tussendoor ook mee naar een toko en dan mocht ie zelf uitkiezen wat ie lekker vond (tot op zekere hoogte natuurlijk). Ik zal het nooit vergeten: op een dag was het weer zover en in de toko stond een Indische dame te wachten tot ze aan de beurt was en ze luisterde mee naar wat Harry mocht bestellen bij de toonbak en haar ogen werden nog groter dan schoteltjes toen ik afrekende. “Betaalt u vóór hem? ” was haar vraag en ze keerde zich naar haar vriendin en verhaalde tegen haar vriendin dat ze nog nooit van haar levensdagen iemand had gezien, die zomaar voor een medemens zijn knip op tafel legde.

   Ik zei niets maar dacht hoe “arm” ze eigenlijk wel was. Harry in mijn kielzog met een smile van hier tot gunter en heel parmantig zijn zak met etenswaren toonde aan diegenen die over hem oordelen…..wat is er dankbaarder om dan ook nog als toetje de afkeuringen te zien op de gezichten van de medebewoners naast Harry’s big smile?

   Bij mij voor de deur is een bankje langs het looppad waar steevast in weer en wind een “problematisch” geval zit. Problematisch om dubbele redenen: een beetje van Lotje getikt en ook nog exverslaafde. Maar, wie ben ik om hem dan straal voorbij te lopen, terwijl ik wel goed voorzien wordt van de geneugden van de Nederlandse Staat? Dus in het voorbijgaan gaat mijn hand richting zijn hand die hij gewoontegetrouw al ophoudt als ie me ziet en wederom een smile van zijn kant en een goed gevoel bij mij binnen, want ellende is er al genoeg toch in de wereld. Geen dankjewel van zijn kant en toch begrip en dankbaarheid via die smile….Dus een smile is altijd welkom en voor hem is er weer een bakkie leut om ff bij te komen van de kou. Ik vind niet dat je zoiets onder de noemer TOLOL mag schakeren Bert, daarom zijn wij toch mensen die elkaar wat verlichten om welke reden dan ook.

   Fijne avond nog.

   • bert Wijchgel zegt:

    Onbeschoft (kurang adjar ) Die Indische “Dame” 1 e ) ze luistert een gesprek af ..2e ) ze bemoeid zich ermee .3e )ze geeft een ongevraagd advies .Ik zou helemaal gila worden maar ja jij komt over als een nette man .dan durft ze dat wel te zeggen Bij mijn postuur en uiterlijk zijn Indische “” Dames en Heeren ” toch wat voorzichtiger verder ook een fijne avond /

    • bokeller zegt:

     .##Bij mijn postuur en uiterlijk zijn Indische “” Dames en Heeren ” toch wat voorzichtiger verder ook een fijne avond /###

     En wat dacht je van mijn postuur
     plus woeste blik.


     siBo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.