overbruggings-HBS

Mailtje:
Weet iemand gegevens over overbruggings-HBS in Amsterdam.
Bestaat daar literatuur over?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

7 reacties op overbruggings-HBS

 1. Boeroeng zegt:

  http://moesson.pictura-dp.nl/voorwaarden/
  Zoek in het moessonarchief met het trefwoord ‘overbrugging’

 2. ellen zegt:

  De ‘Overbruggings HBS’ werd in de volksmond ‘Indische HBS’ genoemd en was bedoeld voor kinderen met een onderwijsachterstand. Deze achterstand was ontstaan omdat deze kinderen gedurende een lange periode in een interneringskamp hadden gezeten in het toenmalige Nederlands Indië. Ook de kinderen buiten de kampen werden uitgesloten van onderwijs. Na de capitulatie van Nederlands-Indië in maart 1942 sloten de Japanners per direct alle scholen waar Nederlands werd onderwezen. Ze deden dat om het ‘Nederlandse element’ uit de Indonesische maatschappij te verwijderen. Vrij kort daarna werd één derde van de circa 300.000 Nederlanders en Indische Nederlanders in kampen opgesloten. De meerderheid, meestal Indische Nederlanders, moest als ‘buitenkamper’ zien te overleven in een maatschappij waar een baan vaak onmogelijk was, waar banken werden gesloten etc. Na de Japanse capitulatie in augustus 1945 werden in de periode 1946-1958 de Nederlanders, Indische Nederlanders, Molukkers en anderen naar Nederland gerepatrieerd. Velen van hen, met name de Indische-Nederlanders, hadden Nederland nog nooit gezien. Vanaf 1946 hebben circa 1200 leerlingen geprobeerd in korte tijd alle onderwijshiaten, die zij gedurende de bijna vier jaar oorlog hadden opgelopen, weg te werken. Op deze wijze kon de 5-jarige HBS met dubbele snelheid worden doorlopen. De Overbruggings-HBS was ondergebracht in verschillende gebouwen in Scheveningen en werd in 1950 gesloten. Zowel in Den Haag als in Amsterdam bestonden Indische HBS-en. (Zie verder op Internet).

  http://www.canonlo.nl/biografie/51743/verdieping/51746

  Mijn moeder zat in de laatste klas van de AMS (Algemene middelbare school) in Bandoeng, toen de oorlog uitbrak en de school gesloten werd. Na de oorlog kreeg zij een bericht, dat zij haar einddiploma AMS mocht ophalen zonder eindexamen te hebben gedaan. Maar zij was vlak na de oorlog in 1946 getrouwd en heeft nooit haar diploma opgehaald.

 3. Marijke van Haeften zegt:

  In welke gebouwen zat zo’n Hbs in Amsterdam? Ik dacht dat mijn zusters in het gebouw van het Amsterdams Lyceum zaten. Kan dat kloppen?

 4. Frits zegt:

  1 Maart 1945 in Amsterdam gearriveerd, de week daarop naar ovbhbs in kleuterschool Hygieaplein
  2 klassen,medio 45 naar school in Pieter de Hoochstr.;46 naar Karel Dujardinstr; 48 naar HTS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.