Open brief aan Mark Rutte

morgenster_veteranendag.. widodorutteapr2016

Stichting Papua schrijft  aan Mark Rutte
U hebt een gesprek met Joko Widodo en U mag het Indonesische parlement toespreken.
Daarom vernemen wij graag van u of u in deze gesprekken de dialoog met Papua’s, de onbelemmerde toegang tot Papua en West Papua voor parlementariërs, journalisten, VN-vertegenwoordigers en Ngo’s zoals het Internationale Rode Kruis, Cordaid, Peace Brigades International etc. eveneens ter sprake wilt brengen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

21 reacties op Open brief aan Mark Rutte

 1. Ron Geenen zegt:

  I wish you good luck. Dat zal hij beslist niet doen.

  • rob beckman lapre zegt:

   Volledig met Ron eens.Tenzij ik mij (heel)erg in de man vergis,zal hij geen woord uiten over “West Papua”(vml.Ned.Nieuw Guinea).Ondanks dat President Joko Widodo beloofde een andere koers t.a.v.West Papua te zullen varen-hij verklaarde gratie aan een aantal Papua Leiders-berichten een aantal sites (o.a.die van sm.co.au dd 4/2/016) en meest recente huffingtonpost.com dd 20/06/2016,dat het “Human Rights Watch Report 2016″ verklaarde dat ” suppression in West Papua continues”.Een 16/11/2011 artikel op de site “survivalinternational.org ” toonde beelden hoe vreedzaam demonstrererende Papua’s hard uiteen werden geslagen en totaal zo’n 1150 personen in heel West Papua werden opgepakt na vreedzame demonstraties.”Het vodje van Luns bleek(inderdaad)niets waard”(zie Ron’s site myindoworld.com).Papua’s de spelbal in de grote (Amerikaanse)wereldpolitiek geworden.

   • Indorein zegt:

    “de grote (Amerikaanse)wereldpolitiek” …
    Gelukkig! Daar zijn we dan vanaf 20 januari 2017 (voorlopig?) van af! Dus toch iets goeds te melden, dat Donald Trump is gekozen tot president van deze wereldmacht.

    Er zijn binnen dat land enorme problemen om op te lossen (economisch, sociaal, etc.).
    Dus als de VS zich eindelijk niet meer bemoeit met interne aangelegenheden van andere landen zal het er veel beter op worden in wereld, is mijn mening.
    Ik steun Trump in zijn streven om zoals hij dat noemt: “Make America great again!” Daarmee doelend op een welzijn/welvaart voor iedere Amerikaan, zoals dat ook was in hun roemrijke 50-ger en 60-ger jaren vdve.

    Tijdens mijn vakantietrip afgelopen maanden sept/okt in de westelijke staten van de VS heb ik veel armoede gezien, die ik in eerdere jaren toch niet zo was tegen gekomen.
    Er is dus veel werk te doen voor Trump cs om daar aan iets te verbeteren.
    M.a.w.: laat de rest van de wereld maar haar eigen boontjes doppen.

    Sorry, dat was even off topic. Maar nu on topic:
    Mark Rutte is een glibberaal ! Hij zal geen balletje opgooien ten faveure van de Papua’s. Want dat kost ons dan weer orders die niet doorgaan.

    • Ron Geenen zegt:

     “”””””””””M.a.w.: laat de rest van de wereld maar haar eigen boontjes doppen. “”””””””

     Zo ook de Nato (Navo), want Amerika betaalt ongeveer 70% van de kosten. Het gaat Nederland als lid dan ook veel extra centjes kosten.

 2. wal suparmo zegt:

  Wat een lieve Papoease met West Papoea vlag.

 3. wimwp zegt:

  Van tante Rutte kan je niets verwachten

  • Anoniem zegt:

   Inderdaad; gaat hij nu pas Trump feliciteren met zijn overwinning: Hij kan in die tussen tijd reeds geliquideerd zijn, wat vaak gebeurt in de VS.
   Mvg.Jos H Crawfurd.

 4. Jan A. Somers zegt:

  “Dat zal hij beslist niet doen” Uiteraard. Indonesië is een soevereine staat, dopt zijn eigen boontjes. En als het over iets moeilijks gaat, gebeurt dat binnenskamers.

  • Loekie zegt:

   Nou, Syrie, Irak, Afghanistan, Turkije, Griekenland, om maar een paar te noemen, zijn ook soevereine staten en ik heb de indruk dat (ook) Nederland zich nogal met die landen bemoeit

 5. Boeroeng zegt:

  yooooo Markie, my homeboy…… als je daar toch bent….. trek dan aan wat touwtjes over de scheepswrakken. Wat wist de regering, Indonesische marine en andere overheden van de verdwijningen?
  Begin maar niet over de bersiap en gezamenlijk historisch onderzoek. Dan activeer je een afweermechanisme .

  • Peter zegt:

   Ja Boeroeng, hierin geef ik je gelijk, gr Peter

  • Jan A. Somers zegt:

   En vraag dan meteen waar je voortaan de gesneuvelden die zich nog aan boord bevonden kunt herdenken.

   • Ron Geenen zegt:

    Wel een duikerspak meenemen.

    • Jan A. Somers zegt:

     U weet het misschien niet, maar die periodieke herdenkingen bestaan uit een krans in zee werpen. Genoeg voor hormat, die ze in Nederland niet krijgen. Verder ook periodiek op Kembang Kuning in Surabaya, en als er een Nederlands marineschip daar in de buurt is. Bij de herdenking op de erevelden gaan we toch ook niet met een spade aan het werk?

  • Ron Geenen zegt:

   “”””””””””Begin maar niet over de bersiap en gezamenlijk historisch onderzoek. Dan activeer je een afweermechanisme .””””””””””””

   Vermoedelijk heeft de Rutte politiek alle onderwerpen/vragen via diplomatieke kanalen uitgestuurd, zodat de antwoorden panklaar zijn en een ieder daarna huiswaarts kan gaan.
   Veel gezegd, belooft en niets gebeurt. Gewoon een snoep reisje.

 6. Indisch4ever zegt:

  Laat regering zich sterk maken voor rechten West Papoea.
  Ref. Dagblad – Forum – 14 november 2016
  Nederland moet zich hard maken voor de rechten van de inwoners van West-Papoea, stelt Oridek Ap. De inheemse bevolking wordt volgens hem stelselmatig onderdrukt.

  Na de koloniale periode stelde Nederland Papoea’s vrijheid en onafhankelijkheid in het vooruitzicht. Hun werd een mooie toekomst beloofd, maar de periode van hoop kwam al snel ten einde. Gedurende de regeringen van president Soekarno tot en met president Joko Widodo ontving West-Papoea geen vrijheid en vooruitgang. De inheemse bevolking van voormalig Nederlands Nieuw-Guinea ondervindt onderdrukking en ellende.
  Op 15 augustus 1962 werd de overeenkomst van New York gesloten. In dit akkoord tussen Nederland en Indonesië werd de toekomst van de Papoea’s bepaald. Papoea’s werden vanaf het begin buitenspel gezet. De intentie was Nederland gezichtsverlies te besparen en de Nederlandse belangen veilig te stellen.
  Pof. P.J. Drooglever heeft wetenschappelijk onderzoek verricht naar de geschiedenis van de illegale inlijving van West-Papoea door Indonesië. Hij kreeg hiertoe in 1999 opdracht van de Nederlandse regering op verzoek van de Tweede Kamer. In 2005 presenteerde hij de resultaten en bevestigde wat iedereen eigenlijk al wist: de Papoea’s hadden geen vrije keuze. Dit is inmiddels alweer bijna 11 jaar geleden. Het heeft te lang geduurd. Het is de hoogste tijd dat Nederland iets doet om het onrecht recht te zetten.

  Herbevolking
  Misschien is een nieuw wetenschappelijk onderzoek nodig, maar voor ons is het al duidelijk. Sinds de bezetting door Indonesië zijn mensenrechtenschendingen aan de orde van de dag. Van mysterieuze verdwijningen tot aan het verbranden van dorpen toe. Papoea’s worden vernederd, verkracht, gevangengenomen en vermoord in eigen land. Dat de Indonesische regering jacht maakt op het gewapende verzet en vreedzame activisten is niet het grootste probleem. Moeders vertellen ons hoe gezinsplanningsprogramma’s worden toegepast op Papoea’s. Deze programma’s hebben vaak desastreuze gevolgen. Niet alleen voor de betrokken moeders, maar ook voor de toekomst van de Papoeabevolking. Veel moeders overlijden en de bevolkingsgroei stagneert. De ziekenhuizen bestemd voor de Papoea’s zijn onveilig. Een Papoea loopt grote kans dat hij zieker wordt of zelfs overlijdt na een bezoek aan een Indonesisch ziekenhuis, Deze praktijken zijn moeilijk te bewijzen. Ook voedselvergiftiging en het moedwillig verergeren van de aidsepidemie zijn niet te bewijzen. Maar de statistieken wijzen in die richting. West- Papoea heeft het hoogste hiv/aidspercentage van heel Indonesië. In West-Papoea zijn de geboortecijfers laag en de sterftecijfers hoog. De laatste tijd komen er via de sociale media veel berichten binnen over verkeersongevallen waarbij na een aanrijding gewoon doorgereden wordt. De daders blijven onbekend en het Papoeaslachtoffer overlijdt.
  Het grootste, hoewel grotendeels onzichtbare, gevaar is het transmigratiebeleid van Jakarta. Het is een geruisloos en sluipend proces, maar tegelijkertijd ook het efficiëntste middel van Jakarta om de bevolkingsgroei van de Papoea’s onder controle te houden. Vandaag de dag hebben wij het over marginalisatie – maar als het zo doorgaat zal het Papoeavolk van de aardbodem verdwijnen. Voor Indonesië geldt dat een volk dat niet groeit, uitsterft. Dit is dus volkerenmoord.

  Burgerinitiatief
  Als Nederland zich sterk kan maken voor de rechten van de onderdrukten in de rest van de wereld, kan Nederland vast ook meer doen voor zijn voormalige kolonie. Wij begrijpen heel goed dat het voor Nederland erg gecompliceerd is om het streven van de Papoea’s naar onafhankelijkheid te erkennen. Maar misschien is Nederland wel bereid te erkennen dat wij het recht hebben om zelf te kiezen.
  Wij hebben een burgerinitiatief “Stop de slow-motion genocide in West Papoea” gestart. De teller staat nu op 34.674 handtekeningen. Wanneer wij de drempel van 40.000 handtekeningen bereiken kunnen wij de Tweede Kamer benaderen. Wij vragen dat het onderzoek van Prof. Drooglever en het zelfbeschikkingsrecht van de inheemse bevolking van West-Papoea bespreekbaar gemaakt worden. Het is nooit te laat. Het wordt tijd dat Nederland zijn donkere verleden erkend en het onrecht rechtzet.

  De auteur is actief voor de Nederlandse afdeling van de internationale Free West Papua Campaign. >>freewestpapua.eu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.