Backpay-gerechtigden veel minder dan begroot

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

11 reacties op Backpay-gerechtigden veel minder dan begroot

 1. Waar kan ik me opgeven voor een backpay van mijn overleden man die aan de birma road heeft gewerkt in gevangenschap

 2. Ron Geenen zegt:

  Van Rijn wordt zeker nu gefeliciteerd. Door lang genoeg rekken hebben we maar 510 hoeven uit te betalen in plaats van 90000.

  • rob beckman lapre zegt:

   Goed geschreven Ron.Misschien herinner jij je-flauw-de rekensom die ik maakte wat de regering(en)=meerdere achtereenvolgende,nooit hebben uitbetaald aan goud en cashgeld wat van de Javasche Bank en andere banken eind 1941 naar de US Governments faults werd overgebracht.Omgerekend,met rente-op-rente-op-rente spreken wij van vele miljarden euros.Velen particulieren hadden geen kans hun rekeningen “leeg te trekken”,en raakten het aan de Staat kwijt.Niet te spreken van het geld van de Nillmij,waar ook miljarden,ogenschijnlijk,”verdwenen.Tot iemand ze in de VS opspeurde.En de Indo,altijd al achtergesteld,mocht-liefst in de houding-“dank u wel meneer “(benadruk dit woord)zeggen als hij/zij naar Nederland mocht.Maar wel…..alle overtocht-,pension-,en herinrichtingskosten terugbetalen hoor!

   • Jan A. Somers zegt:

    “wat van de Javasche Bank en andere banken ” Wel even oppassen en verschil maken. De Javasche Bank was circulatiebank (net als nu in Nederland DNB), en met hun vermogen hadden particulieren niets te maken. Het was de schulddekking van de bankbiljetten, u weet nog wel: De Javasche Bank betaalt aan toonder….. Net als het vermogen van de Nederlandsche Bank dat in 1940 ook op tijd was verhuisd. Daaruit werden de oorlogskosten betaald, en als dekking van de staatsschuld. Iets anders waren de particuliere vermogens van particuliere banken, ook voor een groot deel op tijd verhuisd. Maar waarom had mijn vader in 1946, bij de NHM in Soerabaja helemaal geen problemen? Zonder bewijsmateriaal! En later, na terugkomst in Nederland ook bij verzekeringen bij de Nillmij en De Schiedamse ook niet? De pensioenen van TNO waren in die tijd ook ondergebracht bij de Nillmij, ook geen problemen na de oorlog. Inderdaad zijn er veel problemen geweest met particuliere vermogens. Als je geen direct administratief bewijsmateriaal had, kon je dit via de belastingen spelen. Maar velen hadden nooit hun vermogen bij de belastingen opgegeven, en ‘hadden dus geen vermogen’. Voor mij is hier veel duister! Ik kan alleen de ervaringen van mijn vader navertellen, van anderen weet ik niets.

    • Ron Geenen zegt:

     “”””””””””””Voor mij is hier veel duister! Ik kan alleen de ervaringen van mijn vader navertellen, van anderen weet ik niets.””””””””””””

     Voor velen is het een duistere zaak, vooral voor Den Haag. Oogjes dicht en snaveltje toe!

   • Ron Geenen zegt:

    “””””””””””En de Indo,altijd al achtergesteld,mocht-liefst in de houding-“dank u wel meneer “(benadruk dit woord)zeggen als hij/zij naar Nederland mocht.Maar wel…..alle overtocht-,pension-,en herinrichtingskosten terugbetalen hoor!””””””””””””””

    Ja, ik herinner alle rekenkundige getallen. Trouwens die zag ik ook in het boek van Griselda Molemans. En dan de terugbetalingen. Volgens mij was dat het Nederlandse schandaal van de eeuw. Ik weet haast zeker dat elke NL regering daar doodsbang over is en het niet bespreekbaar durft te maken.

    • rob beckman lapre zegt:

     Als “nabrander” en ter overdenking(geschiedenislessen op Middelbare scholen) dit;
     gaf,recent,een leraar geschiedenis op een middelbare school,die ik ken, een 04/07/016 krantenknipsel uit het AD lezen.In een “Opiniestuk” schreef ik onder de kop “Vodje van Luns bleek helemaal niets waard” over de weerstand van de (toenmalige)NL regering om de “Indo’s” naar Nederland te laten overkomen,zelfs als men bewijzen had Nederlander te zijn werd men op het HC in Indonesie door de ambtenaren tegengewerkt,en dat zelfs premier Drees zou hebben voorgesteld Indische Nederlanders,zelfs MET PASPOORT,stelselmatig de overtocht naar Nederland te weigeren.De leraar bekende “Dit is de eerste maal dat ik hiervan hoor”.Hoezo; “goede kennis van geschiedenis”(overdracht aan de jongere,toekomstige generatie).Als deze leraar;hoeveel andere(?),hier nog nooit van hoorden,dan is de lancune(bewust zo gehouden?)in de NL-koloniale geschiedenis groot.Maar ja,hoe ging het alweer,”de jeugd heeft de toekomst” .Men kijkt al vooruit naar een “nieuw Nederland”.Het “oude(ex-koloniale)zeer” moet vergeten worden.

    • Ron Geenen zegt:

     “””””””””De leraar bekende “Dit is de eerste maal dat ik hiervan hoor”.””””””””””

     Misschien is dit wel uitgegaan van het Min. van Onderwijs.

 3. rob beckman lapre zegt:

  Hoe de “Indische-Nederlander”,na terugkeer in “Patria”, in de 50’er jaren “verwelkomd” werd, las ik in Wim Willems “Het onbekende vaderland” (uit druk),in hoofdstukken ” Wie deden beroep op de sociale dienst” en “Vormen van sociale ondersteuning”.Van de 21.000 “reapatrianten” deed 8.9% een beroep op de Amsterdamse Sociale Dienst. Onderzoek leerde dat de grootste groep, 662 personen in Amsterdam, de overtocht zelf bekostigde,terwijl Min.v.Maatschappelijk werk (1953)nog sprak van “ongewenste repatrierering naar Nederland” (zie artikeltje over “vodje van Luns”).Van de 1.9 miljoen (harde)guldens door de gemeente A’dam als voorschotten uitbetaald, werd fl.1,450,500 (76.5%)terugbetaald. Wegens emigratie naar de VS werd 13,8% niet terugbetaald.Wijlen mijn moeder betaalde van haar karige pensioentje het voorschot tot de laatste cent in Breda terug.Vanmorgen las ik in een NL blad dat vnl in Brabant men “ruimhartig” met “inrichtingskosten” voor “statushouders” omgaat (b.v.10.000 euro(!) als SCHENKING door de gemeente Oisterwijk, en een andere gemeente verleende 7,500 aan “inrichtingksosten” waar men zelfs mobiele telefoons,en laptops van mocht kopen, en bonnetjes waren niet nodig.Zou dat komen omdat dhr Dijsselbloem recent zei “Alle (financiele rampen zijn ons voorbijgegaan”?(vertaald; “er genoeg geld is om alle asielzoekers gul tegemoet te komen”) Is het vreemd dat 3,400.000 werkloze Marokkanen in hun thuisland graag naar Europa willen om “asiel” aan te vragen, en nog eens aangelokt met een 1950 euro “zak geld” als men naar thuisland wil terugkeren?.Wat deden wij Indo’s 63 jaar .geleden fout?

  • Ron Geenen zegt:

   “””””””””””Wat deden wij Indo’s 63 jaar .geleden fout?””””””””””””””

   Die vraag kan ik niet beantwoorden. Of misschien het volgende. Een oom van mij, Ceasar Chevalier was getrouwd met Els Zitter. Zijn vrouw Els had een broer in CA wonen. Die heeft hun gesponsord. Hierdoor konden ze met kinderen direct van Medan naar California gaan. Ze kwamen in Torrance, waar ze nu nog wonen. De mensen, die hun verhaal kregen te horen, kwamen hun van alle kanten helpen. En ze waren nooit genoodzaakt iets terug te betalen.
   Ik denk dat de fout schuilt in het NL paspoort. Een paspoort van een Engels sprekend land was misschien beter geweest?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.