Haagse scholieren op de vuist niet uniek: Jongeren knokten vroegâh ook al 

Omroep West: De Kikkers en de Plu Berucht waren de Haagse jeugdbendes de Plu en De Kikkers. In de jaren ’60 stonden ze geregeld tegenover elkaar. De Plu bestond uit een groep Indische Hagenaars en de Kikkers waren blanke, Hollandse scholieren. De Plu begon rond 1960 als een vriendengroep die samenkwam bij automatiek de Gouden Paraplu, op de hoek van de Goudenregenstraat en de Laan van Meerdervoort. Bij de Plu’s ging het om vetkuiven, muziek en Puch’s. De leden luisterden samen naar Indo-rock in spijkerbroek en vliegeniersjacks. De Plu’s telden veel Indische jongens, maar niet uitsluitend, want wanneer het nodig was kregen ze versterking van Koentjis uit Leiden. De Kikkers kwamen vanaf 1963 bij elkaar en vormden een verzameling van meerdere bendes uit de Vogelwijk en Vruchtenbuurt. De leden kwamen van de HBS of het Gymnasium en vonden elkaar in de beatmuziek van The Beatles en de Rolling Stones.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

24 reacties op Haagse scholieren op de vuist niet uniek: Jongeren knokten vroegâh ook al 

  • Arthur Olive zegt:

   De Paraplu was links op de hoek en was al berucht in de vijftiger jaren.
   Het bestond uit twee gedeelten, linker ingang was om te zitten om wat te eten zoals patat en de rechter ingang was een automatiek.
   Ik ging naar de Zonnebloem Mulo op de Goudenregen straat tegenover de Paraplu.
   Heb er wel eens patat gegeten omdat we verboden waren door het hoofd van mijn school, mevr. Albers, daar naar toe te gaan.
   Nooit heb ik Indische meisjes daar gezien, wel Hollandse en Indische jongens.
   Er was geen kwaad bloed tussen de Kikkers en de Plu omdat de Kikkers de blonde meisjes hadden maar omdat de Indo’s de Hollandse meisjes hadden.
   Op de reunie video zie je ook geen Indische vrouwen.

    • Arthur Olive zegt:

     Ja Boeroeng dat is de hoek.
     Het gedeelte rechts van de blauwe deuren is omgebouwd, vroeger was dat een automatiek.
     Van wat ik me kan herinneren zaten de jongelui daar uit verveling.
     Een Indische jongen van mijn school zat daar elke dag uit het raam te kijjken,
     waarschijnlijk waren zijn ouders niet thuis na schooltijd
     Wij noemen dat hier in Amerika een latchkey kid.

 1. hansvschaik zegt:

  In Amsterdam had je de pleiners en de dijkers (vetkuiven).

 2. Ron Geenen zegt:

  Wat een leuke herinnering is dat. Helaas hoorde ik er alleen veel van, want ik zat op de wilde vaart.
  Woonde zelf niet ver van de Goudenregen straat, namelijk Laan van Eik en Duinen.

 3. Loekie zegt:

  Een knokpartij in 2016.
  Directe reactie van de media: vroeger werd er ook geknokt. Ofwel: niks bijzonders.
  Maar wat is vroeger? Dat is 50, 60 jaar geleden.
  Vraag: waarom graaft men voorvallen van 50, 60 jaar geleden op om een voorval van nu te bagatelliseren? Wie of wat is erbij gebaat om de knokpartij van nu zo snel mogelijk weg te moffelen?
  Wie knokten 50, 60 jaar geleden tegen elkaar en waarom?
  Wie knokten deze week en waarom?

  • Ron Geenen zegt:

   “”””””””””Wie knokten 50, 60 jaar geleden tegen elkaar en waarom?
   Wie knokten deze week en waarom?””””””””””

   Ach dat robbertje knokken en op de vuist kan heus geen kwaad. Er kan beter meer aandacht worden besteed aan de drugbendes met hun AK47 semi auto pistolen, enz. Dat gebeurde vroeger niet.

   • Pierre de la x zegt:

    Knokpartijen tussen jeugdgroepen zijn denk ik van alle tijden en gemeenschappen. Rites de passage voor jongens die wel eens willen weten hoe sterk ze zijn en indruk willen maken op de meisjes. Ik moet denken aan die prachtige musical “Westside story”, ook uit de vijftiger/zestiger jaren v.d.v.e. In de Haagse Boekhorststraat werd in de vijftiger jaren ook hevig gevochten, waarbij boksbeugels en fietskettingen werden gebruikt. Dat was geen “fun” meer.

    De tijden van Plu’s en Kikkers heb ik ook gemist, alhoewel de goudenregenbuurt ook tot mijn jachtterrein behoorde. Edoch….. Ik ging in 1955 op mijn 16de van de HBS en in de kost in Amsterdam voor de zeevaartschool en in 1957, vanaf mijn 18de jaar, eveneens “met mijn gat op zee”. Kon tijdens verlof in Den Haag wel de grote bink uithangen in Scheveningen en de Haagse binnenstad. Elk nadeel heeft z’n voordeel.

    Mijn laatste “gang fight” gevoerd in 1959 in een kroeg in Ponta del Gada op de Azoren: Vrijeel de hele bemanning van de zeesleepboot “Titan” van Wijsmuller tegen lokale helden, om de meisjes natuurlijk en gesterkt door de drank. Heeft me een paar voortanden gekost. Op Malta werden de stompen getrokken. We bleven er voor reparatie zelfs lang genoeg voor een fraai gebitje.

    Uw vraag elders op deze site of ik familie ben van George Arthur de la X. Ik denk van wel. Alle Indische De la Croix’ hebben een gemeenschappelijke voorvader. Met een tussenstop op Ceylon moeten 2 broers eind 18de eeuw, in de nadagen van de VOC, de Indische archipel zijn binnen gevaren. Aldus mogen de De la Croix’ zich rekenen tot “de Indische adel”.

    Pak Pierre

    • Jan A. Somers zegt:

     Ik heb er veel van gehoord, meer niet. Maar ja, ik had er geen tijd voor en ook geen geld (zoals voor Indorock). Studeren, militaire dienst, beginnend gezin. Ik heb wel gehoord over knokpartijtjes tussen Vlissingse autochtonen en Zuid-Molukse allochtonen op de kermis. Uiteraard ook om de meisjes. maar daar weet ik verder niets van. Misschien waren het alleen sterke verhalen? Mogelijk zit er bij onze reageerders een ervaringsdeskundige?

    • Ron Geenen zegt:

     “””””””””””Mijn laatste “gang fight” gevoerd in 1959 in een kroeg in Ponta del Gada op de Azoren: Vrijeel de hele bemanning van de zeesleepboot “Titan” van Wijsmuller tegen lokale helden”””””””””

     Uw schrijven brengt bij mij ook een herinnering naar boven. Stadesand, een klein plaatje buiten Hamburg. Eens in de paar maanden komt er een tanker binnen om olie te lossen. Direct bij het begin van de pier was er slechts een plaatselijke café. Bijna de hele bemanning nam plaats aan de bar en bezette alle ruimten en barkrukken. Een uur of wat later komen de plaatselijke arbeiders binnen om hun biertje te nuttigen. Echter voor hun was geen kruk beschikbaar. Je hoorde het gemor. Een van onze jongens boot een Duitser zijn kruk aan als hij eerst de gestolen fiets uit de oorlog terug kreeg. Het hek was van de dam!

    • e.m. zegt:

     @Misschien waren het alleen sterke verhalen? Mogelijk zit er bij onze reageerders een ervaringsdeskundige?@

     — Ambonezenkamp(je) West-Souburg, 7 atau 8 jaar, 2e of 3e klas van de Marnix lagere school van de meesters Dijkhuizen en Van Loenen. In latere jaren hebben nichtjes ook nog les gehad van meester Lilipaly***

     Het was avond. Maar gingen wij nu lopend of toch met de bus? Moest in elk geval gelukkig mee. Oudste zus mocht namelijk niet alleen.

     In mijn vage herinnering was het rustig, spannend, vrolijk, avontuurlijk. Totdat ‘out of the blue’ de Alifuru W.P. uit Koudekerke die arme belanda jongen bij zijn lurven pakte en hem even achteloos als nietsontziend met een ‘seoi-otoshi’ op de versteende tatami wierp.

     Er volgde geen opstootje. Alsof de Bellamyparkvijver na het keilen weldra zijn spiegelgladde rimpelloosheid hernam, en het hele gebeuren als het ware onwezenlijk verdween in de nevelen van de Westerschelde en de tijd slechts even had stilgestaan, gelijk er niets was voorgevallen.

     Of het om een meisje ging? Geen idee!

     Heb slechts één keer de Vlissingse Kermis bezocht en die ‘schouderworp uit het boekje’ is eigenlijk het enige wat mij daarvan -bijna 60 jaar na dato- nog levendig is bijgebleven.

     … verder van het Zuid-Westelijk front geen nieuws. 😉

     *** http://www.parlement.com/id/vg09llobysxx/j_j_john_lilipaly

    • Ron Geenen zegt:

     Had binnen 2 maanden in Nederland, Berg en Dal (Hotel Beatrix), de politie op mijn dak.
     Iets naar beneden lopend, tussen Berg en Dal en Groesbeek, op een heuvel in het bos was een grote speeltuin. Wij Indo’s hadden het gauw ontdekt. Een Groesbeekse jongen vond dat niet leuk.
     Mijn moeder heeft ons er altijd op gewezen, wanneer wij ruzie met iemand hadden/kregen de zaak heel vlug was optelossen door de desbetreffende persoon recht in zijn kruis te schoppen.
     Wel, dat deed ik en toen hij van de pijn op de grond lag ook nog op andere plekken geschopt.
     Toen de politie verhaal kwam halen, kwamen alle Indotjes voor mij op.

    • Jan A. Somers zegt:

     Kennelijk nette Alfoeren en Vlissingers. Dan waren mij vertelde verhalen waarschijnlijk toch alleen maar voor de leuk.

    • Pierre de la x zegt:

     Begin zeventiger jaren v.d.v.e. kwamen Monica – mijn vrouw – en ik in Hoogkarspel,te wonen. Toen nog een dorp in hartje West Friesland.

     Op de weg naar Enkhuizen, direct aangeleund tegen Hoogkarspel, lag Lutjebroek.

     Nu was het traditie dat op de jaarlijkse kermis, waarvoor het hele jaar werd gespaard, hevig werd gevochten tussen de jongens van Hoogkarspel en die van Lutjebroek. Na thuis eerst flink te hebben gezopen.

     Twee groepen jongens van westfriese stam, allemaal rooms katholiek, zonen van nijvere tuinders, op de vuist met elkaar …….

     Pak Pierre

 4. Ferry Donkers zegt:

  Ik heb het idee dat er een denkfout is/wordt gemaakt. Je had twee stromingen binnen wat toen nozems werd genoemd, de Kikkers (artestiekelingen) en de Bullen ook wel buikschuivers of vetkuiven genoemd. De Kikkers op Puch of Tomos met hoog stuur hadden vaak meiden achterop, die nogal zwart gekleed gingen. De Kikkers zelf herkenbaar aan lang haar, ongewassen uiterlijk, bruin suède Clarks schoenen, groene legerparka’s of oude zwarte PTT-capes en ‘wijdpijpers’.Hun buurt was toen zo’n beetje het Hobbemaplein.

  De Bullen reden Kreidler, Berini, Zundap, DKW, Royal Nord, Eysink, Ducati dat soort werk. Zij gingen gekleed in vliegersjack achtige outfits met bontkraagje. Hun meisjes droegen jurken met petticoats, naaldhakken en een bol kapsel, de ‘suikerspin’. De brommers werden opgevoerd met een racekop op de cilinder en -wat was het- 22 mm carburateur die vervolgens om de haverklap door de politie in beslag werd genomen. Na heel veel overtredingen werd je brommer geperst tot een formaat van 20 x 30 x 15 thuis bezorgd met een fikse boete er bij.

  Binnen de Kikkers weet ik het niet, maar bij de Bullen had je o.a. de Magneet (Scheveningen), de Newton Boys (later berucht geworden na een moord op de Apeldoornselaan), de Jets, kortom meerdere gangs, die tegen elkaar vochten of met elkaar tegen de politie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s