Backpay, de nationale schandvlek

stilleindischeleed_ backpay

Zie dit archieftopic.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

14 reacties op Backpay, de nationale schandvlek

 1. Boeroeng zegt:

  De politiek (regering + Kamer) erkennen onvoldoende dat de overheid een schuld heeft.
  Die 25.000 euro dekt niet de volledige schuld in euro’s aan de levenden en het is een flutcompensatie voor de discriminerende behandeling van 70 jaar lang.
  Werkelijke compensatie is niet in geld uit te drukken, maar je komt al een aardig eind om de juridische rechten van mensen en hun erfgenamen te erkennen.
  Dat vertikt de politiek….. das kamerbreed.
  VOC-mentaliteit dus.

 2. George zegt:

  Ja, inderdaad een peildatum is moeilijk vast te stellen, je doet dat pas nadat je er zeker van bent dat alle rechthebbenden en hun erfgenamen zijn overleden.

  • Boeroeng zegt:

   Helemaal geen peildatum instellen . Allen in overheidsdienst in 41-45 de salarisrechten erkennen en uitbetalen. Plus het normale recht van erfgenamen respecteren.

  • George zegt:

   De bespaarde gelden kan je dan verdelen met je mede-politici/paneelkrakers.

 3. R.F. van Domburg Scipio zegt:

  Wat geschiedenisboekjes? De geschiedenis van Nederlands Indie wordt zoveel mogelijk weggemoffeld. Welke jonge Nederlander weet iets van ins Indisch verleden? Wat van de Jappenkampen? Wat van de Bersiap? Wel worden de arme jongens die de politionele acties hebben uitgevoerd als oorlogsmisdadigers bejegend. Nu moeten de nabestaanden van militairen en ambtenaren bedelen om een aalmoes en wellicht via de rechter dwingen om deze regering tot enige erkentenis en vergoeding te latenn komen. Dat terwijl minister Koenders wel helemaal door het stof gaat om de weduwen van Indonesische slachtoffers een financiële genoegdoening te geven. Ronduit schandalig!!!

  • Boeroeng zegt:

   Er is niks schandaligs aan het betalen van schadevergoedingen voor het vermoorden van mensen.door Nederlandse militairen
   Schandalig is mensen de dood en de slavernij insturen en dan hun salaris niet betalen. .

 4. PLemon zegt:

  Er is ooit eerder een poging gedaan uit te rekenen wat de financiële kosten zouden zijn voor al de compensaties waarop de repatriant meent recht te hebben.

  ***Het IP heeft een voorstel gedaan voor een Ex Gratia regeling als erkenning van moreel
  tekortschieten van opeenvolgende Nederlandse regeringen ten aanzien van backpay en
  oorlogsschade van Nederlanders uit voormalig Nederlands-Indië. Het Ministerie van VWS heeft de SVB verzocht een impactanalyse te verrichten voor de uitvoering van deze regeling, waarbij gevraagd is zoveel mogelijk aan te sluiten bij de voorwaarden zoals destijds zijn geformuleerd door de werkgroep Van Heemskerck.
  ….De primaire doelgroep bestaat medio 2013 uit circa 66.000 personen. Aan het eind van de regeling in 2028 is dit naar verwachting teruggelopen tot 3.000.
  http://docplayer.nl/15245047-2-opzet-ex-gratia-regeling.html

 5. George zegt:

  The robbed that smiles, steals something from the thief. See Shakespeare, Othello.

 6. rob beckman lapre zegt:

  Slim (als altijd)heeft de NL regering de rekensom gemaakt; stel de betalingen zo lang mogelijk uit=dat scheelt de staatskas miljarden.Nu krijgen de overlevenden(dagelijks sterven nog rechthebbenden) 25.000 euro uit de staatsruif.Waarom heeft men de WEDUWEN in het compensatieschema niet opgenomen = dat scheelde volgens de rekenmeesters weer een paar miljard.Men zou eens een voorbeeld kunnen nemen aan de Britten die volgens artikel in http://www.Telegraph.co.uk “Japanese POW’s win battle for compensation” dd 26/10/2010 waar te lezen is dat men 10.000 Pound aan rechthebbende of de WEDUWE uitkeert.

 7. rob beckman lapre zegt:

  Aanvullend op mijn 07.58 uur reaktie;
  Las het Britse “Armed Forces Compensation Scheme(s)” op http://www.gov.uk ” Pensions for veterans” dd 12/12/2012. Als men leest waar de Britse veteranen RECHT op hebben, en dat afzet tegen die van ons land, dan vraag ik mij toch af waar onze veteranen de NL regeling(en)aan te danken hebben. Noot: 10.000 Pound is toch snel 14.429.00 euro (ook voor de,nog levende, weduwe!)

  • Jan A. Somers zegt:

   “Als men leest waar de Britse veteranen RECHT op hebben” Met wie hadden deze veteranen een arbeidsovereenkomst? M.A.W. in wiens dienst waren zij? Dat is niet pietluttig hoor, de minister hoort zich te houden aan een volkenrechtelijk verdrag en rechterlijke uitspraak (ik dacht tot in cassatie) daarover. Praten over ‘recht’ blijft een doodlopende weg. Praten over morele schuld komt al veel dichterbij een zinvol gespreksonderwerp. En ik dacht dat de VOC altijd salarissen van haar werknemers heeft uitbetaald. Voor zover zij in dienst van de VOC waren.

 8. RLMertens zegt:

  @ COVvRandwijck; ‘Overigens blijft het de moeite waard om via de rechter te proberen het geld te verkrijgen’. – Doen. Nu, omdat de regeling aan de ‘nog levenden’ mi. juridisch aanvechtbaar is en de 1e generatie nabestaanden nog leven. Of niet? Bij mevr.Zegveld voor een haalbaarheid check. Deelnemers aanmelden etc..

 9. rob beckman lapre zegt:

  Mogelijk- omdat wij geen RECHT meer hebben op comepnsatie van Japan- laat ons dan maar het geld voor de achterstallige betalen van lonen aan…….Amerika vragen.Bij de bevrijding an de Philippijnen in 1944, stoote men op (wilde)verhalen van enorme Japanse goud/zilverschatten.Deze bleken,uiteindelijk, waar te zijn.De Japanners hadden uit alle bezette gebieden (die uit China,Nanking,=6.6 ton goud en zilver en edelstenen waren al eerder naar Japan vervoerd),een gigantische goudschat (bestemd voor de Keizer)verzameld en in verschillende ondergrondse opslagplaatsen verborgen.Door een chauffeur te dwingen de lokaties te vertellen vond men de “(generaal) Yamashita-schat”,die rond de (1945)$120 miljard waard zou zijn geweest (=omgerekend in 2015 waarde $ 1billiioen, 600 miljard).De Amerikanen zouden deze schat(ten)geheim hebben gehouden, en de tot 2 mtr hoge stapels goud-en zilverbaren in de kelders van VS banken hebben opgeslagen.Dit kan men lezen op http://www.Americanfreepress.net “The secret WWII gold hoard…..” . en het boek “Gold warriors;America’s secret recovery of Yamashita’s gold”.Dit gaat niet over de “Nakamura schat” (beschreven op Javapost dd 07/09/2015 “Nakamura papers nog steeds niet openbaar”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.