Nederlandse overlevende atoombom krijgt Japanse schadevergoeding 

buchelvansteenbergenJapan betaalt een schadevergoeding aan de 95-jarige Nederlander Dick Büchel van Steenbergen omdat hij in Nagasaki was toen daar in 1945 de atoombom ontplofte. Hij krijgt een bedrag van omgerekend 8800 euro, ter compensatie van geleden lichamelijke en geestelijke schade NOS    Archieftopics.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

11 reacties op Nederlandse overlevende atoombom krijgt Japanse schadevergoeding 

 1. Ron Geenen zegt:

  In het land der blinden is een oog koning.
  Wanneer komt Japan over de brug om iedere slachtoffer te compenseren.

  • PLemon zegt:

   @Hr Geenen. Even een reminder. ..

   ***Maar tussen Nederland en Japan ontstond een notawisseling: ‘De Yoshida-Stikker onderhandelingen’. Stikker bedong dat naar Nederlands recht bij onteigening van privé-eigendom, de Nederlandse Staat niet kon afzien van herstelbetalingen zoals de andere geallieerden hadden gedaan, want dan zou onze staat als het ware de eigen onderdanen ‘onteigenen’. Met andere woorden dergelijke claims werden geacht te blijven bestaan. Yoshida voegde daaraan toe en Stikker weersprak dit niet: dat krachtens dit verdrag Nederlanders geen genoegdoening zouden krijgen, ondanks Stikkers term ‘as a matter of good conscience or enlightened expediency”.
   Deze notawisseling leidde tot het protocol van 1956 waarbij de Japanse regering een smartengeld in de vorm van een lump-sum (één bedrag voor alle getroffenen) toezegde. De Nederlandse regering aanvaardde deze handelwijze en Japan betaalde voor circa 80.000 ex-geïnterneerde krijgsgevangenen en burgergeïnterneerden ¦38 miljoen. Een bedrag van circa ¦450,- voor een gezinshoofd. L.G.M. Jaquet, destijds hoofdambtenaar Dienst Oost-Aziatische Zaken (DOA) van het ministerie van Buitenlandse Zaken, gaat op de handelwijze van Tokio in (NRC 20 september 1990) en stelt dat door het dictaat van de VS (de Korea-oorlog) Japan te vriend gehouden moest worden. Er bestond een ‘to take it or leave it’ houding die de Nederlandse regering maar had te slikken.Maar er is meer. De Japanse onderhandelaars die L.G.M. Jaquet nauwelijks te woord stonden, hebben bij hun standpuntbepaling nog iets overwogen. Dat was de door velen hier (en in Japan) als schandelijk ervaren houding van de Nederlandse regering ten opzichte van weduwen, wezen en gemutileerden.

   De conclusie achteraf luidt dat Japan zijn herstelbetalingen met eigen economisch voordeel nakwam.
   Dat de herstelbetalingen aan ex-geïnterneerden onder meer door de Korea-crisis en de houding van de Nederlandse Staat zeer laag uitvielen http://www.gastdocenten.com/bersiap/japanse-herstelbetalingen.html

   • Ron Geenen zegt:

    “”””””””Dat de herstelbetalingen aan ex-geïnterneerden onder meer door de Korea-crisis en de houding van de Nederlandse Staat zeer laag uitvielen “””””””

    Herstelbetalingen kunnen geleden leed nooit compenseren. En NL staat bekend om haar landgenoten af te schepen met een fooi.

    • Jan A. Somers zegt:

     “En NL staat bekend” Wie is toch die NL die steeds wordt genoemd? Hebben al die reageerders wel eens bij NL aangeklopt? Ik heb van de week nog aangeklopt bij de overheid en ik heb met mijn bezwaarschrift gunstig resultaat op mijn aanslag WOZ-belasting gekregen. Aangeklopt, en meer dan een fooi! Dat bezwaar maken was niet eens zo moeilijk, gewoon formuliertje invullen.

    • Ron Geenen zegt:

     “”””””””ik heb met mijn bezwaarschrift gunstig resultaat op mijn aanslag WOZ-belasting gekregen.”””””””””

     Hier wordt het gelukkig niet door de gemeente bepaald. Al vaak gelezen dat als een gemeente geld nodig heeft deze belasting omhoog gaat. In Ca heeft het volk gestemd en beslist, dat de onroerend goed belasting (property tax) per jaar niet met meer dan 2% verhoogd kan worden en het bedrag waar het van berekend wordt, is het bedrag wat men voor de woning heeft betaald. De belasting hoogte begint met 1.25% van het bedrag wat men voor de woning heeft betaald.
     Bezwaarschriften zijn nooit nodig.

 2. rob beckman lapre zegt:

  Het is meneer-van harte – gegund.Maar het blijft ” wat aan de zuinige kant”.Inderdaad, waar blijft de compensatie voor de rest?

  • Pierre de la Croix zegt:

   Als ik het goed begrijp krijgt de heer Büchel van S. zijn compensatie niet voor het leed dat hij als krijgsgevangene heeft ondervonden, maar voor de naweeën van de atoomaanval. Ik vermoed op grond van een wet of bijzondere atoeran, die vooral is aangenomen voor de duizenden Japanse slachtoffers van die zelfde gevolgen.

   Was je “gewoon” krijgsgevangene in Japan en ging je na de atoomaanval en bevrijding fris en fruitig verder met leven, dan krijg je dus niks. Geen rooie rot Yen.

   Pak Pierre

   • Ron Geenen zegt:

    “””””””Was je “gewoon” krijgsgevangene in Japan en ging je na de atoomaanval en bevrijding fris en fruitig verder met leven, dan krijg je dus niks. Geen rooie rot Yen. “””””””””””

    Het zelfde geld ook voor degenen die het niet hebben overleefd. De nabestaanden kunnen ook wachten tot ze een ons wegen.

 3. Anoniem zegt:

  Heel fijn voor deze meneer,maar wel een beetje laat…….

 4. Japan is toch zo gek niet. Waar blijft de compensatie voor de rest (Beckman Lapre)?
  Komt misschien nog wel over tien jaar.
  Cap

 5. Reina Schlette zegt:

  Aangezien nog maar heel weinig van deze overlevenden nog in leven zijn, zo ook mijn vader die als krijgsgevangene in Fukusha II op de scheepswerf heeft gewerkt en in 1943 overgebracht naar Itah in de kolenmijnen te werk gesteld tot de atoombom viel. Ik vraag me nu af of zijn nabestaanden ook recht hebben op zijn smartengeld, zoals ook geldt voor de Birma-Thailand compensatie, zeker voor diegenen geboren zijn in de periode 1940-1945.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.