26 nov kamercommissie over backpay

vanrijndonderdag 26 november 2015 16.30 – 18.00 uur
ALGEMEEN OVERLEG / 2e termijn! TWEEDE KAMER.
De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport praat met staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn.
Als het overleg live wordt uitgezonden, dan is het  te zien, ofwel op politiek 24 ( ook op de  kabel)  of op www.tweedekamer.nl

Dit is een vervolg op het gesprek van 14 oktober Zie het veelal letterlijke verslag . Bijvoorbeeld pagina 29, waar van Rijn zegt dat hij de voorstellen van het IP niet in het kabinet heeft besproken. laat staan verdedigd en dat hij niet van plan is de volledige backpayschuld te voldoen. Net als alle andere regeringen voor deze.

De heer Öztürk (Groep Kuzu/Öztürk): De staatssecretaris zegt dat het bedrag van 1,7 miljard onmogelijk budgettair is in te passen. Ik heb begrepen dat het bedrag niet in één keer betaald hoeft te worden, maar in termijnen tot 2028 of 2030. Welk bedrag is voor de staatssecretaris wel budgettair inpasbaar? Heeft hij het bedrag dat hij in zijn hoofd heeft, meegenomen in de coalitieonderhandelingen over de begroting van 2016? Hoe waren de reacties van de kabinetsleden? Kreeg hij de ruimte voor het bedrag dat hij in zijn hoofd had?

Staatssecretaris Van Rijn: Tot die finale afweging is het niet gekomen. Het is mijn verantwoordelijkheid om een verkenning te doen en te beoordelen of een en ander een haalbare kaart is. Ik heb voor mezelf geconcludeerd dat het niet mogelijk is om dat soort bedragen in te passen. Het is niet zo dat we het niet willen of dat we er niet over niet willen nadenken. Laten we wel wezen, er is geen sprake van een juridische verplichting

Meer informatie

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen, Indische kwesties. Bookmark de permalink .

31 reacties op 26 nov kamercommissie over backpay

 1. Indisch4ever zegt:

  van Rijn:
  “….. Ik heb voor mezelf geconcludeerd dat het niet mogelijk is om dat soort bedragen in te passen. Het is niet zo dat we het niet willen “….

  liar, liar pants on fire.

 2. Ron Geenen zegt:

  “”””””Laten we wel wezen, er is geen sprake van een juridische verplichting””””””””””

  Juridisch is er toen door Luns over de ruggen van de Indo’s gemanipuleerd en vervolgens is het ruim een halve eeuw door alle andere regeringen politiek correct op gereageerd. Dat is dus de normale taal. Jan met de pet zal zeggen dat er een paar gauw dieven de boel hebben belazerd en het nog steeds doen.

  • eppeson marawasin zegt:

   @Jan met de pet zal zeggen dat er een paar gauw dieven de boel hebben belazerd en het nog steeds doen.@

   — Ja maar, toch zal een ‘echte’ rechtse Indorakker algauw zeggen: @”Menselijk een triest verhaal, maar juridisch wel correct.”@

   e.m.

   • Ron Geenen zegt:

    “”””””””— Ja maar, toch zal een ‘echte’ rechtse Indorakker algauw zeggen: @”Menselijk een triest verhaal, maar juridisch wel correct.”@ “”””””””””””

    Wat is rechts en links. Zeker ook politiek en dan is het vaak ook een pot nat. Bedriegers, zakkenvullers en mooie verhalen. Het enige wat elke politicus goed kan is een heleboel praten en niets zeggen van betekenis.

    • eppeson marawasin zegt:

     @Wat is rechts en links. Zeker ook politiek en dan is het vaak ook een pot nat.@

     — U weet het verschil niet tussen linkse en rechtse politiek? Toch meen ik ergens van uw hand te hebben gelezen, dat u in 1981 uit Nederland bent gegaan, omdat ‘rechts’ aan het bewind was in Den Haag . . .

     e.m.

    • Ron Geenen zegt:

     “””””””””””dat u in 1981 uit Nederland bent gegaan, omdat ‘rechts’ aan het bewind was in Den Haag . . .””””””””””””

     Ja ik ben o.a. blij weg te kunnen vanwege de belasting politiek. Maar of het rechts of links is, of wie rechts is of links, zegt mij niks. Ik weet alleen dat ik benadeeld werd.

   • Indorein zegt:

    Klopt, diezelfde rechtse Indorakker zei eerder ook:
    “Van mij mogen ze het geld in hun reet stoppen! Als je al 70 jaar lang de boel vooruitschuift ofwel in de schoenen van de Indonesische regering legt.”
    Dat zal een linkse Indorakker niet gauw zeggen, en een Molukker waarschijnlijk ook niet.
    Die laatste wil zelfs aanhaken op de uit te keren € 25.000,- aan nog levende Indo KNIL-lers.

    • eppeson marawasin zegt:

     @Dat zal een linkse Indorakker niet gauw zeggen, en een Molukker waarschijnlijk ook niet. Die laatste wil zelfs aanhaken op de uit te keren € 25.000,- aan nog levende Indo KNIL-lers.@

     — Overgeneralisatie (!) en dus alweer mis. Vader zaliger, Ambonese ex-KNIL sergeant, had het volste recht, maar het is hem niet gedaan. Ondergetekende, diens zoon vindt à titre personnel dat-ie als tweede generatie gewoon nergens recht op heeft en laat verder een ieder de vrijheid om daar anders over te denken.

     Fijne dag verder . . .

     e.m.

 3. Indisch4ever zegt:

  Backpaytruc was voordat Luns in de regering kwam.

  • Ron Geenen zegt:

   “”””””Backpaytruc was voordat Luns in de regering kwam.””””””””

   Zie ook boek “opgevangen in Andijvielucht” pagina 196 en 197, Luns en Buwono.

 4. Indisch4ever zegt:

  In een brief van 20  november schrijft van Rijn dat hij denkt na 7 december een goed uitgewerkt plan voor die 25.000 euro afkoopsom te kunnen presenteren.

  Helemaal juist dat het Indisch Platform nu even alles laat liggen en meewerkt .
  Het is geld van een groep ouderen en velen van hen willen dat bedrag wel.
  Maar er zijn vragen zoals. Wat daarna…. Als het uitgekeerd is. Is voor IP dan de strijd gestreden. C’est fini ?  Al ! ????
  En wat is het werkelijke gemiddelde doorberekende schuldige bedrag?  50.000, 100.000 euro per persoon?

  • Loekie zegt:

   Wat daarna? Misschien is het verstandig dat de Indische gemeenschap anno 2015 zelf ook eens een streep zet onder het vragen/smeken/bedelen om erkenning, genoegdoening, lintjes, compensaties enz enz. Op een gegeven moment namelijk kun je niet meer in je recht staan, maar een grote eeuwige zeur worden met als enige bijdrage aan het geheel: zielig doen en blijven doen..

   • Indisch4ever zegt:

    De knillers van die tijd dachten zelf ook tientallen jaren…: soedah…. niet meer soebatten hierover….. doorgaan met leven.
    Wellicht is dat een van de redenen waarom die backpay nooit volledig betaald werd, want de politiek stond veel te weinig onder maatschappelijke druk.
    Zou het anders gelopen zijn als men veel actiever protesteerde? Massademonstraties in Den Haag? Bezetting van een gebouw?
    Die eerste afkoopsom van 7.500 gulden in 1980 werd afgedwongen doordat veteranen maandelijks in oud uniform op het Binnenhof gingen staan. Dat deden ze een paar jaar.
    Binnenhof ca 1979
    ca 1979 Veteranen van Madjoe op het Binnenhof

    Mensen die boos worden over het VOC-gedrag van de Nederlandse politiek moeten niet doorschieten en in een slachtofferrol terechtkomen. Dat is zinloos.
    “met als enige bijdrage aan het geheel” , schrijft Loekie.
    Ik denk dat doorzeuren in het belang is van de verwerking van het kolonialisme, het discrimineren van mensen uit die kolonies erkennen.
    Wat ook het erkennen van het falen van de overheid is als rechtsstaat, het onfatsoenlijk gedrag van die overheid.
    Dat is loutering voor Nederland.

    • Loekie zegt:

     De ‘verwerking van het kolonialisme’ zoals je het noemt Boeroeng kan ook worden volbracht met andere dingen dan het blijven najagen van erkenning, geld enz. Overigens: het is in eerste instantie niet aan Indo’s om het kolonialisme te verwerken….maar aan de kolonisator: Nederland. Indo’s hebben niet gekoloniseerd (zij zijn het product van kolonialisme), maar Nederland.

    • Anoniem zegt:

     Pak Boereng Webmaster: De blanda’s zijn een pot eender met die spleetogig moordenaars: A propos mijn oudste zoon laat weten om niet zo te schelden. Dat is ook de reden dat niets uitgekeerd wordt door beide bedriegers. Alles onder de paraplu van wetten&amandementen. Inderdaad is het zo om niet meer te bedelen of te smeken zoals een lezer dit jou laat weten; maar recht is recht en de Indo is niet zo sterk in die dingen en als het zo is; trekken ze naar de blanda toe. Nou succes en ik hoop natuurlijk ook een kruimel te mogen incasseren van mijn Vader en Broer. Pukul terus ya en GBU. Mvg.Jos H Crawfurd.

    • Indisch4ever zegt:

     Jos, je weet dat het woord “spleetogig” ook als scheldwoord wordt opgevat? o.a. door Japanners en Chinezen ?
     Het is in ieder geval niet sympathiek een raskenmerk zo te benadrukken.
     Schelden moeten we in principe niet doen, dus.

     Tjaaaa .. mijn vordering op de staat , als erfgenaam, wordt ook niet erkend.
     Dat geld maakt mij niks uit….. wel het principe van onze Indische ouderen belazeren.

    • P.Lemon zegt:

     @I4e “Die eerste afkoopsom van 7.500 gulden in 1980 werd afgedwongen doordat veteranen maandelijks in oud uniform op het Binnenhof gingen staan. Dat deden ze een paar jaar.”

     De ‘geldstromen’op een rijtje……

     ***Als een soort tegemoetkoming richting alle slachtoffers uit voormalig Nederlands-Indië is in 1981 de Wet Uitkering Indische Geïnterneerden (UIG) van kracht die voorzag in een eenmalige uitkering van 7500 gulden. De Nederlandse overheid beschouwde de Indische kwesties daarmee als afgerond.

     —- met de € 25.000 straks halen de oud-soldaten en andere overheidsdienaren bijna de eindstreep……

     ***Tja … vers in het geheugen ligt nog de uitkering vh Gebaar (Generaal Boekholt was de grondlegger van Het Gebaar. Dankzij zijn onderhandelingen is het bedrag van 250 miljoen gulden verhoogd naar 385 miljoen, waarvan 350 voor individuele uitkeringen en 35 voor ‘collectieve doelen’.Er is uiteindelijk een bedrag uitgerold van drieduizend gulden per slachtoffer.)
     http://www.indischhistorisch.nl/tweede/sociale-geschiedenis/sociale-geschiedenis-indos-
     en-politiek-1-veel-perkaras-weinig-politieke-oplossingen/ )

     .
     Er is tot nu toe behoorlijk wat aangerommeld met de herstelbetalingen….
     :
     -Uit het z.g. Yoshida – Sticker akkoord dat uiteindelijk werd afgesloten, kwam een schamele tien miljoen dollar aan herstelbetalingen voort. In 1956 werd per persoon 325 gulden uitgekeerd (en velen hebben zelfs dat niet ontvangen), voor verlies van al hun bezittingen en het verblijf van ruim 3,5 jaar in Japanse concentratiekampen. (Leo Tho Neijenhuis, voorzitter van de Bond van Ex-geïnterneerden en Gerepatrieerden Overzee (BEGO) heeft in een open brief scherpe kritiek geuit op staatsecretaris Van Rijn.)

     -Van 5 tot en met 7 september 1966 had de toenmalige Minister van Buitenlandse Zaken Joseph Luns onderhandeld met een delegatie van de Indonesische regering, onder leiding van de Minister van Buitenlandse Zaken Sultan Hamengku Buwono. De onderhandelingen gingen vooraf aan de ondertekening van een accoord, waarbij Indonesië in de loop van dertig jaren in totaal 600 miljoen gulden zou betalen aan Nederland, bedoeld als compensatie voor de nationalisatie van Nederlandse bezittingen en bedrijven.
     Onder degenen die een claim hadden ingediend zou het geld jaarlijks volgens een overeengekomen verdeelsleutel worden verdeeld. Van Nederlandse edelmoedigheid was volgens Luns sprake, omdat de werkelijke waarde van de Nederlandse activa die door de Indonesische nationalisatie verloren ging op zou lopen tot 4,5 miljard gulden. Waarom dan zo vergevingsgezind? “Het was een politiek akkoord”, erkende Luns indertijd in de Tweede Kamer. “De overeenkomst is niet alleen een afdoening van de commerciële kwestie, maar moet ook dienen tot een verdieping en vernauwing van de betrekkingen tussen Nederland en Indonesië”. Dertig jaar later leidde de regeling vooral tot onbegrip (Door F.Schwab (ICM Editor) geplaatst op 23 April 2013)
     -Opvallend is dat de Republiek Indonesië in termijnen van 1973 t/m 2003 689 miljoen gulden, inclusief rente aan de Nederlandse Staat heeft uitbetaald. 223 miljoen gulden was bestemd ter voldoening van een gedeelte van de claim die de Nederlandse Staat op de Republiek Indonesië had. Het resterende bedrag (van 466 miljoen -red.) zou worden uitgekeerd ter voldoening van claims van particulieren, maar wel met name als gevolg van nationalisering van bedrijven. Aan de oproep voor particulieren zou ruim bekendheid zijn gegeven door bekendmaking van de Verdelingswet in het Staatsblad, maar ook door publicatie in de landelijke pers. De landelijke pers? Jawel in het Reformatorisch Dagblad, maar wie las die krant eigenlijk en wie was geabonneerd op de Staatscourant? Uiteindelijk blijkt er rond de 86 miljoen gulden te zijn uitgekeerd aan particulieren, de rest ( 380 miljoen-red.) verdween in het bedrijfsleven en de Staatskas.
     (Leo Tho Neijenhuis )

    • Ron Geenen zegt:

     “””””””Uiteindelijk blijkt er rond de 86 miljoen gulden te zijn uitgekeerd aan particulieren, de rest ( 380 miljoen-red.) verdween in het bedrijfsleven en de Staatskas.”””””””””””

     En daarnaast ook de rente van 1% per jaar, de 89 miljoen van de 600 miljoen over 30 jaar verdween ook in de staatskas (of in de broekzakken van een paar heren?)

    • eppeson marawasin zegt:

     @(of in de broekzakken van een paar heren?)@

     — Met alle respect hoor heer Geenen, maar waarom bedient zich van dit soort dooddoeners ?

     e.m.

    • Ron Geenen zegt:

     “”””””””””— Met alle respect hoor heer Geenen, maar waarom bedient zich van dit soort dooddoeners ? “”””””””

     Omdat deze dooddoeners al vele malen vertoond zijn. Lees het traktaat van Wassenaar, namelijk de rente van 1%, zijnde 89 miljoen van de 600 miljoen. Weet u nog waar het is gebleven?

    • Jan A. Somers zegt:

     ” in de staatskas (of in de broekzakken van een paar heren?)” Ik denk in de staatskas. Maar daar zit nooit veel in , wordt door ons in Nederland samen (dat zijn o,m, u en ik) verjubeld. Wat rest is een staatsschuld. Als we worden overgenomen door Duitsland gaat die gewoon mee naar het nieuwe Groot Duitse Rijk.

    • Jan A. Somers zegt:

     “De landelijke pers? Jawel in het Reformatorisch Dagblad, maar wie las die krant eigenlijk en wie was geabonneerd op de Staatscourant?” Volgens mij heb ik dat indertijd gezien in de NRC en de PZC. De Staatscourant is in te zien bij goede openbare bibliotheken (staat nooit iets leuks in hoor), maar daar zie ik nooit iemand in lezen, in ieder geval geen Indo’s. Hoeft ook niet, we (ik niet) zijn toch modern met elk ogenblik nieuws op de slimme telefoon of tablet o.i.d.? En dan heb je toch je netwerk, en IP, en Javapost, en I4E? Moderne mensen zijn toch 24/7 geïnformeerd?

    • Ron Geenen zegt:

     “””””””””En dan heb je toch je netwerk, en IP, en Javapost, en I4E? Moderne mensen zijn toch 24/7 geïnformeerd?””””””””””

     De “hackers”, enz ook!”””””””

    • Indorein zegt:

     @: Als we worden overgenomen door Duitsland gaat die gewoon mee naar het nieuwe Groot Duitse Rijk.@:

     Volgens mij zijn we al door Duitsland overgenomen, want wie beslist er over alle belangrijke kwesties in Europa? Ja dass ist Frau Merkel ! Ze wordt niet voor niets de machtigste vrouw van de wereld genoemd. De EU is in werkelijkheid het nieuwe Groot Duitse Rijk (das dritte Reich?). Verkregen zonder militair geweld.

     Onderstaande is behoorlijk sarcastisch bedoeld:
     Nu nog als Indo’s Frau Merkel zover zien te krijgen dat zij ook over deze beschamende Nederlandse overheidshouding t.o.v. haar Indische onderdanen het verlossende “wir schaffen das!” uit te laten spreken.
     De voorwaarde om dan de uitkering te ontvangen als nog levende slachtoffer of diens nabestaanden tot in de 3e of zelfs 4e generatie zou dan wel moeten zijn dat men in het Duits kan communiceren (soort “inburgeringscursus Duitsland” volgen).

     Gelukkig hebben mijn broers en zusters en ik intussen besloten, dat de overheid de tegoeden “in haar reet kan steken”. Hoef ik op mijn oude dag ook geen Duits meer te leren, hahaha.

    • Ron Geenen zegt:

     “””””””Gelukkig hebben mijn broers en zusters en ik intussen besloten, dat de overheid de tegoeden “in haar reet kan steken”. Hoef ik op mijn oude dag ook geen Duits meer te leren, hahaha.””””””””””

     En voor de liefhebbers ook Petjoh op zijn Duits. hahaha!

    • Jan A. Somers zegt:

     “Ze wordt niet voor niets de machtigste vrouw van de wereld genoemd” In Nederland wordt het meest verdiend aan de export. Uiteraard, een klein land heeft veel buitenland. Maar dat lukt alleen als het in dat buitenland goed gaat. Dat is op het ogenblijk Duitsland. Onder Mutti!
     “dat zij ook over deze beschamende Nederlandse overheidshouding t.o.v. haar Indische onderdanen het verlossende “wir schaffen das!” uit te laten spreken” Heeft zij niets mee te maken. Dat maakt onze eigen overheid uit? Wie is dat? Ons parlement waar u met de verkiezingen aan kunt deelnemen. Niet gedaan? Pech gehad. En dat hebt u gemerkt. We praten steeds over de staatssecretaris, de minister, de overheid. Maar het gaat altijd om de Tweede Kamer die beslist over de verdeling van de belastinggelden.

    • Ron Geenen zegt:

     “””””””We praten steeds over de staatssecretaris, de minister, de overheid. Maar het gaat altijd om de Tweede Kamer die beslist over de verdeling van de belastinggelden.””””””””””

     U heeft het nog steeds niet in de gaten, dat u gemanipuleerd wordt. Hoe komt het dat als er vandaag bij u verkiezingen worden gehouden, het regerende kabinet nog maar de helft van haar zetels overhoud. Is het niet zo dat zowel de tweede kamer als het kabinet tegen de wil van het volk maar doen wat ze willen. Eenmaal in de stoel, is het verrek maar met de MEERDERHEID VAN HET VOLK.

    • PLemon zegt:

     @Hr Somers “Ik denk in de staatskas. Maar daar zit nooit veel in , wordt door ons in Nederland samen (dat zijn o,m, u en ik) verjubeld. Wat rest is een staatsschuld.”

     En de zakken zijn behoorlijk leeg….

     *** In 2001 was de staatsschuld 227 miljard euro, binnen een paar jaar liep de schuld hard op onder het kabinet Balkenende & Bos. Mede door de redding van de banken en de kredietcrisis liep de staatschuld in 2009 tot 350 miljard euro op.
     Eind 2013 zal de staatsschuld van Nederland zijn opgelopen tot 434 miljard euro.
     http://www.destaatsschuldmeter.nl/

    • Jan A. Somers zegt:

     “Hoe komt het dat als er vandaag bij u verkiezingen worden gehouden, het regerende kabinet nog maar de helft van haar zetels overhoud.” Heel gewoon, de gepeilde kiezers van nu denken er een beetje anders over dan die van toen. Dat mag in Nederland. Maar dan hoef je toch niet mee te waaien met de waan van de dag. En je hebt ook nog te maken met de Eerste Kamer (senaat) met andere verhoudingen. Je wordt gekozen voor vier jaar, maar je mag de regering elke dag naar huis sturen. Liever niet, je ruilt dan de ene problemen in voor de andere. Doorgaan met onderhandelen totdat je wel een werkbare meerderheid hebt, ook in de senaat. Zijn ook meer kiezers tevreden. Als secretaris van de Centrale Personeelsraad van TNO had ik een dikke vinger in de agenda. Vaak werd mij verweten dat ik sommige voorgestelde agendapunten niet had overgenomen. Maar ja, als je weet dat de tegenwind uit de verkeerde hoek waait, ga je even in de luwte. Volgende maand is de stemming misschien gekeerd, en haal je zonder slag of stoot de buit binnen. Elke eerstejaars politicologie weet dat in het openbaar onderhandelen over complexe problemen vaak tot ongelukken leidt.

    • Ron Geenen zegt:

     “””””””””””Maar ja, als je weet dat de tegenwind uit de verkeerde hoek waait, ga je even in de luwte. “”””””””””””””

     De verkeerde hoek is zeker de hoek waar je niet mee eens bent. Dat doen ze op het Binnenhof ook, gewoon uitschakelen door niet te laten meepraten. Daarom is er ook 70 jaar geëmmerd met de backpay en alle andere claims.

    • Jan A. Somers zegt:

     “zeker de hoek waar je niet mee eens bent” Ik ben het vaak niet eens met de tegenpartij. Maar in een democratie telt die even zwaar als mijn mening. Je moet je tegenstander dan ook respecteren. De kunst is om er samen uit te komen. Maar dan moeten beiden dat willen. Als dat even niet lukt, kun je het beter even laten rusten. de volgende keer is de stemming misschien beter, dan kun je proberen tot overeenstemming te komen. Dit soort zaken beginnen vaak bij de koffie-automaat. Klikt het, dan kun je verhuizen naar de vergadering. Onderhandelen is moeilijk, maar je moet het proberen makkelijker te maken. Bij onderhandelen over bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden hebben vakbonden het makkelijker, zij zijn tegenover de werkgever niet kwetsbaar, en kunnen zich dan harder opstellen. In een Ondernemingsraad ligt dat anders, daar onderhandelen de medewerkers zelf. Maar zij zijn kwetsbaar en moeten af en toe even in de luwte gaan. Om een volgende keer een stukje van de buit moeiteloos binnen te halen. In de Centrale Personeelsraad, waar ik secretaris was, merkten we op een gegeven moment dat werkgever en bonden ernstig overhoop lagen en niet meer met elkaar wilden overleggen. Je mag denken over werkgevers en bonden zoals je wilt, maar een dergelijke situatie is in Nederland ongewenst. Ik heb de drie heren van de betrokken bonden voor een avond bij mij thuis uitgenodigd, mijn Zeeuws meisje zorgde voor de koffie en andere drankjes en hapjes. Goed gesprek! De volgende ochtend moest ik natuurlijk de hoogste baas in Den Haag bellen, ik had immers iets gedaan wat ik helemaal niet mocht. Moest meteen opdraven, de secretaresse keek bezorgd. Maar na de opmerking dat ik mijn boekje te buiten was gegaan volgde meteen de nieuwsgierigheid over dat gesprek. Met goed gevolg, iedereen tevreden. Bij onderhandelingen over Indisch Verdriet tussen IP en de ambtenaren van het ministerie is dat niet anders. De ene partij heeft het over rechten of een ereschuld. De ambtenaren (en de Kamer) hebben het over een verdeling uit de belastinggelden. Ga er maar eens aan staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.