Indisch in Beeld

olive2Mail:  Als je wil dan kan je dit plaatsen op “Indisch in Beeld”.
Wat een onbezorgde tijd.
De jonge vrouwen Lucardie in de Alijdroeslaan waar ze woonden, Batavia 1936.
In het midden is Bea Lucardie, mijn moeder.  Tweede van rechts is Mely Klopper, ik meen haar al eens eerder gezien te hebben op een foto van de PTT die op I4E werd geplaatst.
olive1

Loemadjang 30 mei 1894
Een foto van mijn grootvader, Arthur Olive, met een zekere A. Beerendhuisen.
Wie weet meer over deze Beerendhuisen, hij moet een vriend van mijn opa zijn geweest.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Indisch in Beeld. Bookmark de permalink .

77 reacties op Indisch in Beeld

 1. Indisch4ever zegt:

  Alexander Berendhuijsen overleden in 1911 huwde in 1892 met Karolina Lötscher
  Hij was rooimeester, ambtenaar van de burgerlijke stand ca 1888, agent wees- en boedelkamer te Loemadjang, Probolinggo, algemeen pakhuismeester van Probolinggo in 1897 en later 1e Klerk, Assistent Resident Kantoor te Loemadjang.
  Vermoedelijk was hij van Ternate. .

  • Arthur Olive zegt:

   Boeroeng, dank voor de informatie over Berendhuisen. Mijn familie wist niets over hem.

   • Arthur Olive zegt:

    Mely Klopper op de foto is ook te zien achter de typewriter in “Uit Indie Geboren, bldz.97 “.

   • Nadia Leworthy-Hanssens zegt:

    Dag meneer Olive,

    Volgens de Genealogische en Heraldische Gedenkwaardigheden betreffende Europeanen op Java, staat in boek GHG1,236 het volgende:

    “Hier rust / zacht en kalm / onze geliefde vader / Alexander / Berendhuysen /
    geb. 2 April 1859 / overl. 5 April 1911”

    In het 1912 Adres Boek komt hij te overlijden op 6 April 1911 te Loemadjang, misschien de datum van aangifte….
    Hij huwt 19-11-1892 te Soerabaja met Karolina Lotscher.

    Misschien aardig te weten dat de zwager van Uw Opa Arthur met een vrouwelijke Berendhuijsen huwt; ene Hendrika Catharina Berendhuijsen (geb.30-11-1888 Loemadjang – overl.02-03-1909 Loemadjang), huwt 19-07-1905 te Loemadjang met August Mundler. En August Mundler was de broer van Uw Oma Mundler?!
    The plot thickens…….

    Mvg

    • Arthur Olive zegt:

     Geweldig, mvr. Nadia Leworthy-Hanssens.
     Mijn vader kan dus neven en nichten Berendhuijsen hebben gehad waar wij nooit iets van hebben geweten. Hartelijk dank voor deze informatie.
     Het komt me trouwens ook voor dat Indischen er vaak achter komen dat ze een gemeenschappelijke persoon kennen na het een ander gevraagd te hebben onder elkaar omdat wij zo’n kleine gemeenschap zijn vergeleken met andere volken.
     Er is een theory dat er op ze’n hoogst 6 graden van seperation zijn , maar bij ons moet het veel lager zijn.
     https://en.wikipedia.org/wiki/Six_degrees_of_seperation

    • Barry Berendhuysen zegt:

     Dag mevr. Nadia Leworthy-Hanssens,
     Hartelijk dank voor uw reactie m.b.t. het gene wat u aan informatie heeft over mijn familie (Berendhuysen) en hun wederzijdse eega’s. Mag ik u vragen welke gegevens u nog meer heeft m.b.t. mijn naam genoten. Ik had net als Arthur Olive nooit mogen hopen en geloven dat er nog andere mensen over parentele gegevens zouden kunnen beschikken. De familie naam wordt hierdoor alleen nog groter en interessanter door. Ik kan en wil nog wel meegeven dat uit de gegevens die ik heb, over Hendrika Catherina Berendhuysen en dochter is van Alexander Berendhuysen en dat zij geboren is uit een relatie die hij heeft gehad met een zekere mej.. Sophia Amelia de Graaf. Alexander heeft haar wel toen hij zelf 30 jaar oud was zijn dochter erkend als zijnde zijn dochter. Hij was zelf kort daarvoor (7 maanden) zelf erkend als zijnde een Berendhuysen door zijn vader (op z’n stefbed). And so the plot keeps getting thicker and thicker…..

  • Indisch4ever zegt:

   De heer Berendhuijsen had twee zonen in de Japanse internering.
   Kaart 1 en kaart 2

  • Barry Berendhuysen zegt:

   Beste Arthur Olive,

   De heer Alexander Berendhuysen is mijn overgroot vader aan mijn vaderskant. Alexander Berendhuysen is inderdaad overleden op 05-04-1911 te Loemadjang. Maar hij was niet afkomstig van Ternate maar van Gempolkrep (Modjokerto). Misschien dat we elkaar meer informatie kunnen uitwisselen m.b.t. de familie naam Berendhuysen en eventuele foto’s. Ik heb zelf nl maar naar vermoeden 1 kleine foto van Alexander Berendhuysen. Ik vond het dan ook zeer bijzonder dat iemand anders een zeer duidelijke en gedetailleerde informatie had.

   Met een vriendelijke groet,

   Barry Berendhuysen

   • Nadia Leworthy-Hanssens zegt:

    Dag Meneer Berendhuysen,
    N.a.v. de door meneer Arthur Olive ingestuurde foto van zijn opa Arthur Olive en Alexander Berendhuijsen, ik geniet altijd van mooie, oude foto’s, ben ik gewoon gaan meelezen en heb bovengenoemde info in het Adresboek gevonden.
    Ik ben aan geen enkele kant verwant aan Olive of Berendhuijsen en heb zo ook geen andere gegevens van Uw familie in mijn bezit, helaas.
    Mvg.

    • Barry Berendhuysen zegt:

     Dag mevrouw Nadia Leworthy-Hanssens,

     Ik ben blij dat deze website gevonden heb en hoop er nog veel informatie van te kunnen bekomen. Erg jammer dat we niet op de een of andere manier verwant zijn aan elkaar. Maar ja dat weet je nooit van te voren, tot het moment dat er informatie wordt uitgwisseld met elkaar. Maar ik heb toch nog een vraagje aan u. U zegt dat u de bovengenoemde info in het Adresboek hebt gevonden. Maar wat bedoeld u met het Adresboek en waar kan ik dit vinden? Ik ben nog redelijk onbekend met deze website en door mijn werkzaamheden ben ik niet altijd instaat om er elke dag naar te kijken en er door heen te spitten. Dus als u mij het e.e.a aan tips en informatie kunt geven ben ik u zeer erkentelijk hier voor.

     Mvg.

    • Nadia Leworthy-Hanssens zegt:

     Dag Meneer Berendhuysen,

     Boeroeng, webmaster van deze site, is als geen ander bijzonder goed op de hoogte van alles en nog wat betreffende genealogie, hoe en waar het te vinden, etc., vooral over het voormalig Ned.Indie, het is per slot zijn ‘bread & butter’ en maakt gelukkig ook deel uit van deze site zodat we dan samen onze gegevens kunnen delen dan wel uitwisselen.
     Het maakt voor uiterst interessante topics en levert voldoende gesprekstof op.
     Ik zelf heb heel lang geleden wat DVDs bij de volgende site gekocht, misschien , als U ook de tijd en zin heeft om verder in Uw geschiedenis te gaan delven, kunt U daar ook een kijkje gaan nemen.
     1.Regerings-Almanak van Ned.Indie 1815-1942 (2 dvds)
     2.Bronnen voor Indisch genealogisch onderzoek
     http://www.historicfuture.nl/contents/nl/p28_Regerings_-_Almanak_Nederlandsch_Indi%C3%AB_1815-1942.html
     http://www.historicfuture.nl/contents/nl/d3.html

     Mvg.

    • Barry Berendhuysen zegt:

     Dag mevrouw Leworthy-Hanssens,

     Ik zal er zeker gebruik van maken om Boeroeng het een en ander te vragen wanneer ik vast zit of op een dood spoor ben uit gekomen. Ook mijn dank voor de beide hyperlinks die u me heeft gegeven. Ik ga door ook zeker in neuzen en zien wat ik daar nog kan terug vinden.

     Met een vriendelijke groet.

   • Arthur Olive zegt:

    Hallo Barry Berendhuysen

    Geef mij uw e-mail adres via I4E of via de webmaster Boeroeng.
    Ik heb niet veel informatie over de Berendhuysen, alleen een foto waarop uw over grootmoeder en haar moeder op staan.

    • Barry Berendhuysen zegt:

     Hallo Arthur Olive,

     Sorry voor deze late reactie op je schrijven. Door verschillende familiale omstandigheden kon ik niet eerder reageren op je schrijven. Maar ik ondertussen via I4E mijn privé mail adres doorgegeven met het verzoek dit weer door te sturen naar u.
     Met het gene wat u aan informatie heeft en de foto’s van grootmoeder en haar moeder vind ik al erg bijzonder. En als ik zo vrij mag zijn zou ik dan ook een digitale afdruk mogen krijgen van mijn overgroot vader die op de foto staat met uw grootvader? Zoals ik al misschien eerder heb verteld, heb ik maar een kleine foto van mijn overgrootvader. Ik zou daar zeer content mee zijn als u dat zou willen doen voor mij. Bij voorbaat mijn dank alvast.

 2. Jan A. Somers zegt:

  Mijn grootouders (Versteegh) hadden daar in die tijd een koffietuin in Soember Pakel. Daar is ook mijn moeder geboren, 1898.

  • Arthur Olive zegt:

   Heer Somers, ik heb ook een Versteegh gekend in Manokwari.
   Blanke Indische man met blauwe ogen, hij ontfermde zich over mijn moeders vriendin die ze met haar twee kinderen en meubels gewoon op het strand achter lieten.
   Dat was in die tijd dat er kolonisten kwamen zonder dat er voldoende onderdak was.
   Later is hij met haar getrouwd en zijn ze een toko begonnen (Uit Indie Geboren, bldz.159)
   Zijn stiefzoon, een goede vriend van mij met wie ik later als jongen naar Zweden ben gegaan is weer terug en woont nu al jaren in Manokwari.
   Voor sommigen onder ons is de heimwee niet tegen te gaan.

   • Jan A. Somers zegt:

    Die Versteegh ken ik niet. Maar er was ook een grote familie Versteegh, ik dacht op Banda, van oorsprong de Protestante tak. ‘Mijn’ familie Versteegh (de van oorsprong Katholieke tak) was op Java. Bij mijn weten was er geen koppeling.

 3. bokeller zegt:

  Pak Arthur,
  Een stukje uit ”de laatste Indo uit Nieuw Guinea”
  Autobiografie deel 1
  De laatste Indo uit Nieuw-Guinea

  Uit eindelijk werd Indonesië toch onafhankelijk.
  Als 9-jarig kind vluchtte ik met mijn ouders en 10 jaar oude zus naar het laatste stukje Nederlandse kolonie: Nederlands Nieuw-Guinea.
  We kwamen nauwelijks voorbereid in zeer primitieve omstandigheden terecht, tussen het papuavolk, nog levend dicht bij de natuur.

  De liefde voor het land werd steeds sterker naarmate ik opgroeide en de charme het land om zijn eenvoud leerde kennen en waarderen.

  Mijn toekomst en geluk had ik na mijn schoolperiode gevonden, ik verwacht daar veel goeds van.
  Helaas kwam in 1962 de politiek om de hoek kijken. Dat resulteerde in het VN besluit, dat Nederlands Nieuw-Guinea, na een overgangsperiode, per 1 mei 1963 aan Indonesië moest worden overgedragen.

  Nog voor 1 oktober 1962 (tijdelijk bestuur onder VN) vertrokken, op een enkele na, voornamelijk de Nederland Indische inwoners en Nederlandse uitgezonden krachten naar Nederland of naar Australië.
  Het land veranderde snel na de grote uitloop.

  Ik behoorde toen nog tot de enkele achterblijvers en onderging de komst van het Untea bestuur en het UNTEA-leger.

  Snel daarna landde het Indonesisch leger met veel vertoon aan de haven van Manokwari.
  Zij gedroegen zich als de overwinnaars, hetgeen de Papua’s in het verkeerde keelgat schoot. Onlusten volgde. Vooral in de binnenstad van Manokwari, waar ik woonde en werkte was er veel onlust en was het onveilig.

  In maart 1963 vertrok moest ik dan toch met veel pijn in mijn hart mijn geliefde gastland, het land van de Paradijsvogels, vaarwel zeggen.
  Ik moest voor de tweede keer in mijn leven vluchten en alles wat ik lief had achterlaten.
  Als halfbloed, met zowel Nederlands als Indonesisch bloed in mijn aderen, had ik enorme moeite om ver weg van mijn moederland Indonesië te moeten gaan, en te vertrekken naar ‘mijn’ zo onbekende vaderland. Ik had geen keus!

  siBo

  • Arthur Olive zegt:

   Pak Bo,
   Ik ben bekend met het boek, “De Laatste Indo”,
   De schrijver, Atex Bal, was mijn knikkervriend op de katholieke school in de buurt waar u ook zat. Op http://www.manokwari-papua.nl zijn foto’s uit Manokwari van toen en nu, klik op Manokwari.
   Op de site “Edith Rugebrecht…….” zijn foto’s van mijn vriend Daan met het huis wat hij zelf gebouwd heeft.

  • Jan A. Somers zegt:

   “het Untea bestuur en het UNTEA-leger.” Een schoonzoon en mijn zus werkten in die tijd voor Untea. Bij de overdracht van de financiële zaken aan Indonesië. Dat was wel wat eenvoudiger dan de overdracht van het grote Indië. Hun jongste zoon is daar geboren, volgens mij de laatste Nederlander die in Nieuw-Guinea was geboren. Na afloop zijn ze per boot via het Panamakanaal naar Nederland gekomen.

 4. Anoniem zegt:

  Beste mensen.,
  Mijn zeer jong gestorven oma was Kaatje Berendhuisen die getrouwd was met August Mündler.
  Mijn moeder Gerardine Evelinr Mündler heeft haar nooit gekend. August Mündler was een halfbroer van Karolina Lötcher e

  • Barry Berendhuysen zegt:

   Beste Anoniem,

   Ik ben waarschijnlijk een ver familielid van je. Mijn familie naam is nl. Berendhuysen. Carolina Lötcher was nl mijn overgrootmoeder aan mijn vader zijn kant. Ik zou graag het e.e.a met je delen wat ik heb m.b.t. je oma. Ik zou het ook heel fijn vinden als je eender welke informatie die je hebt m.b.t je oma en je moeder met mij zou willen delen. Het is misschien het beste als je mijn privé email adres opvraagt aan I4E en je eigen email adres dan ook aan hen wilt doorgeven zodat we elkaar verder kunnen helpen. Alles wat ik heb zal ik dan via die weg dan doen toekomen.

   Mvg. Barry Berendhuysen

 5. Ron zegt:

  Sorry, kebatjut. Ik ga nog even verder. Ik wilde vermelden dat August een broer was van Frederike Mündler.die trouwde met Olive. Ik bezit nog een oude foto van het hele gezin M.
  Salut

  • Arthur Olive zegt:

   Ron, uw betovergrootvader was Carl Theodor Mundler in Pauselijke dienst 23 april 1866 tot 30 juni 1870 en gehuwd met Christina Hendrika Zeck.
   Uw overgrootvader was Carl August Mundler geb. 11.08.1843 te Tubingen (Wurttemberg), getrouwd met inlandse Christ. vrouw Maria geb. ca. 1853.
   Onze grootouders waren dus broer en zus.

   Ik zal het zeer waarderen als u die foto van het gezin Mundler naar mij kan mailen.
   U kan misschen mijn Email adres van Boeroeng krijgen als u het hem vraagt.

 6. Ron zegt:

  Dat mijn moeder Dien werd genoemd, dat klopt. Maar als ik het goed begrijp is de foto in 1936 genomen: dat is mijn geboortejaar, dus het lijkt me niet aannemelijk dat Dien Mündler op de foto staat. Voor zover mij bekend heeft zij altijd op Oost Java gewoond en heeft zij een moeilijke jeugd gehad. Zij heeft als tiener haar vader August die aan open tbc leed tot zijn dood verzorgd en daardoor ook tbc opgelopen. August werkte bij de Staats Spoor en zwierf van standplaats naar standplaats. Dien werd met haar 1 jaar oudere zus door Marie en Lien Lötcher in huis genomen na de dood van Kaatje B. Later had ze een zwervend bestaan van kostgezin naar kostgezin.
  Ik heb het altijd curieus gevonden dat Lien Lötcher de halfzus van August was en later formeel zijn schoonmoeder.
  Ik ben eigenlijk voor het eerst op deze site terechtgekomen, mijn excuses daarvoor. Ik weet dus niet hoe strikt de privacyregels gehanteerd worden. Maar ik zal m’n best doen jou de foto te mailen.

  • Barry Berendhuysen zegt:

   Hallo Ron,

   Ook ik ben bezig met het uitzoeken, vinden van gegevens m.b.t. familieleden en hun relaties daarbinnen. Ik zou graag met je in contact willen komen om het e.e.a. te kunnen delen en elkaar verder op weg te helpen met ontbrekende gegevens en of foto’s.
   Je spreekt over Lien (Caroliene) Lötcher die mijn overgrootmoeder is aan mijn vaders kant. Getrouwd geweest met Alexander Berendhuysen. Mijn gegevens kan je op vragen bij Boeroeng de webmaster. Ik vind dit een hele fijne website omdat we hier te maken hebben met mensen uit Indonesië en er stiekem toch nog veel connecties zijn met elkaar dan wel gerelateerd zijn aan elkaar. Dacht niet dat ik veel zou kunnen vinden daar ik de enige ben in de hele familie die zich daarmee bezig houd.
   Dus is zou middels dit medium ook aan andere mensen willen vragen om zoveel mogelijk te willen delen met mij en ons wanneer er maar iets voorkomt met onze familienaam. Of dat nu Berendhuysen, Vermeulen, Olive enz. enz. is.

   Alvast bedankt voor de eventuele samenwerking en het willen delen van gegevens.

   Hartelijke groeten Barry Berendhuysen

   • Ron zegt:

    Hallo Barry,
    Veel weet ik niet meer over de familie B. Ik heb wel ooit contact gehad met Mathieu en Lieneke. Volgens mij was hun vader Jules B die tijdens de bersiap is vermoord. Wat is louw relatie met hen? Als ik het goed heb woonden zij op Genteng Kali in S’b.

    • Anoniem zegt:

     Hallo Ron,

     Wat je zegt over Jules Berendhuysen, dat hij de vader is van Mathieu en Lieneke, klopt en dat hij vermoord is tijdens de Bersiap klopt ook. Al heb ik daar (nog) geen bewijsstukken van kunnen vinden. Wat jouw vraag aan gaat wat mijn relatie is met hen is simpel Jules is de broer van mijn opa van mijn vaders kant. En daar ik bezig ben om de familie naam in z´n geheel uit te zoeken is dat voor mij nog al een hels karwei. Het gaat namelijk over 3 personen van het geslacht Berendhuysen die toen in 1898 zijn vertrokken naar ¨Den Oost¨ en in 1601 zijn aangekomen in Ternate. En van daar uit verspreid zijn over Indonesië. Maar hoe ben jij dan in contact gekomen met zowel Mathieu als ook met Lien?

     Met een vriendelijk groet,

     Barry Berendhuysen

 7. Sandra Vermeulen zegt:

  Ron,
  Mijn overgrootmoeder is de zus van uw moeder. Omdat ik bezig ben met het uitzoeken van de familiegeschiedenis kwam ik op deze site terecht. Hoe toevallig. Jullie hebben mij al aan enkele aanknopingspunten geholpen. Fijn! Ook ik heb interesse in de foto’s. Ik heb zelf een trouwfoto van mijn overgrootmoeder met diverse gasten erop die ik niet ken. Wellicht staat hier ook familie op.
  Hartelijke groeten, sandra
  .

  • Arthur Olive zegt:

   Hallo Sandra

   Ik ben zeer geinteresseerd in de trouwfoto van uw overgrootmoeder.
   Het kan zijn dat mijn oma, Frederike Olive Mundler en mijn opa Arthur Olive, daar ook op staan.
   Frederike was de tante van Ron’s moeder en dus ook de tante van uw overgrootmoeder.
   Maria Mundler is mijn overgrootmoeder en ook uw over over over overgrootmoeder.
   U zou mijn e-mail adres van de webmaster kunnen krijgen.
   Bij voorbaat bedankt.

  • Ron zegt:

   Sandra,
   De familiefoto die ik aan Arthur heb gestuurd is ook in het bezit van Puck ( jongere zus van jouw oma) en haar dochter. Als je daar geen contact meer mee hebt, mail ik alsnog de foto naar jou.
   Melanie M is uit het huis van Jo Christiaan-Berendhuysen getrouwd. Voor zoever ik mij kan herinneren was hr. Christiaan drogist of apotheker.(Probolinggo?) Ik neem aan dat de broers van Jo ook op de foto staan, en mijn moeder ook.
   Groeten,
   Ron

  • Barry Berendhuysen zegt:

   Hallo Sandra,

   Ik heb al een keer eerder contact met je opgenomen via dit forum m.b.t. het kunnen verkrijgen van een familie foto waar eventuele familieleden van mijn kant op zouden kunnen staan. Maar heb tot op heden helaas geen reactie van je mogen vernemen. Mijn naam is Barry Berendhuysen en ben ook opzoek naar zoveel mogelijke foto´s e.d. om mijn eigen archief zo compleet als mogelijk te maken.
   Wanneer er eventuele overlappen gegevens zijn met betrekking tot wederzijdse familieleden ben ik uiteraard zeer bereid deze met je te delen. En ook ik ben heel toevallig op deze wel heel erg fijne website terecht gekomen tijdens mijn zoek tocht naar gegevens over familieleden.

   • Sandra zegt:

    Beste Barry,
    Weet niet of je dit nog leest, maar ik heb jouw bericht niet ontvangen.
    Ik zal via de webmaster mijn gegevens doorgeven. Beter laat dan nooit.
    Groeten,
    Sandra

    • Anoniem zegt:

     Boeroeng kan je het e-mail adres van Sandra door geven? Zodat ik rechtstreeks met haar in contact kan komen? Ik weet dat het alweer even geleden is dat ik weer op dit forum aanwezig ben geweest. Bedankt voor de moeite.

 8. Ron zegt:

  Barry,
  Jules had twee broers, Jack en Bob ( Rob?). Mathieu en Lieneke woonden ( als ik mij goed herinner) bij de familie Pfaff op Genteng Kali in S’b, waar mijn moeder en ik wel eens kwamen.
  Waarschijnlijk is de fam. Pfaff aangetrouwd met de Berendhuysens..Toen ik, begin 60-er jaren, als militair in NNG zat , is Mathieu bij mijn ouders in de kost gekomen (Amsterdam). Daar heb ik hem na terugkomst uit NNG weer voor het eerst gezien na al die jaren. Lieneke woonde toen in een tehuis voor jonge meisjes in Haarlem en kwam af en toe een weekend bij mijn ouders logeren.
  Mathieu werkte als burger-instructeur op het opleidingskamp van de Kon Marine in Kattenburg.
  Na 1965 ben ik hen beiden uit het oog verloren.
  In NNG was ik kind aan huis bij de fam. Berkelie.in Biak. Ik bewaar zeer dierbare herinneringen aan dat gezin. De vrouw des huizes was Evie Berendhuysen. In Biak was nod een vrouwelijke Berendhuysen die getrouwd was met Lovering ( of Leuvering, of Leuverink. of Loverink)
  Met hen heb ik nooit contact gehad..

  .

  • Barry Berendhuysen zegt:

   Hallo Ron,

   Jules had inderdaad nog 2 broers Jack ( Johan Albert) en Bob ( Christiaan Ernst mijn opa) maar had ook nog 1 zuster Jo (Johanna Hendrika, welke later getrouwd is met Eduard Christiaan).
   Mathieu en Lieneke zijn eigenlijk kinderen uit het 2e huwelijk van Juul met Hubertina Martina Johanna Jansen. Maar Mathieu en Lieneke hebben nog een broer en een zuster en deze zijn Johannes Martinus (Tino) en Charlotte Carolina (Ciska). De familie Pfaff, waar Mathieu en Lieneke bij inwoonden is de moeder van mijn vader of wel de vrouw van Christiaan Ernst, welke al gescheiden was van hem. Wat het adres was waar ze woonden was me niet bekend maar dankzij jouw nu wel. Ze hebben nog 4 kinderen nadien gekregen. De andere vrouwelijke Berendhuysen die je tijdens je NNG tijd bij de zus van mijn vader, Evie, hebt ontmoet is inderdaad getrouwd met een Lovering en is later geëmigreerd naar Nieuw Zeeland. Heb ergens nog een kleine foto van haar en haar man. Kan je me vertellen van wanneer tot wanneer je in Biak verbleef en weet je eventueel het adres nog van Evie en Gerard?
   Het is fijn te horen van je dat je daar mooie herinneringen aan hebt overgehouden. Evie zelf leeft niet meer net als haar man welke al eerder is overleden.

   Wat Mathieu aangaat, kan ik je vertellen dat hij na zijn Marine tijd als luchtverkeerregelaar werkzaam was bij de KLM. Hij woont tegenwoordig in een klein plaatsje in de achterhoek Ulft.
   Heb ook zo goed als geen contact met hem meer.

  • P.C.M. Pfaff-Postema zegt:

   Hallo RON
   Mijn naam is Naldy Pfaff.
   Is het mogelijk dat ik iets meer komt te weten, hoe heet die mevr Pfaff die aangetrouwd was met de Berendhuyzens. Zinds jaren ben ik gaan onderzoeken naar de familie Pfaff. ik hoop dat ik nog meer namen kan krijgen over de familie Pfaff.

   Met een genealogie groet,
   Naldy Pfaff

   • Ron zegt:

    Hi Naldy,
    Het spijt mij dat ik jou niet veel verder kan helpen. Wat ik wel heb gemerkt, dat is dat er verwarring is wat Evie Berendhuysen betreft. Barry B zegt dat haar man Gerard heette, maar dat is Lovering die ook met een vrouwelijke B is getrouwd. Evie B bij wie ik in Biak kind aan huis was is getrouwd met Harry Berkelie. Van welke Berenhuysen zij afkomt weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat op haar begrafenis (ongeveer 20 jaar geleden) een paar dames Pfaff aanwezig waren. Die zag ik daar voor het eerst en daarna niet meer.
    Probeer hierover Barry B eens te bevragen. Hij is al een hele tijd bezig met navorsingen.
    Ron

   • Anoniem zegt:

    Evie Berendhuijsen (Gerardine Eveline) dochter van Christiaan Ernst B en Anna Carolina Caus, was getrouwd met Gerard Henri Berkelie (beiden in NL overleden)
    Zij hebben een zoon en twee dochters.
    Na het overlijden van Christiaan Ernst Berendhuijsen js zijn weduwe Anna Carolina Caus hertrouwd met Victor Pfaff en hun dochter Ilse is met de handschoen getrouwd met Bob Lovering. Evie B en Ilse P zijn dus stiefzusters. Ilse en Bob zijn na de overdracht van NG naar Australië geëmigreerd.
    Ron

    • Anoniem zegt:

     Sorry, nog een aanvullende opmerking; Waarom komt de naam Gerard Henri Berkelie niet voor in de Berendhuysen lijn?
     Het echtpaar Evie B en G.H. Berkelie (roepnaam Harry) woonden tot de overdracht van NNG in Biak.
     Ron

    • kaartenloods zegt:

     Wat leuk om hier verhalen te lezen van mijn opa en oma, Gerard Henri Berkelie en Gerardine, Eveline (Evi) Berendhuysen. Ben altijd al nieuwsgierig geweest naar mijn achtergrond en de tijd van mijn opa, oma en moeder in Manokwari en Biak. Groeten, Angela

    • Ron zegt:

     Angela, je maakt mij nieuwsgierig. Is jouw opa Harry Berkelie?
     Vriendelijke groet, Ron

    • Angela Gierman zegt:

     Hallo Ron, ja mijn opa heette Gerard Henri Berkelie, roepnaam Henri. Mijn oma heette Gerardine Eveline Berendhuysen, roepnaam Evi. Groet, Angela

    • Angela zegt:

     Mijn opa heet geen Harry, maar Henri, wat je uitspreekt als Hanri. Vriendelijke groet, Angela

    • Ron zegt:

     Dan heb ik hem steeds met de verkeerde naam aangesproken. Ik moet hem hierbij postuum mijn verontschuldiging aanbieden. Om jou in de familielijn te kunnen plaatsen, zou ik graag weten of jouw moeder Lizzy of Elisabeth heet. Een “ja” of “nee” als antwoord is voldoende.
     Vriendelijke groet en fijne feestdagen toegewenst.
     Ron

    • Gewichtscoach Angela zegt:

     Hallo Ron,
     Mijn tante heet Lizzy. Haar oudere zus Joke (Yolanda Rosalind) is mijn moeder.
     Groet, Angela

  • Boeroeng zegt:

   Barry Berendhuysen bedoelt
   Anna Carolina Caus, geboren op 29-11-1902 in Bandoeng. Anna is overleden op 16-10-1970 in Wierden, 67 jaar oud.Anna:
   (1) trouwde, 17 jaar oud, op 15-07-1920 in Pasaroean met Christiaan Ernst Berendhuijsen, 21 jaar oud. Christiaan is geboren op 10-09-1898 in Loemadjang, zoon van Alexander Berendhuijsen en Karolina Lötscher. Christiaan is overleden op 02-06-1929 in Malang, 30 jaar oud.
   (2) trouwde, minstens 27 jaar oud, na 1929 met Victor Pfaff, minstens 25 jaar oud. Victor is geboren op 19-06-1904 in Malang, zoon van Nicolaas William Pfaff en Rasmie. Victor is overleden op 12-03-1965 in Wierden, 60 jaar oud

   Meer over Nicolaas Willem Pfaff:
   .https://www.genealogieonline.nl/stamboom-dumas/I502472.php

   • Barry Berendhuysen zegt:

    Boeroeng ja mag mijn prive e-mail adres door geven aan o.a Kaartenloods en Angela of gewichtscoach Angela. Dat praat misschien wat makkelijker. Ik zou je ook graag willen vragen of je het e-mail adres van Petra Charlotte (van den Berge) Berendhuysen kunt doorgeven aan mij. Kan haar sinds ze is verhuist niet meer bereiken. Bij voorbaat dank.

   • Barry Berendhuysen zegt:

    Boeroeng vergeet je nog te vragen voor het e-mail adres van Naldy Pfaff. Daar naast mag je mijn e-mail adres ook aan hem/haar door geven. Merci

    • Anoniem zegt:

     mijn email adres: naldypfaff@gmail.com.
     Wie kan mij iets vertellen over Pauline Pfaff die geboren is op 5 november 1852 Malang,gehuwd met Frederik Hendrik Coppen op 1 december 1877 Malang. Bij voorbaat dank.

 9. Anoniem zegt:

  Barry,
  Wie bedoel je met Gerard?
  Het is alweer een hele tijd geleden dat ik in NNG was.( 1960 tm ’62 ). Ik weet niet of ik het adres van de fam. Berkelie in Biak nog kan achterhalen, maar ik wil het wel proberen.
  Ron

 10. Barry Berendhuysen zegt:

  Hallo Ron,

  Gerard is de man van Evie B. in de periode dat ze in Biak woonden en dat jij bij hen verbleef.
  En natuurlijk weet ik dat het alweer zo ontzettend lang geleden is dat je bij hen verbleef en dat het moeilijk zal zijn voor je om je het adres nog te herinneren. Als je het niet meer terug kunt halen is dat niet erg. Maar als je het wilt proberen zou ik dat zeer op prijs stellen.

  Barry

  • Angela Gierman zegt:

   Wat leuk om hier verhalen te lezen van mijn opa en oma, Gerard Henri Berkelie en Gerardine, Eveline (Evi) Berendhuysen. Ben altijd al nieuwsgierig geweest naar mijn achtergrond en de tijd van mijn opa, oma en moeder in Manokwari en Biak. Groeten Angela

   • Ron zegt:

    Beste Angela, helaas is mijn reactie op jouw mail van 30 dec. j.l. niet verzonden.
    In ieder geval bedankt voor de toelichting.
    Hartelijke groeten en een goed 2022 toegewenst.
    Ron

 11. Mathieu Berendhuysen zegt:

  Hallo Barry, hier Mathieu.
  Heb net bij toeval deze familie geschiedenis gelezen, ook veel bekende namen kwamen weer naar boven.. Maar vonden wel leuk dit forum bij toeval te lezen,
  Wij wonen tot heden nog wel in Ulft. Maar staan in de verkoop. Erna gaan we richting Nijmegen.
  Morgen gaan we bij toeval naar Wilfried zoon van Ciska . Dus halen haar morgen op. En ook Tino zal naar Wilfried komen. Die woont nog in Hoofddorp. Wilfred is dan net terug uit Indonesie,en heeft met zijn vrouw. wat dingen bekeken waar moeder en de Ooms vandaan komen,
  De vrouw van Wilfred heeft ook banden met Indonesie.
  En jou herrineren we ook nog goed. Hartelijke groeten Mathieu Berenduysen.

  • Barry Berendhuysen zegt:

   Hallo Mathieu,

   Wat leuk iets te horen van jullie. Dat is alweer een hele tijd geleden zeg.
   Wat leuk dat jullie naar Wilfred en zijn vrouw zijn gegaan samen met Oom Wim en tante Ciska en oom Tino.
   Het is voor mij ook al weer een hele tijd geleden dat ik bij hun op bezoek ben geweest. Dat heeft zo zijn redenen . Heeft verder niets te maken met hen hoor.
   En dan gaan jullie ook nog eens verhuizen naar Nijmegen nog wel. Hoop voor jullie dat allemaal lekker snel en goed zal verlopen. Wanneer het allemaal voor jullie achter de rug is zo ik het heel fijn vinden om eens bij elkaar op bezoek te komen. Mijn privé e-mail adres kan je opvragen aan Boeroeng. Heb al een hele tijd niets meer gedaan aan mijn genealogie en ben sinds kort er weer aan begonnen. We worden allemaal ouder en ik vind het toch belangrijk dat er een stukje van onze geschiedenis voor het na geslacht bewaard blijft.
   Ja zoals je al wel gemerkt zult hebben ben ik ook met verschillende mensen informatie aan het uitwisselen en zij ook met mij.

   Hartelijke groeten,

   Barry Berendhuysen

 12. charlotte zegt:

  Hoi Barry, Petra Charlotte (van den Berge) Berendhuysen hier. we hebben elkaar ongeveer 20 jaar geleden ontmoet. Ik moet voor mijn opleiding Pastoraat een genogram maken. Kun je mij eventueel wat fotos sturen van papa ursus kant?
  blesses Charlotte

  • Anoniem zegt:

   Hallo Charlotte,

   Wat leuk weer iets van je te horen. Het is inderdaad weer een hele tijd geleden dat we elkaar nog eens gezien en of gesproken hebben. Voor zover ik me kan herinneren was de laatste keer dat wij bij jullie op bezoek zijn gekomen.
   Er is ondertussen het e.e.a. veranderd en woon ik ook niet meer in Eindhoven.
   Woon tegenwoordig in België. Mijn zoektocht naar “onze” voorouders heeft daardoor een langere tijd stil gestaan en ben ik sinds kort weer er aan begonnen.
   Charlotte je vraagt me wat foto’s toe te sturen van je vaders kant.
   Ik zou dat met alle plezier willen doen maar erg veel foto’s van je vader heb ik niet. Maar wat ik heb en vinden kan zal ik naar jullie toe sturen.
   Wil je dan daar voor je privé e-mail adres bij Boeroeng achterlaten met de toestemming dat hij deze dan naar mij mag door sturen en of dat ik nadat ik contact met hem heb gehad, kan krijgen.
   Wil je dan ook eventueel foto’s hebben van je oma (oma Lot)?

   Ik hoor het wel.

   Groetjes Barry berendhuysen

 13. mathieu Berendhuysen zegt:

  Hallo Barry. Eindelijk heb ik weer tijd om mijn famillie wetenswaardigheden te bestuderen. Mijn vrouw en ik zijn naar Wageningen verhuisd. We zien Tino en Cisca regelmatig. Je bent nog steeds bezig met de famillie geschiedenis? Wij wonen vlakbij een verpleegtehuis voor Indische en Ambonese bejaarden. Wij zijn ook vrijwilliger in dit tehuis.

  • Anoniem zegt:

   Hallo oom,

   Ik ben weer begonnen met de familiegeschiedenis. Heeft een tijdje stil gestaan door privé omstandigheden aan de zijde van mijn vrouw haar kant en de verhuizing van ons zelf.
   Alles is nu een beetje op z’n pootjes terecht gekomen en hebben we nu weer een beetje tijd om er weer aan te beginnen. Moet nog wel alles bij elkaar zoeken weer. Met de verhuizing is het overal terecht gekomen. Goed bedoeld natuurlijk alleen voor mij extra werk. En nu met de Corona toestanden werken ik dan voortaan van thuis uit en Marleen (ze is Orthopedagoog) gaat nog steeds naar het internaat waar ze werkt.
   Het is dus uiteindelijk Wageningen geworden. Leuk voor jullie.
   Moeten als de hele Corona toestand achter de rug is eens afspreken met elkaar om eens bij elkaar te komen.
   Oom zou ik van jullie een e-mail adres mogen vragen? Deze kan je dan via Boeroeng door geven. Kunnen dan op die manier met elkaar converseren i.p.v via dit forum.

   Hoor graag nog van jullie

   Groetjes Barry Berendhuysen

 14. anoniem zegt:

  de vrouwen lucardie zijn zussen van mijn opa wat mooi en apart om dit terug te vinden mvg

  • anoniem zegt:

   ik beschik nog veel oude fotos uit Indonesië van famillie lucardie en wiggers

   • A. Olive zegt:

    @ anoniem
    Nou dat u het over oude foto’s van de Lucardies hebt ontwekt u mijn interesse.
    Als u wilt kunt u mijn adres krijgen van Boeroeng de webmaster.
    Wij kunnen dan foto’s mailen die wij nog niet hebben. Ik heb een trouwfoto van uw over over grootvader George Lucardie met zijn tweede vrouw en dan ook een foto van uw over over grootmoeder Elisabeth C. Wijnen Riem. Ook foto’s van uw opa die waarschijmlijk Ruud of Paul moet zjn geweest zijn want de kleinkinderen van Frits spreken of schrijven geen Nederlands. Ze weten niet eens dat ze Indo’s zijn.

    • Boeroeng zegt:

     Arthur, ik heb je adres doorgegeven.

    • Boeroeng zegt:

     Arthur,
     Ik ontving net van de kleinzoon van Ruud Lucardie (je oom) deze foto’s
     Ruud staat links. Weet jij wie de anderen zijn ?

     En ook deze hieronder Ruud Lucardie en gezin

    • lucardie zegt:

     ik heb u de fotos gemaild

    • A. Olive zegt:

     @ Boeroeng
     Ik weet niet wie naast Ruud staat .
     Vooraan staat het echtpaar van Dulken die later rechtstreeks vanuit Indonesia naar Amerika immigreerden. Hij werkte bij een javaanse krant als redactor.en kreeg moeilijkheden met het Suharto gouvernement. Ze zijn er van door gegaan met een toeristen visa.

    • lucardie zegt:

     ik heb nog meer fotos ik jad het naar uw email gestuurd heeft u ze niet ontvangen?

    • lucardie zegt:

     dag arthur, ik weet niet of ik de goede email heb gekregen, maar heb heel veel fotos gestuurd naar u. Mvg B Lucardie

 15. Bung Tolol zegt:

  Wat was de familie verhouding tussen Ekkie Lucardie en Ruud Lucardie ?,want vind Ekkie wel veel weg hebben van Ruud .

  • A. Olive zegt:

   Ekkie en Ruud Lucardie waren volle neefen. Hun vaders waren broers. Ruud ontsnapte de eerste week in het jappen kamp en ging gekleed als een Indonesier er van door. Ontsnappen was makkelijk in het begin maar de jap heeft er een einde aan gemaakt met de doodstraf. Ekkie zou dat ontsnappen echter nooit zijn gelukt met zijn lichte huidskleur en blauwe ogen.

 16. Bung Tolol zegt:

  Bedankt voor uw reactie Pak Olive ,dus volle neven ,ja ik keek niet zozeer naar zijn huidskleur maar bij nader bekijken van die foto heeft Ruud inderdaad een donkere kleur en Ekkie Lucardie zeker niet .Wat mij meteen opviel was de gelijkenis van gezicht ! Ben toch benieuwd hoe het met Rita gaat .Alweer 13 jaar geleden dat ik Dhr Lucardie en Rita tegenkwam .

  • A. Olive zegt:

   Ekkie is jaren geleden overleden en Rita zelfs nog voor hem.

   • Bung Tolol zegt:

    Ja van Ekkie wist ik het al van u gehoord maar dat Rita ook was overleden zelf voor Ekkie ……………. schrok ik van ! Overigens nu schiet mij de naam van Ekkies eerste vrouw te binnen : Fietje ! De moeder dus van Peter en Robbie .Hoewel hun mannen de beste vrienden waren konden Fietje en mijn moeder niet door de zelfde deur .Mijn moeder was een fuif -type dansen en lekker eten koken en zo nu en dan een drankje moet kunnen volgens haar .Fietje was veel serieuzer .Met Rita kon mijn moeder wel erg overweg .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.