Schrijven van het Indisch Platform

indischplatformlogoHet Indisch Platform schrijft op haar facebooksite, dd 3 juli:

PROCEDUREVERGADERING:

Vanochtend zijn we tijdens de procedurevergadering bijgestaan door leden van de Tweede Kamer. Dit naar aanleiding van de brief van Staatssecretaris Martin van Rijn. Deze brief is geen goede reflectie van wat er zich tussen ons en VWS afspeelt. De afgelopen dagen zijn we derhalve continue in conclaaf geweest met Den Haag. Na zomerreces komt de Indische Kwestie direct weer aan de orde, afgedwongen door dezelfde leden, waaronder voor velen bekend, de heren Van Gerven, Krol, van Veen en mevrouw Leyten. Fleur Agema wees erop dat een kennis van haar (92) kortgeleden is overleden en dat deze het helaas allemaal niet meer zal meemaken. Fleur: ‘de volgende discussie moet zijn op basis van een voorstel’. En dat is nu exact waar we de afgelopen twee jaar mee bezig zijn. Tussentijds zal er nog contact zijn tussen VWS/IP over spoedige voortgang.
RECHTZAAK WOB-PROCEDURE:
In de tussentijd loopt er een door het IP aangespannen rechtzaak; de WOB procedure Indische Kwestie inzake de besluitvorming van het Kabinet over de periode januari 2007 tot 30 juni 2011. De WOB procedure heeft dus niet betrekking op de relatie met van Rijn. Na opvragen van de interne verslagen aangaande de Indische Kwestie, is ons opgevallen dat halve brieven met zwarte inkt zijn weggepoetst ‘ter bescherming’ van de ambtenaren. Middels deze rechtszaak eisen wij ‘openbaarheid’ om aan te tonen dat de besluitvorming in die periode over de Indische Kwestie niet op deugdelijke gronden berustte! Zodra het vonnis binnen is houden we iedereen op de hoogte. Ook hier alleen wanneer wij achten dat het relevante informatie behelst.
EENHEID
Aan alle mensen die twijfelen aan de daadkracht en de ‘tactiek’ van Stichting Het Indisch Platform het volgende. We delen slechts de relevante informatie. We informeren de ambtenaren in Den Haag, die niet allemaal op de hoogte zijn/waren van de Indische Kwestie. ‘Bijscholing’ in deze complexe zaak is hier meer dan noodzakelijk. We ageren daar waar het moet. We zitten er al ruim twee jaar bovenop na de Petitie en de Stille Tocht uit naam van Stichting Het Indisch Platform. Alle anderen die er ook bovenop zitten respecteren we vanuit een gedachte van eenheid. Want eenheid maakt macht. Alle opmerkingen jegens onze acties en interacties met de VWS laten we daar waar de onmacht naar buiten treedt. We roepen op tot eenheid. Dit laat onverlet dat ook wij ernstig uit ons slof kunnen schieten. Dit doen wij graag daar waar het nodig is. Niet onder ons.
We sluiten graag af met de belofte van Van Gerven (video alleen zichtbaar voor facebookaccounts ) tijdens het uitreiken van het boek Indisch Verdriet van Herman Bussemaker aan de Tweede Kamer enige tijd geleden.

Dit bericht werd geplaatst in Indische kwesties. Bookmark de permalink .

28 reacties op Schrijven van het Indisch Platform

 1. Ron Geenen zegt:

  Wait and see!

 2. Trudy Verstegen zegt:

  Met alle respect voor de onderhandelaars maar wat voor concreets heeft deze alweer jarenlange procedure nou opgeleverd? Lobbyen hier, demonstratie daar, geheim overlegje zus of zo.
  Waar is nou het heldere bewijs dat deze regering iets anders zou willen dan wat zij tot nu toe hebben laten zien en horen. Staatssecretaris van Rijn is een gemuilkorfde politicus, hij moet uitvoeren en uitdragen wat dit kabinet allang besloten heeft. Die Indo’s moeten niet zeuren zij hebben hun ‘Gebaar’ als wiedergutmachung reeds ontvangen.
  Is het de strategie van het Indisch Platform misschien het langzaam maar zeker ‘platlullen’ van politici die het voor ‘de Indisch Zaak’ willen opnemen? Overleg met de staatssecretaris, zijn ambtenaren en voorgangers heeft tot nu toe niets concreets opgeleverd. Zij verwijzen naar het officiële standpunt van de regering. Het Indisch Platform is ondertussen wel kampioen in het niet communiceren, overleg achter de paggar. Met als excuus het overleg niet te willen verstoren.
  Maar waar is dan de hoop op gebaseerd dat deze methode zou werken, waar is het bewijs dat deze Indische loopgraven oorlog zou werken. Waarom geen andere strategie bedacht, zoals de vakbonden meestal doen, verstoren en onder druk zetten! (bv politievakbonden) Vanwaar die bijna slaafse houding van a.u.b. ‘toean bessar’ luister nou. Nee zij kiezen voor radiostilte want dat is geheime wapen van effectief Indisch Onderhandelen. Is het niet goed om de gekozen strategie te herzien en eindelijk eens transparant en helder te communiceren met de achterban! Welke amateur heeft deze PR communicatie strategie eigenlijk bedacht?
  Analyse van dit onderhandelingsproces geeft een duidelijk winnaar aan en dat is deze regering en haar voorgangers, zij laten keer op keer zien dat er met loze beloften en vage verwachtingen veel tijd te winnen is, zodat straks de laatste Indisch onderhandelaar het licht kan uit doen.

  • PLemon zegt:

   Mogelijk had het Platform een  zwaargewicht als lobbyist (pleitbezorger) moeten inschakelen ?????

   ****Te Meij werkt sinds 2008 op vrijwillige basis als lobbyist/delegatielid voor het Indisch Platform, waarbij zo’n 24 Indische organisaties zijn aangesloten. Ook is hij betrokken bij een van de deelnemende organisaties, Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkampen. Te Meij: ,,Ik ben zelf geen belanghebbende, maar wat die mensen is aangedaan is puur schandalig. Het waren ambtenaren, mensen die in dienst waren van Nederland 

   ****Bel Ben Bot

   Politiek Den Haag loopt over van de lobbyisten. Oud-Kamerleden blijken zeer geschikt om de belangen van bedrijven te behartigen. Zij kennen de weg, zij kennen de mensen – en ze hebben een toegangspas, waarmee ze overal kunnen komen. Ook voor zittende senatoren gaan alle deuren open. Elco Brinkman lobbyt voor de bouwwereld, Boele Staal is lobbyist voor de banken. Maar de meest sjieke lobbyisten zijn oud-ministers. Wim Kok gaat op pad voor ING, Shell en KPN. Tineke Netelenbos, oud-minister van Verkeer en Waterstaat, loopt in Den Haag de deur plat voor de Nederlandse reders. Ook voor internationale bedrijven zijn onze oud-ministers te huur. Zoals Ben Bot, die een Amerikaans oliebedrijf helpt om Sint Eustatius over te nemen.
   http://www.lobbyweblog.com/2011/09/gelezen-op-de-sp-website-de-colum-van.html

  • Ron Geenen zegt:

   “Analyse van dit onderhandelingsproces geeft een duidelijk winnaar aan en dat is deze regering en haar voorgangers, zij laten keer op keer zien dat er met loze beloften en vage verwachtingen veel tijd te winnen is, zodat straks de laatste Indisch onderhandelaar het licht kan uit doen.”

   Het valt mij wel op dat de vrouwen meer guts en spierballen taal hebben met hun schrijven dan de meeste mannen op dit forum. Die vinden het klaarblijkelijk belangrijker om eeuwig over de politieke situatie van toen te OH’en. We zitten wel niet op facebook, but I like it!

 3. Huib Otto zegt:

  @Trudy Verstegen,

  We zouden je heel goed kunnen gebruiken als bestuurslid van de Stichting Herdenking Bersiapslachtoffers (i.o.) Er is nog een vacature.

  Huib

 4. Boeroeng zegt:

  Mijn vader draaide dat bandje vaak.
  In de 70er jaren dacht ik eerst nog… ahhh mensen, ouwe koek met die oorlog. Laat toch zitten.
  Totdat de Gaay Fortman senior als minister op tv zei: het is een schuld van Indonesië.
  Toen werd ik p…. Ineens zag ik dat Indische Nederlanders als stiefkinderen werden behandeld.
  Eigenlijk dacht ik vanaf die dag radicaler dan mijn vader. Hij nam genoegen met die 7.500 gulden en de ‘erkenning’.
  Ik dacht aan : volle salaris en weduwen/wezenpensioenen , verhoogd met inflatiecorrectie, rente op rente.

  Ok… die afkoopsom van 7500 gulden voor de backpay kwam er . Maar als je het goed bekijkt wat het weer zo’n vocmentaliteit-deal.
  Weer was het argument dat de staat toch al zo armlastig was en echt niet meer belast kon worden. Dat zei men al in 1945, 1950, 1955, 1960, 1980 etc….

  • Surya Atmadja zegt:

   “Totdat de Gaay Fortman senior als minister op tv zei: het is een schuld van Indonesië.”
   ==============================================================
   Bijna dezelfde verhalen hoor /las ik in de kranten van toen.
   Heb een paar keren bepaalde zaken moeten beantwoorden/ verklaren o.a in studiegroepjes omdat ik toevallig een Indonesische student is en mijn vader een gedetacheerde Indonesier in A’dam.
   De familie verbleef iets meer dan 3 jaren .

   Bij gebrek aan betere informatiebron ( geen internet , weinig boeken etc) wilde mijn Nederlandse medestudenten weten hoe ik er over dacht.

  • Huib Otto zegt:

   Zelfs die 7.500 gulden hebben ze ons door de neus geboord omdat mijn vader al in 1945
   vermoord was en mijn moeder in 1961 gestorven. Haar kinderen waren toen niet direct op de hoogte en grepen er naast als erfgenamen.
   Huib

 5. Arthur zegt:

  Waarom hebben politici met een indische achtergrond die goed zijn ingevoerd in het lobbyen in het Haagsche zich nooit ingezet voor deze kwestie? Dhr. F Bolkestein zou volgens mij de juiste man zijn.

  • Boeroeng zegt:

   Bolkestein heeft maar een heel vage band met Indisch….ver weg voor hem.
   Geldt ook voor Geert Wilders

  • Loekie zegt:

   Omdat politici, net zoals 99,9% van de ‘gewone’ Indische mensen zich tijdens hun werkzaam leven verre hielden van het Indische. Pas nu hun pensionering, toen ze niks meer te verliezen hadden, toen ze in een gat vielen en toen de Indische genen zich lieten gelden, wilde men zich wel eens bezighouden met het Indische. Maar toen hadden ze zo’n kennisachterstand opgelopen m.b.t. Indische ontwikkelingen, geen boeken gelezen enz. dat ze veelal onzin bijdroegen danwel zaken aanroerden die al duizendmaal gepasseerd waren.

  • Ron Geenen zegt:

   Waarom hebben politici met een indische achtergrond die goed zijn ingevoerd in het lobbyen in het Haagsche zich nooit ingezet voor deze kwestie?

   Ze willen er flink voor betaald worden, I guess.

   • Jan A. Somers zegt:

    Ik weet niet hoe of het in Amerika is, maar hier in Nederland houden politici zich niet bezig met lobbyen, en worden niet betaald per onderwerp. Zij worden alleen door externen gebonden aan een agendapunt met 40.000 handtekeningen. Die zijn in de Indische gemeenschap in Nederland niet bij elkaar te schrapen. Vermoedelijk zelfs niet tijdens de Pasar Malam (sorry, TTF). En voor een politicus in Nederland is zijn achtergrond (gelukkig) niet belangrijk. In Nederland zijn er heel veel (goede) politici met een nietNederlandse achtergrond.

    • Ron Geenen zegt:

     “En voor een politicus in Nederland is zijn achtergrond (gelukkig) niet belangrijk. In Nederland zijn er heel veel (goede) politici met een nietNederlandse achtergrond.”

     Dat zijn uw woorden. De laatste 70 jaren hebben ons genoeg bewezen dat goede mensen die de politiek in gaan in duistere figuren veranderen. Ik vertrouw die combinatie niet. Het gezegde: De beloften voor een verkiezing, zijn de belastingen er na!

    • Ron Geenen zegt:

     En wil jer echt bij horen, de Telegraaf had het volgende artikel:

     ‘Werklozen de politiek in’

     Misschien moeten werklozen maar eens de politiek in gaan, filosofeert lezer J. Duppen. “Er is niet zo heel veel voor nodig behalve een gladde babbel, vriendjes kunnen worden met collega politici, geen probleem hebben met halve waarheden en maling hebben aan democratie.” Mee eens? Discussieer mee.
     J. Duppen uit Kropswolde vervolgt:
     Op deze manier krijgen werklozen je eindelijk die goedbetaalde baan met naam en faam. Met aan het einde van je carrière een topbaan met alle tijd en gelegenheid om je eigen toekomst te verzilveren.
     De kans om ontslagen te worden is te verwaarlozen want je wordt afgedekt, maar mocht dat na veel heisa toch gebeuren dan heb je zo, via je vriendjes, weer een goedbetaalde job.
     Oh ja, mocht je het ooit zo ver schoppen om Europarlementariër te worden dan wordt het nog leuker. Dan krijg je naast een fors salaris ook nog een paar duizend euro extra voor je onkosten. Daar kun je fijn leuke dingen mee doen want een declaratie wordt toch niet gecontroleerd, dat is gewoon te moeilijk.
     Dus niet langer labbekakken en je hand ophouden want in de politiek zit je pas echt gebakken.

    • Jan A. Somers zegt:

     “in duistere figuren veranderen. Ik vertrouw die combinatie niet.” Dat is nou het enige Indische in deze discussie: complottheorieën..

   • Arthur Olive zegt:

    @ Jan Sommers
    In duistere figuren veranderen, ik vertrouw die combinatie niet.
    Dit hoeft niet een Indisch complottheorie discussie te zijn.
    bv. Obama heeft nooit een job gehad voordat hij de politiek in ging en kijk hoe ver hij is gekomen. Voordat hij de politiek in ging was hij een community organizer wat geen job is.

    • Ron Geenen zegt:

     Is dat niet het verschil? Een job is wanneer je er voor betaald wordt en een inkomen krijgen is voor een bepaalde functie.

 6. Broek zegt:

  ach meneer Geenen, U kunt wel zo mooi afgeven op de Nederlandse politiek maar in Uw beloofde land kunnen ze er ook wat van want wie sprak de gevleugelde woorden “read my lips” dat zal toch wel iemand van Uw Partij zijn . In Uw beloofde Land is achtergrond wel belangrijk, dat lijkt mij niet zo positief. Bush tegen Clinton???een Klaver had het in het Land van de onbegrensde mogelijkheden nooit zo ver geschopt.

  • Ron Geenen zegt:

   “ach meneer Geenen, U kunt wel zo mooi afgeven op de Nederlandse politiek maar in Uw beloofde land kunnen ze er ook wat van ”

   Ach heer Broek, Ik ben geen Amerikaans staatsburger en dan zeg ik maar: “Who cares”! Politiek waar ook ter wereld is altijd hetzelfde. Het artikel dat ik instuurde kwam trouwens van een Ned. krant.

 7. Broek zegt:

  citaat “Waarom hebben politici met een indische achtergrond die goed zijn ingevoerd in het lobbyen in het Haagsche zich nooit ingezet voor deze kwestie?”

  ik denk dat het de verkeerde vraag is: hou gaan ethische politici om met ethnische vraagstukken: onze bovengenoemde ervaringsdeskundigen dienen nauwkeurig te analyseren hoe het met zgn allochtone vnl PvdAleden vergaan is, dat is geen succes. Alleen allochtone politici die boven zichzelf, hun ethniciteit uitstijgen zoals de burgemeester van Rotterdam , Aboutaleb, maar ook Wilders en Klaver hebben succes. Die zijn veel te intelligent om zich in de allochtone hoek te drukken. Als Indischen en Nederlanders er niet slagen hun claims als algemene Nederlandse interesse te presenteren, dan zullen we nooit wat bereiken. Dit is maar een mening van iemand die meer als 25 jaar uit Nederland is

  • Ron Geenen zegt:

   “Als Indischen en Nederlanders er niet slagen hun claims als algemene Nederlandse interesse te presenteren, dan zullen we nooit wat bereiken. ”

   En misschien is dat wel het meest positieve in een Indo: Het niet slagen in de politiek. Je moet namelijk een heleboel kunnen beloven en liegen tegelijk. En de Indo is daar veel te eerlijk voor.
   Misschien is dat het verschil tussen aan de ene kant de Blanda en Indonesier en aan de andere kant de Indo. Hopelijk ben u het daar mee eens!

 8. Broek zegt:

  dus niet, u maakt de fout in algemeenheden te praten. gewoon zeggen waar het op staat, maar daar is de Indo te bescheiden voor . Wilders en klaver zijn de uitzonderingen en de uitzonderingen bevestigen de regel. Dat is het punt dhr Geenen, niet die open deuren intrappen waar Uw generatie blijkbaar kampioen in zijn.

  • Ron Geenen zegt:

   “dus niet, u maakt de fout in algemeenheden te praten. gewoon zeggen waar het op staat, maar daar is de Indo te bescheiden voor . Wilders en klaver zijn de uitzonderingen en de uitzonderingen bevestigen de regel. Dat is het punt dhr Geenen, niet die open deuren intrappen waar Uw generatie blijkbaar kampioen in zijn.”

   Uw schrijven is niet erg duidelijk. Graag aanhalen waarop u reageert. Dit ter voorkoming van onbegrip. Ik heb wel de moeite genomen om direct de tweede kamer een reactie te sturen. En dat is beslist niet in algemeenheden, zoals u het neer pen. En over welke generatie heeft u het.
   Tot welke generatie hoor ik volgens u?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.