Indisch in Beeld

scipiozustersIn mijn collectie oude fotos kwam ik deze tegen van de scipio- zusters. De foto is gemaakt in ongeveer 1950/1951 in Sampit, Zuid Borneo, waar Bruynzeel een grote houtfabriek was begonnen in 1948. Hun vader werkte daar.
Ik meen me te herinneren dat de scipio-familie begin jaren ’50 ergens in Limburg terecht is gekomen en  vraag mij af wat er van hen is geworden.
Buck Spiecker

Dit bericht werd geplaatst in Indisch in Beeld. Bookmark de permalink .

34 reacties op Indisch in Beeld

 1. ed de vries zegt:

  Bij ons in Maastricht kwam vroeger ene meneer Scipio met zijn vrouw Doortje langs;

 2. hansvschaik zegt:

  In begin 50-er jaren woonde heer Boy Scipio in de jalan Tanah Abang Timur in Jakarta.

 3. James Middleton zegt:

  Kijk eens op deze link, http://www.mtaonline.net/~rvh/middleton.htm, misschien staan de zusters Scipio er tussen.

 4. Indorein zegt:

  Ik zie op deze foto volgens mij Josy, Vonny en Rely Scipio als jonge dames/meisjes.
  Rely heet tegenwoordig mw van der Hoeven en woont in Zaandam. Vonny is een paar geleden overleden en Josy heet tegenwoordig mw. Barkey en woont in Hippolytushoef (bij Hoorn?).
  Ze hebben een oudere broer genaamd Louis, die woont volgens mij ook in Zaandam.
  Hun vader was indertijd ene Tijn Scipio gehuwd met Neel van der Eerden, wijlen mijn tante.

 5. René A.Scipio zegt:

  Ik ben een van de Scipio’s, maar geboortig in Bogor. Wij zijn in 1955 gerepatrieerd en terechtgekomen in Zuid Limburg. Mijn grootouders waren Louis Scipio en Suzanna Drinhuyzen. MIjn vader Albert Scipio (1923-1988) was geboren in Bandung en mijn moeder Lies Flamand in Sukabumi (1924-2011). Opa Scipio had nog 2 zonen (Rinus en Wietje) en 1 dochter (Veetje) waarvan alleen nog maar Wietje in leven is (87 jr.) In Maastricht woonden neven van mijn vader (Louis -oud predikant en Wil, beiden overleden). Wellicht kent iemand deze tak Scipio.

 6. ed zegt:

  Leuk al die antwoorden op de vraag van Buck Spiecker. Jammer dat we verder niks van hem vernemen…..

 7. ed zegt:

  Dank voor de reactie.

  • Buck Spiecker zegt:

   Hi,
   Bedankt voor de reactie. De namen Josy, Vonny komen me nu heel bekend voor, de naam Rely niet zo. Vraag: is Vonny links op de foto, Josy in het midden? Hoewel ‘t lang geleden is ben ik vrijwel zeker dat deze dames degenen zijn die op de foto staan. Hoe kunnen zij in bezit komen van deze oude foto? Weet nl. niet of ze van tijd tot tijd naar deze website kijken.

 8. Indorein zegt:

  Josy staat in het midden, links is Vonny (maar zij is een paar jaar geleden helaas overleden) rechts staat Rely, zij is een oudere zus van genoemde twee.
  Je zou inderdaad kunnen proberen via de genoemde website van de pinkstergemeente te Benidorm ( http://www.pg-benidorm.nl ) om Josy te bereiken. Haar man, Jack Barkey, vervult volgens mij daar een ouderling functie ofzo.

  • Buck Spiecker zegt:

   Dank voor de informatie! Jammer van Vonny die ik in ongeveer 1950-51 vrij goed gekend heb gedurende onze tijd in Sampit in het midden van de zuid Borneo jungle. Daar had Bruynzeel een schooltje opgezet met een meester uit Holland (de heer Bontekoe) met boeken uit Holland. Twee kinderen in klas 3, 1 kind in klas 4, i kind in klas 6, dat soort situatie. Tja, dat was lang geleden en woon ik zelf al meer dan 55 jaren in New York.

 9. Buck Spiecker zegt:

  Onderstaande e-mail ontvangen, ik neem aan vanuit Benidorm, Spanje. Dank voor lead Indorein!

  Hello Buck,
  Sorry we couldn’t repond earlier because of being so busy with all kind of things.
  Today we were visited amongst others by Josy’s older sister Rely and her brother Louis and we took the opportunity to take a picture of them , so you can see how they look now.
  The sisters remember you as being their neighbours in Sampit.
  It is sad indeed that Vonny passed away in 2008.
  Josy asked me to tell you that she will send a mail to you asap. Left on the photo is Josy.
  Hartelijke groeten

  Jack Barkey

  • Indorein zegt:

   O.k. heer Spiecker, inderdaad zijn Jack en Josy meestal zo’n 8 maanden in Benidorm en in de zomerperiode thuis in Hippolytushoef (bij Alkmaar). Ik hoop voor u op een plezierige hernieuwde contact met hen.

 10. Gerard de Graaf zegt:

  In 1949 arriveerden er twee stoomlocomotieven in Sampit om daar de treinen met hout te trekken. Heeft iemand daar nog foto’s van? Ook de rest van het railbedrijf van Bruynzeel (wagens, spoorsituatie etc) interesseert me!

 11. Anoniem zegt:

  Die trein met enorm grote, gekapte bomen op de lorries reden altijd voor ons huis langs. Ook stopte de trein als er water in onze olie drums in de badkamer gevuld werden door koelies. Maar niemand heeft voor zover ik weet ooit fotos gemaakt van die locomotieven. Wie in die tijd had overigens een camera of een plaats om de negatieven te printen?

 12. Nog een Bruynzeel vraag
  Museum de Meestoof in Sint Annaland (=geboorteplaats Cornelis Bruynzeel) heeft momenteel een expositie over de Fam. Bruynzeel en de Bruynzeel fabrieken. Maar het ontbreekt ons aan goede foto’s over de fabriek en werkzaamheden in Borneo.
  Heeft iemand iets bruikbaars?

  • Buck Spiecker zegt:

   Ik heb net mijn collectie van oude fotos bekeken en heb een serie Sampit fotos waar oa. de rails van het railroad spoor te zien is. Helaas niet van de locomotieven die langs ons huis reden met water drums of gekapte bomen. Heb fotos van het arriveren van Sinterklaas met een Catalina op de rivier en hij en Zwarte Piet op een Bruynzeel lorrie, foto van de 1e school voor de kinderen van Nederlands sprekend personeel, persoonlijke fotos van ons huis in het Bruynzeel dorp gebouwd nadat mijn familie als eerste in Sampit waren ondergebracht in ’t inheemse dorp bij de rivier. Mijn vader, Karel Lodewijk Spiecker was een van drie mannen die in 1948 eerst naar Sampit reisden om de boel daar voor Bruynzeel op te zetten wat betreft personeel, fabriek locatie etc. Wij, mijn moeder, twee broers en een zuster reisden maanden later met een kleine, oude Amerikaanse Marine Corps landings voertuig over de Java Zee naar Sampit samen met een andere Indische familie. Waarom wij niet met een groter KPM schip konden gaan heb ik nooit begrepen. Interessant is dat Tjalie Robinson (aka Boon), de latere fameuze schrijver en zijn familie arrieerden. Hij die jaren later de jaarlijkse Pasar Malam op het Malieveld heeft opgezet. Ik weet niet of dit museum geïnteresseerd is in mijn oude fotos. Ik kan ze laten afdrukken of als een bijlage via email, 1 of 2 fotos per mail. Of ik kan ze meenemen op een flash drive als ik weer naar Nederland kom voor een familie bezoek.

   • Gerard de Graaf zegt:

    Geachte heer Spieker,

    Als conservator van het Nationaal Smalspoor Museum/ Stoomtrein Katwijk Leiden ben ik erg geïnteresseerd in de foto’s waarop rails en wagens te zien zijn. Jammer dat U niets hebt met een locomotief! Hoogresolutiescans worden zeer gewaardeerd!

   • Boeroeng zegt:

    Buck,

    Je kunt je foto’s ook schenken aan IWI, SIFA en Indisch herinneringscentrum.
    De techniek is voortgeschreden en je kunt 2000 mb foto’s uploaden naar een website voor 7 dagen en de geadresseerde kan die daar ophalen dwz downloaden naar de eigen computer.
    Flash drive of dvd naar Europa sturen is niet nodig.

    Upload je scans naar https://wetransfer.com/
    zet het adres erbij van de persoon die gewaarschuwd moet worden .
    die krijgt een mailtje met een link en kan met die link de bestanden downloaden.
    niemand anders ziet het , niemand anders kan de bestanden downloaden zonder die link
    inloggen op wetransfer.com hoeft niet

    http://www.iwicollectie.nl/iwicollectie.aspx
    http://www.indischfamiliearchief.nl/
    http://www.indischherinneringscentrum.nl/

   • Jan A. Somers zegt:

    “groter KPM-schip” U heeft het over 1948, ik dacht dat de KPM zijn vaste lijndiensten nog niet had hervat. Bovendien is het een commerciële maatschappij, en ik denk dat er aan Sampit nog niet veel te verdienen was. Het landingsvaartuig waarover u schrijft zal vermoedelijk van de Gouvernements Marine zijn geweest. Die was al zijn schepen, op de Zuiderkruis na, kwijtgeraakt. Maar met speurtochten langs de voormalige Amerikaanse bases werd nog het een en ander bij elkaar geschraapt.

    • Buck Spiecker zegt:

     KPN schepen kwamen later wel de lange rivier op omdat oa. Bruynzeel alles moest importeren
     vanuit Java en Holland van Friese Vlag blikken melk tot aan rijst en boeken die in een winkel bij de Bruynzeel ‘soos’ werden verkocht aan de employees. En er was geen vliegveld want als 10 jarige moest ik met een Catalina vliegtuig (land op water) met mijn moeder voor een operatie naar Soerabaya via Bandjermasin vliegen.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Buck S. schrijft om 1436 uur dat hij met zijn moeder, zuster en broers in een “oude Amerikaanse Marine Corps landings voertuig” over de Java Zee naar Sampit reisden. Dat zou dan een zogenaamde LCT (Landing Craft Tanks) kunnen zijn, landingsvaartuigen die in WO II massaal door de Amerikanen zijn gebruikt, o.m. bij de landingen in Normandië en op de eilanden in de Pacific. Ik meen dat de marinierslandingen op Soerabaja ook werden uitgevoerd met LCT’s, vermoedelijk afdankertjes van de Amerikanen.

     De Gouvernements Marine beschikte dacht ik voor de oorlog niet over dit soort vaartuigen; ze hoefde q.q. geen landingen uit te voeren om ergens in de archipel militairen en materieel aan land te zetten.

     Waarom geen KPM schip? Ook het noemen van Catalina vliegboten voor het vervoer van Sinterklaas en Zwarte Piet en ziekentransport doet mij vermoeden dat Sampit (nog) geen haven had waar grotere schepen konden afmeren, dus ook niet de setoomboot van de Goedheiligman. “Groter” is overigens relatief, de KPM-ertjes waren doorgaans niet groot, een paar duizend ton. Vergelijk de “Willem Ruis” en “Oranje” van toen, rond de 20.000 ton. De “Plancius”, toentertijd vlaggenschip van de KPM, was geloof ik een 7000 tonner.

     Een oude LCT was dan wel zo handig. Dat waren platbodems die het strand opschoven, de laadklep openden en aldus gemakkelijk passagiers en lading konden lossen.

     Pak Pierre

    • Jan A. Somers zegt:

     De Gouvernements Marine had eigenlijk niets aan die landingsvaartuigen. Maar ze moesten wel taken uitvoeren, en hadden alleen de Zuiderkruis over. Ze zochten in Oost-Indonesië wat af om Amerikaanse afdankertjes te pakken te krijgen, hutje erop, varen maar. Ik dacht dat ze die zelfs cadeau kregen, scheelde de Amerikanen in sloopkosten.

  • Buck Spiecker zegt:

   Heeft het museum een email adres waar ik een foto(s) als bijlage kan mailen?
   En ook een adres waar ik misschien enkele prints kan sturen.

   • Gerard de Graaf zegt:

    Beste Buck,

    Voor het Smalspoor Museum is dat gwdegraaf(at) hotmail.com (de (at) moet gelezen worden als @

    Het adres van het museum is Jan Pellenbargweg 1, 2235SP Valkenburg ZH, Nederland, graag tav GW de Graaf, conservator. Maar eerst per mail is waarschijnlijk het handigst!

    Dank en groet,

    Gerard

    • Buck Spiecker zegt:

     OK, dank voor de informatie maar het gaat een tijd duren want ik ben al weken druk bezig met oa. de verkoop van een huis zo’n 3 uren rijden in de Catskills bergen ten noorden van New York City en we hebben daar geen internet. Zal eerst proberen wat afdrukken te laten maken.

 13. Anoniem zegt:

  Kreeg net een email dat diverse van mijn Bruynzeel in Sampit, Borneo fotos zijn ontvangen door het Museum de Meestoof in Sint Annaland (=geboorteplaats Cornelis Bruynzeel). Het museum heeft momenteel een expositie over de Fam. Bruynzeel en de Bruynzeel fabrieken. Mochten nog levende oud gedienden van Bruynzeel, Sampit of hun kinderen nog wat fotos van die tijd hebben stuur ze dan naar het museum.

 14. Dag Iedereen, ik ben Jean-Marc, de jongste zoon van Vonny (Yvonne-Jeannette) Scipio, overleden op 18 mei 2018 en Wim (Willem Johan) van Dolder, overleden op 10 april 1981. Wij zijn inderdaad de Limburgse tak van de familie. Predikant Louis Scipio uit Limburg ken ik toevallig ook maar is naar mijn weten geen familie. Over de foto: volgens mij staan daar van links naar rechts Rely (Aurelia), Josy (Josefa) en mijn moeder. Zelf ben ik sinds 2006 woonachtig in Spanje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.