Bericht uit de kampung (1) – Pijet

masroblogoMas Rob:
De komende tijd zal ik geregeld wat schrijven over mijn ervaringen in Kaworan, een Javaanse dorpje iets ten zuiden van Surakarta dat ik vrij goed ken. Het zullen slechts bescheiden, pretentieloze inkijkjes zijn in het Javaanse leven. Niets hoogdravends: Kaworan kent geen oogverblindend natuurschoon of opmerkelijke architectuur of andere bezienswaardigheden en is nog het beste te omschrijven als onbeduidend: verscholen achter een bomenrij zou je het op de motorfiets zo voorbij rijden.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Bericht uit de kampung (1) – Pijet

 1. van Beek zegt:

  Dank voor het plaatsen voor deze tjerita indah. Goed dat u dit soort mystieke verscholen plekjes in het daglicht zet.

 2. RGeenen zegt:

  Blij te zien en te lezen dat je ook op het pad begeeft van verhalen schrijven. Dat geeft meer voer voor de jonge generatie dan al de kritiek/commentaren van diversen op verschillende websites.
  Blijf het vooral doen.
  Dank.

  • masrob zegt:

   Ron, bedankt voor de vriendelijke woorden.

   Ik ben het blog gestart om kwijt te kunnen wat mij bezig houdt. Dat kunnen, zonder pretenties overigens, verhalen zijn, maar ook reflecties op weinig bekende kanten van de geschiedenis van de archipel. Ik werd een beetje bosan van weer een keer discussies over grote, brede onderwerpen. Mijn volgende stukje zal zo gaan over een roman gaan die in 1928 in Indië verscheen; totaal vergeten in Nederland, wordt het in Indonesië beschouwd als één van de belangrijkste literaire werken die het land heeft voortgebracht.

   • RGeenen zegt:

    Dag Rob,
    Je bent dus ergens ook bezig om bepaalde informatie uit de oude tijd door te spelen aan onze jongere generatie 3, 4 en 5, want die beginnen interesse te tonen. Mijn web http://www.MyIndoWorld.com is opgezet om mijn familie jongere generaties en ook andere Indo’s over de hele wereld op de hoogte te brengen, wat er met de generatie van net voor de oorlog, inclusief hun begin periode in Nederland, is gebeurd.
    En ik merk dat dit begin aan te slaan, want ik krijg emails van Indo’s over de hele wereld, zelf uit Indonesie. Diverse belangrijke websites in Nederland, o.a. bij het OGS hebben het ook al gelezen en mij complimenten gestuurd. Daarbij wordt de site nu ook vaker gelinkt. Dus ik kan alleen maar je aanbevelen het te blijven doen en ik wens je succes.
    RG

 3. RLMertens zegt:

  Dag masRob. ‘Pretentieloze inkijkjes in het Javaanse leven’.
  Graag niet alleen van Kaworan(nooit van gehoord), maar ook van de grote kota; Surakarta. Ik hoop dat u ook hen-jong en oud-, die daar zijn achter gebleven(onze groepsgenoten) en de Indonesiër/Javaan zelf aan het woord kan krijgen over het Indonesië/Indië van toen en nu. Wij hier, pretenderen vaak iets over hen te weten, vooral van ‘toen vroeher’. Echter zij zelf aan het woord te laten lijkt mij, via I4E interessant.
  Met groet.
  (denk hierbij watertandend aan; nassi goedek kendil)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.