Heiko Roelf Roelfsema

Krantartikelroelfsema

Ruim 70 jaar na zijn dood is op 24 februari aan Heiko Roelf Roelfsema (1891-1944) postuum het Mobilisatie-Oorlogskruis toegekend.
Op initiatief van Luitenant-kolonel b.d. Jacq. Brijl heeft op 24 februari de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, Luitenant-generaal B.H. Hoitink, deze onderscheiding uitgereikt aan diens oudste zoon Roelf Roelfsema (93). Dit was op het landgoed Bronbeek.
Zie het persbericht    ….  Lees de toespraak van Jacques Brijl.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Heiko Roelf Roelfsema

 1. Een gedenkwaardige dag 24 februari 2015 op Bronbeek in het huis van de Commandant Dulfer en zijn vrouw.
  Wij werden uitgenodigd mede door toedoen van de Luitenant Kolonel b.d. Jacques Zeno Brijl, om de uitreiking van het Mobilisatie Oorlogskruis bij te wonen. Dit Mobilisatie Oorlogskruis werd postuum uitgereikt aan Dhr. Heiko Roelf Roelfsema. Dhr.Roelfsema kwam om bij de scheepsramp op de Junyo Maru op 18 september 1942.
  De zoon van Roelfsema mocht deze medaille in ontvangst nemen zelf is deze zoon 93 jaar.
  Zie ook het persbericht waarin uitvoerig een verslag staat van het gebeuren.

  Met medewerking van Sijtje Jeekel en zijn vrouw Nana, en mijn persoon is er een compleet verhaal
  naar voren gebracht ofwel boven water gekomen.

  Bert van Willigenburg

 2. Mevr.N.Jeekel zegt:

  Beste Heiko,

  Onze hartelijke dank voor het warme ontvangst vandaag op het landgoed Bronbeek. Emotionele woorden werden door verschillende genodigden uitgesproken, je vader zo trots te zien was ontroerend en je dankwoord heeft ons diep geraakt. We hebben het graag gedaan, je opa `een gezicht` te geven en de gebeurtenissen te kunnen plaatsen in `Het verhaal bewaard` van OGS.

  Wij vonden het een eer om samen met Luit.Kol. b.d. dhr Jac.Z Brijl voor de familie een bijdrage te mogen leveren aan de totstandkoming van de overhandiging van het Mobilisatie Oorlogs Kruis door Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, Luitenant-generaal B.H. Hoitink, aan je vader.

  Dank je wel voor jullie blijk van waardering, de bos bloemen staat er prachtig bij!
  Met een warme groet,

  LTZII b.d. Sijtje Jeekel en Nanna Jeekel

  Heiko Roelf Roelfsema: http://www.hetverhaalbewaard.nl/persoon/128111/heiko-roelf-roelfsema
  Lees ook de gebeurtenissen van medeopvarenden, met oa. een ooggetuigenverslag van Ewald von Funchs het werd ons begin febr. beschikbaar gesteld door Ruud Fanoy, de zoon van Herman Fanoy.
  Herman Fanoy: http://www.hetverhaalbewaard.nl/persoon/41984/herman-jan-bart-fanoy
  Bart Fanoy:http://www.hetverhaalbewaard.nl/persoon/41983/bart-johan-albert-fanoy
  Egbert Nienkemper: http://www.hetverhaalbewaard.nl/persoon/109793/egbert-nienkemper

  • bokeller zegt:

   Mevrouw .N.Jeekel
   Zie het verslag van de st. Bangkinang ,
   De overlevende kwamen bij hun verdere transport
   met het weinige wat hun restte ,opgeprpt in
   open vrachtauto’s langs ons kamp te Bangkinang
   enkele km voor PakanBaroe.
   Daar er een lichte helling voor ons kamp lag
   konden wij ,niet tegenstaande het brute geweld
   van de Heiho’s toch contacten krijgen .
   Deze overlevenden gaven ons zelfs ”moed”
   om nog ff vol te houden. Met hun gezang
   en Roep ;;de Amerikanen komen, wij
   zijn getorpedeerd .
   siBo

   • brijl, J.Z. zegt:

    Geachte Heer Bokeller,
    Is het mogelijk. dat ik op één of andere manier aan dit verslag van de Stichting Bangkinang kan komen?
    Mijn adres heeft Boeroeng en de kosten wil ik uiteraard graag vergoeden
    met hartelijke groet,
    J.Z.Brijl

   • Boeroeng zegt:

    Bo, heb je een websiteadres naar dit verslag van de stichting Bangkinang .

   • Mevr.N.Jeekel zegt:

    Geachte mijnheer Keller,

    Dank u zeer hartelijk voor de informatie welke u met ons ( en de lezers van Indisch4ever) hebt willen delen. Wij zullen de nabestaanden, oa. de families Fanoy-Hemsing, Funch en Nienkemper van uw schrijven op de hoogte brengen.

    Ook voor ons persoonlijk is deze informatie dierbaar daar ook oom Vic (Willem Pieter Barkmeijer) en mogelijk ook zijn zoon Piet Barkmeijer (Johan Pieter B.) ook werden verscheept va. Java en te werk werden gesteld aan de Birma Spoorlijn. Helaas is Vic zijn jongste dochter Rosaline Scheffelaar-Barkmeijer nov. vorig jaar op 83j leeftijd overleden en hebben we haar niet meer tijdig kunnen informeren over het onderzoek voor haar vader. ( en broer Piet ) Wij zullen haar twee zonen Jaap-Willem en Hans in kennis stellen van uw schrijven.

    Op de website van dhr Henk Beekhuis zijn wij de volgende namen tegengekomen in kamp Bankinang (ma): http://www.japanseburgerkampen.nl/Bangkinang%20mannen%20Register%20AL.htm
    Kamp Bangkinang (vr.) http://www.japanseburgerkampen.nl/Missiecomplex%20Regsiter%20AL%20op%20NRR.htm
    een aantal namen worden hierin genoemd: Mevr G.J Keller-Wijshijer, Agnes (15j) George (13j) Freddy (12j) Clara (11j) en Rika (1j) Wellicht familie en anders hebben wij hiermee mogelijke lezers informatie kunnen verschaffen. Daar onze nicht mevr. J. Barkmeijer getrouwd is met Ruud(Pim) Keller en wij al een aantal jaar geheel belangeloos onderzoek doen zijn er ook voor u evt. mogelijkheden wat meer te weten te kunnen komen indien u dit wenst natuurlijk. J.G.A Keller was Pim Keller zijn vader. http://www.gahetna.nl/collectie/index/nt00425/view/NT00425_Japanseinterneringskaarten/q/zoekterm/keller/q/comments/1/page_size/50

    Websites van oa. de heer Beekhuis kunnen u ( en de lezers van indisch4ever) hiermee wellicht op weg helpen. http://www.japanseburgerkampen.nl http://www.japansekrijgsgevangenkampen.nl en http://www.bersiapkampen.nl

    Wij hebben de stichting Bangkinang aangeschreven voor het verslag en danken uw hartelijk voor uw tip. (mail vrouwenkampen st. Bankinang adres: fltj@wxs.nl)

    Meer informatie over kamp Bangkinang welke wij graag met een ieder willen delen: http://www.indischekamparchieven.nl/nl/zoeken?mivast=963&miadt=963&miahd=209034060&miaet=14&micode=kampen&miview=ika2
    en http://www.japanseburgerkampen.nl/Bangkinang%20vr.htm

    Met een hartelijke groet,
    Mevr. N (Nanna) Jeekel.

   • Mevr.N.Jeekel zegt:

    Geachte mijnheer Keller,

    Wij hebben de stichting Bangkinang aangeschreven en mochten wij de volgende informatie ontvangen over de familienaam Keller schreef mijnheer D.M. de Graaf het volgende over onderstaande personen: Deze zijn allen afkomstig uit Sawah Loento ( aangekomen in het Missiecomplex in Padang op 03-09-1942) Mw. G.J.Keller-Wijshijer geb.1903, Haar dochters: Agnes geb. 1927, Clara geb.1931 en Rika geb. 1941
    Haar zoons: George W. geb. 1928 en Freddy J. geb. 1929 Deze zoons worden ook in het Mannenkamp genoemd met hun vader: G. Keller geb. 1903 werkzaam bij OSM ( Ombilin Steenkolen Mij. ) te Sawah Loento.

    Ook komen er een aantal “Kellers” voor in onderstaande link:
    http://www.japansekrijgsgevangenkampen.nl/Java%20Party%208.htm allen zijn tewerkgesteld aan de Burma-Siam spoorlijn ( Thai kant ) J.G.A. Keller is aangetrouwd familie van ons en behoorde bij Java Party 8, het 8e transport vanaf Java naar Singapore hij werd met trein 41 overgebracht naar station Ban Pong en later naar werkkamp Ban Pong.

    We hopen u, of mogelijk andere lezers hiermee een plezier te hebben gedaan,

    Met een hartelijke groet,

    Nanna Jeekel

 3. Loekie zegt:

  “Zelf ben ik ook heel dankbaar, dat het mij al meer dan 40 maal is gelukt om mede te hebben bewerkstelligd dat aan Veteranen dan wel families van overleden militairen uit WOII, alsnog één of meerdere onderscheidingen konden worden toegekend en uitgereikt. ”

  “Met medewerking van Sijtje Jeekel en zijn vrouw Nana, en mijn persoon is er een compleet verhaal naar voren gebracht ofwel boven water gekomen”.

  “Wij vonden het een eer om samen met Luit.Kol. b.d. dhr Jac.Z Brijl voor de familie een bijdrage te mogen leveren aan de totstandkoming van de overhandiging van het Mobilisatie Oorlogs Kruis (…)”.

  Maakt niet uit, maar jezelf wegcijferen is een vak apart.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.