Moesson november

moessonnov2014bolkesteinDeze maand in Moesson :
Frits Bolkestein: ‘Moet ik dan op straat zeggen: Ik ben Indo?’ |De film Patria: Arthur Knaap vecht in de loopgraven | Maureen Davis over de zoektocht naar haar vader |’n Kijkje in de dapoer van Danny Jansen | Sjors Bos over IS in Indonesië

En verder: het boek Roep der Verten  over de fernweh van de Krontjong, Peter van Dongens Rampokan in Indonesië, Sinterklaas op de Fröbelschool op de Indische schoolfotoFrans Leidelmeijer is van stoelen bezeten en natuurlijk columns van Patricia Jakob en Ricky Risolles. Krijg de bekroonde dvd Buitenkampers cadeau bij een jaarabonnement!
Nieuwsgierig? Klik op de cover en blader door een aantal pagina’s.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

23 reacties op Moesson november

 1. Boeroeng zegt:

  zozo… Den Bolk is uit den kast… Selamat Datang !!

  Maar in het artikel noemt hij zijn moeder ‘een kwart’ .
  En dus moet haar oma een Indonesische vrouw zijn, volgens hem.
  Doch, hij is een generatie te vroeg… naar mijn informatie.
  Oma van zijn moeder was Helena Elisabeth van Rosmalen en wie haar ouders waren is onbekend maar vermoedelijk had ze een Indonesische moeder.
  Helena had een schoondochter Elisabeth, dochter van Dina Alida, beiden uit Den Haag.
  Dina had een broer Jan… die ging naar Indië, overleed daar in 1873 Batang Taroe, Sumatra, maar werd toch mijn overovergrootvader.
  A job well done. Jan !

  • Pierre de la Croix zegt:

   Den Bolk uit de kast …… ja, ja. Maar hij wilde er toch niet te veel woorden over kwijt. Genadiglijk stond hij Moesson een half uur van zijn kostbare tijd af, waarvan voor zijn Indische roots kira-kira 2 minuten.

   Als ik het artikel goed heb gelezen kwam zijn Indische moeder op 13 jarige leeftijd naar Nederland en is ze daar (hier) niet verder in een Indische traditie opgevoed. Aan zoonlief is dan ook niets van het Indische te merken. Wie niets van zijn afkomst weet zal ook niets Indisch in zijn gelaatstrekken ontwaren, tenzij men de verbeelding de vrije loop laat.

   Wellicht is hij met de blauwe tjap van Azië op zijn billen geboren, net als die meisjesbaby die onlangs in Amsterdam in een container werd gedumpt. Maar zo’n blauwe tjap trekt na enige maanden weg.

   Bekwame man overigens. Mooie trackrecord. N.m.m. een van de betere politici die ons land na de oorlog heeft voortgebracht. Hij zal ook vast zijn klassieken kennen en Kant (Immanuel, niet Emanuel) hebben gelezen. Maar voor mij zou hij minder bekakt mogen overkomen.

   Pak Pierre

   • Loekie zegt:

    (…) waarvan voor zijn Indische roots kira-kira 2 minuten”.”
    En de rest van zijn tijd besteedt hij aan zaken die van politiek belang zijn..en daarmee van belang voor de samenleving. Da’s wat anders dat dagelijks herinneringen ophalen aan het KNIL en telkens laten weten dat je zo belezen bent.

   • Jan A. Somers zegt:

    “Den Bolk uit de kast ” Is daar in Amsterdam ook een Indische boot voor?

    • eppeson marawasin zegt:

     Dag meneer Somers, ik ben onlangs nog in Museum Bronbeek geweest; volgens mij heel veel boten. Dacht eerst nog wat een raar behang, maar ’t waren de passagierslijsten …

     e.m.

    • Jan A. Somers zegt:

     Leuk heh? maar ik zag er geen passagierslijst bij voor de indoboot op de Amsterdamse gay pride parade.

 2. van den Broek zegt:

  Ik heb op deze reactie op het interview uit de de Moesson gewacht, maar had deze opening niet verwacht want Bolkestein heeft ook andere en veel interessantere dingen te vertellen.

  Mijn conclusie uit het verhaal van Boeroeng is dat een Indo goed dient te rekenen, maar dit soort racistisch rekenarij is meer een overblijfsel, een stuiptrekking (sic) uit de koloniale tijd. Veelal wordt naar de Indische maar niet naar de Nederlandse kant gerekend. maar hoe zit dat dan met de dominante cultuur, speelt dat geen rol of is hier meer sprake van het minderwaardigheidscomplex? Het wordt door iedereen , dus ook door de derde generatie gedaan, zie het filmpje van de afgelopen TTF, waar de derde generatie acte de présance geeft.. Hier speelt een soort conditionering een rol die van generatie op generatie wordt doorgegeven, ons Indisch erfgoed dus. Alhoewel, mijn zoon spreekt niet zo, maar hij zegt over Indisch; dat is jouw probleem en daarin heeft hij groot gelijk. Mijn vrouw meent, horende het rekenwerk dat die hele Indische gemeenschap eufemistisch gezegd professionele hulp nodig heeft. Nou, daar kan ik het mee doen, gelukkig dat ik van die conditionering afstand kan nemen.

  Een vraag uit het interview aan dhr Bolkestein: U zegt van uzelf niet dat U Indisch bent, hè? – Nee.’ – Waarom niet?-Niemand heeft me er ooit naar gevraagd. Moet ik dan op straat zeggen: ik ben Indo?
  Opmerkelijk is dat de verslaggever het heeft over Indisch en dat dhr Bolkestein antwoordt met Indo, dus hij maakt toch een verschil tussen deze twee begrippen, de Indo die afstamt van een inlandse uit de koloniale tijd en een Nederlander. Een Indische heeft dat dus niet. Met die definitie ben ik het wel mee eens

  Laatste vraag aan dhr Bolkestein: U bent degene die met het migratievraagstuk heeft herkend als een belangrijk onderwerp voor de Nederlandse samenleving en dat op de politieke agenda gezet. Maar gek genoeg wordt in dat debat nooit gekeken naar de jaren ’50 toen een kwart miljoen Indische nederlanders in de Nederlandse samenleving moesten worden ingepast. dat fascineert me . Hoe komt dat? ik hoopte dat U mij dat kunt vertellen.
  Antwoord: Ik heb het antwoord niet voor U.
  Dit lijkt me een voor de hand liggende vraag voor onze ervaringsdeskundigen.

  Zo heb ik de Heer Bolkestein op een andere en heel aimabele manier leren kennen

  • Boeroeng zegt:

   Die methode van half-kwart-achtste verwerp ik ook. Het is niet racistisch, maar het heeft wel ongewenste bij-effecten.
   Wbt Indische mensen begon het in de koloniale tijd maar het wordt volop gedaan in het west-europa van nu. En wel in alle bevolkingsgroepen.

   Ik kreeg de indruk dat interviewer Ricci Scheldwacht Bolkestein een beetje voor de voeten wierp dat hij het indertijd wel had over migratie en assimilatie, maar nooit noemde hij de Indische migratie. Ook nooit zijn eigen familieverhaal. ( toch wel 40 jaar vóór de exodus)
   Bolkestein keek op van het cijfer van 250.000 Indische Nederlanders naar Nederland. Tja.. dat kun je zien als dat het Indische hem nooit zo interesseerde.

   • Paul Vermaes zegt:

    @Boeroeng: “Die methode van half-kwart-achtste verwerp ik ook.” (de satu darah-methode?)
    In deze eeuw van het “human genome” is er misschien een betere indeling mogelijk dat onweerlegbaar kan worden vast gesteld: het mitochondriaal dna dat elk mens van zijn moeder meekrijgt. Als Bolkesteins moeder als 13-jarig Indisch meisje naar Nederland kwam, dan is de kans groot dat zij Oost-Aziatisch mitochondriaal dna had. De mitochondriën in elke cel van je lichaam bepalen de stofwisseling van de cel.
    De waarschijnlijkheid dat Bolkestein Oost-Aziatisch mitochondriaal dna heeft is erg groot. Ik schat dat bijna alle repatrianten van de eerste generatie dat dna meebrachten.

   • Loekie zegt:

    Niet moeilijk doen, gewoon een Indische besnijdenis invoeren, zonder verdoving, uit te voeren door oud-KNIL’ers. Als daarna iemand zegt Indo te zijn, moet dat ook zichtbaar zijn.

    • Lance zegt:

     Persoonlijk vind ik het besnijden van een indokindje geen onaardig idee.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Tja … maar paggerkeffertjes als Loekie benne hele harde hoor …….

     Pak Pierre

    • Jan A. Somers zegt:

     In de jaren dertig werd dit in Indië door huisartsen vaak gedaan. Onverdoofd! Ten dienste van de hygiëne!

 3. van den Broek zegt:

  Tuut,tuut: …….Maar voor mij zou hij(dhr Bolkenstein) MINDER bekakt mogen overkomen. “…….wordt er weer met modder gegooid of hoor ik hier weer de echo van de heilige verontwaardiging gecombineerd met heftig het wijsvingertje belerend omhoog heffen. Ik kijk om me heen,zoekende een man die lijdt en zie alleen maar kouwe kak, maar waar is het argument gebleven, zeker met de botol tjebok weggespoeld.

  Ik kan me vergissen maar een Romein zei al :……..Errare humanum est. Perseverare diabolicum. Wie is daar de aangewezen persoon voor, elk huisje heeft zijn kruisje.

  Een uitspraak uit het interview: ..”dat er een Indonesisch eettentje ergens is, betekent niet dat er een multiculturele samenleving is”… is van het zelfde gehalte als … dat er een botol tjebok wordt gebruikt betekent niet dat het onderdeel van het Indisch erfgoed is— of zijn Indischen al zover afgedaald.?

  • eppeson marawasin zegt:

   @Dhr. Van den Broek zegt: 12 november 2014 om 12:57 Tuut,tuut: /…/Ik kijk om me heen,zoekende een man die lijdt en zie alleen maar kouwe kak, maar waar is het argument gebleven, zeker met de botol tjebok weggespoeld.@

   — Dag heer Van den Broek, over @waar is het argument gebleven@ gesproken:
   @Dhr. Anoniem zegt: 2 november 2014 om 18:30 /…/En vergeten we niet de Hollanders in Zuid-Afrika, die hebben zelfs het woord „Apartheid“ wereldberoemd gemaakt.@

   — ‘waar is het argument gebleven’ ?

   @Peter van den Broek zegt: 2 november 2014 om 18:43 Anoniem ben ik weer. Door al die nieuwe apparatuur valt wel eens op een apparaat mijn naam weg, dit keer was het de tablet of hoe zoiets ook mag heten, zoiets is wel gemakkelijk ook op het toilet te gebruiken, ik moet aan junior vragen hoe ik dat vermijden kan.
   Ik wil nog wat toevoegen aan….En vergeten we niet de Hollanders in Zuid-Afrika, die hebben zelfs het woord „Apartheid“ wereldberoemd gemaakt… Deze Afrikaner, deze Boeren moeten wel heel veel gediscrimineerd zijn dat ze het enige Nederlandse woord wijd en zijd verbreid hebben. /…/@

   — ‘waar is het argument gebleven’ ?

   @Peter van den Broek zegt: 4 november 2014 om 10:21 Ik heb niet voor niets Ned. Indie en Zuid-Afrika als voorbeelden van geinstitutionaliseerd discriminatie gebruikt, het is het Nederlandse exportprodukt bij uitstek waarop de Nederlander bij uitstek trots mag zijn.@

   — waar is het argument gebleven’ ?

   —À propos, mocht u zich tussen nu en 5 januari 2015 een wijle in Nederland verpozen en u de dringende noodzaak voelt opborrelen een tentoonstellinkje te willen bezoeken, dan heeft het volgende misschien wel uw belangstelling: http://www.museon.nl/nl/museon-activiteiten/signs-solidarity?gclid=CP2E5Zfp7cECFeHnwgod1j4AMA

   U kunt zich natuurlijk ook verder willen verdiepen in de literatuur, maar mochten naast uw Wikipedia-wijsheid bijvoorbeeld de hiernavolgende nog nader te noemen twee werkjes** niet op uw nachtkastje atau boekenplank staan, dan volstaat basisvorming met behulp van: http://www.history.com/topics/apartheid

   In alle andere gevallen heb ik enigszins met u te doen, want dan valt u automatisch onder een Oostenrijkse regel luidende: “wovon man nicht sprechen kann, darüber muß man schweigen”!

   ** The Boer War by Thomas Pakenham (Weidenfeld and Nicolson, 1979)
   ** The Boer War by Denis Judd and Keith Surridge (Palgrave Macmillan, 2003)

   e.m.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.