Jenny Merkus

Luister Radio 1, 25 sept:
De Nederlandse Jeanne D’Arc wordt ze wel genoemd, en toch: over Jenny Merkus is maar weinig bekend. Tot nu: het boek ‘Mystica met kromzwaard’ zet Markus neer als een vrouw die belandde van de ene brandhaard in de andere.
Ze kwam in Parijs terecht, vocht op de Balkan tegen de Turken en belandde uiteindelijk in Jeruzalem, waar zij het einde van de wereld afwachtte. We spreken de auteur van het boek, Wim van den Bosch.

jeanmerkusboekcovereburon.nl over het boek ‘Mystica met kromzwaard; :
Voor negentiende-eeuwse krantenlezers spraken de opmerkelijke belevenissen van Jenny Merkus (1839-1897) net zo tot de verbeelding als de lotgevallen van tijdgenoten als Alexandrine Tinne. Jenny, de schatrijke dochter van de gouverneur-generaal van Nederlands-Indië, kon zich, dankzij een fabelachtige erfenis, aan traditionele vrouwelijke rollen onttrekken.

JeanMerkusJenny Merkus heeft vader Pieter Merkus nauwelijks gekend. Hij stierf toen ze bijna 5 was. Haar moeder Wilhelmina nam naar mee naar Nederland, maar zij stierf daar ook na een paar jaar. Jenny was nog geen 9 .  Een godvrezende oom werd haar pleegvader.
Wilhelmina was de dochter van Willem Jacob Cranssen en zijn huishoudster die bij haar christelijke doop zijn naam aannam maar dan omgedraaid: Nessnarc.  De schrijver van het boek noemde Wilhelmina Nessnarc een vrijgekomen slavin. Willem Jacob Cranssen is een overgrootvader van Louis Couperus.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Jenny Merkus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.