Indisch in Beeld

falck
Mail: Zou er iemand weten wie hierop staan? De man links achter de bruidegom is Willem Hendrik Falck en rechts achter de bruid is Mevr Satini.

Dit bericht werd geplaatst in Indisch in Beeld. Bookmark de permalink .

14 reacties op Indisch in Beeld

 1. frans zegt:

  de heer Willem Hendrik Falck geboren 19-4-1878 te Batavia en later gewoond in Probolinggo .
  Mevr.Satini Geboren in 1885 – Modjokerto en Overleden op 12 april 1968 – Maastricht ,echtgenoot van de Hr Falck

 2. Hans Boers zegt:

  Aanvullende gegevens, alhoewel niet direct betrekking hebbend op de overige personen op de foto: De heer Willem H. Falck en mevr. Satini waren de ouders van onder andere mijn oom Alex Falck, die gehuwd was met mijn tante Geraldine Albertine ten Cate. Oom Lex en een andere oom/pleegpa van me waren collega stationchefs op station Gubeng Surabaya.

  Volgens een bewijs van inschrijving bij de Politie, van Willem Hendrik Falck (bij het CBG onder nummer F421) is de geboortedatum van Willem Hendrik: 26 april 1878 en was hij ten tijde van de inschrijving ongehuwd. Hij had als beroep Hoofdconducteur. Hij vertrok uit Loemadjang op 23 dec 1918 naar Probolinggo/Djatoroto/KraksaƤn. Maar de inschrijving is gedateerd 25 nov 1918.

  • Jos Crawfurd zegt:

   Hans goedemorgen,toen ik deze foto zag zonder enig commentaar;viel die dame geheel links op de foto mij op.Ik kan niet op de naam komen,het komt schijnbaar van zovele gezichten die je in Surabaya tegen kwam. Weduwe Ten Cate met haar zoon woonde toen schuins t/o jullie in een van de paviljoens. Je weet toch wel dat huis waar je Es Gandool(talimerang,Tjina gondool….)en o.a.semanggi Kon kopen.
   In elk geval waren de twee gebroeders Spangenberg daar ook vaak te vinden,met Anton&Ernst Dommers.Allemaal angkat besi,maar dorsten niets te doen als die Javaanse knullen hun wat deden. ZE waren echt aan het provoceren en moest je als Indisch jongen rustig blijven. Wat een tijd,daarna ga je naar Negeri Koud en zijn ze hier ook sneaky.,enfin sabar subur maar Hans.
   Mvg Jos Crawfurd.

   • Hans Boers zegt:

    Jos, dank je wel voor je commentaar.

    Die dame aan de overkant was Tante Suus ten Cate (Geboren Eckhart) en haar zoon Lody. Tante Suus was een aangetrouwde nicht van tante Nans en oom Thom Phefferkorn van de duiven. šŸ˜‰

    Tante Suus had het goed tijdens het huwelijk (zelfs op vakantie in Holland geweest) en toen ging oom C.J.P ten Cate er van door en moest tante Suus in die garage met Lody wonen.

    Lody is later in Amsterdam gaan wonen en getrouwd met een juff Ada Benjamins. Lody is in 1994 overleden en Ada in 1978. Tante Suus is in okt 1960 overleden in Amsterdam.

    Die dame links op de foto is niet tante Suus. Maar tante Suus had inderdaad het zelfde figuur. Wimpie Beer woonde op de andere hoek van Kacapiring en knokte ook met die Indonesische boys. Een van die Indonesische jongens heette Totoh en was de oudste van de hoofdbewoner van het huis waar Tante Suus woonde. Hij was niet zo erg, maar zijn broertje wel, want hij verschool zich achter zijn oudere broer als er stront aan de knikker was.

    Ik zelf had geen last van ze, omdat tante Suus in hun garage woonde en dus geld op opbracht voor hun vader en moeder en ik familie was van tante Suus.
    Plus dat ik vriendjes had uit Karangmenjangan en Sawahan.( Bajingans). Jullie waren toen al weg naar NG.

    Jos, have fun.

    • Jos Crawfurd zegt:

     Zo zie je Hans hoe we gemangeld zijn geworden. Wij in feite twee keer,toen we eindelijk een beetje gesetteld waren in Hollandia,moesten we voor de tweede keer onze kont lichten met alles zowel roerend als onroerende goederen.Uiteindelijk moest je tot de cent terug betalen;echte rampokkers. Wat doen ze met die nieuwe landgenoten die alle Toeslagen opslokken en weer de benen nemen. Corruptie Ten top,nog erger dan onze broeders in Indonesiƫ. Ik ben een inlander met principes en manieren en met een hart waar het hoort te zijn. Geen Hati busuk en net doen of er niets aan de hand is. Barbaren van de bovenste plank;wel een jochie met een MorgenSter met een groep molesteren en die raddraaiers in Den Haag geen donder doen;Helden in het ogen dicht doen.
     Mvg Jos Crawfurd.

 3. Hans Boers zegt:

  In juli 1926 verloofde zich mijn oom Lex met juffr. Phefferkorn uit Labroek/Loemadjang. Zij was een nicht van mijn oom Ferdinand Phefferkorn (gehuwd met mijn tante Odilia Nancy ten Cate). Wanneer precies oom Lex huwde met en om welke reden dan ook scheidde van A. Phefferkorn is mij onbekend. Als ik echter het gezicht van oom Lex op oudere leeftijd bekijk en vergelijk met het gezicht van de bruidegom op de foto hierboven, dan acht ik met 90% zekerheid, dat de bruidegom hierboven oom Lex moet zijn en zijn bruid A. Phefferkorn. (Extra: mijn oom Ferdinand Phefferkorn is een oudoom van Paatje.)

 4. Boeroeng zegt:

  Willem Hendrik geeft een dochter de doopnaam Masena.
  Vermoedelijk waren zijn ouders August Albertus Falck en Masena., gehuwd 2 oktober 1884 te Batavia.
  August(1849) wordt in 1871 erkend tegelijk met een zus en broer Helena (1845) en Francois(1854)
  In 1871 woonde Nicolaas Falck te Krawang, waar de kinderen werden aangegeven.

  • Boeroeng zegt:

   En wellicht is Nicolaas een zoon van Johannes Augustus Falck

   30 Martii 1821 est natus et 15 Aprilis 1822 baptisatus Nicolaus, filius legitimus Joannis Augusti Falck et Anna Frederica Rohrdick, conjugum. Susc: Nicolaus la Fontaine

   brp 15 van de IG V pagina 90

  • Frans zegt:

   Er is geen dochter mat de naam Masena

 5. Hans Boers zegt:

  @ Boeroeng:

  1) De ouders links op de foto zijn inderdaad pa en ma Phefferkorn (ALS mijn beweringen juist zijn, dat het oom Lex in zijn jonge jaren is.) De vraag is: Welke pa en ma Phefferkorn. Er waren er vele en ook vele niet geregistreerd (??).

  2) De dochter van Willem Hendrik heet volledig Wilhelmina Augusta Masena Falck(*1917 +2010) = zusje van oom Lex. Wie echter de tweeling is??? En het andere ongeveer even oude jongetje en meisje???? In elk geval GEEN jongere zusjes of broertjes van oom Lex, want die had geen tweeling zusjes. Kinderen Phefferkorn???? (Gelet op alle neerhangende mondhoeken net als “ma Phefferkorn” .) … Wie de mannelijke persoon rechts is???? Lijkt wel veel op “Pa Phefferkorn.”

 6. Jos Crawfurd zegt:

  Heer Lemon,U bent volgens mij nog niet klaar met Uw uiteenzetting/betoog.
  Indien U niets meer wil laten weten,is mijn vraag:Waarom bombarderen ze hun medebroeders in de Gaza en nu geeft minister Ploumen uit naam van de Nederlandse belastingbetaler zonder ons te vragen 700.000ā‚¬uros aan het gebied wat door de Joodse gemeenschap is kapot gebombardeerd. Trouwens zoals ik heer Jan Somers heb geadviseerd om het boek van Cynthia Mc Leod te gaan lezen en hoe ze tezamen:Hollanders en Joden de Surinaamse bevolking heeft vernederd en afgeslacht. Ik ben ook christen,maar schaam mij dat de Jood zich zo misdraagt.
  Trouwens achter de joodse synagoge huren we al meer dan dertig jaar het kerk gebouw van de gereformeerden,maar wat doen onze mede Joodse medeburgers:die willen ons eruit hebben door dat Kerk gebouw te kopen. Uiteindelijk kunnen ze vanwege de recessie het niet betalen en mogen we het gebouw weer vijf jaren huren van de gereformeerden. God slaapt inderdaad niet heer Lemon.
  Niet te geloven,maar het is waar en niet uit mijn duin gezogen.
  In afwachting van Uw verdere uiteenzetting.
  Mvg Jos Crawfurd.

 7. Hans Boers zegt:

  Ik keer – na zoveel jaren – toch maar weer terug op de foto hierboven….. Wayt ik tot nog toe heb gevonden is slechts een advertentie dat juff. A.Phefferkorn zich verloofd had in 1926 met oom Alex Falck. Iets over een huwelijk heb ik NIET gevonden. Het zou dus zomaar zo geweest kunnen zijn, dat de verliving nietresulteerde in een huwelijk.

  Wat ik wel heb gevonden is dat Alex Falck op 3 okt 1928 te Soerabaya huwde met Augustina van Eldik (* 27-2-1902 Kedoe – RA 1903) en de huwelijksakte is akte nummer 197 filmrol 1357838.
  Stamboek Indische ambtenaren noemt Augustine van Eldik de echtgenote van Alex Falck.

  Het zou dus heel goed mogelijk zijn, dat de huwelijksfoto hierboven getoond slaat op het huwelijk van oom Alex Falck en juff Augustine van Eldik. En dat de overige personen op de foto behoren tot de familie van Eldik (behalve Willem Hendrik Falck en echtgenote Satini – ouders bruidegom.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.