Stille tocht in Helmond

stilletochthelmond
omroepbrabant:
Gehuld in witte kleding liepen meer dan duizend inwoners een stille tocht door de wijken van Helmond. Bij het gemeentehuis begonnen vele mensen rond halfacht in alle stilte met lopen om de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne met de MH17 te herdenken.

joderooMen herdacht de Helmonders Jo de Roo en Jennifer van der Leij .
Jo de Roo was 72 jaar , geboren op Java en woonde de laatste 17 jaar in Bali.
Zijn zoon zegt dat hij per toeval op vlucht MH 17 was.
Dochter had een negatief voorgevoel.
En zijn broer Bob liep mee.

jenniffervanderleijJennifer van der Leij was met haar zoon en vriend in  het vliegtuig voor een vakantie in Indonesië .
Ze werd 31 jaar .

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

36 reacties op Stille tocht in Helmond

 1. Boeroeng zegt:

  Ik vermoed dat Jo en Jennifer beiden van Indische afkomst zijn.

  • Loekie zegt:

   “Ik vermoed dat Jo en Jennifer beiden van Indische afkomst zijn.”
   Kan dat (taalkundig): spreken van Indische afkomst.?
   Of moet het zijn: van Indonesische/Nederlandse afkomst?

  • Anton zegt:

   Boeroeng… Bedanktvoor deze info.

   Jennifer is een verre nicht van mij…; very .. very sad to have found her and her son on the list… zo te vernemen waren zij en haar partner op weg naar Bali voor hun wedding …..

   Braga(Australia).
   (toevallig vloog ik een week tevoren dezelfde route van Singapore naar A’dam… en in een split second had ik zo’n gedachte dat dit zou kunnen gebeuren over oorlogs gebied toen ik de route zag op het navigatie scherm )

 2. Pierre de la Croix zegt:

  Tjsaaa …. stille tocht, Last Post, minuutje stilte, knuffeltjes, bloemen en kaarsen op een gewijde plek.

  Kon het maar zoals vroeger: Strafexpeditie om de djahats te pakken; de beuk er in.

  Pak Pierre

  • Loekie zegt:

   Pietje, wees gerust: er komt een heuse politionele actie, alleen noemen ze het nu iets anders. Misschien kun je mee om te kijken naar badende Oekraïense meisjes in de rivier.

   http://www.telegraaf.nl/binnenland/mh17/22892791/___Kabinet_stuurt_brief_over_missie___.html

  • Jan A. Somers zegt:

   De ontvangst in Eindhoven was geweldig! Zo ga je met dit soort slachtoffers om. Hormat! De organisatie was binnen 24 uur rond. En Nederland krijgt de leidende rol. Australië is een goede partner. Lid van de Veiligheidsraad, slachtoffers, ver genoeg van het gebeuren om een neutraal uiterlijk te hebben.

   • Pierre de la Croix zegt:

    Ach ja Pak Somers…. we mogen leiden zo lang het geboefte het daar ginder gedoogt.

    We zenden ongewapende kalkpotten. Duidelijke schietschijven in het terrein. Hoop niet dat het lijden wordt. Dan is Leiden weer in last.

    Pak Pierre

    • Jan A. Somers zegt:

     Bij Javapost en I4E hebben we het alleen maar over aantallen met nullen gehad. Hier zijn echte mensen geduid! Dat heb ik zo mooi gevonden. Dat gevoel heb ik ook bij rondlopen op erevelden. De kritiek komt straks wel, als er minder kisten zijn dan de aantallen op de lijst. Op sommige plekken zijn geen afzonderlijke lichamen te herkennen. Een hoop as met hier en daar een botje. Hebben ze natuurlijk hun werk niet goed gedaan. Ik ken dat.
     Zolang er geen Veiligheidsraad-resolutie is, of geen toestemming van de Oekraïense regering, kun je geen gewapende mensen sturen. Nog afgezien of je gewapende marechaussee kunt inzetten tegen die loslopende lui daar. Dat is zelfmoord, onder verantwoordelijkheid van de Nederlandse regering. Volkenrecht gaat langzaam! Misschien kunnen we Poetin bij de les houden door het zenden van een fregat naar de Russische vloot in Sebastopol. Los van het resultaat kunnen we trots zij op ons zelf. En De Schelde in Vlissingen krijgt weer werk.

   • bokeller zegt:

    Jan A. Somers, on 24 juli 2014 at 17:12 said: oa
    Hormat! De organisatie was binnen 24 uur rond
    Waarbij het me bijzonder opvalt dat de DRAGERS
    correct hun droeve taak uitvoerden.
    bijv.Ter voorkomen dat de kist gaat schommelen
    dient de andere zijde uit de pas te lopen,en dat
    beoefend in deze korte tijd.
    Hulde
    siBo

    • Pierre de la Croix zegt:

     Heet dat bij paarden niet de “telgang” om gojang te voorkomen en daardoor zeer in trek bij de amazones?

     Mooie ceremonie, ja. Maar al kijkende kan ik het ook niet nalaten mij af te vragen: Wanneer doe je zoiets – vanaf 10, 20, hoeveel doden? En wat zijn de bijkomende criteria om als stoffelijk overschot voor zoveel eerbetoon in aanmerking te komen?

     The windmills of me old and troubled mind.

     Pak Pierre

    • Pierre de la Croix zegt:

     PS: Ik zou heel goed drager voor die andere zijde kunnen zijn, want ik loop altijd uit de pas.

     PP

 3. Huib zegt:

  Ja klopt Pak Pierre. De telgang komt bij het ras IJslander voor. Is eigenlijk een pony want tamelijk klein. Maar ka met gemak volwassenen dragen.

  Ja ik vraag me ook af bij welke body count je als slachtoffer of nabestaande in aanmerking komt voor zo’n indrukwekkende ceremonie waar het hele land achter staat.

  Denk in dit geval dat het niet gaat om het aantal slachtoffers, maar om de wijze waarop ze door smerig moordzuchtig tuig zijn omgebracht en er met hun stoffelijke resten is omgesprongen.Om maar te zwijgen van de berovingen van al wat waarde heeft.

  Nu worden ze separatisten genoemd. Hoe werden ze ook weer in Indie genoemd?
  Huib

  • Pierre de la Croix zegt:

   Pak Huib,

   Ik heb begrepen dat je “gewone” paarden ook telganger kunt maken. Dat ging geloof ik met een touw aan voor- en achterbenen, zodat ze niet anders konden dan die tegelijkertijd naar voren te bewegen. Of ze ook ahterèt-ahterèt moendoer-moendoer konden telgangen betwijfel ik.

   Anyway …. Poor sods. Allemaal tot meerdere glorie en genoegen van de mens.

   Tja … de beelden van die separatisten wekken bij mij ook zekere associaties op. Vrijheidsstrijders? Niet goed prrrraten over deeese ……. zei Doddie.

   Toen ik naar die ontvangst van die stoffelijke resten in Eindhoven zat te kijken dacht ik ………. tja ……. die eer zou vader Otto en die vele vele anderen ook te beurt moeten zijn gevallen. Natuurlijk zeer onrealistisch gedacht, maar toch …..

   Pak Pierre

  • Surya Atmadja zegt:

   Huib, on 25 juli 2014 at 10:39 said:
   Nu worden ze separatisten genoemd. Hoe werden ze ook weer in Indie genoemd?
   Huib
   ====================================
   Ploppers ?

   • Arthur Olive zegt:

    Een Plopper is een vrijheid strijder.
    Bij een Seperatist gaat het om de seperation van een grotere groep of om meer autonomy, niet zo zeer om vrijheid, b.v. Frans Canadees van de rest van Canada of de scheiding tussen Nederland en Belgie.

 4. Huib zegt:

  Een gedenkteken bij het Indisch Monument is al voldoende voor al die Bersiap slachtoffers en de Buitenkampmoeders, oma’s en tantes. Want ik denk dat onder deze groep de meeste Bersiapdoden te betreuren vielen.Onbeschermd als ze waren en ook bestaande uit onschuldige vrouwen en kinderen die nooit iemand kwaad hebben gedaan.

  Huib

  PS. In een circus worden paarden en andere dierenidd wel meer vreemde kunstjes geleerd. Niets voor mij.

 5. Huib zegt:

  Ik hoop dat ze het treurige resultaat van Sbrenica niet vergeten zijn.

  Wel een VN mandaat maar onvoldoende bewapening en rugdekking. Gevolg genocide op de moslim mannen. En Nederland zojuist door de
  rechter veroordeeld als schuldige aan die genocide. Of we maar even met een schip met poen als schadeloosstelling over de brug willen komen.

  Gaan de verkeersboetes weer omhoog. Reed tijdens de vierdaagse iets te snel op een stille weg. 62 km waar slechts 50 km mocht. Kassa 117,00 euro. Wou tenlotte op tijd starten. Leuke dingen voor de mensen kunnen ze wel bedenken.

  Hoe zeggen ze at ook al weer op z’n Indisch? Qualat?

  Huib

 6. Jan A. Somers zegt:

  “Hoe zeggen ze at ook al weer op z’n Indisch? Qualat?” Had je maar eerst moeten overleggen met onze kruisridder. Ervaringsdeskundige!
  Het vrijmaken van de weg tussen Eindhoven en Hilversum vond ik wel geslaagd. Alleen soms gevaarlijk op de andere richting.

 7. Boeroeng zegt:

  Inmiddels heb ik meer aanwijzingen dat Jo de Roo en Jennifer van der Leij van Indische komaf zijn.

  9 Slachtoffers van Indische komaf tot nu toe
  Jo de Roo
  Jennifer van der Leij en haar zoon Rowen
  Gerda Leliana Lahenda-Dirk
  Jane Madeleine Adi Soetjipto–Kraay
  Arnoud Huizen en dochter Yelena
  Quinn Lucas Schansman
  Bryce Fredriksz

 8. Huib zegt:

  ” Qualat had je maar eerst moeten overleggen met onze kruisridder.”

  Ja een “beetje dom” is onderhand een gevleugeld woord voor zoiets.

  Die hele operatie is uitermate geslaagd. Hulde aan onze krijgsmacht daarvoor. Indrukwekkend zelfs en ontroerend.

  We kunnen het wel dus Rutte moet nu ook maar eens aan die tien duizenden burger slachtoffers uit een niet zo ver verleden denken die nooit op nationaal nivo zijn herdacht bij mijn weten.. Kosten alleen een Gedenkteken bijplaatsen.. Desnoods via Crowd Funding.

  Dan hoeven ze de verkeersboetes niet tot nog absurdere proporties op te voeren.

  Huib

  • Pierre de la Croix zegt:

   Pak Huib,

   Voor een plan van actie om te komen tot een Denkmal in Den Haag voor de slachtoffers uit de tijd dat er “toen al vrede was” kan je misschien inspiratie opdoen uit het verhaal van de jongens en meisjes die het in Deventer voor elkaar kregen. Stond niet zo lang geleden iets over op I4E, weet niet meer onder welk “topic”.

   Zoals al eerder langs andere weg toegezegd, als het zover is dan ben ik – desgevraagd – gaarne bereid tot enig duw- en denkwerk op de achtergrond en als alles wat vastere vorm aanneemt ook bereid tot een bijdrage in Roepiah of hardere valuta.

   Misschien kan je Pak Oebroes b.d. Jacques Breijl – die je al goed kent – interesseren voor het project. Dan heb je alvast een hele goede.

   Pak Pierre

 9. Huib zegt:

  Pak Pierre

  Pak Oebroes zoals je zegt draagt het project ook een goed hart toe en heeft het ook in zijn toespraak vermeld meen ik. Daarnaast doet hij het
  op zijn eigen onnavolgbare wijze, maar kan niet te veel hooi op zijn vork nemen. Ik heb het ook al besproken met de burgemeester van Apeldoorn en hij toonde begrip en wou zelfs weten waar in Zwolle het monument staat dat er al staat. Wist het antwoord niet. Dus wie het weet graag melden, dan kan ik de burgemeester van Apeldoorn alsnog antwoord geven op zijn vraag.

  Wist dat ik op je kan rekenen en stel het erg op prijs.

  Huib

  • Pierre de la Croix zegt:

   Pak Huib: Ik dacht dat het monument in Deventer stond. Weliswaar ook aan d’oever van de IJssel, maar een paar kilometertjes dichterbij voor jou(van Loenen uit dus).

   Ach … het was alleen een suggestie van mijn kant: Als je er iets aan wilt doen, dan beginnen met info en advies van mensen die een soortgelijk project op touw hebben gezet en tot een goed einde hebben gebracht. Ik denk in dit verband ook aan Yvonne Keuls. Wat heeft zij allemaal moeten doen om haar Indische tantes op hun sokkeltje te krijgen?

   Pak Pierre

 10. Huib zegt:

  Pak Pierre,

  Heb Yvonne Keuls al heel lang geleden een mailtje gestuurd, maar helaas geen antwoord gekregen.Ook van IP voorzitter taal noch teken gehad op mijn mail.

  Op de achtergrond schijnt in Bronbeek op bestuurlijk nivo er over gesproken te zijn en schijnen er plannen te worden uitgewerkt. Maar eerst zien dan geloven.

  Van de bekende Indo’s heeft voor zover ik me nu zo vlug voor de geest kan halen alleen Frans positief gereageerd.

  Ga proberen je advies op te volgen en kontakt met die Deventer club
  op te nemen. Als ik ze kan lokaliseren tenminste. Ga op zoek.

  Ik geloof dat het Pak Lemon was die attendeerde op Nijmegen en Zwolle. Met Nijmegen heb ik al kontakt gehad en ook keurig antwoord
  ontvangen .

  Probeer ook via de media aandacht te krijgen.Ga nu rechtstreeks naar
  de politiek en als het niet anders kan Pak Rutte als de kwestie Oekraine in een wat rustiger vaarwater gekomen is. Zo niet dan maar gauw een schuilkelder graven.

  Blijf open staan voor suggesties en ondersteuning, waarvoor dank.

  Huib

  • Pierre de la Croix zegt:

   @ Pak Huib:

   1. Too bad van Yvonne K. Maar misschien had ze andere dingen aan haar hoofd. Effe in reserve houden, niet afschrijven. Ze moet toch veel ervaring hebben opgedaan met de Haagse red tape en je dus waardevolle adviezen kunnen geven. Meer hoeft ze niets te doen.

   2. Voorzitter IP. Helemaal bloody shame. Maar goed, geen verrassing. Ik heb nooit veel fiducie in de club gehad v.w.b. de communicatie met de gewone Indo in de straat. “Not invented here” mentaliteit, net als trouwens, naar het schijnt, het IHCB. Dus effe geen energie aan verspillen.

   3. Als Pak Oebroes b.d. Brijl bereid is de telefoon op te nemen als je zijn wijze raad nodig hebt, dan is dat al genoeg. Misschien krijg je hem zo ver.

   4. Last but not least je opmerking “Ga proberen je advies op te volgen en kontakt met die Deventer club op te nemen. Als ik ze kan lokaliseren tenminste. Ga op zoek”.

   Zie beneden Quote – Unquote. Geplukt uit een I4E topic van 20 dezer. Het verhaal van de Stichting Indië Monument Deventer is een goede leidraad voor een plan van aanpak (hoeft natuurlijk niet letterlijk te worden gevolgd, want bij hum heeft de nadruk gelegen op herdenking van de militaire slachtoffers uit de periode 1945 – 1950). De meisjes en jongens van de stichting zouden je gaande het project ook waardevolle adviezen geven.

   Quote

   Welkom,

   Dit is de officiële website van Stichting Indië Monument Deventer.
   Jaarlijkse herdenkingen: 4 mei en15 augustus

   Herdenkingsmonument in Deventer

   Als lid van de belangenvereniging VOMI (Vereniging oud militairen Indië) kreeg plaatsgenoot Jo Goossen begin 1997 de inspiratie om het initiatief te nemen voor het stichten van een herdenkingsmonument in Deventer.

   Voor een breder draagvlak nam hij contact met de volgende collega Indiëveteranen:
   Piet Kempes – Dirk Kok – Daan Kooy, Henk Trip, Louis van Ewijk, alsmede de Deventer schrijver Henk van Baalen. Zij vormden een comité en begonnen aan de voorbereiding voor een Indië monument in Deventer.Het comité kreeg de naam: Comité Gedenksteen Nederlands-Indië. Op 23 juni 1997 werd het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Deventer in een uitvoerige brief met bijlagen van de plannen op de hoogte gesteld. Er bevonden zich toen ruim 80 Indiëmonumenten in Nederland.

   De daarop volgende besprekingen met het College en ambtenaren hebben in de jaren 1998 en 1999 geleid tot een mooie plaatsbestemming voor het monument. Vanaf het begin van de besprekingen werd de Deventer beeldhouwer Karoly Szekeres bij de besprekingen betrokken. Vervolgens werden enkele bekende Deventer personen benaderd om zitting te nemen in het Comité van Aanbeveling. Dit resulteerde in de hierna volgende mooie lijst met namen:

   Jonkheer Drs.W. C. A. Beelaerts van Blokland (huisarts)
   Pater E. H. P. Gemmeke † (Secretaris Geert Groote Gemeenschap)
   Drs. H. Kloeze (voorzitter Kring van Werkgevers)
   Jonkheer Drs. James van Lidth de Jeude (burgemeester)
   J. Schepers (directeur Rabobank)
   Ir. H. G. W. Schouten (directeur Internationale Agrarische Hogeschool Larenstein)
   Mevrouw A. M. Verdonk – de Graaf † (verzet 1940-1945)
   Luitenant Kolonel b.d. C. Vreugdenhil † (voormalig Deventer garnizoenscommandant)

   Sponsorbedragen
   De comitéleden Goossen en Kempes zagen kans om in de 2e helft van 1998 een totaal bedrag van fl.83.654 bijeen te sprokkelen. Met dit bedrag was de financiering volledig geregeld en konden opdrachten voor de vervaardiging van het bronzen beeld en marmeren sokkel worden verstrekt.
   Hearing omwonenden Grote Kerkhof
   Voorafgaande aan het definitieve gemeentelijk besluit voor de aanwijzing van de plaats voor het monument op het Grote Kerkhof werd aan de omwonenden doormiddel van een hearing in het stadhuis de gelegenheid tot inspraak geboden. Hieruit kwamen geen overwegende bezwaren naar voren.

   Op het Grote Kerkhof bij de Lebuinuskerk en het stadhuis, aan de westzijde bij de oude panden “De Allemansgading”(oude koekwinkel van Deventer koek) en “De Engel”(voormalig hotel), werd het Indië Monument “De Wachtende Moeder” gepland.

   Op maandag 11 oktober 1999 vond de onthulling plaats, ter nagedachtenis aan allen uit onze gemeente die in de periode 1942–1945 ten gevolge van de Japanse bezetting het leven lieten en aan hen die in de jaren 1945–1950 , geroepen door het vaderland, in Nederlands Indië hun leven moesten geven en daar hun laatste rustplaats vonden.
   Voorafgaande aan de onthulling door mevrouw weduwe Verdam, echtgenote van de op Java gesneuvelde Frits ten Dam (verzetsstrijder tegen de Duitsers) werd een Eredienst gehouden voor een bijna volledig bezette Grote Kerk. Op het Grote Kerkplein waren 700 stoelen geplaatst, die allen bezet waren.

   De veertien militairen uit Deventer die niet terugkeerden liggen begraven op de vier Erebegraafplaatsen op Java: Kembang Kuning (Surabaja), Menteng Pulu (Djakarta), Candi (Semarang) en Pandu (Bandung).
   In de sokkel van het monument bevinden zich urnen met aarde van deze vier genoemde Erevelden

   Unquote

   Pak Pierre

 11. Huib zegt:

  @ Pak Pierre,

  Pak Brijl heb ik leren kennen als iemand met het hart op de juiste plaats. Hij heeft in zijn toespraak ook uitvoerig gehad over de ruim 35 duizend Bersiap slachtoffers en er aandacht voor gevraagd.

  Ik ben zeker van zijn steun op de achtergrond. Dat heeft hij al meer dan eens doen blijken. Maar hij wil toch al zijn tijd en energie blijven steken aan al die Indische en Molukse gevallenen die nog geen erkenning hebben gekregen.

  Wat niet weg neem dat hij al heeft laten blijken dat hij mijn aktie ook een warm hart toedraagt. Low profile.

  Zaterdag zond hij me een uitnodiging door voor een 15 Augustus herdenking in Enschede van de Stichting Herdenking Gevallenen in Z.O.-Azie 1941-1949 tijdens de 2e Wereldoorlog en de daarop volgende vrijheidsstrijd van de republiek Indonesië.

  Ook hier betreft het blijkbaar een herdenking van de militaire gevallenen net als die in Reeuwijk Ook een hele goede zaak natuurlijk, want tenminste twee ooms mag ik daartoe rekenen en waarschijnlijk nog eentje, nl. oom Alexander. Ben dat laatste nog aan het uitzoeken.

  Zal eens kijken of ik die eerste Jonkheer kan lokaliseren als hij nog leeft. Zijn naam komt me erg bekend voor. Mogelijk dat een oud-burgemeester van Apeldoorn ook zo heette.

  Mogelijk is dat nieuwe initiatief van IHCB een gevolg van een eerdere aktie waar ik al naar verwees en dat er wat achter de schermen werd bekokstoofd. Ietsje mager zo op het eerste gezicht. Maar wie weet zit er nog meer in het vat.

  Als ik al die Deventer bollebozen zie staan dan besef ik dat het welhaast een mission impossible begint te lijken om dat te copieren.

  Wat betekent Oebroes overigens? Oeroes ken ik wel.

  Enfin Poekoel teroes zullen we maar zeggen en ben trouwens toch wel blij dat Pak Rutte dat niet heeft gedacht, maar een verstandig besluit heeft genomen. Staak onmiddellijk mijn graafwerkzaamheden voor een schuilkelder.

  Huib
  .

  • Pierre de la Croix zegt:

   @ Pak Huib,

   Ik zeg maar wat hoor, maar misschien moet je even alleen maar info verzamelen over hoe anderen het hebben gedaan in soortgelijke gevallen.

   Daaruit zou je dan je eigen concrete plan de campagne kunnen trekken (waarom zelf het wiel uitvinden als anderen je zijn voorgegaan) en dat laten toetsen door een paar mensen. Vervolgens aan de hand van het toetsresultaat vervolmaken.

   Dan is de vloer voor het project gelegd en kan het systematische bouwen beginnen. Kletas-kletis, oftewel stap-voor-stap.

   Voordat ik wegens off topic schrijven – waren we niet bezig met een stille tocht? – een tik op de neus krijg zal ik je langs andere weg nog wat seinen.

   Off topic?

   Met alle respect: Als koning en koningin, regering en volk zoveel compassie tonen voor 300 slachtoffers van een vliegtuigramp, vermoedelijk veroorzaakt door een terroristische daad, dan is er hoop op een eigen monumentje in Den Haag, “dé Indische stad”, voor die duizenden slachtoffers van ná 15 augustus 1945, toen er al vrede was …..

   Pak Pierre

   PS: “Oebroes” is de Maleise (KNIL) verbastering van “overste”, oftewel “luitenant-kolonel”.

   PP

  • P.Lemon zegt:

   @Pak Huib “…dan besef ik dat het welhaast een mission impossible begint te lijken om dat te copieren.”

   Mogelijk, maar als u de 2 woorden ‘oprichten gedenksteen’ googled
   vindt u misschien tussen de verwijzingen een haalbaar traject zoals :

   “In 2003 werd het gemeentebestuur benaderd door lokale oud-Indiëstrijders met het verzoek te komen tot de oprichting van een gedenkteken voor hun gesneuvelde kameraden. ‘Herdenken heeft zin’ was hun motto en dan niet alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook zij die in Nederlands Indië zijn omgekomen.

   Het verzoek vond gehoor. Uiteindelijk is gekozen voor een bredere aanpak, waarbij niet alleen gesneuvelde oud-Indiëgangers werden betrokken, maar waarbij ook ruimte werd gecreëerd voor het herdenken van in oorlogstijd omgekomen burgers, leden van het verzet, krijgsgevangenen, dwangarbeiders en toegespitst op deze tijd zij die gesneuveld zijn tijdens vredesacties in andere landen. Uitgangspunt was hierbij, dat het moest gaan om mensen die op het moment van overlijden inwoner waren van de gemeente Geldermalsen of van de voormalige gemeenten Beesd, Buurmalsen, Deil of Geldermalsen. Tegen deze achtergrond lag het voor de hand het enige echte herdenkingsmonument in onze gemeente aan de Beemd in Enspijk een breder karakter te geven.”
   http://www.geldermalsen.nl/Algemeen/Historie/Herdenkingsmonument_Enspijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.