Boek en film Bertha Hertogh

Tip via IAF , Elle van Rijn  in de Volkskrant:

ellevanrijn2‘Mijn nieuwste project is een boek over Bertha Hertogh, een meisje uit een katholiek Nederlands-Indisch gezin dat tijdens de oorlog werd geadopteerd door een islamitische Maleisische vrouw. Na de oorlog, begin jaren vijftig, wilden haar biologische ouders haar terug. De rechtszaken die volgden hebben tot enorme rellen geleid in Maleisië, waarbij twintig doden en tweehonderd gewonden vielen. Toen ze door een Britse rechter uiteindelijk aan haar biologische ouders werd toegewezen, klampte ze zo aan haar adoptiemoeder dat ze een injectie moest krijgen om de twee uit elkaar te krijgen. Het meisje werd eigenlijk geslachtofferd om een religieuze en politieke strijd uit te vechten.hertoghbertha

‘Mijn boek komt dit najaar uit en wordt ook verfilmd. Het verhaal is in Nederland bij weinig mensen bekend, maar in Maleisië is ze echt een soort martelaarster. Er zijn films en documentaires over haar gemaakt, ze staat afgebeeld op kopjes en schoteltjes.’

archief

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Boek en film Bertha Hertogh

 1. cornelia31 zegt:

  Ik herinner het me nog,ik was zelf nog een kind van 10 jaar, en las het in de krant, en kon me dat kind helemaal inleven, heb t mn hele leven onthouden, ik denk dat dit in zekere zin de start is geweest van het “”indische leven “” waar ik niet veel later in belandde en in ben gebleven, destijds een eye opener voor een kultuur die voor mij een mooie aanvulling is in het hollandse leven…!

 2. RLMertens zegt:

  En of ik het me herinner; De kranten stonden er vol van; jong Nederlands meisje, indertijd tijdens de Japanse bezetting in Indië door haar moeder toevertrouwd aan/ontvoerd door de kokkie, wordt uitgehuwelijkt aan een veel oudere Maleisische onderwijzer. Dit om te voorkomen dat zij door haar Nederlandse ouders wordt opgeëist.Het bijzondere voor mij was een radio uitzending in jr.’70/80. Bij het beluisteren van mijn jazz zender werd na het beëindigen een aankondiging gedaan over het volgende programma; kinderen van Duitse (soldaten)vaders tijdens de bezetting tijd geboren, zgn. moffen kinderen. Hun jeugd/ervaringen/familie problemen; niet geaccepteerd etc.Tijdens uitzending kwam plotseling een telefoon gesprek; met Bertha Hertogh. Zij vertelde haar ervaringen/ uiteindelijk niet geaccepteerd zijn na al die heisa, haar ellendige bestaan, mislukte huwelijken, depressief en dat zij nog steeds aan/om haar Inlandse moeder dacht/gaf etc. en de ‘ware toedracht van hetgeen indertijd met haar is gebeurd; Zij was door haar moeder, die voor de Jap wilde werken, weggegeven aan de kokkie. En niet ontvoerd, zoals de media dat aangaf’.
  Ik was perplex

 3. Boeroeng zegt:

  Zeg Mark… svp gebruik gewoon 1 nicknaam voor al je postings.
  Niet steeds wisselen, opdat andere lezers niet mogen weten dat jij het bent.

  baaidewee, dit is ook een informatieve pagina:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Maria_Hertogh_riots

 4. Boeroeng zegt:

  Dit boek zal heten “Mijn naam is Nadra” en verschijnt februari 2015
  http://www.cosmox.nl/boeken/mijn-naam-is-nadra-elle-van-rijn-9789047203773

 5. g. warring zegt:

  Ik weet niet alles precies meer maar het heeft toen wel indruk op me gemaakt.Toen de naam Bertha Hertogh viel wist ik het weer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.