het Amsterdamse slavernijverleden

27 juni 2014 verschijnt de Gids Slavernijverleden Amsterdam / Amsterdam Slavery Heritage Guide. Nooit eerder zijn in één gids zoveel plaatsen in Amsterdam samengebracht die direct of indirect verband houden met de Nederlandse slavernijgeschiedenis. Deze tweetalige gids van 138 pagina’s vertelt het verhaal van het Amsterdamse slavernijverleden in meer dan honderd locaties, op basis van uitgebreid onderzoek.   Lees verder .

nancyjouweLuister radio eenvandaag: Verslaggever Joris Kreugel gaat naar Amsterdam om twee van die locaties te bezoeken samen met de co-auteur van de gids,  Nancy Jouwe. (foto, dochter van Nicolaas Jouwe en Indische moeder)

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

6 reacties op het Amsterdamse slavernijverleden

  • Wal Suparmo zegt:

   In plaats van het Evangelie teverkondigen.Gingen ze de salvernij uitvoren in naam van Jesus Christus..

   • Pierre de la Croix zegt:

    In de Heilige Schrift staat: Gij zult werken in het zweet uws aanschijns.

    Pak Pierre

   • Jan A. Somers zegt:

    In de geschiedenis is het andersom. Portugal en Spanje moesten van de paus het christendom verspreiden, ieder op zijn eigen helft van de wereld. (vanaf 18 juni 1452!). Maar de paus vertelde er niet bij wie dat moest betalen. Die Spanjaarden en Portugezen waren ook niet gek: Als we in die landen handel gaan drijven kan met de winst het christendom worden verspreid. En slaven zijn ook handel. Gelukkig waren er Afrikaanse vorsten (neger mag ik niet meer zeggen) die die slaven in de aanbieding hadden. Maar ook de Indonesische vorsten hadden slaven in de aanbieding. En wilden nog meer slaven hebben, die de VOC dan weer van andere aanbieders haalden. Daarna tawarren. En dat kregen ze in de Nederlanden ook door. Nederland bestond toen overigens nog niet, het waren de Zeven Verenigde Nederlanden. Net zoiets als de RIS.

    • Arthur Olive zegt:

     Gelukkig waren er Afrikaanse vorsten (neger mag ik niet meer zeggen).

     Dat woord neger zal wel weer terugkomen als ze het doorhebben dat de meeste inwoners van Afrika niet negers zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.