TV 16 okt : de Slavernij

Laatste deel  Aflevering 5: Het zwarte verzet grijpt in het Caribische gebied om zich heen en op Curaçao komen de slaven in opstand. In 1863 schaft Nederland de slavernij in de West-Indische koloniën af, maar zijn de voormalige slaven werkelijk vrij of werkt het slavernijverleden door tot op de dag van vandaag?
[Zondag 16 oktober vanaf 20.15 op Nederland 2]   Zie aflevering 1,2,3,4

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

4 reacties op TV 16 okt : de Slavernij

 1. Boeroeng zegt:

  In beginsel was het wel een goede serie.
  Nee… het is niet mogelijk een wetenschappelijk werk ervan te maken.
  De kijkers zappen dan massaal over.
  Het moet dus wel vlot, oppervlakkig en niet te zwaar zijn.

  Maar een paar puntjes van kritiek heb ik wel.
  * Een beetje de neiging om horrorfeiten wat te verdoezelen
  * De serie is gepresenteerd als het thema ‘Nederland en de slavernij’.
  Maar helemaal genegeerd is de VOC-slavernij en die daarna nog te Indië. (indo-afrikanen, als opmerkelijk item)
  En dat ging niet om een ‘paar’ slaven. Misschien wel om 150.000 mensen

 2. CJ Lentze zegt:

  Ja Boeroeng ik zie het zo: een 5delige documentaireserie is sowieso in beginsel een introductie voor de kijker. En dan is het aan haar/hem om dat te zien als opstapje, om vervolgens meer over de slavernij te weten te willen komen door literatuur erover op te zoeken. Je kunt ten slotte meer halen uit een paar uurtjes met een stapel boeken, dan elke week 45 minuten televé, 5 weken lang.

  De zoektocht van Roué Verveer naar zijn verleden vond ik op ’t eind toch best interessant. Misschien ook wel omdat het aantrekkelijk is dat er mogelijk nog veel valt te achterhalen aan je stamboom, in de archieven die er nog zijn.

  Wat mij aan deze documentaire vooral verbaasd heeft, is de opzet en de verdeling van de stof over de 5 afleveringen. Waarmee ik bedoel dat er pas in aflevering 4 dieper werd ingegaan op de omstandigheden hoe de slaven leefden in de kolonies. Aflevering 1 was de introductie, 2 was over slaven op de forten op Goudkust, 3 was de overtocht naar de Nieuwe Wereld… en bij 4 komen we pas op de plantages aan. Ik had verwacht dat dát juist de hoofdmoot van de serie zou worden, en misschien alleen afl. 1 en een deel van afl. 2 tijd zouden besteden aan de gevangenneming en verscheping.

  Desalniettemin vond ik het helemaal geen slecht programma. Ik denk dat de serie mede interessant is geweest voor mensen die hiervóór heel weinig van de slavernij af wisten (waaronder ik), en voor hen kan het dus, zoals ik boven al zei, aanleiding zijn om hierover meer informatie te gaan opzoeken. Dus ik denk dat de serie wel nuttig is geweest.

  Over Oost-Indië in deze context zwijg ik maar als het graf. <.<

 3. bo keller zegt:

  Zal het laatste deel ook gaan over de afwikkeling van deze onmenselijke handel. Heel lang geleden in Ned.-Indié leerden wij, dat de afschaffing ,voor de blanke slavenhouders op kapitaal verlies kwam te staan ,dit tekort werd gecompenseerd uit de Baten van Ned-Ind.opgebracht door/van de daar geldende cultuurstelsel,dus de Javaanse tani.! Dan het verplichtte werk [ 10jaar ] van de plantage slaaf na de afschaffing t.o.v. de stadsslaaf die wel ”vrij” kwam.Dit verhaal is me bijgebleven en nu benieuwd naar juistheid daarvan

 4. Boeroeng zegt:

  In de serie slavernij werd ook gesproken over dat de slavendrijvers te West-Indië een schadevergoeding kregen bij afschaffing van de slaverij en de slaven niks.
  Er werd ook iets gezegd over dat slaven nog 10 jaar werkverplichtingen had..
  Tjaaaa….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.