21 juni: 200 jaar terug, koloniaal werfdepot Harderwijk

koloniaalwerfdepot2indischeharderwijkers.nl:

Het is dit jaar tweehonderd jaar geleden dat het Koloniaal Werfdepot in Harderwijk gevestigd werd.
Om dit bijzondere jubileum niet onopgemerkt te laten passeren, worden op zaterdag 21 juni a.s. verschillende activiteiten georganiseerd.
10.30 – 11.00  Onthulling herdenkingsplaquette op het Muntplein
11.00 – 18.00  Indische Markt op en rond de Smeepoortenbrink
13.00 – 17.00  Expositie en workshop in het Stadsmuseum
18.00 – 19.00  Spectaculaire muzikale show op het Klooster
archieftopic 1, archieftopic 2

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

5 reacties op 21 juni: 200 jaar terug, koloniaal werfdepot Harderwijk

 1. Pierre de la Croix zegt:

  Tja …. jammer dat ze die kazerne waaraan zoveel Indische historie kleeft tegen de vlakte hebben gegooid.

  Ik heb er een halve eeuw geleden nog een jaartje vertoefd, zij het niet als adspirant koloniaal, maar in opleiding voor stille strijder in de ijs en ijskoude oorlog.

  Pak Pierre

  • Jan A. Somers zegt:

   Ik heb daar slechts een cursus van een maand gevolgd. Wel woonden wij in de Smeepoortstraat boven de bakkerij van Heetebrij. Ik had wel een kamer in het officiershotel in ’t Harde maar bij mijn Zeeuws meisje was het gezelliger. In de kapel van de voormalige universiteit is mijn oudste dochter nog gedoopt. Dat is een heel bijzonder gebouw.

   • Pierre de la Croix zegt:

    In “mijn” tijd (1964 – 1965) was Harderwijk al een officiershotel rijk, zo’n beetje schuin tegenover de Jan van Nassau Kazerne. Ik had er een kamer die ik als vaandelaar deelde met een kornet en wandelde iedere dag heen-en-terug naar de Smeepoortstraat, voor de lessen.

    Ik had getekend als KVV-er voor aanvankelijk 4 jaar (later wegens groot succes en uit geldnood geprolongeerd). Het loonde dus kennelijk de moeite om mij 2 heel intensieve cursussen achter elkaar aan te bieden, vooraleer ik “operationeel” werd bevonden.

    Het lagere volk sliep in de oude kazerne zelf, op de boven verdiepingen. Als OKP moest ik er q.q. mijn ronde doen. De arme donders hadden nog kolenkachels op de slaapzaal. Levensgevaarlijk bedenk ik mij nu ….

    Pak Pierre

    • bokeller zegt:

     Pierre.
     Kweet niet meer precies het jaar mss.1958/’59 sliep ik
     daarboven met geblindeerde buitenramen en getooid
     met gekleurde stikkers om niet per ongeluk in het ver-
     keerde klas te duiken
     Wat heeft Iwan toch allemaal op zijn geweten.
     siBo

    • Pierre de la Croix zegt:

     Tja … het waren toch maar mooie, unieke opleidingen die we daar kregen, Pak Bo. Mij hebben ze in ieder geval ook “gevormd”, ten positieve.

     Wat dat betreft heeft Iwan ons niet voor niets jarenlang in spanning gehouden. Nochtans hoop ik voor het nageslacht dat die tijden niet terug zullen komen.

     Het nageslacht heeft dat zelf enigszins in de hand. Gaat het vrolijk verder met het breken van de eigen geweertjes, dan zal dat naar waarde worden geschat door de nieuwe Tsaren, oftewel de Poetins van deze wereld.

     Pak Pierre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.