Groente voor wok- én wadjangzeggers

Zo leek er een ondefinieerbare scheidslijn te bestaan tussen wok- en wadjang-zeggers. Ketjap was van soja, maar als je gewoon sojasaus zei, had dat toch een iets andere betekenis. Komijn zeiden we tegen de pitjes in de kaas, maar als die gemalen met de olie werd meegebakken, heetten ze djinten. En mijn vader lustte geen kaas, maar hij at wel sojakaas, die dan weer tahoe, dan weer tofu werd genoemd.
via IAF.Wokanime

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

21 reacties op Groente voor wok- én wadjangzeggers

 1. Ron Geenen zegt:

  Ik weet het natuurlijk niet zeker maar vermoed dat schrijver WU een totok is. Kan ook een persoon zijn van de derde/vierde generatie, die het oude Indie niet kent.

 2. Surya Atmadja zegt:

  Adoeh , weer zo’n persoon die op gevorderde leeftijd eindelijk haar roets ( asal-usul) heeft ontdekt .
  Gelukkig maar .
  Back to the roots ?

  Is het mevr Paay- Uun Hiu of Mevr Paay-Kian ?

 3. Arthur Olive zegt:

  Niet lang nadat ik als bujang in 1960 in California kwam kocht ik een wadjang in Los Angeles Chinatown. Deze wadjang en rijststomer werden de centerpiece van mijn keukengerij.
  Jammer genoeg heb ik ze niet meer omdat de emalje na veel gebruik hier en daar afbrokkelde.
  Mijn Amerikaanse vrouw heeft ze vervangen met stainless steel, maar niet voordat ze me in het begin argwanend vroeg waarom ik die dingen in mijn keuken had.
  Later, met het toestromen van rijke Chinezen uit Honkong en mainland China, werden vele nieuwbouw huizen in onze buurt uitgerust met een keukenfornuis speciaal gemaakt voor wadjangs.

  • Ron Geenen zegt:

   >>>>>>>>>>>>Later, met het toestromen van rijke Chinezen uit Honkong en mainland China, werden vele nieuwbouw huizen in onze buurt uitgerust met een keukenfornuis speciaal gemaakt voor wadjangs.<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

   Niet alleen rijke chinezen, maar alle chinezen uit mijn 25 jaren real estate ervaring wilden alleen keukens hebben met gas aansluiting en de Amerikaanse trend van een schone electrische keuken was gauw van de baan.

 4. GdlC zegt:

  het is wajan (wadjan oude spelling) zonder G op het eind……..

  • Pierre de la Croix zegt:

   Hé-hé, eindelijk eentje die wakker is en schrijft dat “wadjan” zonder “g” moet op het eind. Familie geloof ik.

   Sinds mijn vroegste jeugd ken ik alleen de “wadjan” zonder “g” en gelukkig laat mijn moderne Kamus in de nieuwe spelling die “g” ook achterwege.

   Pak Pierre

   • Ron Geenen zegt:

    >>>>>>>>>>>>>>>Hé-hé, eindelijk eentje die wakker is en schrijft dat “wadjan” zonder “g” moet op het eind. Familie geloof ik.

    Sinds mijn vroegste jeugd ken ik alleen de “wadjan” zonder “g” en gelukkig laat mijn moderne Kamus in de nieuwe spelling die “g” ook achterwege.

    Pak Pierre
    <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

    Ach meneer Pierre, ik zie het dagelijks de schrijffouten en ik maak ze ook. Dat is het probleem van het internet. Eenmaal gezonden, kan niet meer teruggehaald worden. Echter een goed verstaander heeft toch slechts een half oor nodig!
    En het is gelukkig niet het Nederlandse dictee.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Ach … v.w.b. schrijffouten ben ik doorgaans zeer lankmoedig heer Geenen. Want wie ben ik dat ik mijn schrijvende zusters en broeders op de vingers mag tikken als ze in mijn ogen een deetje of teetje of geetje te veel of te weinig hebben getypt.

     Ik toon zeker begrip voor Amerindos zoals u, voor wie de gesproken en geschreven moedertaal geen dagelijkse kost meer is. Wees dus niet bang. Als de 1ste persoon enkelvoud onvoltooid verleden tijd van “haten” als “ik hate” wordt geschreven en niet als “ik haatte”, dan verstaan de thuisblijvers het toch wel en zullen niet gaan lachen.

     Maar nu terug naar “wadjang”. Ik zie het zo vaak zo geschreven door interrrlectueel en bijna analfabeet en zeker door die van totok origine, dat ik niet meer geloof in schrijffout maar in systeemfout, als u begrijpt wat ik bedoel. Het is dan goed dat iemand op die slak nog wat zout legt of die mug gaat ziften, om van de mier nog maar niet te spreken.

     Pak Pierre

    • Ron Geenen zegt:

     >>>>>>>>Maar nu terug naar “wadjang”. Ik zie het zo vaak zo geschreven door interrrlectueel en bijna analfabeet en zeker door die van totok origine, dat ik niet meer geloof in schrijffout maar in systeemfout, als u begrijpt wat ik <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

     Wat verwacht u dan van een intellectueel. Toch niet dat hij in de keuken staat. Vroeger kan ik mij indenken dat men haatte schreef, maar het Nederlands is zo verengels geworden dat "Ik hate" ook wel kan. Ik merk het zelf op de Nederlandse tv programma's via Bvn.
     Desondanks wordt bij mij thuis door mijn vrouw en ik alleen Nederlands grsproken. Maar bij ons wekelijkse op donderdag en zaterdagse lunch perkumpulan hoor je bijna altijd 3 talen en soms is dat voor mij erg moeilijk. Zelf de muziek via een kleine speaker op tafel is verzorgd in 3 talen (Krontjong, Indorock en country).

   • GdlC zegt:

    idd familie

    is er bij ons thuis in geramd door beide ouders
    je hebt ketan én kentang, mudah én muda, wa(d)jan én wayang d.l.l.
    ….en o wee als je je vergiste….

    • P.Lemon zegt:

     @GdlC “je hebt ketan én kentang”
     Al die klanken brachten en brengen de totòh/blanda ws in verwarring, gewend aan pisang, katjang, krandjang etc…dus waarom niet wadjang?

     Zoals hier verteld….

     * Wok en wadjang*
     kookwinkel.nl / Pannen
     Een wok is een bolvormige pan, en is oorspronkelijk afkomstig uit Mongolië. De wok wordt veel gebruikt in de Chinese keuken. De wadjang is ook bolvormig, maar onderscheidt zich van een gewone wok doordat een wadjang van gietijzer is gemaakt. Een groot verschil zit hem ook in het gebruik van een wok en wadjang: een wadjang is vooral goed geschikt voor het maken van producten die een wat langere gaartijd nodig hebben.

     Een wok heeft meestal een steel, zodat je hem bij het roerbakken goed met één hand in bedwang kunt houden.

     http://www.kookwinkel.nl/webshop/17274-wokenwadjang.asp

    • GdlC zegt:

     ja……net als hete katjang pedis pinda’s……tenenkrommend

    • Jan A. Somers zegt:

     ” ketan én kentang” Ik at laatst sambal goreng kentang. Best lekker. Indisch op z’n Hollands. Net zo iets als sambal goreng boontjis. (maar dan anders).

    • Ron Geenen zegt:

     >>>>>>>>>>>>>” ketan én kentang” Ik at laatst sambal goreng kentang. Best lekker. Indisch op z’n Hollands. Net zo iets als sambal goreng boontjis. (maar dan anders).<<<<<<<<<<<<<<<<

     Nu er over wajan en sambal goreng ketang wordt gesproken, heb ik hier een recept dat wij Padangers vaak maken.
     Een grote zak chips, want als je het eenmaal heb geproefd, kan je niet meer stoppen. Wajan op het vuur. Een bobem, ongeveer 4 eetlepels olie, er in en naar gelang smaak, 1 of 2 eetlepels sambal oelek in de olie. Net zo lang bakken tot het begint te sissen. Goed opletten, want als het begint te verkleuren, moet u het vuur al afgezet hebben, want als het vuur af is blijft het nog doorbakken en verbrandt de sambal.
     Smaak afmaken met een theelepel (of twee) knoflook poeder er bij en roeren.
     Dit help ook het stoppen van het doorbakken van de sambal.
     Kijk naar de hoeveelheid olie. Als er te veel olie bij de samal zit, er wat uitscheppen. Anders de zak chips ledigen in de wajan en alles mengen.
     U heeft nu uw eigen kriepiek belado en heerlijk met een glas bier.

    • Jan A. Somers zegt:

     “knoflook poeder” Mijn Zeeuws meisje kweekt bawang poetih tussen de geraniums op het balkon. Tegen de luizen gelooft ze. En af en toe wordt zo’n volgroeide uit in de keuken gebruikt. verser kan niet. Straks in de zomer ook verse lombok. Die plantjes stellen nu nog niets voor. Djahé kweken lukt ons niet. Gewoon bolletjes uit de aanbieding bij Aldi. Meteen maar voorraad gekocht.

    • Arthur Olive zegt:

     Pak Sommers, veel bawang poetih in je eten is ook goed tegen verhoogde bloeddruk.
     Vervelende mensen komen je dan niet lastig vallen en blijven op een afstand.

 5. Mas Rob zegt:

  Hoeveel wadjans hebben we eigenlijk in de keuken? Ik heb er twee. Eén hoge bolle en een die breder en platter is. De laatste gebruik ik voor bakmi, nasi goreng en dergelijke.

 6. Anoniem zegt:

  Donderdagmiddag mee geweest met moeders naar de Lidl in de stad, want er waren plantjes spotgoedkoop in de aanbieding. Het liep storm en het meeste was al weg.
  Dus toen van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook
  andere zaken te blandja. Zag ik daar ook een schap met ketella of was het oebie? Hier heet het sweet potatoe of zoete aardappel.

  Het was zeker geen singkong want dat is cassave meen ik me te herinneren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.