De vorstenhuizen

tick4

Donald Tick had een gesprek met het Reformatorisch Dagblad.
Klik op het plaatje voor een deel van het artikel

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

32 reacties op De vorstenhuizen

 1. DP Tick zegt:

  Goed gelukt .Min complimenten.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Goed gelukt, meneer Tick, mooie staatsiefoto. Ik betuig uit de grond van mijn hart hormat.

   Maar wat doen die vorstelijke muiltjes op de trap op de achtergrond? Wellicht een prijzenswaardig teken dat radjahs van tegenwoordig ook maar gewone mensen zijn?

   Pak Pierre

   • DP Tick zegt:

    Geachte meneer de la Croix;

    Deze foto is genomen toen ik onderzoek deed naar de vorstenhistorie in Buton/Muna en tevens de radja v Kupang moest vertegenwoordigen op het Festival Keraton Nusantara X in Baubau/Buton(zie o.a. mijn album Buton op mijn facebook).Het bentengcomplex in Baubau is de grootste in zin soort ter wereld.Binnen die muren mag elke nieuwe vorst zijn eiogen persoonlijke paleisje bouwen.We waren toen op bezoek bij de familie vd laatste regerende sultan van Buton.Zijn zoon La Ode Izat Manarfa is onlangs gekroond als nieuwe sultan aldaar.Zijn vader Sultan La Ode Manarfa was de vriend v de vrml. directeur vh KITLV(Boomgaard of zo).De oudere zusters spreken nog perfect Nederlands.Die schoenen zijn dus de schoenen vd bezoekende personen.Doch het dienst ook als 1 vd musea vd vorstencultuur aldaar.Zeker de moeite waard Butn en Muna te bezoeken.Al inde Ned-Indische tijd werd het beschreven als 1 vd mooiste plekken v Indonesië.Het is er erg schoon,traditionele huizen erg goed onderhouden,mensen leven er nog erg met hun cultuur.Leven zeer met de natuur,mdus zeer gezond.Vooral op het eiland Muna.Daar is het gewoon,dat een vrouw v 47 ca. nog een baby kirijgt.Op het nabije Tukang Besi kan men heel goed duiken.Muna trekt mij het meeste.En..het eten is er erg goed!Dus zeker een aanrader, Dank U voor Uw aandacht en complimenten. In september is weer het Festival Keraton Nusantara(X),dit keer in Bima.De huidige regentes-sultanae spreekt ook nog perfect Nederlands.Dat kan men ook bezoeken.Extreem boeiend zo’n festival!!!

    Hoogachtend:
    DP Tick

    • Pierre de la Croix zegt:

     Dank voor uw informatie en houdt de tradities hoog, heer Tick.

     Pak Pierre

    • DP Tick zegt:

     Dank U beleefd voor Uw moedgevende reactie,Ben ik van plan.Iemand moet het doien?Ik wens U ook veel succes en pelzier met Uw interesses.

 2. Arthur Olive zegt:

  Heer DP Tick.
  Heeft u ook informatie over het vorstenhuis van Kendari in Sulawesi.
  Wijlen mijn neef kolonel Cody D.F. Bisschop was getrouwd met Tina.
  Ze hebben elkaar ontmoet op de tennisbaan.
  Tina moet een dochter zijn geweest van de raja van Kendari en zijn eerste vrouw.Toen Tina nog leefde volgde haar oudste broer zijn vader op. Ook weet ik nog dat Tina’s dochter in Zwitserland woont.
  Bij voorbaat dank.

 3. DP Tick zegt:

  Geachte meneer Oliver;

  Wat bijzonder,om dit hier te lezen.Ja,de vriendin v mevrouw Bisschop alias Ratu Muda Tina Tekaka was een goede vriendin vd historica/sociologe mevr. Drs. D. Bergink uit Amsterdam.Die heeft mij in contact gebracht met de familie Bisschop.Zij was inderdaad de dochter vd mokole/radja v Laiwui met als residentie Kendari.Haar man was in WW II overleden en toen is ze later met meneer Bisschop getrouwd en naar Nederland getrokken.Ze vind het hier wel fijn,daar ze hier in alle anonimiteit kon wonen.In Kendari was ze de grote prinses!Ik kan even haar stambook niet vinden.Haar vader was dus v 1927-aan zijn overlijden de radja v LaiwuiHij overleed in 1955.Ik kreeg nooit helemaal duidelijk antwoord op de vraag ,wie nu de opvolger v tekaka was.Ik dacht in naam mevr. Bisschop.Er was daar in die nog niet helemaal poltiek uitgekristaliseerde Laiwui meerdere personen,die een claim hadden op het vorstengezag.Ik was eens bij hen thuis en kreeg toen veel info over Lauwii dynastie.Ja,ik zou graag die naam v haar broer willen weten.Die is waarschijnlijk al overleden.Ik vraag me af,f diens zoon weer nu de opvolger als hoofd vd vorstenfamilie is.Heeft U nog contacten met die dynastie?Wellicht via de dochter in Zwitserland.Mij goede kennis Dr. CGF de Joing heeft een eigen website en daar staat een zeer boeiend boek op over het vorstebestuur in de Regio ZO Sulawei.Mn Laiwui en Mekongga.Okay.mijn e-mail is pusaka.tick@kpnmail.nl en mijn facebook is Donald Tick.Verneem graag wat meer over deze kwestie.Helaas is Uw neef al geruime tijd geleden overleden.Mevr. Bisschop zelf nog niet zo lang geleden.

  Ik ben nu dus bezig een vademecuum over alle ca. 300 vorstenhuizen v Indonesië aan het maken.Dat moet in 2016 gepubliceerd worden.Daar zou die info v U/via U heel belangrijk voor zijn.

  Hoogachtend:
  DP Tick

  • Surya Atmadja zegt:

   @ DP Tick
   Donald , ben benieuwd hoeveel Sundanese vorstenhuizen er zijn ?
   Wie zijn de erfgenamen van Galuh , Cirebon, Banten, Sumedang ,Pajajaran etc .
   Na de verovering van Mataram II(Islam) zijn de Sundanese vorsten verder gegaan als Regentschappen van Mataram .

  • Arthur Olive zegt:

   Heer Tick, ik kan u op dit ogenblik helaas niet meer informatie geven over Tina Bisschop.
   Ik heb al mails gestuurd naar de neven en het wordt dus afwachten.
   Als ik informatie krijg dan zal ik het u opsturen.
   De laatste keer dat ik Tina zag was in 1984 bij haar thuis en ik heb daar nog een gezamelijke foto van. Ze was mijn aangetrouwde nicht maar ik noemde haar tante vanwege het leeftijds verschil. Ze had al het recht om volgens het protocol aangesproken te worden als prinses, maar dat wilde ze beslist niet.
   Ook heb ik nog een brief van Cody, die hij na de bevrijding vanuit Morotai naar mijn grootmoeder stuurde met het bericht over het overlijden van mijn vader in Japan.

   • DP Tick zegt:

    Geachte meneer Olive; Okay,ik dank U.Maar even afwachten.Welicht kan ik die nicht in Zwitserland via e-mail bereiken.Of haar familie via facebook,om mij wat verder te introduveren,daar men nogal huiveriug is op dit onderwerp verder in te gaan.Voor mij erg belangrijk dus wie die zoon v Tekaka I was.Als hij zijn vader opvolgde,dan zou zijn zoon nu ook sterke rechten hebben.Ik wist alleen v Tina Tekaka als rechthebbende op het vorstenschap.En daar deed men heel geheimzinnig over,daar er veel pretendenten voor de titel ,of de mach waren.Om allerlei redenen.Okay,afwachten.Een foto van haar is altijd welkom.Kunt u dat naar mijn facebook Donald Tick,of naar mijn e-mail pusaka.tick@kpnmail.nl sturen?Dank. Hoogachtend:DP Tick

    • Alexander zegt:

     Hallo allen, Ik ben Alexander de kleinzoon van Tina Tekaka (Hans oudste zoon van Tina), De heer Baruga Tekaka (overleden) was de broer van mijn oma. Mocht u eventueel meer informatie willen hebben, dan kan ik u met mijn vader in contact brengen.

    • DP Tick zegt:

     Geachte meneer Alexander Bisschop’ Ik heb reeds contact met Uw tante,die van plan was om naar Knedari te gaan en daar haar familie te bezoeken.Ja,mn is voor mij belangrijk,wie als hoofd vd familie Uw oma opvolgde,toen zij haar rchten op de vorstelijke title neerlegde,toien zij naar Nederland ging.De historicus CGF de Jong heeft online zijn boek gezet via zijn website over Laiwui;hetr vorstendom van Uw vooruders.Ik heb zelf dus ook enige aanvullende info.Afijn,dat vertelkde ik ook tegen Uw tante.

     U kunt mij ook bereiken via mijn facebook Donald Tick en via pusaka.tick@kpnmail.nl .Mn wie nu het hoofd vd Tekaka radja familie is ,isvoor mij van bekang.Ik weet,dat dat in Laiwuinogal gevoelig ligt,daar er nog wat ander caliams zijn.Info,die ik beter niet opnebaar kanmaken,zal ik voor me houden.

     Dank U beleefd.

     Hoogachtend:
     DP Tick

    • Arthur Olive zegt:

     Hallo Alexander
     Ik heb kort geleden jouw vader, Hans, een foto gestuurd van jouw overgrootmoeder en ook een foto van mijn overgrootmoeder, jouw bet overgrootmoeder dus, Theodora Everarda Bronkhorst Lapre, zij verhuurde dokkars en had studenten in de kost.
     Een van die studenten was mijn opa, George Lucardie die met Christina, een zuster van jouw grootmoeder Mien, trouwde.
     Jouw grootvader, Cody, zat samen met mijn vader in het Jappen kamp in Fukuoka.

 4. DP Tick zegt:

  Geachte meneer Atmadja;

  Bent U ok geen keturunan van een regent met vorstelijke allure uit de Preanger regio?ja,ik sprak gistern net via mijn facebook Donald Tick meet een lid vh vroeger soort semi-autonome regentengeslacht van Galuh.Dier kan U meer vertellen.Ook over het regentengeslacht v Sumedang.Die noemt zich leiver het vorstengeslacht van Sumedang Larang.Een jong vrouwelijk lid daarvan Lieke…en getrouwd met de pangeran vh naburige Cirebon-Kaprobonan.Ze schrijft me wel heel af en toe.Ze staat ook op internet en kent zeker ook die edelman van Galuh.Dan zijn er nog die sultansgeslachten van Cirebon-Kasepuhan an Cirebon-Kanoman en het pangerangeslacht van Cirebon-Kacirebonan(die de meest sfeervolle paleis v Java heeft/oudste).Die zijn ook bekend bij de eerder bovengenoemde personen.Wellicht weet men ook wel,wie nu de hoofden zijn vd regengeslachten van Bandung en de andere regentengesalchten vh Preangergebied.Ik houdt me noet zo sterk met die regentengesalchten bezig.Okay,ik wens U succes.

  Hoogachtend:
  DP Tick

  • Surya Atmadja zegt:

   Donald , ik ben gedeeltelijk Sundanees en Mataram .
   Ben bezig te reconstrueren uit welke boomstam ik gevallen ben.
   Volgens verhaal (is geverifieerd ) kwamen de voorouders van mijn moederszijde uit Galuh , Imbanegara .
   Vaderszijde uit Mataram II .
   De oorsprong van de Hindu Koninkrijken op Java was Salaka Nagara ( Bantam) .

 5. DP Tick zegt:

  P.S.:De vorstenhuizn van Pajajaran,Demak,Majapahit,etc. proberen ook met claims terug te komen,doch ik vindt,dat dat wel een beetje erg lang geleden is om dat nog te laten herleven.
  Ik heb ook contact met de radja dynstie v Gebang;voormalige vazalvorstenrijk in de Cirebon-regio.Ja,op Java ken ik nog wat vorstengeslachten buiten het overbekende vh overbekende Midden-Java en Banten.In Oost-Jave zit het regentengesalcht v Banyuwangi;een/ voorzetting vh vorstengeslacht v Majapahit,dat pas in de 2e helft v de 19e eeuw islamitisch werd en oom pas ca. 1870 op hield als regengeslacht daar,dus het vorstengeslacht daar v Majapahit hield pas toen op met regeren.

 6. Huib zegt:

  Wat is de positie van al die vorstengeslachten in het huidige moderne
  en al dan niet democratische Indonesie? Hebben ze nog iets te vertellen of is het alleen nog decorum en vergane glorie en moeten ze zich gewoon als iedere staatsburger voegen naar wat de centrale Indon. overheid bepaalt.?

  • DP Tick zegt:

   Een revolutie brengt altijd een wegduwen v vorsten over de hele wereld,doch nu worden ze weer ggezien als cultureel middelpunt en reden voor indentificatie.Dus in feite,ziet men het goede nut ervan.Ik gellof dat Hogerhand hen een nieuwe kans geeft om het goede uit hun door v Boven gegegevn talenten te gebruiken.Velen doen dat goed,Ik streed jarenlang met gedachte,of die vorsten nu wel zo nuttig waren.het is meer een praktisch iets.Ze zijn als syteem niet zaligmakend,doch ze hebben zeker nu nog een hele nuttige functie. Een vorst is geen verdienste,doch een talent/taak,die je krijgt.Als je daar heel goed gebruik v maakt,kan je als een morele leider een volk vooruit helpen.Het systeem v vroeger had vele voordelen.Het goede moet je eruit halen.Een goede vorst:is een dienende vorst als een vader.Ja,vlen doen dat nu heel goed.En:het is zeker de moeite waard om een mooie cultuur te bewaren,doch niet als mooiheid op zich,doch verbionden met het eerder beschreven nut.Ja,aale smoet je goe gebruiken.Zo is het hele leven.En:natuurlijk kruipt het blloed ,aar het niet gaan kan en proberen velen weer in de lokale politiek een hoge rol mee te spelen.mn de radja v Kupan ken ik heel goed.Hij kan op een manier met mensen omgaan,dat ik niet kan en hij functioneert dus heel goed als samenbindende vorst.Maar een vorst zonder macht is niks.Dus een vorst zoals het mket zijn ben ik voor.Zoals het was.Niet als bewijs dat dat systeem beter is,doch ik heb mogen ervaren,dat al die vorsten hele nuttige dingen doen. Daarom ben ik er voor.Ja,net als de liefde voor een vrouw.Eerst kom je ze tegen en vat liefde opo.Later door ervaring ga je ervaren,dat het inderdaad de ware is.Als…we het tenminste goed leven zo’n leven.Amen.Dank voor Uw tijd. Hoogachtend: DP Tick

 7. Surya Atmadja zegt:

  Pak Huib
  Behalve de overbekende opvolgers van Mataram II ( Yogya, Solo, Paku Alam) en grotere vorstenhuizen op Sumatra, Kalimantan zijn de vorstengeslachten van de meeste onbekende kleine “vorstedommen” gewone Indonesische staatsburgers.

  Dus het is vaak vergane glorie .
  Wijlen mijn moeder had het over “payung butut” (Sundanees) , een oude pajung , verbleekt , geraffeld en met gaten .

  Het is min of meer een gepasseerd station , want de 1ste generatie nationalisten leiders , vaak afkomstig uit verschillende goede huizen hadden met de feodalisme gebroken.

  • DP Tick zegt:

   Ja,feodalisme is inclusief het misbruik ervan.Dat deden ze oeveral ter wereld vaak,Doch later heeft men herointdekt,dat er ook goede elementen inzitten.Niet hersetl om de prsonen,doch om systeem elementen,die bewezen zijn goed te zijn.Ja,d mens zoekt immer naar een beter leven,doch de mens maakt zelf deel uit vh probleem.Niet een systeem wegschuiven lost alles op.De mens moet meer het goed volgen en het kwade mnalaten.Dat is makkeljk praten,maar wel de enge oplossing.Tsja,moeilijk uit te leggen.Ik kan alleen zeggen,dat ik graag goede dingen,die voor mij enig nut hebben in stand wil houden.Kritisch zijn is gioed,maar een heel systeem totaal wegvagen aks er iets goieds in zit lijkt me niet nuttig.Ja,elk land,day zijn onfahnakleijkheid verrkrijgt ziet na de euforie de realiteit vh bestaan weer.En daar maken dioe virsten voor mij nog steeds deel van uit.Ze maken ook deel uit vd bidning met het verleden.Laten zeggen,dat de grote glorie v voorheen vergaan is,doch de uitgekristalisserde waarden en wijsheid behouden blijven.Ik heb respect voor een raja,niet omdat hij,of zij immer zo goed zijn,doch daar dat gewoon deel uit maakt vh leven.Al te veel gebrek aan respect steekt de kop steeds op.En resoect voor vorstmadel en politici ,dat vroeger heel normaal is,is niet slecht.

 8. Huib zegt:

  Ach ja ze mogen natuurlijk hun titels behouden in formele zin maar zullen er sec geen macht meer aan kunnen ontlenen mag ik hopen. Degenen die wat in hun mars hebben kunnen al dan niet op democratische wijze een rol gaan vervullen in het landsbestuur en zo zou dat dus m.i. moeten zijn.
  Niet vergeten mag worden dat de vorstenhuizen, althans het merendeel, een niet onbelangrijke rol hebben gespeeld in het koloniale systeem. En daar is natuurlijk niets mis mee.

  • DP Tick zegt:

   Het hele leven is en shifting naar het goede.Hopen we.Als ze er een goede rol in knne spelen is dat goed.Ik ben niet zo voor menselijke systemen.Meer voor het navolgen vh goede.Vorsten staan voor mij gelijk aan tradities en historie.Vandaar mijn eerdere uiteenzetting.Dank.

 9. Pierre de la Croix zegt:

  Net als iedere andere rechtgeaarde Indo heb ook ik lange tijd gehoopt op adellijke afstamming van inlandse kant, dus op een voormoeder uit de Kraton en niet uit de croton.

  Wijlen mijn goede oom Barend (van de Shell) hielp mij uit de droom en zei dat ik mij ten hoogste mocht tooien met de titel “Radèn Mas Gedondong”.

  Mooie nom de plume overigens. Mooier dan …..

  Pak Pierre

  • Arthur Olive zegt:

   Raden Mas Gedongdong, ik werkte met iemand van Thailand en die had het over zijn koning Alphabet. Ik keek hem verbaasd aan en hij legde mij uit dat zijn koning ongeveer 26 voornamen heeft.

  • DP Tick zegt:

   Ik vind U naam de la Croix ook wel indruk maken.Meer dan mijn naam.Ach..mijn naam getuigt ve krachtdadigheid.Ach,what is in a name.Ik ben blij,wat ik ben.Gewoon goed je best doen en je kan een hoop doen.,Adel is niet alles.Edel wel.

 10. Huib zegt:

  Dat is dus even een goed tick op de neus Pak Pierre.haha.. Maar terzake. Naar die Raden Kaju Ompong heb ik ook nog gezocht in de famile maar kwam niet verder dan Mas Rakinah, mijn oma, die ik helaas niet gekend heb. Mede te danken aan de oorlogs- omstandigheden.
  Wie weet kwam ik er achter dat mijn opa een goede fee had uitgezocht en kon ik er in berusten niet af te stammen van een Raden Kaju Ompong of zo.

 11. Wie weet de naam van de koetsier van de goudenkoetst van de Susuhunan VII, en cadeau dat mee gekome is van Koningin Emma.Want een inlander mag zijn deriere niet aan de Sultan aantonen, maar een Hollander wel.Hij is te zien op de films van de KTLV.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.