Maandelijkse demonstratie stichting Japanse Ereschulden

jesparapluVerslag dhr.Ted Hartman — De eerste demonstratie in het nieuwe jaar verloopt wat sombertjes wat het weer betreft. Miezerig. Geen weer voor spandoeken, doch wel voor de vele gele paraplus. Het kenmerkende symbool en herkenningsteken van de grootste stichting Indische Nederlanders die vechten voor EERHERSTEL. Opgewekte gezichten en veel handengeschud voor de Beste Wensen, opdat dit HÈT JAAR moge worden van de beloning voor de jarenlange strijd om ERKENNING, GERECHTIGHEID en morele GENOEGDOENING, zowel van Japan als van de Nederlandse Staat ! Opgewekt is iedereen, met als voorbeelden de voorzitter Jan van Wagtendonk, en medebestuursleden Anneriet de Pijper, ook secretaris van Het Indisch Platform, Evert van Renesse van Duivenbode, vice-voorzitter en penningmeester en Brigitte van Halder, internationale betrekkingen.

Het is reeds de 230e maandelijkse petitie die wordt aangeboden, het is Dinsdag, 14 Januari 2014. Tijdens het onderhoud met de Japanse ambassadeur en zijn staf, wijst de penningmeester de Japanners op de dag, misschien over 20 jaar, dat aan Japan wordt bekendgemaakt dat de laatste overlevende het leven heeft gelaten zònder ooit een morele genoegdoening van Japan te hebben gezien! Dit moet indruk op de ambassadeur hebben gemaakt. Het is harde werkelijkheid want tijdens de nabespreking wordt een minuut stilte in acht genomen voor mevr. De Rijke, een bekende donateur die plotseling is overleden. De voorzitter komt met een veelbelovende mededeling over de voortgang van de Indische Kwestie. Deze staat op een zogenaamde “veegbrief” van de staatssecretaris Van Rijn, als één van de punten die dit jaar afgehandeld worden. De kip zal uiteindelijk zijn ei kwijt kunnen, een ei waarop met smart is gewacht.

In verband met de grote internationale vergadering over kernbewapening in Maart, wordt naar een andere lokatie gezocht voor de nabespreking na afloop van de demonstratie. Het hotel en omgeving waar we anders terecht kunnen, is dan geheel in beslag genomen door de internationale autoriteiten, VIP’s en deelnemers aan die vergadering.

Voor een andere vergadering op 8 maart in Amersfoort, over de twee grote oorlogen, worden voorbereidingen getroffen. 11 Februari, bij de aanbieding van de 231e petitie, verwachten we nadere informatie hierover.

Vervolgens is hier de originele petitie in het Engels, opgesteld door de Voorzitter, daarna een vrije vertaling van de petitie ten behoeve van hen die moeite hebben met het Engels.

         Stichting Japanse Ereschulden     

Foundation of Japanese Honorary Debts     
NGO, Status Roster        

His Excellency Shinzo ABE

Prime Minister of Japan

The Hague, 14 January 2014

Petition: 230

Subject: Be honest about your past!

Excellency,

The Board and members of the Foundation of Japanese Honorary Debts wish you and your country a Happy New Year. Last year we congratulated you on the occasion of your election victory and your appointment as Prime Minister of Japan. Much of your intentions to create change in Japan you repeated in your present New Year message. It is regrettable that these intentions appear to ignore Japan’s past and do not take into account that Japan’s future as a nation must first resolve that horrible past. Japan is part of the global community and must realize that its own wellbeing is dependent on its international relations.

Prime Minister,

The Foundation of Japanese Honorary Debts is not a political entity. Its purpose is to care for the Dutch from former Dutch East Indies, now Indonesia, and resolve the relationship with Japan stemming from the horrible period of Japanese military occupation of the Dutch East Indies during World War Two. It is remarkable that a spokesman from the German Chancellor Mrs. Angela Merkel made the point recently that Japan should deal “honestly” with its World War Two past. Your recent visit as Prime Minister to the Yasukuni Shrine angers many international institutions and countries. It demonstrates that in fact you do not care how the world reacts to these visits. It means too that your other intentions to revive Japan’s standing in the world will not be improved. As so well demonstrated by Germany. We demand that you accept moral responsibility for the past. You must realize how the individual survivors suffered and what they lost as result of the war which Japan started. Make Japan respectable again as a nation of conscience and principals and open an honest dialogue with our Foundation.

We would welcome an acknowledgement of the receipt of this petition by you personally.

On behalf of the Foundation of Japanese Honorary Debts,

J.F. van Wagtendonk

President

 

Vrije vertaling uit het Engels:

         Stichting Japanse Ereschulden     

Foundation of Japanese Honorary Debts     
NGO, Status Roster        

Zijne Excellentie Shinzo ABE

Eerste Minister van Japan

Den Haag, 14 January 2014

Petitie: 230

Onderwerp: Wees eerlijk over uw verleden!

Excellentie,

Het Bestuur en de leden van de Stichting Japanse Ereschulden wensen u en uw land een Gelukkig Nieuw Jaar. Vorig jaar wensten wij u geluk ter gelegenheid van uw verkiezingsoverwinning en aanstelling tot Eerste Minister van Japan. Veel van uw voornemens om verandering in Japan te creëeren, herhaalde u in deze Nieuw Jaars boodschap. 

Het is betreurenswaardig dat deze voornemens voorbij gaan aan Japan’s verleden en Japan’s toekomst niet in aanmerking neemt omdat een volk eerst zijn afschuwwekkend verleden moet oplossen. Japan maakt deel uit van de wereldwijde gemeenschap en dient zich te realiseren dat zijn eigen welzijn afhankelijk is van zijn internationale relaties.

Eerste Minister,

De Stichting Japanse Ereschulden is geen politieke eenheid. Zijn doel is te zorgen voor de Nederlanders uit het voormalige Nederlands Oost Indië, thans Indonesië, en de relatie te herstellen met Japan als gevolg van de verschrikkelijke periode van de Japanse militaire bezetting van Nederlands Oost Indië gedurende de Tweede Wereldoorlog. Het is opmerkelijk dat een woordvoerder van de Duitse Kanselier Angela Merkel onlangs de spijker op de kop sloeg met de terechtwijzing dat Japan in alle “eerlijkheid” dient om te gaan met zijn Tweede Wereldoorlog verleden. Uw recente bezoek als Eerste Minister aan de Yasukuni tempel wekt de woede op van vele internationale instellingen en landen. In feite geeft het een demonstratie van uw onverschilligheid ten aanzien van hoe de wereld op deze bezoeken reageert. Het betekent eveneens dat uw andere voornemens om Japan’s aanzien in de wereld te vernieuwen er niet op vooruitgaan. Zoals zo overduidelijk door Duitsland is aangetoond. Wij staan erop dat u morele verantwoordelijkheid neemt voor het verleden. U moet zich realiseren hoe de individuele overlevenden hebben geleden en wat zij hebben verloren ten gevolge van de oorlog die Japan begon. Maak van Japan een land van aanzien en een volk met een geweten en principes en open een eerlijke dialoog met onze Stichting.  

Wij zouden een ontvangstbevestiging van deze petitie door u persoonlijk verwelkomen.

Namens de Stichting Japanse Ereschulden,

J.F. van Wagtendonk, voorzitter

Dit bericht werd geplaatst in Stichting Japanse Ereschulden-Indisch Platform. Bookmark de permalink .

3 reacties op Maandelijkse demonstratie stichting Japanse Ereschulden

 1. Ted Hartman zegt:

  Hartelijk dank Nelly, voor plaatsing van deze maandelijks terugkomende geschiedenis. Een geschiedenis die zal blijven voor de laatste diehards en nakomelingen. Oók als er dit jaar eindelijk positief is geantwoord op de jarenlange vraag om erkenning. Want dat zou eens te meer een aanleiding zijn om dit in de geschiedenisboeken vast te leggen. De strijd gaat dus door. Ik blijf een donateur en sympathisant van de Stichting Japanse Ereschulden en moedig iedere betrokkene van harte aan óók trouw te blijven. Ted Hartman

 2. Peter van den Broek zegt:

  Mijn trouw aan de demonstratie als donateur en sympathisant van de Stichting Japanse Ereschulten is wat wankelmoedig.Toch heb ik mijn reisplan wat aangepast en ben dus op 11 februari eindelijk weer aanwezig.

  Gewoon kijken met bewondering wat volharding en doorzettingsvermogen in de praktijk betekent.

  Tot kijk Ted

 3. van den Broek zegt:

  Dinsdag 11 Februari, ik sta voor de Japanse ambassade en verga van de kou. Er wordt 1 minuut stilte gehouden en ik mijmer voor me uit. 231 petities zijn toch het symbool van geloof,volharding en doorzettingsvermogen. Daarvoor neem ik letterlijk en figuurlijk mijn petje af.

  Aan het eind neurie ik het lied van de gevangenen mee. Soms zie ik in het leven toch een zingeving.

  Ik betuig Hormat aan deelnemers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.