Sawah Lunto

zussen_christine_ida_theuvenet_1938 1938: Overgrootmoeder Christine Theuvenet en haar zus Ida.  Hun ouders waren Willem Rudolph Theuvenet en Cornelia Wilhelmina Koetje, die huwden in 1841 te Padang.

Mijn moeder is in 1926 geboren in Sawah Lunto, Sumatra.  Op latere leeftijd ben ik op zoek gegaan naar -zoals dat heet- mijn roots.  Ongeveer 10 jaar geleden ben ik daar naar toe gegaan en ik moet zeggen het was voor mij een thuiskomen.  Ik heb daar toen een journalist goed leren kennen, Indra Yousef en hij is een heel goede vriend geworden.   Hij heeft mij de geschiedenis van Sawah Lunto en omstreken verteld en met die rijke bagage ben ik teruggekeerd naar Nederland. Mijn werkzaamheden zijn nogal druk, weshalve ik pas in de gelegenheid was, om in maart 2013 terug te keren naar Sumatra.  Het weerzien was onbeschrijfelijk. Yousef en ik zijn wederom naar de bekende plekken geweest, onder andere de begraafplaats van mijn overgrootmoeder, Theuvenet. Het klimaat is nog meer voor de geschiedenis van Sawah Lunto in positieve zin gewijzigd. Wij hebben een prettig onderhoud gehad met de Burgemeester van Sawah Lunto en er zijn verschillende plannen om het verleden te doen herleven. Er zijn inmiddels musea, onder andere een spoorwegmuseum, bepaalde mijn-ingangen zijn gerestaureerd en oude hollandse namen zijn in ere hersteld, onder andere de Societeit heet nu weer de Societeit. Ook in gesprek met studenten aldaar, wilde men alles weten over het ontstaan van Sawah Lunto en men kwam met het volgende verzoek en in feite heel simpel: Iedereen die iets weet over deze mijnbouwstad en zich iets kan herinneren of foto’s bezit et cetera: ik zou gaarne vernemen wat u en/of uw familieleden hiervan (nog) weten. Ik geef u een voorbeeld, op de verwaarloosde begraafplaats -waarvoor overigens ideen zijn om deze te restaureren- kwam ik verschillende namen tegen, waaronder:   Van den Eventuin (of Evenhuis)  H. Süsskind  Een eventuele documentaire ligt in het verschiet.  Gaarne doe ik deze oproep aan u allen,   met vriendelijke groet, Leendert Kranendonk    tfp@live.nl  

Dit bericht werd geplaatst in Indisch in Beeld. Bookmark de permalink .

98 reacties op Sawah Lunto

 1. Ron Geenen zegt:

  Beste Leendert,
  Met interresse heb ik je relaas gelezen. Ik ben ook in Sawahlunto geboren net zoals mijn hele familie Geenen.
  Trouwens Dick Theuvenet was een goede bevriende relatie van mijn vader en Dick trouwde met Laura Geenen, een oudere zus van mij vader Eddie Geenen. Dick heeft ook een jongere broer Flip Theuvenet en beiden staan op een foto samen met een paar Geenen’s.
  Een paar familie leden in Holland en ik zijn uitgebreid aan het uitzoeken naar de familie geschiedenissen en het verleden.
  Vertel ook iets over je zelf.
  Wanneer je verder meer wat wil weten stuur dan een email naar mij Ron@MyIndoWorld.com

  • Boeroeng zegt:

   Ron, je kunt Leendert Kranendonk ook mailen op
   tfp@live.nl

   • bo keller zegt:

    sawahloento: keluarga Belanda di Sawahlunto 1880-1900

    http://sawahloento.blogspot.com/2010/02/keluarga-belanda-di-sawahlunto-1880.html

    7 feb 2010 … keluarga Belanda di Sawahlunto 1880-1900. Sawah Loento families ….. Rudolph Theuvenet and Cornelia Wilhelmina Koetje |–2-Cornelia

    U ziet ’t er is veel te vinden over deze steenkolenmijnstad,ook
    foto,’s over de soos -kegelbaan-sinterklaas- mijnwerk- ed.
    Buiten dit alles zijn er nog in leven zijnde personen in Nederland
    en Amerika ,die daar geboren en getogen zijn.
    Bijv. Amboh iko.Nog sterker 3 jaar terug daar geweest en in ons
    oud huis voor Kantor Ombillin een hartelijk ontvangst gehad.
    Ook het museum aangedaan,het oude roemah ransoen(keuken)
    Maar naar het liet aanzien had niemand belangstelling voor
    mijn inbreng.
    Wel het schoolhoofd en echtgenote toonden meer belangstelling
    over hoe het vroeger aan toeging.
    De Theuvenet ’s in Arnhem en Wageningen zie ik nog regelmatig
    bij de Madjoe inloop middagen op Bronbeek.
    siBo

    • Ron Geenen zegt:

     >>>>>>>>>De Theuvenet ‘s in Arnhem en Wageningen zie ik nog regelmatig
     bij de Madjoe inloop middagen op Bronbeek.
     siBo<<<<<<<<<<<<<<

     siBo, hoe komt het dat uw naam niet voorkomt op de sawahlunto.blogspot lijst?
     Voor mij is het ook een goede lijst, want ik zie daar wel zeker 20 familie namen die geparenteerd zijn met de Geenen familie. De moeder van mijn moeder is een Beljaars getrouwd met de franse familie Chevalier uit Padang. Mijn jongste zus is ongeveer 13 jaar geleden ook teruggegaan naar Sawahlunto en heeft daar zo'n 50 rollen film verschoten. Ook van het huis waar wij zijn geboren.
     Wist u dat de Indo's via de mijnbouw in Sawahlunto ook ongeveer 30% meer verdienden dan b.v. de mensen in Padang en andere omringende plaatsen?

    • Geachte her Keller,

     Dank voor uw reacties.

     Ik ga de door u genoemde naam doorgeven aan de journalist in Sawah Lunto.

     Ik heb echter anders ervaren dan u mij mededeelt. Met name de jongeren waren zeer geïntereseerd in het verleden van Sawah Lunto. Ook de burgemeester wilde eigenlijk alles weten. De reden is mij ook wel duidelijk geworden. Sawah Lunto wil meer toeristen trekken om uiteraard inkomsten te generen.

     Afgezien daarvan, trof mij om maar zo te zeggen, het echt willen weten van de studenten in het museum, mij aan.

     Nogmaals dank voor uw reacties,

     met vriendelijke groet,
     Leendert

  • Beste Ron,

   Namens mijn man, wil ik je bedanken voor je email. Vanwege werkzaamheden, kan hij pas van het weekend hier aandacht aan besteden.

   Dan zal hij je meer vertellen.

   Groet,
   Rose

  • Geachte Ron,

   Dank voor uw diverse emails.

   Allereerst: mijn opa is Christiaan Reinier de Heer, zoon van Christiana Theuvenet en Joseph de Heer. Mijn opa is geboren in Padang en zijn vader had een klapperplantage aan de Indische oceaan in Padang is dit nog terug te vinden in de straatnaam Parak Karambil. Mijn opa werkte als electrotechnicus op de centrale van Sawah Lunto. Hij woonde op de plek achter de silo’s dichtbij het tunneltje, het laatste huis. Dicht bij hem woonde tante Lily, zijn zuster en in het grote huis na de Europeesche School, mijn oom Ger. Zie mijn reactie aan Boeroeng.

   De door u genoemde lijst is mij niet bekend. Ik ben ook sinds kort bezig te trachten Sawah Lunto van gegevens te voorzien voor het museum aldaar.

   De door u genoemde namen doorgestuurd naar mijn nicht. Ik hoor van haar.

   U hoort van mij,

   met vriendelijke groet,
   Leendert

 2. bo keller zegt:

  Meerdere namen zijn niet genoemd,bijv .Isli -Wijshijer-Furher-
  Keym- Vetter-v.Don-vd.Voet en nog vele anderen.
  siBo

 3. Boeroeng zegt:

  Veel mensen van Padang trokken naar Sawah Lunto. Vandaar de grote familieverwevenheid van deze plaatsen
  gegevens uit de Indische Navorscher van 1997

  De pakanbaroespoorweg ging om de kolenmijnen van Sawah Lunto.
  Japan wilde die kolen inpikken en daarvoor was een spoorlijn naar een haven op oost-sumatra wel handig,

  • bo keller zegt:

   Sawahloento was maar een klein vlekje van de Residentie
   Sumatra’s Westkust, met ruim 44 000 inwoners, waaronder
   pakweg 560 Europeanen en 650 Chinezen.
   Vandaar dat de meeste Indo-Europeanen elkaar goed
   kenden en zo ook met elkaar optrokken.
   Bijzonder pijnlijk werd het toen door een vermeende sabotage
   alle Ombillin mijn werkers van de Kempai Thai een zeer wrede
   behandeling kregen,waarbij de meesten het niet overleefden
   of voor het leven getekend werden.
   siBo

   • Ron Geenen zegt:

    >>>>>>>>Bijzonder pijnlijk werd het toen door een vermeende sabotage
    alle Ombillin mijn werkers van de Kempai Thai een zeer wrede
    behandeling kregen,waarbij de meesten het niet overleefden
    of voor het leven getekend werden.
    siBo<<<<<<<<<<<<<<<<<

    De getallen van het aantal inwoners zullen ongeveer waar zijn, want ik heb in diverse artikelen over Sawahlunto getallen gelezen die varieren tussen de 30 000 en de 70 000 inwoners. Het ligt natuurlijk aan wanneer deze tellingen plaats vonden.
    Echter wat de Ombilin mijnwerkers is overkomen was inderdaad mensonterend. Volgens het boek Kura!, dat u mij heeft aanbevolen, kwamen na de bevrijding 2 trucks met ongeveer 30 gevangenen naar buiten gereden, waarvan er 18 binnen een paar dagen al stierven.
    Van mijn moeder heb ik vernomen dat mijn vader direct werd vervoerd naar het CBZ ziekenhuis in Batavia en hij stierf daar vlak daarna. Hij had over zijn hele brandwonden veroorzaakt door brandende sigaretten en electricireit, bajonet wonden in zijn dijen en hij was ook ontmand geworden. Ik weet niet hoeveel mijnwerkers daar gevangen waren en ook gemarteld werden maar het aantal dat het totaal overleefd hebben moet zeer minimaal gweest zijn geweest. Ik ken er slechts een en dat is mijn oom Andre Uyleman-Antonijsz. Ik was persoonlijk aanwezig bij het sterfbed van mijn vader.
    Daarom kan ik het maar moeilijk bevatten dat deze kempaitai figuren 10 jaar later werden vrijgelaten en dat ze in Japan als helden werden geeerd.

   • Ron Geenen zegt:

    Om nog even verder in te gaan op Sawahlunto, ik ben net terug van een ontmoeting met Daan Ubgerer en zijn vrouw, mijn nicht Meitie Uyleman-Antonijsz-Ungerer en heb hun verteld dat er op dit net gepraat wordt over Sawahlunto en dat jij daar ook aan meedeed. Je krijgt de groeten van hun en ook je vrouw.
    Ze hebben mij weer wat meer verteld van de mensen van west Sumatra. Heb je Mien Soedomo gekend of van gehoord? Meitie en Daan hebben in 2003 nog bij hun gelogeerd. Zij was werkzaam in het onderwijs en haar man was de grote baas van een scheepswerf.
    Daan heeft op een moment aan haar gevraagd of zij nog nederlands sprak en het antwoord was: natuurlijk, want anders ben je toch niets!
    Volgens haar was het zelf zo, dat vele Indonesiers toen alleen Nederlands en hun plaatselijke dialect spraken en dat de Behasa Indonesia opnieuw geleerd moesten worden.
    Zij is reeds overleden en haar man leeft nog in Sawahlunto.

   • Erwiza Erman zegt:

    My naam is Erwiza Erman. Ik ben vanuit Minangkabau, konsultan for vorige burgemeester van Sawahlunto. Ik ben blij on dit web te krijgen. Mijn dissertatie gaat over Sawahlunto, met het titel: Miners, Managers and the State: The Ombilin Coalmines in West Sumatra, 1892-1996. Ik promoveerde op Universiteit van Amsterdam in Oktober 1999. Nu ben ik onderzoeker op Indonesian Institute of Sciences in Jakarta. Ik ben blij dat ik kan informatie kan lezen. Ik wil nog een artikel over de ervaringen van europeesche mensen werk op Sawahlunto schrijven. Mijn email adress is: erwiza_e@yahoo.com of u kan ook via Facebook met name Erwiza Erman. Ik wil graag om verdere informatie krijgen.

    Hartelijk dank, please forgive me mijn nederlands is niet good.

 4. Boeroeng zegt:

  Feitje:

  Oerip in de televisiebewerking de Stille Kracht werd gespeeld door Jenny Senstius, in 1909 geboren te Sawah Lunto.
  Dochter van Wilhelmina Landouw en Luciën Senstius.
  Hij was geboren te Soerakarta 19 juli 1881, vermeld 1902-1907 als particulier te Soerakarta, vervolgens als electrotechnicus Ombilinkolenmijnen te Sawah Loento, vioolleraar te Soerabaja (1937), overl. ald. 14 april 1953, tr. Soerakarta 16 jan. 1907 Wilhelmina Margaretha Landouw, geb. Pontianak 5 sept. 1877, overl. Surabaja 23 sept. 1956, dr. van Theodorus Roeland en Clemente Moody
  —-
  Leendert noemde de namen Eventuin en Süsskind in zijn verhaal.
  Ik vond deze teksten:
  ** Antonius Petrus van den Eventuin, overl. Sawah Loento 24 mei 1908, oud 30 jaar, geboren te Helmond, opzichter bij de Ombilinkolenvelden, echtgenoot van Victoria Maria Jacobs, zoon van wijlen Martinus van den Eventuin en Elisabeth van Stiphout.
  ** Heinrich Süsskind, overl. Sawah Loento 22 april 1923, oud 67 jaar, geboren te Chernokrtz, echtgenoot van Lotti Kulla, zoon van Bernhard Süsskind en Sabina Zapler.

 5. Dank voor uw meerdere reacties op mijn verhaal. Uw laatste reactie betreffende namen op de grafstenen zijn naar mijn oordeel zeer interessant voor de journalist welke ik in mijn oproep noemde.

  Ik heb vorig jaar ook een film gemaakt van de begraafplaats in Doerian en ik zal kijken of ik nog een paar namen kan ontcijferen op de verweerde grafstenen.
  Uiteraard zocht ik het graf van mijn overgrootmoeder, Christiana Theuvenet, doch vooralsnog niet kunnen vinden. Mijn familie, waaronder een door u genoemde naam, mijn oom Ger Furer, inmiddels 88 jaar oud, bevestigde mij dit. Mijn oom Ger wist mij uit alle verhalen te vertellen dat hij heeft gewoond in het grote koloniale huis, op de weg van de Europeesche school naar kantoor Ombilin.

  Naast het tunneltje -u wel bekend- staat eveneens een oud huis en daar heeft een zuster van mijn grootvader, Christiaan Reinier de Heer, gewoond: tante Lily. Mijn grootvader woonde op de plek achter de 2 silo’s. Helaas is dat verdwenen. Er staan nu 4 kleinere huizen op. Op een foto waarop mijn overgrootmoeder staat is nog te zien een gedeelte van de silo. Mijn grootvader was eveneens electrotechnicus op de centrale te Sawah Lunto, zoals u bekend staat de schoorsteen er nog doch de centrale is omgebouwd tot een moskee. Opa ging met de fiets langs het station naar zijn werk en was daar binnen 10 minuten.

  Ik ga zoals ik zei, namen doorzenden naar Sawah Lunto en misschien zie ik op de film nog meerdere namen. U hoort van mij.

  met vriendelijke groet,
  Leendert

  • Ron Geenen zegt:

   Leendert o.a. schrijft: Ik ga zoals ik zei, namen doorzenden naar Sawah Lunto en misschien zie ik op de film nog meerdere namen. U hoort van mij.<<<<<<<<<<<<<<

   Leendert, als je dan ook namen van de Geenen en Chevalier tegenkomt hoe ik mij graag aanbevolen.
   Zijn bovenstaande 3 fotos prive van jouw? Zo ja mag ik er een kopie van maken?

 6. Boeroeng zegt:

  Ga eens praten met het Indisch Familie Archief.
  http://www.indischfamiliearchief.nl/

  Ombilin rivier

  bron is IWI , zoek daar verder met verschillende trefwoorden

  o.a. het trefwoord Emmahaven:

  Emmahaven ca 1920, waar mijn vader werd geboren.
  Wat ik altijd begreep is dat in de 19 eeuw kolen werd ontdekt te Sawah Loento.
  Men legde een spoorrail (door anaikloof met de beroemde brug waar mijn overgrootvader aan werkte, er vielen vele doden bij die brug) naar Padang.
  Maar de oude haven van Padang was te ondiep voor de nieuwe generatie schepen ( stoom) en de branding daar was te ruw. Een aantal kilometers buiten Padang bouwde men een nieuwe haven, waar de spoorlijn eindigde.
  Zo had men een vlotte afvoer van de gewonnen kolen….. naar vooral Java, neem ik aan.
  Nu is Emmahaven opgeslokt door Padang en heet het Teluk Bayur

  • bokeller zegt:

   Emmahaven ,heette toen al Teluk Bayur voorbij Boekit Poetoes.
   Gerdy Fuhrer m’n buurjongetje ,blij dat hij nu nog in leven is,is
   in het bezit van een mooi groot schoolplaat uit de begin jaren
   van het mijnbouwstadje. Karbouwentransport.
   In het stenen museum te Velp (Gelderland) een versteende balk
   (boomstam) terug te vinden uit een van de mijngangen van de
   kolenmijn
   siBo

 7. Boeroeng zegt:


  De Anaï-spoorbrug en de Anaï-waterval op de achtergrond.

 8. DP Tick zegt:

  L.S.lOp het KITLV kunt U veel boeken over heel Indonesia vinden.In de bibliotheek aldaar heeft U oa.. de Koloniale Verslagen.verder natuurlijk encyclopedie v Ned Indie.Of de verslagen/memories v overgave in het Rijksarchief in Den Haag.KITLV in Leiden.Natuurlijk ook de Historische Kranten KB site.Etc. Succes.Hoogachtend:DP Tick

  • bokeller zegt:

   Schoolplatentekoop.nl Nederlands-Indië aanklikken.
   Bijv. de Anai Kloof en vele andere afbeeldingen te koop.
   siBo

   • Ron Geenen zegt:

    siBo: De platen zijn wel mooi, maar mijn belangstelling gaat meer uit naar foto’s in goede staat.
    Ik bezit zelf al aardig wat, maar sommige zijn zodanig beschadigd, dat ze niet meer te repareren zijn. Op anderen ben ik soms wel 3 uren bezig met editing. Van de Anai kloof bezit ik een hele mooie opname, waarbij de trein over de brug rijdt en een mooie rookpluim naar buiten stoot. Gekregen van een familie relatie.

    • bokeller zegt:

     Heel bewonderenswaardig belangstelling en diep respect voor Uw
     verzameling,daar niet van.
     Maar m’n houtje- touwtje-kiekje en stuk oud karton inbreng heeft
     nmm,wel enige toelichting nodig.

     Eens vele jaren terug werden de Europese (?)families uit het
     mijnstadje bijeen geveegd en in een gevangenis ”Boei” gemikt.
     Hierbij zaten/lagen de heren vdVoet-Keuskamp-Uileman-
     Kretzer-vDon -Geenen en vele anderen in één cel.
     Als meubilair stond er een antieke Poepton ,waar onder andere
     Eddy Geenen en ik het dichts bij lagen,

     Daar er toch totaal niets te doen was,vertelden deze mannen
     oude school verhalen tot in de treure toe en wel maandenlang
     het zelfde verhaal . En hoe kan het ook anders,de Schoolplaten
     Dus toen door Boeroeng naar diverse mogelijkheden werd
     verwezen,dacht ik en het kan dus niet anders “”Schoolplaten”
     Zo verankerd zit dat houtje-touwtje-kiekjes en oud karton
     verhaal in me en niet om je wat simpels aan te smeren.
     siBo

    • Ron Geenen zegt:

     >>>>>>>>>>Eens vele jaren terug werden de Europese (?)families uit het
     mijnstadje bijeen geveegd en in een gevangenis ”Boei” gemikt.
     Hierbij zaten/lagen de heren vdVoet-Keuskamp-Uileman-
     Kretzer-vDon -Geenen en vele anderen in één cel.
     Als meubilair stond er een antieke Poepton ,waar onder andere
     Eddy Geenen en ik het dichts bij lagen,<<<<<<<<<<<

     En ik heb diep respect voor u die dat heeft meegemaakt en heb kunnen overleven. U bent waarschijndelijk van het bovenstaande rijtje de enige die nu nog leeft en dat nog kan navertellen. Persoonlijk ken ik me de families v/d Voet, Keuskamp, Uijleman (mijn oom), en van Don (ook familij) nog goed herinneren. En ik heb nog steeds een afschuw tegen de oudere generatie Japanners die de elende over u en mij hebben gestort.
     In dat opzicht bestaat voor mij het woord vergeven niet.

     De reden van mijn reactie over die school platen heeft te maken omdat het tekeningen zijn en ik op zoek ben naar authentieke foto's. Vroeger werden er meer foto's gemaakt van poserende mensen en veel minder van landschappen en stadsgezichten. Daarnaast kunnen foto's mooi ingepast worden in een website en die schoolplaten dienen meer een schoolmuur.

     Het gaat u goed!

    • Jan A. Somers zegt:

     “vertelden deze mannen oude school verhalen tot in de treure toe ” Dat schijnt te horen bij ‘oude’ Indische mannen. (weet mijn Zeeuws meisje over mee te praten!). Maar niet alleen schoolverhalen. In de Werfstraatgevangenis zaten we met ca. 90 man in één cel. ’s Avonds was er altijd iemand die zich een verhaal wist te herinneren. Meestal spookverhalen, over het spookhuis of over Peneleh of Kembang Koening. Maar ook over oude families waar dochters of zonen voor ongewenst nageslacht hadden gezorgd, waarover eigenlijk niet mocht worden gepraat. Waar of niet waar, altijd leuk.

 9. bokeller zegt:

  Pak Somers,
  Nog een dan om het nooit te vergeten. Wij uitverkorenen
  hadden een privé spook, die dook echt plotseling op en
  met een klein hamertje tikte hij soms heel zachtjes op je
  hoofd en timmerde soms op los dat het een lust was.
  Helaas hadden we geen meubels behalve de antieke
  poepton met draagstok.
  Na een ruim een half jaar gezellig keuvelen,wisten we alles
  van elkaar tot aan de moedervlekken toe.
  siBo

  • Boeroeng zegt:

   ahhhh de man met de hamer.. bekend spookbeeld in duursporten

  • Jan A. Somers zegt:

   Wij hebben een echte Jaga Rumah! Gezien door mijn Zeeuws meisje, die niet eens Indo is! U en ik hebben vast ook wel een privéspook, ook wel engelbewaarder genoemd. Wij zijn toch nog in leven!

   • Pierre de la Croix zegt:

    Als ik op mijn leven terugkijk dan denk ik dat ik ook een engelbewaarder heb die tevens voor de goede “hawa” in huis zorgt. Of het zijn er twee die samenwerken, de engelbewaarder op mijn schouder en de goede geest die waakt over huis en haard.

    Eén kamer in huis ademt een bijzondere sfeer van rust en balans. Dat merk ik ook aan de katten. Daar zal hij of zij (bestaat aan gene zijde een “mannelijk” en “vrouwelijk”?) dan wel wonen.

    Ik brand geen menjan en offer geen melati, maar ik voel dat zij of hij er happy is en als ik de kamer binnen kom zeg ik zachtjes “Klonoewoon”. Misschien is het verbeelding als ik dan even zacht gefluisterd het antwoord hoor: “Monggoh”.

    Pak Pierre

 10. Huib zegt:

  Was er geen liedje door deze of gene gezongen over het bestaan van engelen. Soms zie ik ze wel vliegen maar spoken doen ze bij mij niet.

  • Ron Geenen zegt:

   >>>>>>>>>>Was er geen liedje door deze of gene gezongen over het bestaan van engelen. Soms zie ik ze wel vliegen maar spoken doen ze bij mij niet.<<<<<<<<<<<<<

   Neem nog een paar borrels!

 11. Boeroeng zegt:

  De naam van Don is genoemd.
  Voor Ronny Geenen is het aardig te weten dat stamvader van Don uit Kerkwerve te Zeeland als militair naar Indië ging.
  Hij huwde Adriana Botellho in 1860 en zo ontstond de familie van Don.
  http://www.stamboomforum.nl/subfora/127/2/29161/0

  • bo keller zegt:

   Pak Boeroeng,
   Nmw. waren er 2 families v.Don in Sawah lunto.
   Eén uit de Minang kabauw huwelijk en de andere uit de Nias.
   De oude heer v.Don stierf op de dag dat de Japanners,het
   stadje binnen trokken.
   Eén van zijn dochters (Adriana) getrouwd met .vLieshoud(t) moet
   nu nog in Middelburg wonen.
   Sawah loento was bijna één familiestadje geworden ,plus
   de Padangers wel uit de Niasse tak
   siBo

   • Boeroeng zegt:

    Iman van Don en Anna Walter woonden vanaf ca 1901 te Sawah Lunto.. Kinderen werden geboren daar.
    Gabriel van Don, die naar Indië ging vanuit Kerkwerve, had een vader die Iman heette. Dus Iman junior moest wel de zoon zijn van Gabriël en Botellho

    • Ron Geenen zegt:

     >>>>>>Iman van Don en Anna Walter woonden vanaf ca 1901 te Sawah Lunto.. Kinderen werden geboren daar.,<<<<<<<<

     Even terzijde, ik lees het woord Sawah Lunto als twee woorden, maar volgens vele anderen is Sawahlunto een woord. Ik ben echt benieuwd wat de correcte naam is.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Op mijn “Overzichtskaart van den Nederlandsch Oost Indischen Archipel”, schaal 1 : 6.500.000, uit 1930, herdrukt in 1996, staat “Sawah Loento”, dus 2 woorden.

     Pak Pierre

    • Ron Geenen zegt:

     >>>>>>>>Op mijn “Overzichtskaart van den Nederlandsch Oost Indischen Archipel”, schaal 1 : 6.500.000, uit 1930, herdrukt in 1996, staat “Sawah Loento”, dus 2 woorden.

     Pak Pierre<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

     Op deze site zijn allemaal foto's van Sawahlunto en kijkt eens naar de eerste foto links boven.
     https://www.google.com/search?q=sawahlunto&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=ICXoUseVGMqBogTChoCwCQ&sqi=2&ved=0CDUQsAQ&biw=1360&bih=638

    • Pierre de la Croix zegt:

     Correctie: Oorspronkelijke uitgave niet van 1930, maar van 1901!

     Pak Pierre

    • Pierre de la Croix zegt:

     Tja heer Geenen, ik moet maar aannemen dat die Hollandse cartografen juist in de tropen niet over één nacht ijs gingen als ze inheemse namen moesten noteren.

     Terug naar de plaatsnaam op die foto à la Hollywood: Misschien waren ze te lui om een extra boompje te kappen voor de spatie.

     Pak Pierre

    • Ron Geenen zegt:

     >>>>>>>>>>Tja heer Geenen, ik moet maar aannemen dat die Hollandse cartografen juist in de tropen niet over één nacht ijs gingen als ze inheemse namen moesten noteren.

     Terug naar de plaatsnaam op die foto à la Hollywood: Misschien waren ze te lui om een extra boompje te kappen voor de spatie.

     Pak Pierre<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

     Niet te vlug heer de la Croix want als u de moeite neemt om door de foto's omlaag te browsen, zijn er zelf ook mappen met een woord van mijn geboorte plaats.

   • bo keller zegt:

    Pak Boeroeng,
    Fout van me,dus hier de correctie nl.De Oude Heer VETTER
    kwam te overlijden en niet Van Don.
    Wel blijf ik er bij dat er twee takken van Don in het stadje zaten
    en van de Tak Minang een dochter in Middelburg woont.
    siBo

    • Nelly Verheij-Vetter zegt:

     Mijnheer ik ben waarschijnlijk een dochter van van door de door U genoemde oude heer Vetter omdat wij door internering in kamp Bankinan totaal geen gegevens over onze vader hebben wij weten dat hij bij ombilin gewerkt heeft en dat hij bij het binnentrekken van de kappen overleden is. Ik was op dat moment 18maanden, ik heb geen enkele herinnering aan hem. Ik en mijn broers en zussen hebben niets over hem. Als U wel gegevens weet of heeft wilt U die aan ons doen toekomen. Mijn leven lang heb gezocht naar een foto van mijn vader ik hoop zo erg dat U daarvoor kan zorgen.
     Bij voorbaat hartelijk dank.

     Nelly Verheij-Vetter.
     Grote Hage 656
     3078RD Rotterdam
     E-mail : meesq1@gmail

    • Ron Geenen zegt:

     In het boek “Mannenkampen Padang en Bangkinang” op blz. 43 staan de namen V. Vetter, 1926 en J. Vetter, 1927. het boek is van H. van den Bos.
     En wil je meer weten over Bangkinang, Sawahlunto en de Ombilin mijnen, dan kun je beginnen met de artikelen te lezen en/of de foto’s te bekijken op mijn weblog http://MyIndoWorld.com

   • Boeroeng zegt:

    Bo,
    Iman had een broer Gabriel junior, gehuwd met Rankei Ati van het eiland Nias
    Hij had een zoon Adriaan (1892) die kinderen had met Naisah.
    In 1941 woonde een A. van Don te Sawah Loento. Hij werkte bij het Binnenlands Bestuur.
    Misschien was dit die Niassche vertakking ?

    Stammoeder Adriana Botellho overleed in 1925 te Sawah Loento.
    Ik vermoed dat ze inwoonde bij zoon Iman.
    Iman had een zoon Paul Eduard, gehuwd met Johanna Francisca Henrika Keuskamp en ze woonden in 1941 in de stad. Johanna overleed in kamp Bangkinang

  • Ron Geenen zegt:

   >>>>>>Boeroeng schrijft o.a.: Voor Ronny Geenen is het aardig te weten dat stamvader van Don uit Kerkwerve te Zeeland als militair naar Indië ging.<<<<<<<<<<<<<<<<

   Op de site hier beneden staat o.a. dat Merry Botellho getrouwd was met Bernardus Maitimo.

   Mijn Oma Helena Maitimo is getrouwd geweest met opa Carolus Geenen. Vele andere aangetrouwde namen op de stamboom lijst van Botellho komen ook voor op mijn Geenen Stamboom. Zoals Bo Keller reeds schreef vele families, vooral die van Sawahlunto, waren met elkaar verweven.
   Hier is mijn nieuwe weblog, die pas half klaar is en nog onder construction, maar de Geenen stamboom is voor 98% klaar:
   http://www.myindoworld.com/history/geenen-history/ Vergelijk de namen maar met de namen op de site hier beneden.
   http://www.ronaldfrietman.nl/botellho/G51.html
   3. MERY BOTELLHO
   Geboren op 8 januari 1830 te Padang, Sumatra, Indonesië.
   Getrouwd op 3 februari 1847 te Padang, Sumatra, Indonesië met:
   BERNARDUS MAITIMOE
   Geboren in 1825 te Batavia (Jakarta), Java, Indonesië.
   Overleden op 18 juli 1892 te Padang, Sumatra, Indonesië.

 12. Boeroeng zegt:

  Oude kranten schrijven Sawah Loento Zie delpher .

  • Ron Geenen zegt:

   >>>>>>>>>Oude kranten schrijven Sawah Loento<<<<<<<<<<<<<

   Ik heb zo'n idee dat van vele namen en woorden de schrijfwijze na de invoering van de behasa zijn aangepast en veranderd.

   • Jan A. Somers zegt:

    Ik ben geboren in Soerabaja, Nederlandsch-Indië (met sch!), was misdienaar op Kembang Koening, maar ga nu naar Surabaya, Kembang Kuning, in Indonesië. Hormat betuigen.

 13. RGeenen zegt:

  Laura Geenen, een oud tante van mij was getrouwd (in het jaar 1930) met Dick Theuvenet, die zelf was geboren op 20-7-1890. Het huwelijk heeft maar kort geduurd. Net voordat Laura Geenen in het Jappenkamp Bangkinang werd opgesloten, was zij alweer gescheiden, op 27-2-1942.
  Dick Theuvenet was ook voetballer en stond in de goal van de Zwarte Diamant elftal uit Sawahlunto. Zie: http://www.myindoworld.com/?p=365
  Bij het naspeuren ben ik heel vaak de naam Theuvenet tegengekomen.

  • bokeller zegt:

   http://www.pukulanpecutan.nl/page8.php
   als U dit kan openen,ziet U Paatje Theuvenet op
   de tweede rij en uiters rechts op de foto.
   siBo

   • RGeenen zegt:

    Ik ben benieuwd wat de relatie is tussen uw Paatje Theuvenet en mijn Dick Theuvenet.
    Paatje is in 1931 geboren en Dick in 1890.
    Hier is een mooi verhaal van Ton Spamer en Laura Geenen toen ze nog gelukkig getrouwd waren en voordat er gescheiden werd en daarna de verhouding begon met Dick Theuvenet.

    Klik om toegang te krijgen tot 4-Deel-4-PAC-compleet.pdf

    Trouwens Dick Theuvenet heeft in zijn Sawahlunto tijd ook dingen gedaan waar de politie niet zo erg blij mee was en dit werd mij uit zeer betrouwbare bron verteld.

   • RGeenen zegt:

    Iets verder op dit net lees ik diverse meningen over de verschillen van de Indonesische taal en hoe Indo’s er vaak mee omgaan.
    Van diverse mensen van Sawahlunto in het verleden al vernomen wat mijn moeder mij ook heeft verteld en wat de heer Keller ook al heeft aangehaald, is dit mijnbouw stadje een besloten gemeenschap en familie kring. De scholen gemeenschap speelde daar ook een belangrijke rol, want er werd goed Nederlands onderwezen, waardoor er geen behoefte bestond om Maleis met elkaar te praten. Dat werd alleen met het personeel gedaan. Hoe beter je het Nederlands beheerst des te beter je kans maakt op een goede baan. Die methode hebben mijn ouders op ons kinderen overgebracht.

    • Surya Atmadja zegt:

     RGeenen zegt:
     4 maart 2015 om 23:37
     er werd goed Nederlands onderwezen, waardoor er geen behoefte bestond om Maleis met elkaar te praten. Dat werd alleen met het personeel gedaan.
     ——————————————————————————————————–
     *Seh, Ijem kowe sudah bersih bersih kamar (of kakus ,ken ook).
     Ijem heb je de kamers al schoongemaakt ( kakus=is kak hus)

     *Of Kebon kowe sudah sapu sapu ?
     Tuinman heb je de kebon(tuin) al geveegd ?

     Zou het op Java zo zijn gegaan ?

    • RGeenen zegt:

     “Zou het op Java zo zijn gegaan ?”

     Ik weet het niet, want ik spreek geen maleis.

 14. RGeenen zegt:

  Twee verhalen uit de bersiap tijd in Padang.

  Richard Tan zijn grootvader is getrouwd met Helene Chevalier, een zus van mijn grootvader. Hij vertelde mij onlangs dat een broer van mijn moeder met gezin in Padang woonde toen daar de bersiap tekeer ging. Hij dacht, als ik dat volk laat weten dat ik van Franse afkomst ben, zij mij met rust laten. Hij hing daardoor de Franse vlag buiten huis, niet wetende dat de Indonesiers alleen het rood wit en blauw herkennen en het hele gezin hebben uitgemoord.

  Daan Ungerer, de man van mijn nicht Meity, zijn zus haar man reed rond in een auto met de Indonesische vlag rood-wit. Hij werd door Indonesiers aangehouden omdat hij in een blauwe auto reed. Tezamen met het rood wit van de vlag maakte het de Nederlandse driekleur en hij werd ter plaatse geliquideerd.

  • RGeenen zegt:

   Ik heb dat site info al heel lang, maar de info is wel erg moeilijk te volgen en er zit echt geen goede logica in de opzet. Als ik de informatie van mijn familie er uit trekt en volgt, klopt er ook niet veel van, Soms is er iets ter aanvulling van, meer ook niet. Jammer van al het werk en de tijd dat er aan besteed is geworden.

 15. Surya Atmadja zegt:

  sorry, al eerder geplaats.

 16. Anoniem zegt:

  Op 18 januari 2014 deed ik een oproep aan u allen verhalen te vertellen over de geboorteplaats van mijn moeder , Sawah Loento ( oude spelling). De reacties waren overweldigend(67).
  Met deze bagage heb ik eind vorig jaar opnieuw dit mijnbouwstadje bezocht en geconstateerd, dat er veel in positieve zin ten aanzien van het verleden is veranderd. Dit is in hoofdzaak te danken aan mijn goede vriend Indra Yousef.
  1. De begraafplaats ,waar onze voorouders rusten,is geheel en al opgeknapt en gerestaureerd en is nu in beheer van de lokale overheid. Er is een alleraardigst filmpje gepubliceerd op You Tube door
  een kleinzoon van Gerdi Furrer,dat een goed beeld geeft hoe het kerkhof er nu uitziet. Gerdi Furrer
  was overigens een zoon van Marie,zuster van mijn grootvader. Plannen om een en ander verder
  te verfraaien liggen in het verschiet. Laten wij niet vergeten dat dit kerkhof nog het enige is op geheel Sumatra.
  2. Ik zag op weer You Tube,dat er nu filmpjes te zien zijn over tempoe doeloe van Sawah Lunto.
  Ik heb begrepen dat de meeste zijn geplaatst op instigatie van Indra,die nu een hoge functie
  bekleedt in het plaatselijk bestuur.
  3. Het station(museum) is zo goed als gereed. Een locomotief blaast weer stoom en de rijtuigen zijn weer in ere hersteld. Het is de bedoeling dat deze weer gaat rijden naar Solok en ik zag dat men bezig was
  met de spoorlijn Padang – Bukittinggi.
  Tot zoverre kort mijn bevindingen.
  En last but not least,: donaties zijdens Nederland worden zeer op prijs gesteld.
  D.V. hoop ik in de toekomst weer ikan bakar te proeven.

  Leendert Kranendonk

  • Ron Geenen zegt:

   @Leendert Kranendonk: Over Theuvenet gesproken, is Dick Theuvenet familie van je? Hij is geboren op 20-7-1890 en trouwde mijn tante en zus van mijn vader Eddie Geenen, Laura Geenen, geboren 16-9-1892. Ze zijn weer gescheiden op 27-2-1942.
   Ik ben zelf net als mijn vader in Sawahlunto geboren en wel in 1936. Mijn vader was ook werkzaam in de Ombilin mijnen en uiteindelijk heeft het in de oorlog zijn leven en die van anderen gekost; martelingen van de jap.
   Als je een paar mooie foto’s van het huidige Sawahlunto met heel wat pixels heeft, houd ik mij aanbevolen. Graag naar Ron@MyIndoWorld.com

 17. Anoniem zegt:

  Excuses:Ik zag anoniem. Natuurlijk niet juist,maar mijn naam staat eronder.

  • bokeller zegt:

   Ik snap iets niet ,gaat het over de stad
   zoals het voorheen was en uitsluitend de
   Europese ingezetenen en verwantschap,
   of hoe nu tegen de Nederlandse periode
   toen wordt aangekeken.
   Er was bijv. daar een mijnbouwschool waar
   jonge geschoolde Indonesiërs op zaten.
   Het alom bekende Ziekenhuis ,met geschoold
   Inlands personeel en een gewezen Chinese
   dwangarbeider (Intji Kieng Wie )die zijn gevangenschap
   omzette in positieve vorm van Verpleger.
   De mijnbranden,waar nmm. nog smeulende resten
   over zijn.
   Koebang si Rakoek- Aier dingin- Loebang Pandjang etc,etc.
   Ook over de Javaanse contractanten en hun transporten.
   Zet ‘ns op papier waar de interesse naar uitgaat.
   siBo

   • bokeller zegt:

    ##Mijn opa is geboren in Padang en zijn vader had een klapperplantage aan de Indische oceaan in Padang is dit nog terug te vinden in de straatnaam Parak Karambil. `###

    Dit net gelezen en daar gingen wij op badjings jacht in de klappertuinen.
    Maar niet alleen dat Uw Opa een klappertuin heeft maar ook paarden,die daar
    werden afgetraind voor de `# Dos ##.
    siBo

    • Ron Geenen zegt:

     @Dit net gelezen en daar gingen wij op badjings jacht in de klappertuinen.@

     Wat deden jullie met die badjings?
     Ik heb hier het hele jaar wat last van de badjings. Die krengen lusten van alles, o.a. mijn djamboe en mijn manderijnen. Mijn buren hebben een palmboom en als dat kreng mij ziet aankomen vlucht hij snel er in.

 18. e.m. zegt:

  @Wat deden jullie met die badjings?@

  — Als mag, even een uitstapje van Padang, Sumatra naar Tupelo, Mississippi . . .

  “”Toen de kleine Elvis Presley geboren werd, was er in de familie Presley amper geld voor eten. Meestal aten ze daar in Tupelo, Mississippi niet meer dan wat groente en brood.Op goede dagen schoot er eens iemand een eekhoorn, die gebakken met datzelfde brood en diezelfde groente werd opgediend.””

  • Ron Geenen zegt:

   Dat uitstapje mag, maar Fam Presley en Tupelo hebben niet mijn interesse. Ik was nieuwsgierig wat Bo in Padang met die dieren deed. Die dieren kunnen namelijk een enorme plaag zijn. Ook zijn het dragers van diverse ziekten.

   • bokeller zegt:

    Badjings, gewoon opeten.
    Met huid en haar opkoken in een pan met water,
    daarna ontvellen en in verschillende gerechten
    bij mengen.
    Werd er bij verteld,dat het eten van badjings goed
    voor de huid is.
    Vergeet vooral niet,dat veel Indo’s moeite hadden
    met de dagelijkse kost op te brengen.
    De ”Indianisatie” was pijnlijk in die tijd.

    Het vangen van deze diertjes was vrij primitief,
    door op alle boomstammen te kloppen en deze beestjes
    naar een vrij open plekje op te jagen,waar nmi.
    in paniek een andere boom proberen te bereiken
    met voor ons jagertjes ,meesters in het gebruik van de katapult
    het gewenste effect wordt bereikt.
    siBo

    /

    • Ron Geenen zegt:

     @Badjings, gewoon opeten.@

     Dat is echt nieuw voor mij. Moeder of andere volwassenen uit die tijd hebben het mij in ieder geval nooit verteld. Wel weet ik dat er in nipkamp Bangkinang allerlei ongedierte gevangen werd en er soep van werd gekookt. Wij kinderen kregen een paar centen als we bv een muis vingen. Bouillon dat van deze dieren getrokken werden kregen vooral de zieken.

    • e.m. zegt:

     @met voor ons jagertjes ,meesters in het gebruik van de katapult
     het gewenste effect wordt bereikt.@

     — “”Besluit van gedeputeerde staten van Zeeland van 13 maart 2018, nummer 18006736, tot vaststelling van de opdracht ex artikel 3.18, Wet natuurbescherming om de omvang van de populatie van de verwilderde duif ( Columba livia forma domestica ) te beperken.

     Artikel 1
     Opdracht te geven aan houders van een geldige jachtakte om de populatie van verwilderde duiven te beperken met het geweer op of nabij de schadepercelen van Limagrain Nederland B.V in de gemeente Reimerswaal.””

     — Zo kan het dus ook ! 😀

    • Ron Geenen zegt:

     Badjing (squirrel) zie je op drie van mijn foto’s. Als je op de foto klikt, krijg je een groter formaat.
     https://myindoworld.com/california/glendora-in-sunny-california/

    • Mr. B. zegt:

     Natuurlijk is een eekhoorn gewoon een veredelde rat, een knaagdier dat er toevallig schattig uitziet.

     Alles wordt hier nog gegeten. Vooral in noord Sulawesi natuurlijk. Maar zelfs hier in het park vlakbij ons huis worden ze gevangen. Als ik systematisch honger had zou ik ze ook eten.

     Die (grijze) Amerikaanse zijn de (rode) Europese aan het verdrijven. Je ziet ze steeds meer in Europa. Wat heel ongunstig is want dat is een soort wat de bomen vernielt en zelfs doodt.

     In SoCal hadden we meer last van gophers in de tuin. Lijkt wat op een eekhoorn maar zonder de mooie staart, ze graven gangen zoals een mol.

 19. leendert zegt:

  Dank voor de reacties.Het gaat niet alleen om de Europese gemeenschap,doch om de samenleving als geheel destijds. Ik heb toen al opgemerkt en,dat is nu nog zo,dat men met trots en respect terug kijkt naar het verleden.
  Immers door de mijnbouw (De Greve) is het stadje tot grote bloei geraakt.
  Als het mogelijk is. zou ik het ten zeerste apprecieren, dat alle wetenswaardigheden worden gemaild
  naar mijn sobat Indra Yousef : e-mailadres: iyo.anty26@gmail.com
  Hij zal dit allemaal verwerken in een boek of in een documentaire. Ik weet het niet precies.
  Overigens is Dick Theuvenet geen directe familie. Misschien in het grijze verleden is er een verwantschap.Ik zal de chef thuis vragen,of zij nog mooie fotos heeft van Sawah Lunto nu.
  Ten slotte: zegt het voort, zegt het voort.

  Leendert

 20. leendert zegt:

  Vergeten,excuses: gaarne reacties aan Indra in de Engelse taal.

 21. Jan A. Somers zegt:

  Het probleem met de Indische steenkool is dat het geologisch gezien jonge kool was. Een soort vette kool. Met grote zwarte pluimen uit de schoorsteen. Werd veel op Engelse schepen gestookt.

 22. Leendert zegt:

  Ga het verifieren : het e-mailadres van Indra.Kom er zo spoedig mogelijk op terug.

 23. Anoniem zegt:

  L.S.
  Ik loop momenteel oude papieren door en Google zo nu en dan namen die daarin genoemd worden. Via Heinrich Süsskind kwam ik op uw blog/site. Zijn naam wordt als getuige genoemd in de trouwakte van mijn grootouders mw. Z.T. Wessels en J.K.W.Kehrer wiens naam ik ook draag. Hij was in Sawah Loento ‘van beroep Eerstaanwezend bedrijfsarts van de Ombilinmijnen. Ik ga ongetwijfeld meer materiaal vinden. Mocht er interesse voor zijn, naar welk mailadres kan ik dan beeldmateriaal sturen?
  Met vriendelijke groet,
  JK

 24. HJongschaap. zegt:

  Toevallig lees ik dit.Mijn moeder heeft ongeveer van 1916-1934 in Tambang Sawah gewoond.Verhalen,foto,s,attributen,oa(bierpul van sociëteit “de gouddelvers”)zijn onder mij.Ik zie naar een reactie uit.Vr groet,Henk Jongschaap

  • Leendert Kranendonk zegt:

   Blij en verrast dat u reageert op mijn oproep van destijds. Ik ben natuurlijk zeer benieuwd evenals mijn goede vriend Indra, die momenteel bezig is met een documentaire over
   Sawah Lunto. Ik zie gaarne uw verhalen tegemoet.
   Leendert Kranendonk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.