Over de verdelingswet van 1969

meekeijsmaOp dinsdag 7 mei 2013 vond een historische gebeurtenis plaats op het departement van Buitenlandse Zaken: voor het eerst in 44 jaar kregen de zussen Carla Meek-Eijsma en Mieke van den Broek-Eijsma inzage in het dossier van hun vader die een schadeclaim voor genaaste eigendommen heeft ingediend onder de zogeheten Verdelingswet van 1969.

Toen Carla Meek haar vader destijds naar het Bureau Schadeclaims begeleidde, was ze getuige van zijn woedeuitbarsting: ter plekke deelden de ambtenaren hem mee dat zijn claim voor 550.000 gulden was afgewaardeerd; van het toegekende bedrag kreeg hij 15 procent uitgekeerd, zijnde 40.000 gulden.
Uiteindelijk tekende de 83-jarige gepensioneerde ingenieur voor finale kwijting aan minister Luns. Zijn alternatief was een beroepsprocedure bij de Raad van State geweest. Dit alles heeft te maken met de Indonesische herstelbetalingen: 30 jaar lang betaalde de Indonesische overheid een totaalbedrag van 600 miljoen gulden plus rente aan Nederland om bedrijven en particulieren schadeloos te stellen. De vraag is of de gelden correct zijn verdeeld onder de rechthebbenden.

30 jaar lang heeft de Indonesische overheid het totaalbedrag van 600 miljoen gulden met rente aan Nederland betaald. Slechts enkele particulieren en ondernemers waren hiervan op de hoogte.
Griselda Molemans  zoekt  mensen die wel op de hoogte waren en een schadeclaim hebben ingediend. Meld je op de facebooksite of hier in dit topic.
Het boek ‘opgevangen in andijvielucht’  verschijnt niet in de maand mei, zoals eerder de bedoeling was. Ze heeft  zoveel nieuwe informatie ontvangen en gevonden dat er meer tijd nodig  is die te verwerken.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

11 reacties op Over de verdelingswet van 1969

 1. Ik denk dat de vraag eerder is of deze gelden überhaupt zijn verdeeld onder de rechthebbenden. Ik heb daar zo mijn twijfels over. Daarom ben ik ook heel benieuwd wie zich op deze oproep meldt dat hij of zij een vergoeding uit specifiek deze pot heeft ontvangen. En dan heb ik het niet over Het Gebaar, want dat kwam uit een andere pot.

 2. Anoniem zegt:

  @Hans Vogelsang: over de verdeling van de Indonesische herstelbetalingen leest u te zijner tijd in de epiloog van ‘Opgevangen in andijvielucht’. Aangezien er nog 4.476 dossiers ter inzage liggen waarvoor 4.476 machtigingen nodig zijn van nabestaanden om inzage te krijgen, heb ik de oproep gedaan. Wie weet lukt het om nog enkele andere dossiers in te kijken. Met Het Gebaar heeft dit niets te maken.

  Griselda Molemans

 3. P.Lemon zegt:

  Na de laatste betaling kon er tot aug. 69 worden geclaimd?

  ” De uiteindelijke overeenkomst hield in dat Indonesië 600 miljoen gulden zou betalen; daarvan was in 1965 al een voorschot van 36 miljoen overgemaakt. De rest zou met een jaarlijkse rente van 1 procent vanaf 1973 in dertig jaarlijkse termijnen worden voldaan. Nederlanders konden tot augustus 1969 via het Bureau Schadeclaims Indonesië van het ministerie van Buitenlandse Zaken een claim indienen vanwege de achterlating van eigendommen door gedwongen vertrek uit Indonesië. Jaarlijks zou het geld volgens een sleutel worden verdeeld. (Van Nederlandse edelmoedigheid was volgens Luns sprake omdat de waarde van de activa die de Nederlanders eind jaren zestig hadden verloren, opliep tot 4,5 miljard gulden. )
  Eind vorig jaar kwam de laatste betaling binnen op een rekening van Buitenlandse Zaken bij De Nederlandse Bank. Elk jaar heeft Jakarta keurig op tijd aan zijn verplichting voldaan. Zowel in Nederland als Indonesië was slechts een enkeling nog op de hoogte van de jaarlijkse betaling.
  Maar toen een klein nieuwsbericht midden dit jaar (2003) melding maakte van deze laatste overmaking, reageerde de Indonesische publieke opinie verontwaardigd en sprak van neokolonialisme en uitzuigerij. Ook in Nederland was de reactie er veelal een van schaamte dat Den Haag van de voormalige kolonie nog geld had geëist. De Indonesische regering echter heeft de kwestie laten rusten.
  http://www.historischnieuwsblad.nl/nl/nieuws/3064/einde-indonesische-herstelbetalingen-aan-nederland.html

 4. Sarinah Mares- van Halen zegt:

  als het gaat om eigendommen die je moest achterlaten omdat je alles moesr achterlaten om te vluchten , daar de inval van de jappen plaats vondt. We hebben alles, maar ook alles moeten achterlaten en niets hadden we, alleen de kleren die we aan hadden en zo gingen we het kamp in, in Ambarawa,daar kregen wij van mensen wat kleren kleren.Dat is wat ik nooit zal vergeten.

 5. Griselda Molemans zegt:

  @ P. Lemon Ik kan helaas niet vooruitlopen op de boekpublicatie, vandaar alleen deze opmerking: de schadeclaims van particulieren kregen voorrang, vandaar dat deze in het jaar 1969 ingediend konden worden. De voleldige gang van zaken leest u binnenkort.

 6. hansvschaik zegt:

  Als er mensen die aan wie nog geen of geen volledige uitbetaling is gedaan, dan vrees ik dat verreweg de meesten reeds overleden zijn.
  Dat is dan kassa voor de staat!

  • Griselda Molemans zegt:

   @ Hans van Schaik Op 19 augustus 1969 sloot de indieningstermijn voor particulieren en zelfstandig ondernemers. Slechts een handvol rechthebbenden was hiervan op de hoogte. De conclusie die u trekt is juist.

   • hansvschaik zegt:

    @Griselda:
    Mijn oma had rubberplantages. Mijn ouders waren mede eigenaar.
    Ze hebben een claim (s?) ingediend.
    Ik herinner de reactie van mijn vader toen bekend werd dat de heer Luns zowat alles kwijtschold. Hij was razend!
    Overigens is de claim nooit uitbetaald.

 7. Anoniem zegt:

  De schade claim van mijn vader hebben ze in het riool gegooid. Hij heeft nooit een rode cent ontvangen.
  Zal ik een schadeclaim indienen? Er zijn nog zoveel rioolen in Holland.
  Cap.

  • Griselda Molemans zegt:

   Dag mijnheer Van Balgooy,

   Dus uw vader heeft een claim ingediend bij het Bureau Schadeclaims in Den Haag? Lees ik dit goed? Een dossier dat met een machtiging ingekeken kan worden, ook al is de claim afgewezen?

   Vriendelijke groeten,
   Griselda Molemans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.