NIOD-rapporten worden besproken op het Binnenhof

indisch platform

silfraire delhayeSilfraire Delhaye, voorzitter van het Indisch Platform,  schrijft op de facebooksite Stichting Indisch Platform:

Beste Vrienden, zoals jullie inmiddels al weten is er een vervolg bekend na het besloten overleg met de Vaste Kamercommissie VWS. Na het mei reces zal er een 2,5 uur durend Algemeen Overleg in de Tweede Kamer plaats vinden over het “rapport/de bevindingen” van de staatssecretaris van Rijn aangaande de twee NIOD rapporten.
De datum heb ik nog niet bevestigd gekregen van onze liaison met politiek Den Haag, collega Ton te Meij. Er is in elk geval beweging gekomen in de “politieke molen”. Ik ben optimistisch gestemd en verwacht een uitnodiging om met onze IP-Delegatie aan de onderhandelingstafel te komen, kort na dat AO.
We hebben op 19 maart jl. een korte wensenlijst ingediend en de inhoud, wat het IP als een bevredigende en billijke compensatie vindt, is eenvoudig van structuur en zeer gemakkelijk uit te voeren. Maar, eventuele proces-vertragende verrassingen moeten wij voorkomen. Daarom zullen wij in de komende dagen ons goed verdiepen in mogelijke “ja maars en of wat dan – opmerkingen/vragen” van het ministerie.

Zaterdag jl. was ik op de Pasar Malam in Arnhem, waar ik een paar minuten spreektijd heb gekregen om de Indische Kwestie uit te dragen. En voor mijn vertrek heb ik een goed gesprek gevoerd met Omroep Max, de heer Taco Slagter, over het structureren van de hulp aan personen in Indonesië . Ik heb mij bereid verklaard hieraan mijn medewerking te verlenen. Ik vind dit mijn plicht om mensen (voormalige Indische Nederlanders, thans WN-ers) te helpen waar mogelijk. De Stichting Max Maakt Mogelijk, doet goed werk in deze.
Is het “bestaansrecht” van het Indisch Platform enkel gestoeld op de Indische Kwestie? Neen, ik onderken meerdere sociaal-maatschappelijke aspecten waar het IP zich voor kan inzetten. Zo zijn daar de zorg voor Indische ouderen, het onderwijs-vraagstuk, het hoge afwijzingspercentage in WUBO-aanvragen, de AOW – kortingen voor hen die tot 1962 gewerkt hebben in Nieuw Guinea, de herstelbetalingen door Indonesië waarvan velen niets hebben geweten, de kinderen van overlevenden ( ex- krijgsgevangenen )van de atoombom in Nagasaki, die zonder het te weten, bij hun geboorte na 1945 de gevolgen van de radio-actieve straling “genetisch” hebben mee kregen, ……….et cetera. Kunnen we als IP deze onderwerpen ook aanpakken? Ongetwijfeld, maar hiervoor is wel een toereikende organisatie voor nodig. En hier moet dus ook aan gewerkt worden.

Maar een vaderlijke, wijze raad van mijn voorganger, oud-voorzitter Herman Bussemaker zal ik niet in de wind slaan: “Neem niet te veel hooi op je vork”.
Tot slot, ik heb goede hoop, dat er op korte termijn een oplossing zal komen voor de Indische Kwestie, mede dank zij jullie allen.
Ik wens jullie fijne dagen toe, met warmer en mooier weer.
Jullie voorzitter IP.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

14 reacties op NIOD-rapporten worden besproken op het Binnenhof

 1. Pierre de la Croix zegt:

  Dit is een manier van communiceren die ik op prijs apprecieer. Om te beginnen klinkt “Beste vrienden” al veel aardiger in mijn oren dan “Lectori Salutem”.

  Klein aandachtspuntje: Waarom de doelgroep alleen rechtstreeks via “Face Book” benaderd?

  Mogelijk dat niet alle ouderen uit de Indische Gemeenschap actief zijn op de nieuwerwetse “sociale media”. Ik in ieder geval niet, I4E is tjoekoep voor mij.

  Pak Pierre

 2. Anoniem zegt:

  Echt blij om te horen dat er een beetje beweging komt bij de regering en de tweede kamer. Ik denk dat nu ook een taak is dat alle Indische organisaties, geen een uitgezonderd hier hun hulp moeten geven.
  Ook wij van uit het buitenland en ik zal er zeker aan meedoen. Om te beginnen zal ik zeker het bovenstaande relaas overnemen en als artikel sturen aan het blad de “Indo”. Hoe meer ruchtbaarheid hoe beter!

 3. Anoniem zegt:

  Ik hoop dat er langzamerhand wat beweging komt bij de “oude” bureaucrarten.
  In elk geval houdt ze wakker.
  Cap.

 4. Jan A. Somers zegt:

  Het Indisch Platform heeft een stem gekregen! Ik ben niet op facebook e.d., ik zal het wel volgen op I4E. Uitgebreide publicaties op javapost.nl??? Na donatie!!!

 5. joty ter Kulve zegt:

  Interessant artikel van de voorzitter van het Indisch Platform. Tot wie richt de voorzitter zich? Tot mijn generatie 80 plus? Zijn die in staat zich een weg te banen door het verkeer op Facebook ?

  Ik ben ook bang dat mijn generatie meer bezig is met de opgaaf hoe ze de noodzakelijk thuishulp kunnen krijgen en of ze in staat zijn zich overeind te houden in een steeds drukker wordende maatschappij.

  Hij moet zich dus via Facebook wenden tot de jongere generaties. Hebben die de Stille Tocht gedragen? Hoeveel jongeren hebben meegelopen?Hoe groot is het draagvlak onder de jongere generaties ?

  Wie vertegenwoordigd het Indisch Platform? Allemaal heel belangrijke vragen wil je als gesprekspartner serieus overkomen. Joty ter Kulve

 6. Jos Crawfurd zegt:

  Lieve Opa’s en Oma’s,sorry dat ik eerst de sterke stoere kerels aanspreek,maar als U deze site kan lezen en de juiste commentaar kan geven,is het peanuts voor de slimme Indo om op FB te komen.Ik ben ook een van de personen die het geluk heeft gehad om als jochie het kampleven van binnen heb beleefd. Ayo jangan takut,cucuMu bantu Anda.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Tja … maar hoeveel slimme oude Indo’s zijn er nou nog, Pak Jos?

   Djangan takoet? Ik ben bang voor die sociale media. Je drukt per ongeluk een knop in en voordat je het weet staan er tienduizenden “vrienden” voor je huisje te tandaken omdat ergens op FB staat dat daar gratis lemper is te krijgen. Pajah deese.

   Pak Pierre

 7. Boeroeng zegt:

  Er zal wel een verantwoordelijke persoon zijn voor de website van het Indisch Platform http://indischplatform.nl/.
  Maar die laat het afweten.
  Het systeem op facebook is dat iemand een stukje kan schrijven en dat is direct zichtbaar. Op indischplatform.nl werkt dat niet zo.
  Het succes van de stille tocht is mede te danken aan nieuwe mensen die snel via o.a facebook medestanders mobiliseerden.

  IP moet het systeem van indischplatform.nl wijzigen.
  Een nieuwe beheerder, een weblogpagina als laatste nieuwspagina inbouwen. Zodat bestuursleden en actieve medewerkers á la minute hun ei kwijt kunnen . Zonder afhankelijk te zijn van de beheerder.

  De betrokkenheid van mensen is best wel groot. Dat viel te zien aan de stille tocht en alle aandacht voor en na . Het is geen onmogelijke opgave om een gemotiveerde nieuwe beheerder te vinden.
  En met enige technische vaardigheden erbij !

  • Pierre de la Croix zegt:

   @ Boeroeng, op 11 april 2013 om 12:30 zei (onder meer):

   “De betrokkenheid van mensen is best wel groot. Dat viel te zien aan de stille tocht en alle aandacht voor en na ……….”.

   Tja …. maar dan heb je nog geen organisatie waar alle neuzen naar één kant zijn gericht en die loopt als een trein – o neen, slecht voorbeeld – die loopt als een tierelier, zeg maar.

   Ik ken de bestaansreden van het IP niet en ik weet nog minder hoe het IP is georganiseerd om zijn doelstellingen te verwezenlijken. Als veel meer mensen uit de “Indische Gemeenschap” die het IP zegt te vertegenwoordigen over deze twee wezenlijke zaken in onwetendheid verkeren, dan dient het IP zich dat zeer aan te trekken.

   Maar goed, misschien is het IP met zijn nieuwe voorzitter eerst toe aan een herijking van zijn “raison d’être”. De tijden zijn veranderd, de oudjes in de Indische Gemeenschap maken nu in rap tempo plaats voor de jonge bibit, behoeften moeten dus misschien worden bijgesteld.

   Dan ontkomt de voorzitter er niet aan zijn interne organisatie door te lichten op effectiviteit in het kader van (nieuwe) doelstellingen en die zo nodig aan te passen, om vervolgens te zorgen voor een behoorlijke, c.q. effectieve communicatie met de doelgroep, aangaande alle plannen en activiteiten.

   Wie weet …. misschien is onderhavige brief van de nieuwe voorzitter aan zijn beste vrienden op Face Book het eerste zuchtje van een frisse nieuwe wind die binnenkort gaat waaien. Geen kabar angin dus.

   Ik ben benieuwd.

   Pak Pierre

 8. Surya Atmadja zegt:

  Froeher hadden de oude Indo’s / tjangs veel meer improvisatie vermogen.
  Ze gebruiken hun akal goed.
  Niet BANJAK akal, dat heeft een andere betekenis.
  Kijk maar hoe inventief ze zijn als ze speelgoed maken , en veel van hun hebben ook technische knobbel.

  Mijn oud kostbaas (gestorven op zijn 99ste) kon bijna alles vwb electro , handig , kan alles repareren.
  En zeer leergierig .Diploma’s ? , waarschijnlijk niet , gewoon in de leer .

  • Jan A. Somers zegt:

   Ik zat in Soerabaja uren lang te kijken naar de fietsenmaker op de hoek, onder een boom. Nu kan ik nog een lekke band plakken of een ketting spannen. ANWB maakt reclame voor een bandenplakservice! Nederland wil voorop gaan lopen op technisch gebied!

   • Pierre de la Croix zegt:

    Tja … ik ken die kunstjes ook nog, deels afgekeken, deels geleerd op de padvinderij, best wel een nuttige instelling. Dat betekent nu nog dat ik liever eerst zelf hannes als er iets in huis moet worden gerepareerd, soms tot grote woede van mijn goede echtgenote, die vindt dat ik te gierig ben om er een toekang bij te halen.

    Een jaartje geleden had ik mijn 12 jaar oude SAAB ingeruild voor een “state of the art” Oepil. De eerste de beste week dat ik ermee reed kreeg ik een lekke band. Automatisch denk je dan: “Boeka kofferbak, haal krik en reserveband en ga aan de slag”. Maar bij de nieuwe auto moest ik al die dingen nog zien te vinden en ik moest bovendien naar een voor mij belangrijke afspraak, met schone handen.

    Dus toch maar de 24 uurs Oepilservice voor ALLE pechgevallen gebeld, gratis voor niks met de nieuwe Oepil erbij gekregen. Het was in de stad en binnen no time verscheen de hulp in de vorm en kleur van een ……. ANWB wegenwachtauto.

    De wegenwachtman had het akkevietje zo gefixed. Niks band verwisselen. Gewoon het gat gevonden, schroef met een nijptang uit de buitenband gewrongen, apparaat op het gat gezet dat een soort plug in de band schoot. Klaar. “U kunt ermee naar Barcelona en terug”, verzekerde mij de ANWB-man. Van hem leerde ik ook dat moderne auto’s geen binnenbanden meer hebben.

    Bij het afscheid verontschuldigde ik mij dat ik hem voor zo’n klein klusje had laten roepen. Hij keek verbaasd ……..

    Pak Pierre

 9. van den Broek zegt:

  Ik heb via http://www.petitie.nl heb ik de petitie “de indische kwestie” getekend en wat schetst mijn verbazing’ Ik krijg van dhr Vogelsang toch maar een leuk voortgangsbericht. Daarnaast geeft hij die beruchte link naar Facebook maar ook naar het Indisch Platform.

  Toch leuk dat ik een feed-back krijg, dat gaat toch een Indische band scheppen..

  Gaat er ook bij het Indisch Platform alsnog wat veranderen???

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.