Oproep van NICC

Iedereen weet dat er in voormalig Nederlands-Indië veel Nederlanders woonden en natuurlijk Chinezen. Maar je komt ook veel Duitse namen tegen. En we weten dat er ook Belgen woonden en Engelsen, Fransen, Portugezen en ook een paar kleine groepjes Armeniërs en Oerkaïners.We hoorden zelfs van Denen.
De redactie van de NICC Nieuwsbrief zoekt mensen, die hier meer over weten .

Dit bericht werd geplaatst in oproepen en mails. Bookmark de permalink .

13 reacties op Oproep van NICC

 1. Boeroeng zegt:

  Coenraad is een bekende Indische familienaam.
  De stamvader was de chirurgijn Joseph Coenraad uit Tjechië.
  Pinchetti, van een chirurgijn PInchetti uit Worms en daarvoor uit Italië.
  Stavers is van de Schotse stamvader William Stavers die als militair met Raffles in Indië strandde.

  Ik zou niet zo een goed artikel weten die gaat over families met een niet-Nederlandse naam. Dus in % enzo en aantallen mensen.

  Deze lijst is uit 1857. Kom Solonaise nazaten, herken je voorvader hier:

  • Pierre de la Croix zegt:

   Ik weet het niet zeker, maar had jaren geleden het IFA in Visker’s tijden Indische namen al gesorteerd op land van herkomst?

   Pak P.

   • Pierre de la Croix zegt:

    Blij te lezen dat Pak Visker nog leeft. Hij is toch de grote pionier op het gebied van Indische familienamen.

    Heb even het boek “De geschiedenis van de VOC” van Femme S. Gaastra van mijn Indië-plankje geplukt. Hoofdstuk “Personeel en vestigingen van de VOC” (vanaf blz. 66) geraadpleegd. Daar staat o.m. dat de Nederlandse provinciën bij lange na niet aan de grote vraag aan personeel konden voldoen. Ik wil de lezertjes volgend citaat van de scheepschirurgijn Nicolaus de Graaff in zijn “Oost-Indise Spiegel”, niet onthouden (pag. 88):

    “Oost-Indië was een toevluchtsoord voor allerhande vreemdelinge en uitheemse natie als Polakke, Sweeden, Deenen, Noor-luyde, Jutte, Hamborgers, Bremers, Lubekkers, Dantsikers, Koninxbergers, Hoogduytse, Westfaalders, Oosterlingers, Bergse, Gulikse, Kleefse en voort alderhande Moffen, Poepen, Knoete, Hannekemaijers en andere groepen kassoepers die ’t gras nog tussen de tanden steekt”.

    Nu zal geen enkele zichzelf respecterende Indo willen toegeven dat hij van Kassoepers afstamt, wat die ook geweest mogen zijn (naar ik vermoed grasetende herkauwers).

    De toestroom van niet Nederlandse Europeanen hield na de VOC tijd niet op. Mijn grootvader van moeder’s zijde uit een Emden’s zeemansgeslacht, Jakob Ulrich Bonjer, zeilde eind 19de eeuw als scheepskapitein de archipel binnen, bleef er hangen, werd tenslotte havenmeester en huwde een jonge inlandse schone uit Banjoewangi.

    Pak Pierre

   • bokeller zegt:

    Hr.Pierre. op 1 mei
    Oost- Indië was een toevluchtsoord voor allerhande vreemdelingen en …etc.Leuk,die ouwe tyd en volgens de kabar angin van voor de WO² kwam de toestroom van Europeanen in 1902/1903 vanuit Zuid-Afrika nl. de uitgeweken vrijwilligers uit ’t Boerenleger die na de stryd hun heil zochten in Ned-Indië om de Engelse krijgsraden te ontlopen en zover ik het me nog kan herinneren,werden deze personen door de ouderen onder ons, Afrikaners genoemd.[ Niet verwarren met de Blanda Hitam.]
    Zijn hier gegevens terug te vinden over deze uitgewekenen ,ook inz.hun nationaliteit en verblijfsduur+ werkzaamheden in toen Ned-Indië.
    mhg.Bo

   • Pierre de la Croix zegt:

    Pak Bo,

    Het was mij bekend dat er na de verloren Boerenoorlog Afrikaners (Boeren) zijn uitgeweken naar NOI. Mogelijk dat het Nederlandse gouvernement hen daarbij een handje heeft geholpen. Koningin Wilhelmina heeft, als ik mij niet vergis, nog een harer oorlogsbodems ter beschikking gesteld om Ome Paul Kruger op te halen en naar veiliger oorden te brengen (Sarie Marijs – “Ek was so bang dat die Kaki’s mij sou vang, en ver ower die see wegstuur” – Sorry voor de schrijffouten, Pan Dis spreekt en schrijft beter Afrikaans dan ik). Bovendien kon het Indische gouvernement in die tijd ervaren vechtjassen goed gebruiken.

    Hoeveel Afrikaners er in NOI terecht zijn gekomen, wat zij er hebben gedaan en welke invloed zij op het leven in de kolonie tot 1950 hebben gehad is mij niet bekend. Ongetwijfeld zal daarover iemand wel iets hebben opgeschreven, ergens.

    Pak Pierre

 2. Nadia Leworthy-Hanssens zegt:

  Ooh, ik zie er meteen drie stuks, Smith + Lugtman + Vogel ; mijn betovergrootvader Martin Josse Hanssens huwde op 19-03-1845 te Soerakarta met Jacoba Hendrika Lugtman, dochter van Jacobus Gerardus Lugtman en Susanna Hendrika Smith. Ik wist niet dat ‘Smith’ Duits was. En wie waren de ouders van Susanna Hendrika Smith…….

  Een overgrootmoeder Johanna Susanna Vogel huwde op 23-11-1874 te Klaten met Alexandre Jean Jacques Louis Adrien Arenberg Peeters. Zij was een dochter van……… weet zijn naam niet, en een chinese vrouw. (Johan Frederik Hendrik Vogel? en Kowa Tjoe Nio? misschien?)
  Op de achterkant van een foto staat dat haar vader, meneer Vogel, militair ordonnans was van Pakoe Boewono V te Solo.

  Er zit ook nog Wener in de familie, maar weet niet precies hoe………

  Groet.

 3. Cap van Balgooy - nog steeds zegt:

  Bij mij op school (Lyceum Bandung) zaten enkele van die “vreemdelingen”. Er waren Russen, Denen, Duitsers, Armeniers en nog meer. Ik ontdekte net dat een van de Russinnen (Petroeschevsky) hier in de buurt (500km) woont. De wereld is maar klein.
  Cap

  • Surya Atmadja zegt:

   CBS Nederlands Indie (1941)had een tabel opgesteld van Europeanen en Nederlanders .En zelfs een lijst van een groep met een onbekende nationaliteit .
   Ze hebben de bevolking an Nederlands Indie onderverdeeld in Europeanen (inclusief Turken, Formosa ,Filipijnen etc) Nederlanders ,Oosterlingen en Indonesiers.
   Jaren 70 had een familie Cohen onze huis voor een paar jaren gehuurd in Jakarta.
   siG.

 4. Nadia Leworthy-Hanssens zegt:

  @Pierre
  Kassoepers/Kaschuben/Kassuben/Kaszubi/Kasjuben : een Slavische volksstam (etnisch) uit het voormalige West-Pruisen, ten westen van Gdansk.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Nadia,

   Bedankt voor de uitleg. Ik geniet van zulke dingen. Maar kwam die oorspronkelijk Slavische stam niet uit het Oosten, ik bedoel uit een gebied ten Oosten van de lijn Gdansk (Dantzig) – Kaliningrad (Königsberg) en niet ten Westen?

   Als ik het citaat van die scheepschirurgijn goed begrijp, dan was in zijn tijd “Kassoeper” de verzamelnaam voor alles wat uit het noordelijk deel (zo’n beetje tot aan het Rijnland) van het huidige Duitsland kwam. Mijn voorouders van moeder’s kant uit Emden, de Bonjer’s, zouden dus Kassoepers zijn.

   Interessant ook om te zien dat “Moffen” in die tijd Duitsers moeten zijn geweest uit een bepaalde streek, net als de “Poepen” (afgeleid van “Buben” = knapen) en Hannekenmaaiers, die seizoensarbeiders waren uit het huidige Westfalen. Uit dezelfde streek kwamen later ook de marskramers Dreesmann, Brenninkmeijer, Hunkemöller, Lampe, Peek en Cloppenburg.

   Eén van mijn overgrootmoeders was een Prager en de Pragers kwamen uit het Rijnland, in de buurt van het huidige Krefeld. Via de Pragers moet ik zelfs nog verwant zijn aan een beroemdheid als meneer Jaap de Hoop Scheffer. Hij weet niet van zijn geluk.

   Pak Pierre

 5. Marcel zegt:

  kijk eens op:
  http://www.iisg.nl/migration/europese-immigratie.php

  Het onder punt 2 vermelde heb ik gisteren middels een MDB-viewer programmaatje kunne openen en daar staan verscheidene nationaliteiten vermeld.

  Ik ben dat langzaam aan eens aan het doornemen. . .

  Zo was het mij bijvoorbeeld niet bekend dat Jacob Pantekoek oorspronkelijk de Duitse nationaliteit had !

  Cheers

  Marcel

  2. ‘Toelatingsbesluiten van de gouverneur-generaal (in Rade) 1819-1875’ (access-bestand, 12 Mb), Nationaal Archief, Koloniën 1814-1819, Registers der handelingen en besluiten van de gouverneur-generaal ‘buiten rade’ 1816-1849, inv.nos 2445-2725, Registers der handelingen en besluiten van de gouverneur-generaal ‘in rade’, inv.nos 2770-2863 en Koloniën 1850-1900, Oost-Indische Besluiten, inv. nos 7105-7641.

  Dit bestand bevat gegevens over: datum besluit, nummer besluit, achternaam, voornaam, beroep, bedrijf, nationaliteit aanvrager, aard besluit (toelating = j, weigering toelating = n), aard van toelating (p= permanent, t= tijdelijk), en eventuele bijzonderheden die bij het besluit vermeld staan.

 6. Cap van Balgooy - nog steeds zegt:

  Pak Pierre,
  Ooit gehoord van de boerderij Heersland en van Zijl? De grootste in Indie (Indonesia) voor de oorlog.
  Cap

  • Pierre de la Croix zegt:

   @ Pak Cap,

   Neen, totaal blanco. Gesticht en geleid door Afrikaners? Stel meer info of een verwijzing zeer op prijs.

   Pak Pierre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.