De weduwe van Indië: Kramer-Trouerbach

Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag. Ook veel Indische mensen die voor het eerst in Nederland gingen wonen  kozen voor deze stad. Mensen overleden  en dat is te zien aan de grafstenen van de begraafplaatsen, bijvoorbeeld deze foto van de begraafplaats Oud Eik en Duinen te Den Haag.

Albert Roelof Kramer uit Loosduinen, kennelijk vernoemd naar zijn oom die te Groningen architect was, ging in 1917 als gouvernementsambtenaar naar Indië. Inmiddels in 1922 te Indië gehuwd met een Indisch meisje repatriëerde hij met het gezin in 1932. Zijn vrouw was Johanna Josephine Hubertina Trouerbach, vermoedelijk dochter van Hubertina Adelia Niels en  Pieter Johan Christiaan Trouerbach, die een oudere collega was van Albert Roelof.
De Indische familie Trouerbach te Makassar was daar al vóór 1800.

Een zus van Albert huwde  een infanterie-officier  uit Den Haag en zij ging met hem mee naar Indië en  Suriname toen hij daar werd gestationeerd. Hij overleed in 1927 en zij keerde terug naar Den Haag met de kinderen. Haar jongste dochter Maria Louise Weijne, ook in dit graf bijgezet,  kwam om bij een Engels bombardement in 1944. De bommen vielen op het bevolkingsregister in villa Kleykamp aan de Scheveningseweg tegenover het Vredespaleis.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

3 reacties op De weduwe van Indië: Kramer-Trouerbach

 1. ernst hodenbach zegt:

  Wat bijzonder om iets terug te vinden over mijn opa en oma!
  Vooral nu ik opzoek ben naar het geboorte adres van mijn moeder Jopie / J.F.Kramer.
  Zij is op 10 jan. 1926 ergens in Batavia geboren.
  Ik zou daar graag heen gaan volgend jaar!

 2. Wal Suparmo zegt:

  Ik ken een familie Trouerbach van jalan Halmahera en Muis Trourbach van de 2 de Zeestraat in Makassar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.