Indisch in Beeld

….

Amelia Charlotta Wilhelmina Eschweiler werd in 1844 te Fort de Kock, (Bukittinggi, Sumatra) geboren. Haar vader was de Nederlandse officier Jean Jacques Henri Eschweiler, uit een militaire familie. Haar moeder was de Sumatraanse vrouw Sarinah, ook moeder van Johannes Henricus Otgar E., waarvan de Indische familie Eschweiler afstamt. Ze huwde Roelof Cornelis van der Palm uit Rotterdam, een ingenieur en in 1864 ook ouderling te Cheribon.

Op deze foto te IJsbrechtum, Friesland ca lente 1900  moet Roelof al overleden zijn in het jaar daarvoor. De zittende man is zijn broer Johannes, predikant te IJsbrechtum,  Achter Amelia staat haar aanstaande schoonzoon  Soetbrood Piccardt, officier bij de infanterie.  En twee kinderen van Amelia, maar het is niet duidelijk wie.  De predikant werd hun voogd in 1899.  Amelia overleed 28 augustus 1900 te Kampen. In december 1900 huwde Henriette met Soetbrood Piccardt  te Sneek.
Het lijkt dat het gezin van der Palm (zonder zoon Henri)  ca 1890 naar Nederland ging en dat de kinderen nadat hun ouders overleden terugkeerden naar Indië.

Dit bericht werd geplaatst in Indisch in Beeld. Bookmark de permalink .

18 reacties op Indisch in Beeld

 1. Monique zegt:

  Hartelijk dank voor het plaatsen van deze foto van mijn betovergrootmoeder.En met name voor alle informatie, waardoor mijn Indische voormoeders nu een naam hebben, waaronder Sarinah, moeder van Amelia.
  Monique

  • Brenda zegt:

   Hallo Monique,
   Ik ben de kleindochter van Jacobus Bartholomeus Eschweiler en Annette Charlotte Sené. Mijn overgrootvader is Johannes Henricus Otgar Eschweiler, die getrouwd was met Maria Cecilia Coenraad. Johannes is een broer van Amelia.
   Groet, Brenda

   • Monique zegt:

    Hallo Brenda,
    Wat leuk , dan delen wij Sarinah als gezamenlijke Indische voormoeder. Amelia staat op de foto met mijn overgrootvader, haar schoonzoon. groeten van,
    Monique

    • Brenda zegt:

     Ja, wat bijzonder, hè? Ben jij dan een dochter van Reginald Soetbrood Piccardt? Groet, Brenda

 2. Edmée Altman zegt:

  Mijn moeder Suzanne Gartz was hertrouwd met Alex Eschweiler. Ze woonden in Groningen en daar woonden nog een paar broers van tweede vader Eschweiler, oom Henri en oom Eugene. Hij had ook zusters tante Erna, tante Irene, en tante Trudy of Trui? Later zijn ze naar Haarlem verhuisd. Misschien toch familie? Graag hoor ik hier iets meer over.
  Edmée Altman.

 3. Jan Paul Grollé zegt:

  Hartelijk dank voor deze informatie, en vooral de foto’s! Haar oudste zoon Henri is mijn overgrootvader. Ik heb onlangs een dienststaat gevonden waaruit blijkt dat hij in 1888 voor 6 jaar getekend had in het leger. Als laatste woonplaats daarvoor wordt Ilpendam vermeld. Ik zou het leuk vinden om nog meer gegevens en foto’s uit te wisselen.
  https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.13.04/invnr/410/file/NL-HaNA_2.13.04_410_0162

 4. Boeroeng zegt:

  Jan Paul Grollé,
  Ik heb ooit een genealogie Eschweiler geschreven
  Zie dit fragment Eschweiler_fragment

  Lees ook dit voor de Eschweilertak: https://indisch4ever.nu/2008/07/07/indisch-in-beel-20/
  En dit: Kwartierstaat van Henri van der Palm

  • Jan Paul Grollé zegt:

   Dank, dat fragment bevat veel details die mij onbekend waren over Henri van der Palm. Is er ook meer bekend over de andere kinderen van Amelia: Betsy, Jan, Adrienne, Frits, Lien en Willem Cornelis?

   • Boeroeng zegt:

    Jan Paul,
    Je krijgt een mailtje van wetransfer.
    Volg de link en download mijn Eschweilerbestanden.

    • SAJ de Roos zegt:

     Dag Boeroeng en Jan Paul, Ik heb recent van mijn (achter)neef en koffer met foto’s brieven etc gekregen van onze overgrootmoeder Adrienne van der Palm. Heel erg aardig van hem om een deel van wat zij had bewaard (en daarna door haar dochters) met mij te willen delen. Het uitzoeken vergde tijd want de conclusie mag zijn dat Adrienne werkelijk alles bewaarde, van doktersrecepten, suikerzakjes, een tijgertand (!), veel brieven uit begin vorige eeuw en foto’s die nog verder terug gaan. Pandora’s box. De foto die ik bijvoeg is allereerst Roelof Cornelis van der Palm, man van Amelia Eschweiler. Maar daarnaast een prachtige groepsfoto van een aantal kinderen van Amelia. Moet begin 1902 zijn, de baby op schoot van Adrienne is mijn grootvader Rudolf Constant Soetbrood Piccardt. Er staat niets op maar ik heb zitten puzzelen. Een poging dus en ben benieuwd wat jullie hiervan denken. Zou de liggende man (die iets ouder dan Adrienne lijkt) Henri van der Palm kunnen zijn? Zijn vrouw eventueel zwanger in witte bebe jurk? Als ik het goed heb kregen ze in juli 1902 baby Guus. Dan het stelletje rechts staand. Jan van der Palm trouwde pas in 1915 en deze man lijkt ook ouder dan 19. Jan was wel alweer in Indie volgens passagierslijsten in december 1901. Ik gok daarom dat dit Betsy van der Palm is met verloofde (trouwt februari 1903) Gerritsen Plaggert (geboren 1874). Dan resteert links staand met hand op schouder van Adrienne, denk ik 17-jarige zus, Lien. In 1912 getrouwd met Willem Canter Visscher. Helaas jong overleden in 1919. Ze had een dochter Pauline gekregen in 1914. Ik heb 3 foto’s van Lien gevonden met een kladbriefje van Adrienne aan Pauline om haar die foto’s te geven in 1947. Dat is kennelijk niet gelukt. Ik voeg ook Lien uit 1898 toe. Hartelijke groet, Monique Piccardt

     >

   • Monique zegt:

    Dag Jan Paul, wat leuk, we delen Amelia als onze betovergootmoeder. Adrienne (Henriette Theodose Adrienne van der Palm) is mijn overgrootmoeder. Boeroeng heeft mij ook enkele jaren geleden informatie gegeven over de Eschweilers etc waardoor ik eindelijk de namen van mijn 3 inlandse voormoeders weet, zo fijn. In elk geval heb ik inmiddels op myheritage een uitgebreide stamboom ingevuld, waar uiteraard ook jouw overgrootvader in staat. https://www.myheritage.nl/site-family-tree-484713691/soetbrood-piccardt
    De dienststaten in het nationaal archief zijn leuk en nuttig, ze geven een enorme hoeveelheid informatie. De foto van Amelia heb ik jaren geleden gekregen van haar eerder dit jaar overleden achterkleindochter. Leuk om te kunnen delen met familie! Hartelijke groet, Monique

 5. Monique zegt:

  Dank Boeroeng voor de bestanden!

 6. Jan Paul zegt:

  Veel dank, Boeroeng!
  Monique, da’s een mooie grote stamboom! Ik heb hier en daar nog wat details extra. Ga die van jou verder napluizen.

  • Monique zegt:

   Graag gedaan Jan Paul! Als iets je opvalt of je denkt dat iets onjuist is, hoor ik het graag. Een stamboom is nooit af, maar juist dat Indische deel wil ik zo goed mogelijk in kaart brengen.

  • SAJ de Roos zegt:

   Beste Boeroeng,

   Via een achterneef is er een nieuwe mooie foto van Amalia Eschweiler uit ongeveer 1899 boven water gekomen, welke ik erg graag wil delen. Immers ook voor Jan Paul Grolle onze gezamenlijke voormoeder. Zoals vaker is deze foto via de vrouwelijke lijn vererfd, via de inmiddels overleden oudste nichten van mijn vader. Na het zien van deze foto heb ik nog eens een wat oudere foto bekeken in mijn archief. Daar staat niets op en toen ik die ooit ontving besefte ik niet dat aan de Van der Palm-kant Indisch bloed zat 🙂 (gevolg van het zwijgen in mijn familie). De foto was op dat moment een mooie onbekende vrouw in sarong kabaja. Alhoewel ze hier een pony heeft en de haarlijn niet goed zichtbaar is, zijn neus ogen en oren vergelijkbaar ik denk nu dat het de jonge Amelia is. Met Henry? Ter vergelijking nog een 3e foto, mijn overgrootmoeder Adrienne met baby Rudy Soetbrood Piccardt. Best een gelijkenis voor mij althans. Ik ga in maart of april bij mijn achterneef langs en gezamenlijk spitten in oude foto’s. Wie weet wat er nog meer is dat duidelijkheid verschaft.

   Hartelijke groet, Monique Piccardt

   >

 7. Boeroeng zegt:

  Veel dank Monique
  In alle families, in alle tijden en in alle culturen, vervagen de geschiedenissen van de voorouders.
  Bij families van Indische komaf waar de Indonesische voorouders niet meer te zien is aan de nazaten vergeet men eerder die afkomst. Ook omdat men vroeger meer schaamte had voor die niet-europese voorouders.
  But times are changing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.