Mail

We ontvangen wel eens mail:

Mail 1:
Ik ben op zoek naar informatie / foto’s betreffende de opening van de spoorlijn Batavia-Tandjong Priok. In 1924 was dit de eerste electrische trein op Java. De stroom werd geleverd door een waterkrachtcentrale bij Oebroeg ( Sukabumi ).
Wellicht dat een van uw contacten mij verder kan helpen. Bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking.vriendelijke groet Johan Bootsma jbootsma9@gmail.com

Mail 2:
Gerrit van Vark wordt op 18 mei 1916 te Ede geboren
Op  dinsdag 31 januari 1939 huwt hij, als kanonnier verblijvend in het KNIL-kampement Batoedjadjar in Tjimahi (Residentie: West-Java) in Nederlands-Indië , met de z.g.n. “Handschoen” met Hendrikje Dijkstra, geboren: 3 november 1917 te Ooststellingwerf    Op 24 december 1941 schenkt Hendrikje van Vark-Dijkstra haar man te Tjimahi een zoon. Deze krijgt de naam Pieter Adriaan.
Na de capitulatie, op maandag 9 maart 1942, te Bandung op Java van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger wordt Gerrit van Vark met een groot aantal van zijn KNIL collega’s als krijgsgevangenen naar Thailand afgevoerd, om daar te werken aan de Birma-spoorweg. Daar overlijd hij op 4 april 1943

Vragen:
Wat gebeurde er met de Nederlandse echtgenoten van de KNIL militairen in Batoedjadjar in Tjimahi? Waar verbleven zij tijdens de Japanse bezetting. En na de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945? Wat is er over deze tijd bekend. (welke website, boek, enz.). Wanneer vond de eerste postverzending plaats naar Nederland?
Henny van Vark Dijkstra moet met één van de eerste repatriëring boten naar Nederland zijn vertrokken: Haar zoontje overleed op 15 januari te Hilversum. Deze boten gingen naar Engeland, omdat de Nederlandse vaarwegen voor deze grote schepen nog niet veilig bevaarbaar waren. Henny en haar zoon werd met een kustvaarder vanuit Engeland naar Nederland over gebracht.
Over welke boten hebben wij het hier?
Zijn er aankomst lijsten in Engeland en passagierslijsten? (misschien is iemand hier al mee bezig geweest) .
Neem de overlijdensdatum van het kind als berekenpunt. Hij moet in Hilversum vlak na aankomst zijn overleden. Dus wij hebben het over de aankomst van de boot in de eerste twee weken van januari 1946.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Mail

 1. Marion zegt:

  Hendrikje Dijkstra is mijn oma.

 2. vandenbroek@libero.it zegt:

  @Marion
  Het verhaal over uw oma vertoont overeenkomsten met het verhaal over mijn oma. Louter uit professionele belangstelling heb ik de reis van Uw oma gereconstrueerd, ik doe onderzoek naar migranten/evacuees en repatrianten uit het voormalig Nederlands-Indie, vandaar .
  Uit privacy-overwegingen lijkt het mij het beste dat U mij een mail stuurt (vandenbroek@libero.it). Ik zal U per omgaande de resultaten van mijn onderzoek opsturen, inclusief verwijzingen naar bronnen, waar U meer gegevens over Uw oma, maar ook U opa kan vinden.

  Peter van den Broek

  • Bung Tolol zegt:

   Oh oh aardig van Peter ! Denk wel dat Marion dit ten zeerste gaat waarderen ! Djempol Indische Italiaan 👍👍👍👍👍👍

  • Boeroeng zegt:

   Ik weet niet of Marion Bloem hier meeleest. Mail haar.

   • Marion zegt:

    Ik ben Marion de Groot. Mijn oma is Hendrikje Dijkstra en mijn opa is Jan Arie Boertjes. Ik hoor graag of jullie meer informatie hebben over mijn opa en oma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.