Een indo, so what ?

by Boeroeng

In het eenmalig verschenen blad Geert, gemaakt volgens de glossy-formule, stond een artikel van Ricci Scheldwacht met de  onbegrijpelijke titel  conimexcomplex.

Een indo so what ?
Ricci stelt  ‘Geert Wilders een indo? So what.? Doet dat er toe? Ja dat doet ertoe. Vooral als blijkt dat zijn denkbeelden er deels door verklaard kunnen worden.’ 
Hij gebruikt het woord indo als synoniem voor Indisch en  bedoelt  dat Wilders grofheid  en vreemdelingenhaat  een gevolg is  van de Nederlandse koloniale cultuur in Indië en niet dat het gemengde dna hier de boosdoener is. Dat de man  indo-europeaan is door zijn  ca 6 % Aziatische voorouders doet er niet toe, want men kan ook indo zijn zonder een afkomst uit die  koloniale cultuur. Ricci verwijst  naar het artikel van Lizzy van Leeuwen, wat hij ‘doorwrocht’ noemt, maar  het is nauwelijks onderbouwd, een geheel van  aannames, speculaties, en etikettering. (archieftopic) Helaas blijft hij ook hangen in de sfeer van onbewezen aannames, zoals de theorie dat het ontslag van Wilders opa een groot trauma was in de familie en 40 jaar later werd dat trauma doorgegeven aan Geert van de derde generatie. Het is een krampachtige poging om Wilders te verklaren. Paul Wilders, broer, zegt in de NRC van 19 juni 2009 dat opa geen wrok heeft overgedragen aan het gezin over die ontslagaffaire.
Een zelfde gekunsteldheid is het door oma als Joods te ontdekken men een verklaring meent te hebben voor Geerts verbetenheid.  (Blok en van Melle) Van Leeuwen noemt dit niet als verklaring maar ze neemt wel zonder te checken over dat oma van een Joodse familie was, wat niet zo is.

Essentieel  voor de argumentatie van Scheldwacht  is de aanname dat G.W. Indisch is of met  veel Indischheid is opgegroeid. Dat is hij beiden niet. Dat heeft hij nooit gezegd en ook zijn broer Paul Wilders zegt dat het Indische nauwelijks van invloed was op hun ontwikkeling.  Dit schrijft Paul maandag 28 juni 2010 om 00.10 op Indisch4ever:  ‘Indische achtergrond heeft nimmer ook maar enige rol gespeeld in mijn leven, anders dan sporadisch Indische rijsttafels. Ik heb er nooit enige binding mee gehad op welke wijze dan ook.”

Het wegzetten van een hele  bevolkingsgroep.
Scheldwacht  beschrijft  de kritiek op van Leeuwen  vanuit Indische hoek:  Door Indische Nederlanders over één kam te scheren en te bestempelen als conservatief en nationalistisch , zou van Leeuwen zich schuldig maken aan juist datgene wat Wilders altijd wordt verweten, het wegzetten van een hele bevolkingsgroep
Die kritiek was er ook, maar nog meer was er de kritiek dat ze Indische mensen in het hokje extreemrechts en fascisme stopte. En dat is wat anders  dan de labels conservatief en nationalistisch die overigens wel veel van toepassing zijn wbt het algemene beeld van de heersende moraal van de Nederlandse gemeenschap te Indië.   In zijn beschouwing distantieert Ricci zich  van de stigmatisering tot extreemrechts en fascistisch, maar het blijft slapjes  vage overeenkomsten zien tussen Indische  dingetjes en het doen en laten van Wilders.

Het is niet ondenkbeeldig dat juist in dat Indische ressentiment een belangrijke verklaring schuilgaat voor het succes van de PVV
.. schrijft hij.   De geconstateerde overeenkomsten zouden moeten bewijzen dat Wilders discriminerende grofheid van Indische oorsprong is . Overigens– als we toch generaliserend doen– is het logischer om beleefdheid van Indische oorsprong  te beschouwen en de grofheid van Hollandse makelij.
Genoemd wordt een  overeenkomst met de prestatiedruk van indo’s om zich te bewijzen tussen die belanda’s.. Ja klopt. Hard werken was een middel. En Wilders werkt ook hard.. Bewijst dat de indischkeit van de man?  De meeste politici rond het Binnenhof zijn workaholics  en het miljeu waar Wilders politiek geschoold werd, zijn voormalige partij de VVD,  koos voor de kreet ‘hardwerkende burger’bij de laatste verkiezingen.
Is het harde werken van Wilders niet eerder te vergelijken met de VVD-arbeidsmoraal ?

Een andere beschreven vage overeenkomst is  hoe een Indische tante het woord assimilatie uitspreekt en Wilders dat doet. Sinds de dood van Fortuyn spreekt Nederland aanhoudend over integratie en assimilatie en met emoties én met klemtonen.
Dan oppert Scheldwacht dat Wilders last heeft van het Indisch ressentiment over eeuwig gepiepeld te worden door belanda’s, maar hij is niet in staat dat concreet aan te wijzen bij Wilders. Hoe kan het ook ? Er valt niks te zien over deze. Niet eens een Limburgse wrok  is  zichtbaar te maken door Wilders uitspraken op een rijtje te zetten. Hoewel het meer plausibel zou zijn omdat hij uit een Limburgs miljeu komt en niet uit een Indisch miljeu..

Het blijft speculeren en fantaseren over de diepere drijfveren van Wilders.
Wat te denken van deze theorie:….
…. hij is gewoon een oer-hollandse discriminerende gehaktbal ?

Dit bericht werd geplaatst in Boeroeng Pikirans. Bookmark de permalink .

4 reacties op Een indo, so what ?

 1. js zegt:

  Ik begreep van Molukkers uit limburg,dat in zijn jongere jaren, Wilders veel met Molukkers omgingen ze gingen vaak stappen in verschillende plaatsen in limburg,Wilders had toen heel lang haar.

 2. Gina zegt:

  Boeroeng, het is precies zoals je zegt. Het blijft speculeren. Maar wie het verkiezingsprogramma van de PVV downloadt en leest (bij voorkeur hardop), kan zien dat het allemaal niet zo diep of doordacht is wat Wilders denkt of doet of laat. Wat het niet minder gevaarlijk maakt. Gevaarlijk in die zin dat er op het gemoed van de mens gewerkt wordt in plaats van op het gezonde verstand. Het is volksmennerij zoals in iets dramatischer vorm ook ten grondslag lag aan wat zijn geboortestad Venlo en omstreken in puin legde, tijdens WO II. Het feit alleen al dat Wilders de enige in zijn partij wilt blijven en geen vereniging wenst, met leden, zegt al genoeg over diens manier van denken. En de mensen die op hem stemden vinden het allemaal maar prima.
  Toen ik hoorde of las dat Wilders van Indische afkomst was, kon ik niet geloven dat hij dan juist zo fel was op buitenlanders, moslims etc. Maar toen bleek dat hij net zo Indisch is als een telor asin uit een oerdegelijke Nederlandse pluimveehouderij, tja…
  Hij is een symptoom van deze tijd, op zijn hoogst.

 3. Wim Beynon zegt:

  Toen ik hoorde of las dat Wilders van Indische afkomst was, kon ik niet geloven dat hij dan juist zo fel was op buitenlanders, moslims etc.
  Datis nu juist wat wilders zo indisch maakt.

 4. Boeroeng zegt:

  Wat kort door de bocht Wim…. Indische Nederlanders zijn Nederlanders…. dus inderdaad kankert men in de Indische groep ook veel op buitenlanders.
  Hoera…. de assimilatie is succesvol ?
  Je kunt niet de schuld van dat kankeren leggen bij de groep Nederlanders en Indischen doen dat niet .. of ze hebben dat maar overgenomen.
  Andersom kun je ook niet zwart-wit zeggen dat Indische Nederlanders grotere vreemdelingenhaters zijn en dusssssssss…… dat verklaart de fouten van Wilders.
  Wat is dat .. als Indische mensen of nazaten van Indische mensen zeggen over hun eigen groep dat die zo haatdragend is dat die Wilders produceerde ?
  Is dat zelfkritiek of is dat zelfhaat ?
  Jaja… ik ken Indische mensen die intolerant staan tov buitenlanders…maar ik ken er ook genoeg die dat niet zijn en serieus proberen dat niet te zijn..
  Net als andere Nederlanders….
  @js…. ik zou die stapverhalen wel willen horen.. had Geert iets met een Moluks meisje? Blowde hij …. en deed hij aan inhaleren ?
  @ Gina ..Velen van onze generatie die hier opgroeiden, groeiden op met een signaal uit de samenleving van “je hoort hier niet” en daarbij was er een grote maatschappelijke verandering in de moraal, tegelijk met een ongoing verwerking van het nazisme..
  Voor velen van onze generatie was het vanzelfsprekend dat we die intolerantie niet wilden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.