Max Alkadrie

sultanalkadrieMax Alkadrie is nu in Indonesie. (artikelruwe vertaling) O.a. om de rehabilitatie van zijn vader te bevorderen, aldus Donald Tick, deskundige in de Indonesische vorstenhuizen. De vader is Sultan VIII Syarif Hamid Alkadrie (foto). Met als aanklacht betrokken te zijn bij de Westerlingcoup van 1950  zat hij 12 jaar in een Indonesische gevangenis. Sultan Alkadrie was in het jappenkamp en na de oorlog pas hoorde hij dat veel van zijn familie, o.a. vader en broers, door het Japanse leger vermoord was.
Zijn ontwerp van het nieuwe staatswapen van Indonesie werd gekozen en het verhaal is dat de Indische jongen Victor Jullien Trip het concept mede ontwierp… maar dat feit is verloren gegaan in de geschiedschrijving of het verhaal is overtrokken.
De moeder van Max is de Indische Didi van Delden ( ouders: Nicolaas van Delden en Dina Vlieboom) en ze is nu 95 jaar.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Max Alkadrie

  1. Mas Rob zegt:

    Het standaard verhaal is dat de Minangkabause schrijver en politicus Muhammad Yamin het staatswapen ontwierp. Daarnaast is er nog het verhaal dat Dirk Rhl een rol heeft gespeeld in het ontwerpen. De laatste heeft een artikel geschreven genaamd “vlag en wapen van de republiek Indonesia” in de editie november 1950 van het blad “Indonesi”. Ik heb geen tijd om het stuk te achterhalen, maar misschien werpt het meer licht op de ontstaansgeschiedenis.
    Aardig onderwerp voor een onderzoekje, naar mijn mening.

  2. Boeroeng zegt:

    Ik dacht dat men in Indonesi ( ook in Nederland) bewezen acht dat Sultan Alkadrie in het complot zat van Westerling van januari 1950. De mislukte staatsgreep te Bandung… Waarvoor hij 12 jaar in de gevangenis zat
    Wat was zijn rol. ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.