Staat aangeklaagd voor bloedbad Rawagede

Nabestaanden van het bloedbad in Rawagede dagen morgen de Nederlandse Staat voor de rechter. In het Javaanse dorp werd op 9 december 1947 een groot deel van de mannelijke bevolking door Nederlandse militairen doodgeschoten.
De soldaten zochten een Indonesische opstandeling. Toen zij die niet vonden volgde het bloedbad. Schattingen over het aantal slachtoffers lopen uiteen. Volgens de Nederlandse Excessennota vielen er 150 doden. De stichting die de belangen van de nabestaanden behartigt, zegt dat er 431 mensen om het leven werden gebracht.
Rawagede wordt gerekend tot een van de zwaarste excessen uit de de koloniale oorlog in Indie van 1945 tot 1949. NOS.

NRC – Amsterdam, 8 dec. De weduwen van de mannen die precies 62 jaar geleden werden geëxecuteerd door Nederlandse militairen in Indonesie, klagen de Nederlandse Staat aan. Ze willen dat Nederland erkent dat het onrechtmatig heeft gehandeld en ze willen financiele compensatie, lichtte hun advocaat Liesbeth Zegveld vandaag toe.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Staat aangeklaagd voor bloedbad Rawagede

 1. Peter van den Broek zegt:

  Ook Nederland heeft haar eigen huisgebakken Srebrenica. Met dit verschil dat in Bosnie de militairen op gezag van de politici niet ingrepen en in Rawagede die militairen hun gang mochten gaan.
  Nu kunnen we gelijk beginnen met de post-koloniale discussie.
  Maar kunnen we een pijnlijk onderwerp aan? Als die menen in Rawagede maar hun recht krijgen

 2. De Nederlandse politiek zit in een dilemma.
  Ook al wilt men schadeclaims honoreren van een paar Rawagede-overlevenden… men vreest dat daarna de nabestaanden van de 3400 westerlingdoden gaan claimen en dan zijn er nog honderden incidenten of incidentjes of men wordt overvallen door vermeende incidenten.
  Who’s next ?
  De backpay-erfgenamen, de materieelrechtsherstelclaimers.. Molukkers.
  Dit kan in de miljarden euro’s lopen..

 3. Peter van den Broek zegt:

  Er is daar onrecht aangedaan door de Nederlanders. Als dat geld gaat kosten dan hadden ze daar toch wel eerder aan moeten denken, voordat ze die mensen overhoop gingen schieten. Als de Nederlandse staat die overlevenden van Rawagede niet wilt schadeloos stellen, dan moet je natuurlijk niet vreemd staan kijken als ze niks voor de backpayers willen doen. Ja en als het alleen maar om geld gaan, het begint langzamerhand een soort boekhouding in neergeschoten mensen te worden. Laten we toch schoon schip maken, dan hebben we het grootste gelijk van de wereld om anderen aan te klagen.
  We kunnen ook beginnen met analyseren wat er precies is gebeurd in Rawagede en met onze oorlogsheld Westerling.
  Daarna kan er over schadeloosstelling worden gesproken. Men kan toch voor die mensen een pot met ontwikkelingsgeld opengetrekken, wordt het tenminste goed besteed.
  We kunnen aan de Duitsers een voorbeeld nemen: “Wiedergutmachung”, een schitterende woord heeft de Duitste taal toch. Dat werd royaal bemeten en men keek niet op een D-mark. Wat heeft de Nederlandse Spoorwegen eigenlijk aan Wiedergutmachung gedaan..???

 4. Er is een jaar geleden al een spijtbetuiging geweest namens de Nederlandse regering. Lees hier
  En er is iets toegezegd over ontwikkelingshulp ten goede van het hele dorp, maar dat vlot niet allemaal: Klik hier

 5. TjaliePlatt zegt:

  Peter in de Broek en Blauwtje. Wat zijn jullie een stel hypocrieten! Toen Kartini een opmerking plaatste van iets meer kritsch nivo dan hier gebruikelijk is werd ze meteen de mond gesnoerd. Waarom denken jullie in Nederland te zitten? Toch alleen omdat jullie aan de kant stonden van de koloniale onderdrukkers. Bah!

 6. Mijnheer Platt,
  Ik ben geboren in dit land …daarom ben ik hier..
  En ik ben altijd voorstander geweest van het idee dat Indonesische volkeren zelf wel hun eigen land kunnen besturen.
  Die vrijheid vond ik als kleuter al logisch
  Daar lijkt me niks hypocriets aan..
  Evenmin aan mijn postingen in dit topic.
  Welke opmerking van Kartini in welk topic bedoel U ?

 7. Peter van den Broek zegt:

  hallo, Tjalie, even wakker worden. Je komt binnenboeren met hypocriet zonder dat dat hoegenaamd onderbouwd wordt. En wat ons geschrijf met Kartini (wanneer gebeurde dat eigenlijk) te maken heeft, mag alleen onze lieve Tjalie weten.
  Je mag best op niveau aan de discussie meedoen als je tenminste met argumenten komt. Dus doe je best, driemaal is scheepsrecht.
  Mijn ouders en ik zijn niet helemaal uit vrije wil uit Indonesie geschopt en ik woon nu in Italie. Als je het niet erg vindt ga ik na dit overbodige en zinloze uitstapje verder met het topic.
  De Nederlandse overheid mag wel spijt betuigen maar geeft niet toe wat die militairen daar precies gedaan hebben. Er is een VN-rapport over de gebuertenissen in 1947 uitgekomen maar pas in 1995 door de overheid in NL toegelaten. De vraag is of die misdrijven in Rawagede als oorlogsmisdrijven volgens het Statuut van Rome kunnen worden aangemerkt. Aangezien het Internationaal Strafhof in den Haag gevestigd is, had eigenlijk daar de klacht gedeponeerd dienen te worden. De toenmalige Premier “De Jong” wilde het woord oorlogsmisdaad niet in de Excessennota, want het stonk te veel naar Nazi-Duitsland en de Jappen, maar de oorlogsdaad in Ragawede is wel vergelijkbaar wat Jappen en Moffen gedaan hebben.
  De landsadvocaat zegt dat de misdrijven verjaard zijn. Dat zullen we maar niet aan de Duitsers zeggen, anders komen ze terug naar Putten. Oorlogsmisdrijven kunnen helemaal niet verjaren.
  Een van de doeleinden van de geschiedschrijving is de herinnering levend te houden. Opdat men niet vergeet. “Niet wraakzucht drijft ons voort, maar de drang naar gerechtigheid” (Ilja Ehrenburg). En hun schimmen fluisteren ons toe: “vergeet het niet”.
  En na spijt volgt compensatie. Ik eis gerechtigheid.

 8. Hugo M.A zegt:

  Nederland zal hier juridisch op alle manieren wel onderuit willen komen. Spijt betuigen is de weg vrijmaken voor compensatie. Mijn kennis van het internationale recht is helaas niet voldoende maar het zal net als bij andere wetten en verdragen afhangen van hoe de wetsuitlegger, de rechter dus, de toepasselijke wet zal interpreteren en wie van de advocaten hem daar het best van kan overtuigen. Want als de simpele basis (verjaard of niet) blijkbaar al niet zo zwart-wit is neer te leggen belooft dat niet veel goeds.
  Het blijft trouwens inderdaad een interessant gegeven om te zien hoe Nederland altijd voorop staat en de grootste mond heeft wanneer er mensenrechten zijn geschonden, maar niet thuis geeft wanneer ‘we’ zelf aangeklaagd worden.
  Al met al zal de landsadvocatuur de juiste ervaring hebben om dit een jarenlang proces te laten worden net zolang tot de laatste nabestaanden zijn overleden.

Reacties zijn gesloten.