Indisch in Beeld

20090323smdezentje. johannesaugustustinusdiederikcasperdezentje

2 kinderen van Johannes Augustinus Dezentjé en Raden Ajoe Tjondrokoesoemo    Sophia Magdalena, geboren in 1835, overleden in 1906. In 1874 huwde ze de luitenant Franciscus Gerardus Maria Engel uit Grave. Hij overleed in 1884.
Rechts: Johannes Augustinus Diederik Casper Dezentjé , geb. 25 aug. 1839, overl. 29 april 1871. Na zijn dood zorgde Sophia voor ziijn enig kind Johannes Augustinus Diederik, net 4 jaar oud in 1871 (foto onder)

20090323jaddezentje

1911: Johannes Augustinus Diederik met zijn tweede vrouw Dhajitosari, de pleegmoeder van zijn kinderen. De oudste zoon was Diederik, helemaal rechts op de foto. Hij kwam om in het jappenkamp Haroekoe. Het meisje is  Moesje (Sophia Madelaine Angeline), overleden in 1950.  Ze huwde Nasso Willem Deuning die de birmaspoorweg niet overleefde. Sinds 1939 had ze de zorg voor 3 kinderen van haar jongste broer Roger, die bij zijn vader zit.    Haar foto, gemaakt voor de Japanse ‘administratie’ :

20090323samdezentje.

Een begin van een genealogie Dezentjé staat hieronder . Het hele artikel is te vinden op het Pelitaforum Onze Plek

Dezentjé

Dit is een concept-genealogie.  Er zal  nog best veel fouten zijn, onjuiste data, kinderen bij de verkeerde ouders gezet en hele familietakken zijn niet opgenomen. Lang niet alle informatie is gecontroleerd, dat is niet mogelijk, dus  veel is voor waar aangenomen. Het rammelt…maar het is  wel een aanzet tot een meer volledige beschrijving  in de toekomst.
De meest gebruikte  bronnen zijn familiedossier Dezentjé van de  stichting Indisch Familie Archief,  Jan Frans Dezentjé uit Canada, Rudolph Dezentjé,  dvd Regeringsalmanakken, dvd Indische Genealogische Vereniging en het internet

                                                                I

 In 1934 vond Bloys van Treslong Prins, de grondlegger van de Indische genealogie, in een VOC-document  van 25 maart 1757 de bevordering van korporaal  ]ohan Frans Dessonjé tot vaandrig,  omdat hij meldde dat de vrede was getekend met de Javaanse rebel Maas Said (noot 2).  Het was een oud gebruik de militaire boodschapper te promoveren.  Ook in de familie Dezentjé heeft men altijd al geweten dat de naam van de stamvader anders werd gespeld in zijn tijd, maar hoe precies wist niemand meer.
In een VOC-database op het internet is de naam te vinden van Jean Frans Tissomje uit Carelshave . (Karlshafen, Hessen, Duitsland)  Hij  werd aangenomen bij de VOC als soldaat per 6 november 1744 en bleef tot zijn dood op 16 januari 1773 in dienst .  Hij vertrok 6 november 1744 van Texel met het schip de Eendracht, olv schipper Nanning Broeder die onderweg overleed. Na 4 maanden kwam men aan op  Kaap de Goede Hoop en op 8 juni 1745 zeilde men Batavia binnen. Het schip werd in 1754 omgedoopt in “Elswoud” en verging in 1756 bij Ceylon.   Vermoedelijk is deze Jean Frans Tissomje dezelfde persoon als vaandrig ]ohan Frans Dessonjé en stamvader van de familie Dezentjé..

I Johannes Frans Dessonjé. Vaandrig in het VOC-leger te Java. Als hij is Jean Frans Tissomje uit Carelshave  dan is hij  overleden 16 januari 1773 te Indië. Geboren mogelijk ca 1720.
2 kinderen:
*Johanna Dezentjé, geboren ca 1760 en overleden 9 maart 1830,  huwde Johan Ernst Ebeling vóór 7 januari 1780. Hij was sergeant te Soerakarta en afkomstig uit Hannover  kwam hij met het schip Overschie te Batavia aan op 17 april 1763. Hij trad in dienst van de VOC als korporaal, tevens datum afvaart, op 8 okt 1762 te Goeree.
* August ]an Casper Dezentjé, volgt IIa

II

 IIa  August ]an Casper Dezentjé, luitenant van de dragonders van de sultan van Soerakarta, geboren 17 juni 1765 te Japara, overleden 2 december 1826 in Soerakarta. Hij zou ook een hotelletje gerund te hebben en deed wat in de wijnhandel . Gehuwd met Johanna Magdalena Kops, geboren 24 januari 1776, overleden 19 maart 1852 te Soerakarta., dochter van Christoffel Kops.   Hun 4 kinderen:
*Johannes Franciscus Dezentjé, geboren 1791 en overleden 10 maart 1819 . Hij huwde met de dochter van de Sultan van Bantam . De militair Ferdinand Franciscus Dezentjé, geboren ongeveer 1818,  was hun zoon, die overleed 21 oktober 1854 in Soerakarta.
* Johanna Hendrika Dezentjé  overleed 22 oktober 1856 te Soerakarta. Ze huwde met Johan August Wener, geboren ca 1793, overleden 16 september 1856 te Soerakarta.. Staat als muzikant genoteerd in de almanak van 1815/1816, vermoedelijk zoon van de koetsier G.S. Wener.
* Johannes Augustinus Dezentjé, volgt IIIa
* Leonora Carolina Dezentjé, geboren 3 januari 1801, overleden 14 juni 1819 te Soerabaya. Ze  huwde met  de suikerfabrikant François Tobias Deux, geboren in 1798 te Angoulême bij Parijs, overleden 6 juli 1841 te Ampel.. Zoon van François Deux, maar volgens een oud familieverhaal was hij een buitenechtelijk kind van Napoleon Bonaparte. François had hierna een relatie met Raden Adjeng Adiniengar, waarvan kinderen .

III

IIIa Johannes Augustinus Dezentjé, geboren 12 april 1797, overleden 7 november 1839 te Ampel. Sommige publicaties stellen zijn geboortejaar op 1796. Een paar relaties zijn bekend bij naam, meerdere onbekende relaties worden verondersteld.  In theorie kunnen kinderen geboren ná 1835 ook van zijn oudste zonen zijn  en misschien was er  een onbekend kind van Ferdinand Franciscus, geboren ongeveer 1818, de zoon van zijn broer Johannes Franciscus (overleden 1819). 28 (mogelijke) kinderen:

1e Huwelijk met Johanna Dorothea Boode , geboren 14 augustus 1799, overleden aldaar 20 januari 1816.  Ze hadden een tweeling:
*Johanna Dorothea Charlotte Dezentjé, geboren 16 augustus 1815 te Ampel, overleden aldaar 9 april 1852. Ze huwde 6 februari 1831 te Soerakarta met Wilhelm Hilling, geboren Papenburg bij Hannover, Dld op 23 augustus 1798, overleden 29 juni 1878 te Salatiga.  Zoon van Gerd Bernd Hilling en Adelheid Wilken Kassens. Ze hadden 12 kinderen . Hun oudste zoon Johannes (1831-1852) kreeg 11 december 1843 ministeriële  toestemming de naam Johannes Augustinus Dezentjé Hilling aan te nemen.
* Johanna Philippina  Dezentjé, geboren 16 augustus 1815 te Ampel, overleden te Bojolali 24 oktober 1891. Ze was gehuwd te Soerakarta op 3 augustus 1839 met Elias Raket, geboren  11 juni 1812 en overleden te Ampel op 5 juni 1878 , zoon van Matheus Petrus Raket en Elizabeth Johanna Mooyaart.  Geen kinderen

——–

2e Relatie met een onbekende vrouw . Misschien was het 1 vrouw omdat deze kinderen uit dezelfde periode een naam kregen beginnend met A. Of misschien 1 of meer van Henriëtte van de Bergen
* Arnoldus Bernardus Christianus Dezentjé, volgt IVa
* Adrianus Bartholemeus Dezentjé, volgt IVb
* Arnold Robbert Dezentjé, geboren 1822, overleden 27 oktober 1856 in Soerakarta,
Hij had een relatie met een  Raden Adjoe uit  de sultansfamilie van Soerakarta
* Ampellina Margaretha Albertina Dezentjé, geb 22 januari 1825 Soerakarta, overl ald. 9 juli 1825.
* August Jan Casper Dezentjé, volgt IVc

——–

3e Relatie(s)2 …  3 kinderen van onbekende moeder(s), waarvan mogelijk 1 of meer van Henriette van de Bergen, zie 4
* Diederik Alexander Dezentjé, geboren 31 maart 1829, overleden 4 juli 1829
* Diederik Bartholemeus Dezentjé, geboren 19 september 1829, in 1829 overleden
* Johannes Augustinus Dezentjé, geboren 18 oktober 1829 en 25 juli 1831 overleden.

——–

4e Huwelijk met Henriëtte van de Bergen op 18 mei 1828 te Soerakarta. Henriëtte was geboren 12 april 1804 te Soerakarta. RK-gedoopt 16 april 1828   en ze overleed 19 augustus 1832 te Ampel in het kraambed.  Met enige zekerheid hun kinderen:
* Ampellius Ferdinandus Dezentjé, volgt IVd
* Helena Suzanna Dezentjé, geboren in Soerakarta 18 augustus 1831, overleden 26 juni 1897 te      .  ..  Salatiga. Ze huwde 14 juli 1854 in Soerakarta met de ritmeester van het Oost-Indisch Leger Jan Adam Kruseman, geboren in Haarlem 10 oktober 1818, overleden te Salatiga op 29 juni 1864. Zoon van Hendrik Martinus Kruseman en Lamberdina Olhoff.
* Johannes Augustinus Dezentjé, volgt IVe

——–

5e Huwelijk met Raden Ajoe Tjondro Koesoemo, geboren ca 1805 en overleden ca 1890, vermoedelijk dochter van Pakubuwono IV, Soesoehoenan van Soerakarta . Het huwelijk was 13 september 1835 te Soerakarta.  Ze nam de christelijke doopnamen Sara Helena aan.   7 kinderen:
* Johanna Elisabeth Dezentjé, geboren 8 juli 1831, overleden 3 april 1917. Ze huwde te Salatiga 31  augustus 1852 met Daniel Isaac Croon, ritmeester cavalerie OIL, onderscheiden met een Willemsorde, geboren te Houthem op 29 december 1804, overleden 3 juni 1860 te Soerabaya.  Zoon van Jean Adam Croon en Christine Gertrude Lejeune
* Maria Frederika Dezentjé, geboren en overleden in Soerakarta, resp. 4 juni 1833 en 10 september 1841
* Sophia Magdalena Dezentjé, geboren 6 maart 1835 te Soerakarta, overl.in Klaten 22 november 1908. Ze huwde te Bojolali  op 5 juni 1874  met Franciscus Gerardus Maria Engel, geboren 28 november 1833 in Grave, overleden 9 februari 1884 te Djokjakarta. Officier Oost Indisch leger en landhuurder. Zoon van Johannes Leonardus Engel en Maria Catharina Vloeberghs
* Alexander Gerard Dezentjé, volgt IVf
* Elisa Augustina Dezentjé, geboren 14 oktober 1837 in Soerakarta, overleden te Djokjakarta op 23 december 1902 4.00 pm . Te Soerakarta op 16 juli 1860 huwde ze Willem Frederik Lodewijk Chasteau, geboren te Soerabaya 2 maart 1834 en overleden 11.00 am 6 februari 1895 in Semarang. Zoon van Louis Herman Antoine Chasteau en  Maria Magdalena Jansen.
* Johanna Geertruida Dezentjé, geboren 23 december 1838 te Soerakarta, overleden in Batavia op 29 januari 1882. Ze huwde 21 september 1860 te Ampel  met Jean Marie Clifford Kocq van Breugel, geboren 26 november 1833 te Doorspijk, in Semarang 10 augustus 1886 overleden, zeeofficier, ridder MWO en landhuurder in Soerakarta. Hij was de zoon van Jacques Fabrice Herman Clifford Kocq van Breugel en Wilhelmina Françoise Amelie Louise  Flavard de Wolff. Dezelfde schoonouders als haar halfbroer Ampellius , zie IVc
* Johan Augustinus Diederik Dezentjé, volgt IVg

——–

6e Relatie(s)3 waaruit deze kinderen met onbekende moeder
* Jan Frans Dezentjé, geboren in Soerakarta 20 oktober 1833 , overleden 10 april 1841
* François Frederic Dezentjé, geboren in 1833 of 1834 , overleden 2 januari 1841 te Apeldoorn.
* Johanna Augusta Dezentjé, geboren 30 november 1839 in Soerakarta, aldaar overl 23 augustus 1860 . Ze zou getrouwd zijn.

——–

7e Relatie met Langeninsih
* Maria Magdalena Dezentjé, geb 29 juni 1835, overl 26 oktober 1880 . Ze huwde 17 oktober 1852  in Soerakarta met Dirk Lodewijk Doppert, geboren 24 juli 1824, overleden 25 december 1872 te Karang Anom. Haar huwelijk werd genoteerd in de regeringsalmanak van 1854 maar zonder haar achternaam. Haar dochter Wilhelmina Louise Doppert geboren 2 okt 1852 te Karang Anom, overleden 7 juni 1889, had kinderen met Gaston François Dezentjé  zie Va
* Johanna Claudina Dezentjé, geboren 14 maart 1838, overleden 23 maart 1838
* Willem Frederik Dezentjé, volgt IVh

——–

8e  Relatie met Retno Diwati… waarvan 1 kind met zekerheid.
* Anna Magdalena Dezentjé, geboren 6 sept 1836, overleden 3 mei 1874 in Amsterdam.Gehuwd op 2 nov 1854, gescheiden op  04-09-1867 in Rotterdam   (bevestigt 13-11-1867  te Soerakarta) met Ambrosius Carolus Everhardus Ellinckhuijsen, geboren 15-12-1825 te Den Haag, overleden 7-2-1870 te Coblenz,  commandant van de lijfwacht van de sultan van Djokjakarta. Zoon van Hermanus Ambrosius Jacobus Ellinckhuijsen en Maria Francisca Glas.   De scheiding werd in de regeringsalmanak  van 1868 gemeld met alleen de voornamen Anna Magdalena. Kennelijk was Anna nooit aangegeven bij de burgerlijke stand . Mogelijk omdat de moeder niet de echtgenote was van Johannes Augustinus. Haar overlijdensacte te Amsterdam noemt  Retno Diwati haar moeder.  Helena Suzanna Kruseman-Dezentjé plaatste in mei 1874 een rouwadvertentie. Hun zoontje Ambrosius Carolus Everhardus Ellinckhuijsen leefde maar 3 maanden, geboren 17 augustus 1855 te Djokjakarta  en daar overleden op 23 november 1855

——–

9e  Relatie met Ringok Nisig
* Albert Hendrik Dezentjé, geboren 18 oktober 1837, overleden ongeveer 1883.

————————-

Dit is een begin van een artikel Dezentjé.
Het vervolg is te vinden op het Pelitaforum Onze Plek

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Indisch in Beeld. Bookmark de permalink .

46 reacties op Indisch in Beeld

 1. Jeroen zegt:

  Grappig ook hier een stukje over mijn voorvader François Tobias Deux.
  Ik denk dat veel Indo’s uit de vorstenlanden Yogja en Solo, familie van elkaar en van de sultans zijn.

 2. Ik heb in mijn woonkamer een schilderij hangen. Een Balinese tempel!! Schilder is Ernest Dezentjé. Hij zou in de na oorlogse jaren een van de beste landschap schilders zijn geweest in het voormalige Nederlands Indië. Mijn ouders waren bevriend met familie van Ernest. Het waren Harry en Titi Dezentjé. Met hun klein kinderen ging ik om in mijn kinder jaren. Hans en Ellen de Vroom.

 3. Ber Fooij zegt:

  Onlangs in Bogor, alwaar mijn vrouw en ik een huisje hebben, de schilder ‘Djupriyani’ mogen ontmoeten. Mijnheer is geboren op 27 juli 1929. Hij is de pleegzoon van Ernest Dezentje. Bij zijn huisje jeeft hij dat ook vermeld op een soort uithangbord.Heb een copy van hem gekregen waarop hij mog staat afgebeeld met Bpk Soekarno, Dezentje en Djupriyani. Erg om te zien hoe arm de man nu is in materieel opzicht. Heb 2 schilderijtjes van hem gekocht zodat hij weer een beetje geld had.

 4. Joop Eggermont zegt:

  In 1950 heb ik als militair in Indonesie, Batavia ontmoet: Loesje Dezentje.
  Zij werkte bij het KMG/LMD (Leger Materieel Dienst)
  Zou Loesje nog in leven zijn ? en waar ??

 5. Stephen Nelson zegt:

  Hello. I don’t speak Dutch. If you speak English, I’m trying to find research material on someone named Frederica Dezentje, who died of TB in 1932. I’m not sure if Dezentje was her maiden name or married name, because I know she was married. I think she lived in the United States, possibly New York.
  Can anyone help me???

 6. Botol tolol zegt:

  There are about 41 Dezentjes on Facebook and about 32 Dezentjes (or Dezentjé’s) on Hyves. Maybe at least one of them is a descendant of Frederica?

 7. Boeroeng zegt:

  Hello Stephen,
  I suppose you are looking for Frederika Maria Hopman.
  My information is.. she died in 1932 in New York
  See here
  dutch annotation = dd/mm/year
  Frederika Maria Hopman
  born 05-11-1903 in Den Haag, the Netherlands, daughter of Johan Hendrik Hopman and Henriette Hermina Strik.
  Frederika died in 1932 in New York,
  Frederika married :
  (1) 08-06-1923 in Den Haag with Louis Johan August Hoijack.. They divorced 26-01-1926 in Rotterdam, Netherlands
  Louis was born 05-08-1893 in Den Haag, son of Friedrich Carl Hoijack and Brigitte Pauline Sweerts de Landas.
  Louis was married before with Alice Germaine Victorine Paternoster.
  (2) 03-1926 in St. Martin, Londen, UK. with Bernard Alphons Rutger Dezentjé.They divorced 22-01-1930 in Den Haag.
  Bernard was born 03-01-1891 in Bojolali,Java, son of Alphonse Christiaan Dezentjé en Caroline Josephine Christine Tudsborg.
  Bernard married before 28-08-1920 in Den Haag met Hermina Mensink (born 1901).They divorced in 1925.
  Bernard married also 27-12-1939 in Djokjakarta, Java, to Elize Eleonore van der Linde (born 1916). They divorced 06-10-1949.
  Do you know Frederika Maria had any children with Dezentjé?

 8. Linda zegt:

  No, Fredrika Maria Dezentje-Hopman did not have any children with Bernard Alphons Rutger Dezentje. Who is Boerung, a relative from Bernard A. R. Dezentje? Are you from Holland? Fredrika Maria is my grandfathers sister. Could you describe Bernard A. R. Dezentje as a person, do you have a picture?

 9. Boeroeng zegt:

  Linda,
  I am webmaster of this site and for a friend I did some research about Dezentjé. I am not a relative and I don’t have a picture. Bernard was an accountant of the enterprise Djoengkare in Bojolali

 10. Linda zegt:

  Thx, any idea where I can find more information about him. Frederika H. , his 2th wife, was my aunt (my grandfather’s sister).

 11. Ik zoek naar nazaten van Johan Albert Raket in verband met documentatie, opgezet voor Dhr. D.A. Visker. (Een “Indische” familie kroniek van het geslacht RAKET.)s”Gravenhage 1988. Graag antwoord via m’n email: indojank1@sbcglobal.net. Alvast merci. JAN kRANCHER.

 12. Jeroen van Uhm zegt:

  Dit vond ik over Francois Deux op gahetna.nl
  Dat maakt het verhaal over Napolion onwaarschijnlijker.

 13. Boeroeng zegt:

  Wat vond je dan,Jeroen ?

 14. Pak Pierre zegt:

  Hugenoten
  Door de reacties van gisteren van de Paks Van Uhm en Boeroeng op een oud topic (maart 2009) over de familie Dezentjé, werd ik verleid om het lange verhaal te lezen. Ik heb ook met Dezentjé’s in Semarang op de lagere school (“met den Bijbel”) heb gezeten. Die Dezentjé’s waren Jan (is dat Jan Frans die nu in Canada woont?), Luud (Rudolf?) en een ouder zusje Frederike of Ulrike. Jan was een echte vechtersbaas. Misschien herinnert hij zich nog zijn titanenstrijd met Ferry Albinus.
  Ik las in het magnum opus van Boeroeng over die familie dat de stamvader die in 1744 per VOC schip “Eendracht” in de archipel aanspoelde, vermoedelijk Jean Frans Tissomje, later genoemd ]ohan Frans Dessonjé was. JF was afkomstig uit Bad Karlshafen, Hessen.
  Hoe komt een Frans aandoende familienaam in het Duitse Hessen terecht?
  Als in dat kleine maar mooie Duitse plaatsje Bad Karlshafen aan de bovenloop van de Weser het genealogische spoor is doodgelopen, dan heb ik misschien een tip.
  Afgelopen juni deed ik dat stadje aan op een fietstocht langs de “Weser Radweg”(zeer aan te bevelen voor “naik sepeda” addicts). In het hotel kreeg ik de tip als drager van de naam De la Croix het “Hugenotten Museum” te bezoeken. Sensatie toen ik ook daar mijn naam en herkomst via-via noemde (daar kwam “der komische Holländer” weer even om de hoek kijken). ik werd als een vorst rondgeleid; toegegeven, mijn zwager/fietsmaat en ik waren de enige bezoekers en het liep tegen sluitingstijd.
  Wat ik er te weten kwam was in het kort dit: De protestantse landgraaf Carl van Hessen was de Hugenootse vluchtelingen uit Frankrijk goedgezind en heeft er honderden in 2 tranches (1686/87 en 1698/99)royaal asiel aangeboden. Niet geheel ontbloot van eigen belang overigens. “Der Landgraf erhoffte von den Hugenotten eine Stärkung der Wirtschaft (economie) des Landes”, staat in de brochure. Waar hebben we dat meer gehoord?
  Volgens de museumgids wonen nog veel mensen met Franse of Frans aandoende namen in de streek. Ik acht het niet onmogellijk dat heer J.F. Tissomje/Dessonjé Hugenootse wortels had.
  Het Deutsches Hugenotten Museum in Bad Karlshafen herbergt ook een omvangrijke bibliotheek en het “Archiv der Deutschen Hugenotten-Gesellschaft”.
  Voor wie langs die weg nog meer Dezentjé “Ahnenforschung” wil doen:
  hugenottenmuseum@t-online.de of http://www.hugenottenmuseum.de
  Pak Pierre

 15. Anoniem zegt:

  Pakke Pierre,
  Ouders van Jean Francois zijn gevonden, inclus zijn doop en hun huwelijk! Zie mijn site: http://www.de-paula-Lopes.nl

 16. Agus zegt:

  I live at Pabelan, Kartasura, Solo. My house is near with an Sugar factory that was built by François Tobias Deux

 17. Boeroeng zegt:

  Welcome Agus,

  Do you mean this sugarfactory?

  suikerfabriek_kartasoera

  François Tobias Deux

 18. Jeroen zegt:

  Degene op dat schilderij is Susuhunan Paku Buwono III van Surakarta en niet Francois Tobias Deux. Ik ben reproducties in Jogjakarta en Solo tegengekomen. Bij de Kraton legden ze me uit dat dat nummer drie is. Hij is tevens te vinden op Wikipedia.
  Ik heb een reproductie en rechtsonder in staat zijn naam (op de foto hierboven moeilijk te lezen).

  Verder heb ik jaren terug een briefje gehad van het archief bij de Kraton waarop een naam stond geschreven: BRA Kedaton. Ik dacht dat dit Francois Tobias zijn Javaanse naam zou kunnen zijn, ik vergiste me.
  Kedaton is het Javaanse woord voor Kraton. BRA is de afkorting van Bendara Raden Ajeng, een ongehuwde kleindochter van de Susuhunan en een concubine (=een niet-adelijke vrouw).

  Waarom ik dit briefje heb gekregen weet ik niet. Ze waren een behoorlijke tijd aan het zoeken naar F.T. Deux of deze Raden Ajeng en zonder uitleg kreeg ik het. Mogelijk hebben ze deze prinses die iets had met Deux kunnen achterhalen, of ze hebben maar wat opgeschreven (in die tijd sprak ik nauwelijks bahasa Indonesia).

  De Europese graven in de buurt van de Kraton van Solo zijn geruimd om plaats te maken voor gebouwen en een kleuterschool. Helaas zat daar ook het graf van Leonora Carolina Dezentjé, de eerste vrouw van F.T. Deux, bij.

  Ik ben er nog steeds niet achter of er Europeanen zijn begraven op Imogiri. Ik dacht dat dat wel zo was toen ik er jaren geleden ben geweest, maar ik weet het niet meer zeker.
  Het lijkt me wel onwaarschijnlijk dat F.T. Deux daar begraven ligt. Als Johannes Dezentje er niet ligt waarom zou F.T. Deux er liggen (behalve als hij inderdaad van napoleon afstamt en belangrijk was)?

  • Boeroeng zegt:

   Jeroen,

   De man ziet er niet Indonesisch uit . Zijn kleding doet eerder Europees aan en voor 1800 waren die versierselen er nog niet .
   Paku Buono III leefde van 1732 tot 1788..
   I dont buy it Wat iemand ook zegt in de kraton

   Op deze site achter de link staat er geen afbeelding op de pagina van Paku III, ook geen afbeelding van nr IV en nr V. Wel van Paku Buono VI

   • Jeroen zegt:

    Een tijdje geleden zag ik Hoe Heurt het van Jort Kelder.
    Daarin werd verteld dat schilderen van de adel in Nederland soms achteraf werden gemaakt. Pas in de tijd dat de familie echt succesvol werd.

    Het is natuurlijk goed mogelijk dat dit schilderij na zijn dood is gemaakt en met hoekige kaken etc.om hem zo mannelijk mogelijk af te beelden.
    Om dat te achterhalen moeten we weten wanneer men begon met dit soort Europese stijl schilderijen te maken.

    • Jeroen zegt:

     Paku Buwono II heeft trouwens en zelfde soort gezicht en kleding: https://id.wikipedia.org/wiki/Pakubuwana_II
     Het kan ook dezelfde persoon zijn.

    • Boeroeng zegt:

     Geen Indonesisch gezicht. Klopt dat jasje wel met die periode ?

    • Jeroen zegt:

     Dat weet ik niet, koning nummer II heeft ook zo’n soort jas op het schilderij.
     Maar dan geldt ook: wanneer is het geschilderd.
     Als het achteraf is gebeurt heeft men misschien een jasje verzonnen die meer bij de tijd past waarin er geschilderd werd dan waarin de persoon leefde.

     Wat ook wel raar is, is dat de schilderijen van Ratu II en III niet in het museum van de kraton hangen en de anderen wel.

 19. Surya Atmadja zegt:

  Solo of Surakarta had vroeger ,zelfs in de revolutie tijd goede kontakten met Nederland en de warme kontakten bestaat nog steeds in de huidige Indonesia.
  Imogiri is van oorsprong bestemd voor de (hogere) adel van Midden Java die (meestal) Moslim waren.

  Een concubine (Selir) is meestal van (hogere) adel , dat is te zien aan de geerfde of verleende adelijke titel.
  Een gewone Javaanse vrouw kan ook een (geheime) selir zijn van de sunan-susuhunan/sultan.
  De erkende kinderen kregen soms de titel Raden .
  De prinsen en prinsessen zijn de kinderen van de vorst en zijn permaisuri(Koningin), die dragen weer andere titels .

  • Jeroen zegt:

   Bij de kraton van Solo legden ze me uit dat een adellijke vrouw van de Susuhunan een ratu wordt genoemd, tegenwoordig is dat vaak een dochter van de Susuhunan van Yogyakarta. De vrouwen van de Susuhunan die van niet-adellijke afkomst zijn noemde de gids concubines hoewel ze dus wel getrouwd zijn.
   Met zo veel vrouwen zou zo’n beetje iedereen in de vorstenlanden van de Sunans moeten afstammen…

   • Jan A. Somers zegt:

    In sommige Indische families wordt hoog opgegeven van de prinsessen in de familie.

   • bokeller zegt:

    ##een dochter van de Susuhunan van Yogyakarta. #
    Een goede gids heeft U gehad
    siBo

    • Hans Boers zegt:

     Ach, Surakarta en Yogyakarta liggen toch niet zover uit elkaar Heer Bo Keller…Parbleu, als u begrijpt wat ik bedoel, zei Olie B. Bommel… 😉 .. Het was denk ik een slip of the pen.

    • Jeroen zegt:

     Ja, een dochter van de Susuhunan van Yogyakarta.

     De vrouw van de Susuhunan van Surakarta, die dus Ratu wordt genoemd, zijn tegenwoordig vaak dochters van de Susuhunan van Yogyakarta.

     De gids heeft het prima en correct uitgelegd….

   • Arthur Olive zegt:

    Met zoveel vrouwen zou zo’n beetje iedereen in de vorstenlanden van de Sunans moeten afstammen…

    Zeg dat wel, mijn overgrootvader, George Lucardie, was de advocaat van de kraton in Soerakarta. Ik geloof dat de Susuhunan Paku Buwono IX toen regeerde maar weet het niet zeker.
    Een van George’s zonen ging er vandoor met de dochter van de Susuhunan en ze werden achtervolgd door de paleis guard Volgens mijn moeders neef heeft die zoon nog een pijl in zijn been gekregen.
    Het kan zijn dat George hierdoor zijn baan heeft verloren want mijn grootvader had hem gevraagd om bij hem te wonen in Medan.

    • Boeroeng zegt:

     Arthur Je voorvader George Frederik Lucardie senior was de rechterhand van de planter Tinus Dezentjé . Op het gewone werk, maar ook met het privélegertje van Tinus in de Java-oorlog (1825-1830)
     George senior was de grootvader van George Frederik Lucardie (geboren 1860) die je noemde.

     Het verhaal is dat Tinus Dezentjé samen opgroeide met Francois Tobias Deux. O.a waren ze kind aan huis in het kratoncomplex
     Vandaar dat ze schoonbroers werden voor een korte tijd , want zus Dezentjé overleed jong in het kraambed als 18=jarige in 1819
     In diezelfde periode overleed ook de eerste vrouw van Tinus zeer jong. Zij was Johanna Dorothea Boode.
     Ze was een nicht van Dorothea Elisabeth Ertzinger, je voormoeder, gehuwd in 1824 met George Frederik Lucardie senior
     Kampong ketjil weer.

     Paku Buono IX regeerde van 1861 tot 1893.
     http://www.royalark.net/Indonesia/solo7.htm

    • Arthur Olive zegt:

     Boeroeng
     Hartelijk dank voor de informatie over mijn voorouders George Lucardie en Dorothea Ertzinger, nooit geweten.
     Het heeft me echter meer verbaasd dat u weet hoe u dit kan achterhalen.
     De naam George komt zo vaak voor bij de Lucardies en maakt het maar moeilijk.
     Doet me denken aan de Amerkaanse boxer, George Forman, die al zijn 5 zonen George heeft genoemd.

    • Boeroeng zegt:

     Door onderzoek, Arthur. Zoek en gij zult vinden.

    • Jan A. Somers zegt:

     Is dat familie van mijn tante M.J.B. Lucardi-Versteegh? Geboren * 07-12-1883, bersiap + 04-12-1945? Of zit er verschil tussen i en ie?

    • bokeller zegt:

     ##De gids heeft het prima en correct uitgelegd….##
     Natuurlijk .! Wie ben ik om het tegen te spreken.
     De wonderen ,zijn de wereld nog niet uit.
     siBo

 20. Surya Atmadja zegt:

  Adellijke titulatuur (Javaans)
  https://id.wikipedia.org/wiki/Gelar_kebangsawanan_Jawa
  De officiele SELIR ( de bij-vrouw) dus echt getrouwd en erkend heeft de titel :

  Selir (de bij-vrouw van ) Susuhunan Pakubuwana: heeft de titel Kanjeng Bendara Raden Ayu (KBRAy),

  Een Selir van een oude rijke Chinees kan een “gewone” Chinese of Indonesische zijn.
  Chinezen (ook in Indonesia) kennen de 1ste vrouw, 2de/3de vrouw etc.
  Als het niet officieel getrouwd is dan is de selir gewoon een “simpanan” of maitresse

 21. Huib Otto zegt:

  @Boeroeng

  De naam Dezentjé viel bij ons thuis in mijn kindertijd veel. Ze zijn via een tak van der Linden geparenteerd met een Charlotte Winsser, een zus van mijn opa Francois Marie Winsser. Van der Linden familie was mede eigenaar naamgever van de grote Indische handelsfirma Lindeteves. Een samenvoeging van de namen vd Linden en Teves. Ook de Winssers , ik dacht mijn overgrootvader zat in de suiker net als de fam. Dezentjé. Trouwens ook mijn opa Willem Hendrik werkte in de suiker volgens een tante. Ik geloof dat e.e.a. al eens een plaats heeft gekregen op deze site.
  Huib

 22. Surya Atmadja zegt:

  Boeroeng zegt:
  24 oktober 2015 om 11:10
  Geen Indonesisch gezicht. Klopt dat jasje wel met die periode ?
  ————————————————————————————————–
  Je bedoelt geen “kale” gezicht, geen hidung pesek , mss grote postuur .
  Wat je ziet is iets een gezicht met brewok( hajoh wie wat brewok is ?).

  Eerlijk gezegd KEN WEL . Waarom ?, omdat veel van de prinsen en adel vaak een NIET Indonesische( Javaans of Sundanees etc ) “connection” heeft.
  In verre verleden invloed van Arabieren die onderweg vermengd zijn met Portugezen, Spanjaarden , Chinezen, Perzen(Armeniers) etc.

 23. C.M.R. van der Zwan zegt:

  Ik heb in de zijtak een Aida Dezentje was getrouwd met Cornelis Wette. Ze heeft binding met de kraton van Solo. Ik kan nog niet vinden van wie ze de dochter was. Weet iemand hier meer van. Ze kregen een dochter Johanna Alda Cornella, geboren 1903 Soerakarta getrouwd met Ernst Karel Hermanus van der Zwan, geboren Padang Sumatra, 1896. ( broer van mijn opa, Johannes Barhold van der Zwan, geboren 1895). Ze kregen vijf kinderen, Paul van der Zwan, Eef van der Zwan, lieke van der Zwan, Lenny van der Zwan en Nelly van der Zwan. Nelly en Lenny konden tijdens de besiap tijd in de kraton van Solo omdat ze familie daar hadden. Echter de moeder wilde dit niet omdat ze er dan niet meer uit kwamen.
  Clemens van der Zwan, e-mail: cmrvdzwan@ziggo.nl

  • Indisch4ever zegt:

   Clemens,

   ( dit is allemaal zeer vermoedelijk) Aida is een dochter van Raden Roro Salimah. Van de soesoehanfamilie te Soerakarta.
   Wie haar ouders zijn is onbekend.
   Aida is kleindochter van Raden Ajoe Tjondro Koesoemo, dochter van Paku Buono IV, soesoehoenan van Soerakarta.
   Heb je geboorte en overlijdensgegevens van Cornelis Wette.
   En weet je zijn ouders ?

   Kwartierstaat van Aida Johanna Philippina Dezentjé

   1 Aida Johanna Philippina Dezentjé, geboren op 17-04-1878 in Soerakarta. Aida is overleden op 06-06-1915 in Batavia, trouwde op 24-09-1902 in Soerakarta met Cornelis Wette.

   Generatie 2 (ouders)
   2 Alexander Gerard Dezentjé, geboren op 17-07-1836 in Soerakarta. Alexander is overleden op 27-04-1901 in Soerakarta,
   Hij begon een relatie omstreeks 1872 met
   3 Raden Roro Salimah. Raden is overleden op 01-11-1915.

   Generatie 3 (grootouders)
   4 Johannes Augustinus Dezentjé, geboren op 12-04-1797 in Soerakarta. Johannes is overleden op 07-11-1839 in Ampel,
   Hij trouwde 13-09-1835 in Soerakarta met
   5 Raden Ajoe Tjondro Koesoemo, geboren omstreeks 1805. Raden is overleden omstreeks 1890, ongeveer 85 jaar oud.

   Generatie 4 (overgrootouders)
   8 August ]an Casper Dezentjé, geboren op 17-06-1765 in Japara. August is overleden op 02-12-1826 in Soerakarta. Hij trouwde met
   9 Johanna Magdalena Kops, geboren op 24-01-1774. Johanna is overleden op 19-03-1852 in Soerakarta.
   10 Paku Buono IV, geboren op 02-09-1768. Hij is overleden op 02-10-1820 in Soerakarta.

 24. Anoniem zegt:

  Cornelis Wette is overleden op 1-8-1929 Tjimahi, akte opgesteld in Bandoeng, en is dan volgens de site Roosje Roos 59 jaar en geboren in Den Haag. In de 10 jaren tafels van Den Haag is hij te vinden, geboren 14 dec 1869, akte 3042,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.