Leo van Maarseveen – een “gewone Indische jongen” deel 3

dsc00831_2deel 1deel 2
Na het doornemen van zijn boek over jeugdjaren in Indië, kamptijd, oorlogsjaren,  de tijd erna, studie en werk en zijn leven in Nederland, kwam het gesprek natuurlijk op de bewuste dag, 19 juli 1991, en het “eieren incident” op 15 aug. Wat ging hier allemaal aan vooraf…..

Op 19 juli 1991 ging, de toenmalige japanse premier, Kaifu een krans leggen bij het Indisch monument in Den Haag, Dit alles met goedkeuring van premier Lubbers. Lubbers aanvaarde leomhiermee het japanse excuus….”excuus”, voor hem was de kous af!  Dit was  een slechte actie van dhr. Lubbers, en zr ondoordacht om zomaar over l die mensen heen te walsen en namens de hele Indische gemeenschap, en lle anderen die de oorlog in Indi hebben meegemaakt een “japans excuus” te accepteren.

De mensen van JES, die bij het Catshuis probeerden een petitie te overhandigen aan Kaifu, vernamen dat de krans er inmiddels lag en dat andere bloemstukken opzij geschoven waren……”toen werd ik mata kelap en reed op mijn fiets naar de Waterpartij “. Daar aangekomen zag Leo dat iemand anders de krans reeds in het water had gegooid. De pers wilde een foto van hem dus brak hij een tak af, hengelde de krans eruit en wierp hem nogmaals in het water. Deze foto heeft destijds vele voorpagina’s gehaald. lees artikel krant juli 1991.

Terwijl wij hierover spraken, was duidelijk te merken dat die gebeurtenissen nog steeds zeer gevoelig liggen. Een maand later, bij de jaarlijkse herdenking op 15 augustus, werd dhr. van Maarseveen gebeld door Sander Simons van RTL, men wilde een reportage maken, en was benieuwd naar eventuele acties. Van Maarseveen was in eerste instantie van plan in een speciale outfit te verschijnen en Lubbers te “trakteren” op eieren……
Het liep allemaal anders, zie film en lees artikel .
pakleo2_2De familie van Maarseveen was zo vriendelijk mij te ontvangen, ondanks de op handen zijnde verhuizing, bezoek van kinderen en cucu’s. Terimah kasi ja, en veel redjeki, geluk in uw nieuwe woning!
Dit was  een portret van Leo van Maarseveen, door zijn oorlogservaringen nog steeds op de barikades voor de Japanse Ereschulden, strijdend voor eer en rechtsherstel!!
Dit bericht werd geplaatst in Indisch in Beeld. Bookmark de permalink .

4 reacties op Leo van Maarseveen – een “gewone Indische jongen” deel 3

 1. Blauwvogeltje zegt:

  Nu herinner ik me op tv gezien te hebben dat een indo een krans in het water wilde gooien. Een man met fiets die voorbij kwam was er niet mee eens en ging in discussie ..uiteindelijk deed hij het toch..
  Dit was dus op 19 juli 1991
  Had ik het toch goed gegokt dat er een mandje eieren was ergens …
  grijns :
  Zie deze oude pikirans
  Maar nu weten we nog niet wie die eerste kransgooier was?
  JES-demonstrant of niet ?

 2. Elisabeth Smith-de Vink zegt:

  Ik heb Uw vehaal gelezen, en kan toch ook wel the namen “van Maarseveen en Lefevre” herinneren, omdat mijn ouders (Charles and Lien de Vink) altijd deze namen noemen in hun gesprekken. Mijn moeder en boers en zusters waren toch ook in Japanese gevangenschap, en mijn vader (KNIL) was krijgsgevangene. Na the oorlog hebben we in Bandung gewoont, Ik ben in Batavia geboren. Ik ben blij dat alles goed gaa met U en Uw familie

 3. Gerard Jan LEO nard van Maarseveen zegt:

  Geachte Heer Leo van Maarseveen,
  ben de zoon van LEO -(nard Oscar Ulrich) van Maarseveen uit Bandung.
  Mijn vader Leo van Maarseveen overleed kort na aankomst in Nederland ( 1958 )
  Ik was toen 6 jaar en kan me weinig van hem herinneren.
  Ik was dan ook blij verrast een naamgenoot en familie ( naar ik aanneem ?? ) van mijn vader ( en mij ) hier op deze site te vinden……
  Graag zou ik met U in contact willen komen, om te zien in hoeverre wij familie zijn en of u misschien meer van de familie vam Maarseveen weet.
  Jammergenoeg hebben wij weinig familie waar ik terecht kan om te horen/zien waar mijn roots zijn…en waar ik thuishoor….
  U zou mij een groot plezier doen om met mij contact op te nemen.
  Vriendelijke groet, Ger ( Leo ) van Maarseveen.

 4. Nelly zegt:

  Dag meneer Leo, de andere Leo heeft helaas geen computer, maar ik zal uw bericht dorgeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.