Wolff Schoemaker

schoemakerIndo Inside meldt dit:
Afgelopen dinsdag 8 juli 2008 promoveerde Jan van Dullemen aan de Universiteit Utrecht met zijn proefschrift Op zoek naar de tropenstijl : leven en werk van prof. ir. C.P. Wolff Schoemaker, Indisch architect.
——–
Het radioprogramma TROS Nieuwsshow besteedde afgelopen maandagochtend (Radio 1, 9:00-10:00 uur) aandacht aan het onderzoek van Van Dullemen. Hij meldde daar dat het volkomen onterecht is, dat er in Nederland nauwelijks aandacht is voor de architecten die in de eerste decennia van de twintigste eeuw in hoog tempo kantoorgebouwen, scholen en hele nieuwe stadswijken in Nederlands-Indië “uit de grond stampten”. Van Dulleman: “Wij zijn heel trots op Almere, maar dat is daar [in Nederlands-Indië] 15-16 keer gedaan”.

Charles Prosper Wolff Schoemaker (geboren Banjoebiroe in 1882, overleden in 1949) huwde meerdere malen en een van zijn schoonvaders was John Hilgers, Indische jongen en de eerste die vloog boven Nederland.  Hij werd islamiet onder de naam Kemal was een goede vriend van Soekarno, die een leerling van hem was op school. Zijn broer werd gefusilleerd in het nazikamp Sachsenhausen.
Zijn meest bekende bouwwerk is Villa Isola te Bandoeng
Op de foto is zijn gemengde afkomst niet te zien…o.a. heeft hij voorouders van Stralendorff en Clarenbach.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Wolff Schoemaker

 1. Peter Wieringa Zaandam zegt:

  Ik heb van een familie – lid begrepen, dat een oom van mij ( Max Wolff – Schoemaker Amsterdam ) de zoon is van deze bekende archtitect …
  Het is typisch een “Indo” – gewoonte, om bescheiden te blijven en er over te zwijgen ..?
  Maar in die (oorlogs-) tijd was het meer uit zelfbehoud om je afkomst te verhullen, dan in de belangstelling te staan vanwege je afkomst.
  Mijn vader heeft ook zijn Jappentijd / Burma Spoorwegen, verzwegen en het feit dat hij bij de Tweede Kernbom, in de Japanse mijnen gewerkt heeft en na de knal puin moest ruimen in de vernietigde stad Nagasaki …
  Ik vernam dit van de jonste broer van mijn vader.
  Nu is hij er wel trots op, gezien wat er nu in Japan na de tsunami plaats vind. Overleven, dat zit in ons Aziatisch bloed ..!
  Mijn Oom Max heeft voor mij nu een andere status gekregen, als familielid. Mijn tante vind hem nog steeds interessant, ook al is Oom Max een gepensioeneerde vliegtuig-onderzoeker bij de RLD- Laboratorium Lelystad. Vroeger werkte hij in Slotervaart (1974).
  Peter Wieringa Zaandam / Neefje 09 juni 1956.

 2. Ed Vos zegt:

  Ik weet niet waarom uw oom Max zweeg over zijn vader. Misschien dat CP Wolff Schoemaker een vriend was van Soekarno en zich tot de islam bekeerde, en hij dat niet aan de grote klok wilde hangen? Zaken die juist niet typisch Indisch-nederlands te noemen zijn, en waarvoor je in die tijd en later met de nek kon worden aangekeken.
  CP Wolff Schoemaker was een van de grote exponenten van de indische cultuur (die vermenging van oost en west) in Indie, en waarom die feiten of hij onder het tapijt werden geschoven, is voor mij een groot raadsel, maar wellicht heeft dat te maken met zijn handel en wandel die niet orthodox “indisch” te noemen is.
  Hij mag wat mij betreft gerehabiliteerd cq ge-opwaardeerd worden.

  • Charles F. Wolff Schoemaker zegt:

   Het bovenstaande lijk meer niet helemaal juist. Hoe ik di weet?
   Ik ben namelijk de kleinzoon van CP Wolff Schoemaker. Ook al heb ik mijn oom Max al een hele tijd niet heb gezien/gesproken, weet ik bijna zeker dat dit niet het geval is.

   Grtjs
   Charles

 3. Att. Peter Wieringa – Ed Vos – en Charlinho!
  Hoe verzinnen jullie het?
  Enfin, het is allemaal niet zo belangrijk……..
  Als je maar gelukkig bent.
  Groet, mede namens Max van:
  Ineke (schoondochter Ch.P. Wolff Schoemaker)

 4. Lea Pamungkas zegt:

  Geachte mevrouw/heer, ik ben Lea Pamungkas freelancer journalist van de TEMPO Magazine te Indonesie. Voor het special-edition volgen maand, April 2016, we zij voorbereiden om de breed en lange verhaal over CP Wolff Schoemaker. Ik wou graag interview maken met de familie´s van hem.

  Graag mail aan lea.pamungkas@gmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.