100 jaar Radio Kootwijk, vieringen 6,7 mei

de Stentor:
Op 5 mei 1923 kwam voor het eerst een radioverbinding tot stand tussen deze plek en Nederlands-Indië. Want dat is de reden dat midden in de natuur een aantal gebouwen werd neergezet. En er zelfs een bijzonder dorpje ontstond.Nederland wilde destijds een zendstation om contact te houden met de overzeese koloniën. Dit onbewoonde stukje Veluwe was daar een ideale plek voor: veel ruimte en geen objecten die storing konden veroorzaken. Er moest nogal wat opgetuigd worden voor een installatie om de grofweg 12.000 kilometer te overbruggen. Naast meerdere gebouwen verschenen er bijvoorbeeld masten van ruim 200 meter hoog, nodig voor de antenne. In het grootste pand, Gebouw A, kwam de langegolfzender.

staatsbosbeheer:
Dit feit vieren de landelijke Vereniging van Radio Zend Amateurs, de Stichting Indisch Erfgoed en de Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn samen met Staatsbosbeheer in het weekend van 6 en 7 mei 2023.
In het zendgebouw geven zendamateurs demonstraties en zijn diverse gidsen van Staatsbosbeheer aanwezig om een toelichting te geven op het gebouw en de omliggende natuur. Er is een fototentoonstelling en Radio Gelderland verzorgt op beide dagen uitzendingen vanaf deze unieke locatie. Op het buitenterrein kun je tegen betaling genieten van Hollandse ijsjes en Indische lekkernijen.

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

Een reactie op 100 jaar Radio Kootwijk, vieringen 6,7 mei

 1. Boeroeng zegt:

  https://archive.is/6LvvE :
  —-
  Honderd jaar na de eerste radioverbinding met Nederlands Indië wordt vanuit het Zendgebouw in Radio Kootwijk weer met alle uithoeken van de wereld verbinding gezocht. Zoals het destijds ook ging, in morse. Maar daar houdt de vergelijking ook wel op.
  Honderd jaar! In het naastgelegen dorp, dat er nooit zou zijn gekomen zonder de zendgebouwen, is het ook feest. Op bijna alle huizen hangen vlaggen. Wie het dorp binnen fietst kan het niet ontgaan, hier is iets bijzonders aan de hand.
  Dit weekeinde staan de deuren van Gebouw A, in de volksmond de Kathedraal, open.
  —-

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.