12 mei Vergeten Helden

Afleveringen Vergeten Helden : 
Aflevering 2 Nederlands-Indië – vrijdag 12 mei om 22.20 uur bij MAX op NPO 2
Jörgen duikt in het leven van drie verzetsstrijders afkomstig uit Nederlands-Indië.
Journalist en Nederlands-Indië-kenner Herman Keppy schetst de historische context.
Plaatje:  Anda Kerkhoven.

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

9 reacties op 12 mei Vergeten Helden

 1. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  Het vermelden waard is dat verzetsheld Raden Mas Djajeng Pratomo in Nederlands-Indië werd geboren aan de kust van Noord-Oost Sumatra als zoon van de arts Raden Mas Pratomo en diens vrouw Raden Sujatilah. Hij vertrok in 1936 naar Nederland. Hij studeerde eerst medicijnen in Leiden en vervolgens economie aan de Nederlands Economische Hogeschool NEH in Rotterdam. Voor uitgebreide informatie zie het boek Revolusi van David van Ruybrouck

  Naast zijn studie was Pratomo actief in de Perhimpoenan Indonesia, een politieke beweging die streefde naar onafhankelijkheid van Indonesie . De vereniging had een aantal bekende leden waaronder Mohammed Hatta en Soetan Sjahrir, die net zoals Djajemg Pratomo uit Sumatra afkomstig waren. Toeval?

  De Perhimpoenan Indonesia was een zuiver Indonesische beweging. Hoewel afkomstig uit Nederlands-Indie had de andere Verzetsheld en Indo-Europese Anda Kerkhoven nooit lid van deze Vereniging kunnen worden. Wat dat betreft liepen de raciale scheidslijnen in de kolonie gewoon door in Nederland.

  Indonesische studenten waren verhoudingsgewijs meer actief in het Verzet tegen de Nazi’s dan Nederlanders. Het is toch opmerkelijk dat het Indonesisch Verzet tegen de Japanse bezetters in het voormalig Nederlands-Indie geen naam mag hebben, ondanks dat Japanse bezetters inclusief hun beruchte Kempeitai toch één op één vergelijkbaar waren met Nazi’s en hun Gestapo?

  Hopelijk leggen de presentator van het programma Jörgen Tjon en de historicus Herman Keppy uit wat (politieke) motieven waren van Indonesische studenten om zo actief deel te nemen aan het Verzet in Nederland.
  Tevens mag uitgelegd worden waarom Indonesiers in bijzonder studenten zo weinig actief waren in het verzet tegen de Japans onderdrukkers.

 2. ellen zegt:

  Goed, dat u hier het verzet van Indonesische studenten in Nederland tijdens WOII vermeldt. Hun aandeel wordt vaak vergeten. Dat was ook weer het geval in deze 4/5 mei herdenking 2023. Het verhaal van Perhimpunan Indonesia werd weer niet verteld. Terwijl zij een belangrijke rol spelen in hun verzetsstrijd tegen de Duitsers. Het fascisme werd door de Indonesiers als een groot gevaar gezien. Eerst de strijd tegen de Duitsers, dan de strijd tegen de Nederlanders.

  https://www.oorlogsbronnen.nl/thema/Perhimpunan%20Indonesia

  • Bung Tolol zegt:

   Dat verzet van Indonesische studenten tegen die Moffen mag / moet zeker vermeldt worden ! Welke student die Nederlandse geschiedenis bestudeerd heeft ,heeft hier weet van ? Niet veel kan ik u nu al vermelden ! Wel een kleine kanttekening hier ,die Indonesische studenten indertijd waren geen kinderen van de kleine Bung of van Pak Kromo maar integendeel van hoge tot zeer hoge komaf .Welke kleine Bung of Pak Kromo kon het zich veroorloven hun zoon /dochter overzee te laten studeren ? Neemt niet weg dat ik diep respect heb voor IEDEREEN ,die zich verzette tegen die nazi zwijnen ,dat houdt in : Hollanders ,Joden ,Antillianen ,Surinamers ,Indonesiers en natuurlijk ook die Indo,s en Ambonezen .Petje af ! 🥷🥷🥷

 3. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  De naam van de presentator van “Vergeten Helden” Jörgen Tjon komt me verdacht bekend voor.
  Jawel hoor, waar rook is, is vuur. Onze presentator heet voluit Jörgen Tjon a Fong en is oprichter en regisseur van die sukkels die gisteravond een niet-aan-te-raden-voorstelling gaven over Verzetshelden van Kleur.

  Nu schiet ik zelf van kleur. Vrijdag 12 mei wordt geheid een spraakmakend avond. Gelukkig is de historicus Herman Keppy erbij om tegenstuur te geven. ik hou mijn hart vast.

  • Boeroeng zegt:

   Er mankeert niet veel aan deze tekst

   Aflevering 2 Nederlands-Indië – vrijdag 12 mei om 22.20 uur bij MAX op NPO 2
   Jörgen duikt in het leven van drie verzetsstrijders afkomstig uit Nederlands-Indië. Hij vertelt over dappere verzetsdaden van mensen als de Indische Anda Kerkhoven, die ondanks gruwelijke martelingen haar beulen moreel de baas bleef, de Indonesische vakbondsman Slamet Faiman, die zijn eigen gezondheid opofferde en de bevlogen student Djajeng Pratomo, die zelfs in kamp Dachau zijn medegevangenen wist te beschermen. Jörgen spreekt nabestaanden en reist naar de plekken die een rol hebben gespeeld in het leven van deze vergeten verzetshelden. Journalist en Nederlands-Indië-kenner Herman Keppy schetst de historische context.

   pers.omroepmax.nl
   Wat ‘scheef’ is dat er 2 Indonesische helden wordt bekeken en 1 indo.
   Alsof totoks uit Indië te verwaarlozen zijn in het verzet te Nederland. Of dat die niet vergeten zijn.
   In 2022 idem in dit programma: geen totoks 1 indo, 1 javaan, 1 molukker.

   Het thema is: verzet in Nederland (niet in Indië) en de vergeten helden moeten niet blank zijn.

  • vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

   Anda Kerkhoven Indisch noemen, paste niet in die tijd. Indo-Europeaan was gebruikelijk voor mensen van gemengde afkomst.

   Erik Hazelhoff Roelfsema of Soldaat van Oranje was de bekendste totok uit Nederlands-Indië. Er waren beduidend meer mensen uit Indie, die sympathie koesterden voor het Fascisme van de NSB, opvallend veel totoks werden lid van de WA, de knokploeg van de NSB.

   De Indonesiers in Nederland. verwierpen het Fascisme van Duitslanvd en kwamen er tegen in Verzet terwijl de Indonesiers in Nederlands-Indie omarmden in eerste instantie het Fascisme van Japan. Een merkwaardig è tegenstrijdigheid. Opportunisme of morele houding?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.