De Weduwe van Indië: Maidman

Dit moet het graf zijn van Louis Maidman in 1960 overleden te Den Haag, geboren 1894 in Kajoe Kalek bij Solok. Voor 1940 was hij douane-employée als ontvanger, verificateur en boekhouder, oa te Makassar, Palembang, Soerabaja. In Nederland was hij rijksambtenaar, wonend Den Haag. Augustus 1955 arriveerde hij met echtgenote te Amsterdam per ms van Oldenbarnevelt.
Ouders: Rampé Ati (ca 1875 Nias -1920) en Frederik Wilhelm Maidman (1972 Padang-1947 Batavia) opziener der wegen bij de Padang, later cipier. Stamouders waren vermoedelijk een Sumatraanse vrouw en de engelsman Richard Maidman (abt 1850 Engeland-1898 Natal) assistent-resident en koopman te Natal onder Brits gezag.

Louis huwde in 1920 met Charlotte Helena Schülz, geboren 1901 te Makassar en overleden 1979 in Den Haag. Ze was dochter van de sergeant kanonnier Karl Friedrich Schülz ( 1856 Groß Apenburg, Duitsland – 1907 Makassar) die in 1884 naar Indië ging en in 1896 ontslag nam uit het leger. Als burger werd hij ijkmeester.
De moeder van Charlotte was Aleida Leonora Fransz (1868 Makassar-). Haar stamouders waren Maria Christina Phefferkorn, geboren Soerabaja in 1758 en de VOC-boekhouder Nicolaas Cornelis Fransz uit Colombo (1745-) die overleed te Soemenep in 1795.

Mensen keerden terug uit Indië. Europa was deels een geboorteland. Voor velen uit Indië was Europa niet het land waar ze geboren en getogen waren. Een opmerkelijk aantal koos de ambtelijke stad Den Haag voor definitieve vestiging. Ze overleden daar en werden in de aarde gelegd, ondermeer te begraafplaats Oud Eikenduinen.
Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.