12 mei Afleveringen Vergeten Helden

Afleveringen Vergeten Helden : 
Aflevering 2 Nederlands-Indië – vrijdag 12 mei om 22.20 uur bij MAX op NPO 2
Jörgen duikt in het leven van drie verzetsstrijders afkomstig uit Nederlands-Indië.
Journalist en Nederlands-Indië-kenner Herman Keppy schetst de historische context.
Plaatje:  Anda Kerkhoven.

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

6 reacties op 12 mei Afleveringen Vergeten Helden

 1. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  Bij de “Vergeten helden” komen 3 personen aan bod: de “Indische” studente Anda Kerkhoven, de Indonesische vakbondsman Slamet Faiman en de Indonesische student Djajeng Pratomo,

  Indisch wordt tussen aanhalingstekens geplaatst want Anda Kerkhoven heeft duidelijk Indo-Europese trekken, waar is mijn facial recognition?
  Afgezien van dat , wat hebben deze drie personen met elkaar gemeen, er lijkt sprake te zijn van een profiel?

  In Nederland is wonderbaarlijk genoeg veelvuldig aandacht voor het Verzet van personen uit het voormalig Nederlands-Indie in. Nederland, in het bijzonder de Indonesiërs onder hen.
  Op het eerste gezicht is daar niks vreemd aan, maar vergelijk ik het Indonesisch Verzet In Nederland met het Indonesisch Verzet in Nederlands-Indie tijdens de Japanse bezetting, dan trek ik van verwondering mijn wenkbrauwen op!

  Er zijn overeenkomsten en duidelijke erschillen. Komen deze verschillen ook aan bod tijdens de uitzending? Ik verwacht van niet, maarvooruitlopernd op de uitzending is daar een verklaring voor?
  Ik denk van wel, maar is in het kade van de dekolonisering van onze gezamenlijke geschiedenis niet welkom. Ik laat het maar hierbij.

 2. Anoniem zegt:

  @Boeroeng

  De andere zijde van de koloniale medaille.
  De onbekende totoks in. dit verhaal zijn de zgn “Nederlanders met een koloniale achtergrond”. Vele totoks=”volbloed Nederlanders” (ik discrimineer niet) werkzaam in het voormalig Nederlands-Indie stuurden hun opgroeiende kinderen voor verdere opleiding naar Nederland. Na voltooide opleiding keerden weinigen terug maar de meeste bleven in Nederland hangen.
  In dit verband is het opvallend dat een groot aantal leden van de WeerbaarheidsAfdeling=WA, de knokploeg van de antisemitische NSB van Mussert een koloniale achtergrond hadden. Dat is niet verwonderlijk en verklaarbaar. De kinderen waren opgegroeid in een door en door fascistisch, ondemocratisch, gewelddadig, autoritair en een van rassendiscriminatie vergeven koloniale samenleving. De rotte appel valt niet ver van de boom .

  Afgezien van dat, in Wikipedia (sic) wordt bovengenoemde Raden Mas Djajeng Pratomo beschreven als”een Nederlands-Indonesisch journalist en verzetsstrijder”.
  Iemand mag mij uitleggen wat “Nederlands-Indonesisch” in deze kontekt betekent, rekening houdend met een multi-perspectivistische benadering!! Als dit geen slecht geformuleerd Nederlands is, wat is het dan?

 3. R.L. Mertens zegt:

  @Anoniem; ‘van rassendiscriminatie vergeven koloniale maatschappij etc.’- En wettelijk vastgelegd in de Staatswet/regeling art.163; Europeane- Inlanders (in 1926 de tussen groep: Vreemde Oosterlingen) Zie ook hoe toen Mussert in Indië werd ontvangen. De NSB had een grote invloed op de Vaderlanders. Ook vele Indo’s(!) deden er aan mee. Zie nu de uitspraken van veel van hun nazaten op diverse forums. Vele naoorlogs politici; Welter, Logemann hadden een Indië stempel

  • Herman Keppy zegt:

   Pak Mertens, hartelijk gegroet. Even voor de meelezers. Een van de grootste helden uit de oorlog in Nederland was Indisch (zonder aanhalingstekens) en toen hij nog in Indië woonde een fervent aanhanger van de NSB. Het kan dus verkeren, cq de soto is niet zo heet als-ie wordt opgediend. O ja, zijn naam: Anton Schrader. Over hem en andere Indo’s en Indonesiërs tijdens de oorlog sla men mijn boek ‘Zijn jullie kerels of lafaards’ open. Daar ook meer info over Anda Kerkhoven. En kijken op 12 mei, hoor, Anda was een zeer dappere Indische (ook zonder aanhalingstekens) vrouw. Daarom wordt er nu een gebouw met haar naam neergezet in Groningen. Yep voor een Indische. Ze zal op 12 mei in bewegende beelden zijn te zien.

   • R.L. Mertens zegt:

    @HermanKeppy; ‘was Indisch etc..’- Niet verwonderlijk want in Indië werd jij Nederlands opfgevoed; zelfs Nederlandser dan de Nederlander! Tot verloochening van die ‘andere kant’ van je afkomst; het Indonesische! Op de trouw foto van mijn tante stond de hele familie er op; met mijn Zwitserse opa voorop, maar niet mijn Javaanse oma! Nb. de moeder van mijn getrouwde tante! – mijn kleinzoon, toen 15 jaar oud, vroeg mij; waarom wij Indo’s niet achter de onderdrukte Indonesiërs hebben gestaan? Wel achter de bezetters……!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.