Oproep: aandacht voor Indië-weigeraars en onderduikgevers

Joost van Bodegom uit Beetsterzwaag (foto van 4 meiherdenking 2020) wil graag aandacht voor deze vergeten groep. “Het zijn geen misdadigers maar helden. Dat geldt ook voor hen die deze jongens onderduik boden.” In februari vorig jaar verscheen het wetenschappelijk rapport ‘Over de Grens’, over de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. “Dat heeft diepe indruk op mij gemaakt. Het is tijd voor eerherstel voor deze mensen.”  sa24.nl

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Oproep: aandacht voor Indië-weigeraars en onderduikgevers

  1. Bung Tolol zegt:

    Even een kleine aantekening bij de woorden van Joost “” Het zijn geen misdadigers maar helden “” Inderdaad het waren / zijn geen Misdadigers zeker niet ! Maar helden ? Die dienstweigeraars kwamen gewoon voor hun overtuiging uit ! Voor je overtuiging uitkomen maakt dat je een held ? Het is tijd voor eerherstel ! Ja als je voor misdadiger uitgemaakt werd ,is het zeker tijd voor eerherstel ! Het is goed dat Joost van Bodegom aandacht vraagt voor deze vergeten groep .

    • R.L. Mertens zegt:

      @BungTolol; ‘maar helden etc.?’- Ze weigerden om principiële redenen; uit geloofovertuiging; niet doden of voor het recht van merdeka! Trotseerden onderduiking, 3 jaar gevangenis straf in strafkampen met nazi symphatisanten en overig gespuis. Daarna uitsluiting van een baan bij de overheid; geen leraar, ambtenaar etc. – Zij bleven gestand tegen een regering met leugeachtige slogans; ‘voor orde en rust’; waar gemoord en gebrand werd in kampongs en dessa’s; en de ‘helden gedocoreerd werden voor hun heldendaden in dienst van het vaderland’. Een regerng, die uiteindelijk ‘aan verkeerde kant van de geschiednis zat’! – Wie waren er eigelijk toen de ware helden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.