Herdenkingsmonument in Sassenheim beklad

Het herdenkingsmonument aan de Wilhelminalaan in Sassenheim is beklad met rode verf. Actiegroep De Zwarte Tulp claimt op Instagram de dader te zijn.

Ze vinden het schandalig dat soldaten die ook geweld hebben gepleegd een herdenkingsmonument krijgen.   Leidsch Dagblad

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Herdenkingsmonument in Sassenheim beklad

 1. Priscilla McMullen zegt:

  This is painful to read especially when I think of my father, drafted into the KNIL, captured by the Japanese and barely surviving being a POW in Japan. These uneducated individuals who did this act are not only cowards but are stupid ignoramus as well.

  • A. Olive zegt:

   Mrs. Priscilla McMullen, I sympathize with what happened to your father and also mine for that matter but I don’t think they were drafted into the KNIL. The KNIL was an All-Volunteer army.

   • Bung Tolol zegt:

    Ja dat KNIL was een beroepsleger ! klopt helemaal maar al die Europeanen ( Totoks & Indo,s ) die in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog ingelijfd werden bij het leger ( verplicht ) welk Leger onderdeel was dat dan ? Landwacht ?

    • A. Olive zegt:

     “Welk Leger onderdeel was dat dan ? Landwacht ?
     Dat was de landwacht geloof ik.
     Ik heb een trouwfoto van mijn ouders uit mei. 1940 met mijn vader in zijn uniform, dat is dus ruim anderhalf jaar voor de oorlog.
     Ik geloof niet dat de landmacht verplicht was want ik had verschillende ooms die niet bij de landmacht zaten.
     Misschien was het verplicht voor gouvernements ambtenaren.

 2. Bung Tolol zegt:

  Ze hadden natuurlijk reeds vroeg in de jaren 30 v.d.v.e de dienstplicht voor die Inheemse bevolking moeten afroepen ,dan kon je een stevig ( in aantal ) leger op de been brengen .Pas veel en veel later werd door voor ook gekozen maar weer veel en veel te laat ! Die Amerikanen in de Filipijnen pakten dat veel en veel slimmer aan ,bewapenden en trainden die Inheemsen .Gevolg ? Die Japanners hadden een harde noot te kraken met het Filipijns Verzet ! Terwijl die Indonesische bevolking hun geen strobreed in de weg legde .Later begon Japan wel die Inheemsen militair te trainen ! De Peta ,uit deze kringen is die voormalige onderwijzer ,later Generaal Soedirman voort gekomen .Terwijl KNIL majoor Somohardjo zijn staf chef werd .

 3. Priscilla McMullen zegt:

  With respect A. Olive ~ Maybe I misunderstood but then what does the word “opgeroepen” mean in the context that a great number of older men were made to join the KNIL in 1941? As in this reference: https://brabantsegesneuvelden.nl/verhalen/militairen-nederlands-indie-1940-1945
  “De Nederlanders brengen weliswaar een legermacht van 67.000 manschappen op de been (meer dan de Japanners), maar het grootste deel van hen is opgeroepen via de Landstorm, een hulpkorps van oudere mannen die niet voor reguliere dienst in aanmerking komen. Ondertussen hebben eerdere bezuinigingen de slagvaardigheid van het leger aangetast.”

  Reference: https://psychotraumanet.org/nl/onze-groep-van-1941-tot-eind-1949-continu-actief-geweest-interview-met-een-ex-knil-militair
  “In juli 1941 werd ik opgeroepen voor het vervullen van de dienstplicht in Nederlands-Indië.”

  In English, the following phrases indicate “Obligatory military service” and “a supplemental legal enactment introduced the creation of the Home Guard (Dutch Landstorm). Reference: https://en.wikipedia.org/wiki/Royal_Netherlands_East_Indies_Army
  “Once the archipelago was considered pacified the KNIL was mainly involved with military policing tasks. To ensure a sizeable European military segment in the KNIL and reduce costly recruitment in Europe, the colonial government introduced obligatory military service for all resident male conscripts in the European legal class in 1917.[5] In 1922 a supplemental legal enactment introduced the creation of the Home Guard (Dutch: Landstorm) for European conscripts older than 32.[6]”

  • A. Olive zegt:

   Mvr. McMullen. De landmacht werd niet ingedeeld in het KNIL maar werd wel opgeroepen voor de verdediging van Indie. Deze landmacht bestond uit vrijwilligers die niet in aanmerking kwamen voor het KNIL.

   Wat betreft die Totok die zijn dienstplicht moest vervullen in Indie. Hij had Hollandse ouders die uit Nederland kwamen en daarom dat hij waarschijnlijk werd opgeroepen voor de dienstplicht van Nederland maar niet van Indie.
   Ik had een totok oom die niet werd opgeroepen, waarschijnlijk omdat zijn totok ouders ook in Indie waren geboren en hij daardoor niet in aanmerking kwam voor de Nederlandse dienstplicht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.