De Weduwe van Indië: Blaney Davidson

Elisabeth Moens Blaney Davidson kwam op de wereld in 1875 te Madioen en verliet die in 1966 te Den Haag. Ze was een dochter van (zie foto) James Blaney Davidson (1825 Calcutta- 1885 Madioen) en Maria Moens Saaymans ( 1835 Tjiandjoer -1910 Poerwosari), dochter van Jeanette Adriana Groothuizen( Amsterdam ) en Pieter Joan Cornelis Saaymans ( Bergen op Zoom). Pieter was militair en deed een greep uit de kas en van de krijgsraad kreeg hij de keuze gevangenis of een paar jaar dienst in Indië, hij koos het laatste, hij is daar gebleven en is later bestuursambtenaar in de Preanger Regentschappen geworden.
Lees meer over James, zoon van Adriana in’t Veld (1797 Padang -1839 Padang) en kapitein ter zee William Benjamin Davidson (1797-1827 Calcutta).

Elisabeth huwde in 1895 te Bangil met Willem Egbert van den Bossche (1869 Bonthain-1925 Rotterdam) van wie ze in 1917 scheidde.
Hij werkte in de suikerindustrie zoals lange tijd op sf Wono Aseh te Probolinggo.
Zoon van Maria Louisa Schlosser (-1872 Palembang) en Felix Ernest Parmena van den Bossche (1828 Brussel-1900 Probolinggo), bestuursambtenaar, gepensioneerd als resident van Bantam.
Ze hertrouwde in 1922 te Madioen met Emile Frederik den Hollander (1894 Djokjakarta – 1939 Den Haag), later ingenieur in de metaalindustrie te Den Haag, zoon van de onderwijzer te Java sinds 1872 Jan Frederik den Hollander ( 1847 Middelburg – 1910 Den Haag), en de onderwijzeres Emilie Constance Agerbeek (1860 Semarang – 1939 Loosduinen )
Elisabeth ging vanaf 1925 in Den Haag wonen.

Mensen keerden terug uit Indië. Europa was deels een geboorteland. Voor velen uit Indië was Europa niet het land waar ze geboren en getogen waren. Een opmerkelijk aantal koos de ambtelijke stad Den Haag voor definitieve vestiging. Ze overleden daar en werden in de aarde gelegd, ondermeer te begraafplaats Oud Eikenduinen.

Dit bericht werd geplaatst in diversen, Weduwe. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.