Boeken

12 april verschijnt een nieuw boek van het dekolonisatieonderzoek :  Grof geschut
Artillerie en luchtstrijdkrachten in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, 1945-1949
De Indonesische onafhankelijkheidsoorlog is in Nederland lange tijd aangeduid met versluierende termen als ‘politionele acties’. In werkelijkheid was het een ware oorlog waarin Nederlandse troepen met moderne wapens de strijd aangingen. De inzet van artillerie, bommenwerpers en scheepsgeschut werd niet geschuwd in het streven de gewapende ‘opstand’ de kop in te drukken University Press
..
Voor het boek Kind in Indië  zijn acht mensen geïnterviewd die hun jeugd in Nederlands-Indië hebben doorgebracht. Deze jaren zijn getekend door de oorlog, jappenkampen, de bersiap-periode en repatriëring.
Artikel RTV-Meppel: Een van hen is Maud Wurster-Winter, in 1939 geboren op het eiland Sumatra. Binnen haar familie werd er weinig gesproken over de gevolgen van de oorlog. Kleindochter Michelle van den Berg was nieuwsgierig naar de herinneringen van haar oma en besloot haar te interviewen en het verhaal op papier te zetten. Geïntrigeerd door het verhaal van haar oma zocht ze nog zeven andere mensen op die over hun tijd als kind in Indië wilden vertellen.

We kwamen toch om te helpen? Boekpresentatie 17 maart Museum Sophiahof
Het boek We kwamen om te helpen, toch? beschrijft nauwgezet hoe het jonge Nederlandse mannen (in het bijzonder Kampenaren en IJsselmuidenaren) verging tijdens de zogenaamde ‘politionele acties’ in voormalig Nederlands-Indië. Aan de hand van deze persoonlijke verhaallijnen schetst auteur Gerrit de Munnik de bredere geschiedkundige situatie

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.